Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 15/12/2004
Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2004

«Απάντηση Ανδρεουλάκου – Μαρκογιαννάκη
σε Κουσελά για προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2004

«Προσλήψεις και μοριοδότηση εποχικών πυροσβεστών
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ
»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2004

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Ασαφείς οι απαντήσεις σε αιτήματα πυροσβεστών

Ασαφείς χαρακτηρίζει τις απαντήσεις των Υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης ο βουλευτής Μεσσηνίας  Δημ. Κουσελάς  σε ερώτηση  που είχε καταθέσει σχετικά του σχετικά με τις προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα και για τα αιτήματα των συμβασιούχων πυροσβεστών.

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του πολιτικού του γραφείου, στα παραπάνω ερωτήματα,

α) ο Υφυπουργός ΥΠΕΣΔΔΑ κ. Ανδρεουλάκος, απαντά ότι, εφόσον οι εν λόγω συμβασιούχοι δεν πληρούν τα κριτήρια μονιμοποίησης, «θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για ενισχυμένη μοριοδότηση της εμπειρίας τους», χωρίς να προσδιορίζει το πώς και το πότε…

β) ο Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Μαρκογιαννάκης σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι:

- Προγραμματίζεται η πρόσληψη (χωρίς να προσδιορίζει το «πότε») ικανού αριθμού πυροσβεστών, μέσω διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί σύντομα, για την άμεση κάλυψη μέρους των υπαρχουσών κενών οργανικών θέσεων πυροσβεστικού προσωπικού.

- Υπάρχει ήδη μοριοδότηση των εποχικών υπαλλήλων για την πρόσληψή τους ως μονίμων στο Πυροσβεστικό Σώμα και «το υπάρχον καθεστώς καθίσταται ευνοϊκότερο, με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο».

- Δεν δέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος, στην ικανότητά του να ανταποκριθεί στην πρόληψη και καταστολή δασικών πυρκαγιών και στην αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων, από τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό (που κατά την ΠΟΣΠΥΔ ανέρχονται σε 4.000 κενές οργανικές θέσεις), στο μέτρο που τα συμβάντα που προκλήθηκαν στις διάφορες περιοχές της χώρας «αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αποτελεσματικά, χωρίς να λάβουν καταστροφική έκταση και να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές». Επισημαίνει μάλιστα ότι «η αντιμετώπιση των εν λόγω συμβάντων ήταν δυνατή από τις μόνιμες πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες ενήργησαν αποτελεσματικά».

Σε δήλωση του με αφορμή τις απαντήσεις, ο κ. Κουσελάς επισημαίνει ότι:

Είναι πράγματι ανεκτίμητη η συνεισφορά του Πυροσβεστικού Σώματος στην αντιμετώπιση δύσκολων περιστατικών σε ολόκληρη τη χώρα. ‘Όμως, μπροστά στις συχνά φοβερές συνέπειες που έχουν οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα κλπ. στον εθνικό μας πλούτο, στην περιουσία, ακόμα και στη ζωή συμπολιτών μας, κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαναπαύεται!

Από την ασάφεια των απαντήσεων των συναρμόδιων Υπουργείων σχετικά με το χρόνο και τον τρόπο απορρόφησης των συμβασιούχων πυροσβεστών, στο Π.Σ. ή σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες (όπως στην υπό μελέτη Υπηρεσία Αγροτικής Ασφάλειας και Προστασίας Περιβάλλοντος), προκύπτει ότι η Κυβέρνηση δεν είναι ακόμα σε θέση, ούτε ξεκαθαρίζει κατά πόσον προτίθεται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της απέναντί τους. Αντίθετα, διαιωνίζει την ανασφάλεια χιλιάδων συμβασιούχων, με σημαντική προσφορά στο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος, που σήμερα παραμένουν χωρίς εργασία και προφανώς δεν μπορούν να επιβιώσουν με …αέρα και με αόριστες υποσχέσεις!

Υποτιμά δε τις ανάγκες άμεσης ενίσχυσης του μόνιμου δυναμικού των πυροσβεστών, ενίσχυσης απαραίτητης τόσο για την ομαλή λειτουργία του Σώματος, όσο και για την έγκαιρη και αποτελεσματική προστασία των συμπολιτών μας σε ολόκληρη την Επικράτεια.