Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 9/12/2004

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2004

«ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΑΤΟΥΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΥΣΕΛΑ
Μελέτη στερέωσης για το κάστρο της Μεθώνης»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2004

«ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΑΤΟΥΛΗ ΣΕ ΚΟΥΣΕΛΑ
Έχει εκπονηθεί μελέτη για το Κάστρο της Μεθώνης»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2004

«Εκτός Γ΄ ΚΠΣ τα κάστρα Μεθώνης, Κορώνης, Πύλου
ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗΣ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑΣ»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2004

«ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΕΤΡΟΥ ΤΑΤΟΥΛΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
Προγραμματισμός για την αξιοποίηση μνημείων της Μεθώνης»

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2004

ΜΝΗΜΕΙΑ ΜΕΘΩΝΗΣ
Έχουν εκπονηθεί μελέτες για τη σωτηρία τους απαντά ο Τατούλης σε Κουσελά

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης απάντησε στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς, για την εγκατάλειψη των μνημείων Μεθώνης.

Στην απάντηση του ο κ. Τατούλης αναφέρει τα εξής:

  • Έχει εκπονηθεί μελέτη στερέωσης των επικίνδυνων τμημάτων του Κάστρου Μεθώνης από το επιστημονικό προσωπικό της επιτροπής Κάστρων Πυλίας του Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.

  • Εκπονείται μελέτη αποκατάστασης των εννέα καμορών εσωτερικής πλευράς του τείχους στον βόρειο περίβολο του Κάστρου.

  • Έχει εκπονηθεί μελέτη τοποθέτησης ενημερωτικών πινακίδων για την καθοδήγηση των επισκεπτών του μνημείου.

  • Εκτελέστηκαν εργασίες των οκτώ Πυλών του Κάστρου και κατασκευάστηκε ισόγειο κτίσμα υποδοχής και ενημέρωσης των επισκεπτών σε χώρο πλησίον του Κάστρου καθώς και ο ηλεκτροφωτισμός του μνημείου.

  • Πραγματοποιούνται κάθε χρόνο εργασίες καθαρισμού και ευπρεπισμού του αρχαιολογικού χώρου, στο εσωτερικό του, στην τάφρο και σε μεγάλα τμήματα των τειχών

Σχετικά με την συντήρηση του Ιερού Ναού Αγ. Βασιλείου, η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟ κατά τα παρελθόντα έτη έχει προβεί σε διάφορες εργασίες όπως στην αφαίρεση επιχρισμάτων, στην πραγματοποίηση ερευνητικών τομών όπου και διαπιστώθηκε η ύπαρξη τοιχογραφιών.

Για το Καποδιστριακό Σχολείο Μεθώνης η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟ καταβάλλει προσπάθειες για άμεσα μέτρα προφύλαξης έως ότου εκπονηθεί η οριστική μελέτη αποκατάστασης.

Τέλος για την επανασύνδεση της Τάφρου με τη θάλασσα η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟ δεν προτίθεται να την πραγματοποιήσει καθόσον μια παρόμοια επέμβαση θα είχε επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των περιοίκων δεν είθισται δε σε κανένα αρχαιολογικό χώρο σε όλη την Ελλάδα. Ο συγκεκριμένος χώρος χρησιμοποιείται για την διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.