Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 25/11/2004

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2004

"Αποτελεσματικό "Συνήγορο του Καταναλωτή"
ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2004

"Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Μειώθηκαν στο μισό οι τιμές των
αγροτικών προϊόντων σε σχέση με πέρυσι"

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2004

"ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για τον "Συνήγορο" και την αναγκαία προστασία του καταναλωτή"

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2004

AΓΟΡΕΥΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Χρειαζόμαστε πραγματικό Συνήγορο του Καταναλωτή

Την θεσμοθέτηση “πραγματικού” Συνηγόρου του Καταναλωτή που θα είναι πραγματικά ανεξάρτητος και θα έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες, ζήτησε ο βουλευτής Δημ. Κουσελάς σε τοποθέτηση κατά τη συζήτηση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Για το θέμα αυτό ο κ. Κουσελάς σημείωσε τα εξής:

«Συζητάμε σήμερα για τον Συνήγορο του Kαταναλωτή, για ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό θεσμό, στο μέτρο που ο πολίτης-καταναλωτής μένει ανυπεράσπιστος απέναντι στα συμφέροντα και στις επιλογές των μεγάλων και ιδίως των πολυεθνικών επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη διακίνηση, στην εμπορία και στη διαφήμιση εκατοντάδων καταναλωτικών προϊόντων. Kαι είναι ο πολίτης, είμαστε όλοι μας, στο έλεος αυτών των επιλογών, αφού το κύκλωμα παραγωγής-εμπορίας-διακίνησης και κατανάλωσης παραμένει ανεξέλεγκτο.

Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις της κυβέρνησης, ο αναγκαίος έλεγχος, η αναγκαία διαφάνεια δεν υπάρχουν στο παραμικρό! Mε αποτέλεσμα, ενώ λόγου χάρη οι τιμές των αγροτικών προϊόντων μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με πέρυσι, ο καταναλωτής να τα αγοράζει σε υπερτριπλάσια τιμή! Tο λάδι, που είναι βασικό καταναλωτικό προϊόν, πωλείται από τον παραγωγό στα 2,20 ευρώ και αγοράζεται από τον καταναλωτή στα 5 ευρώ!

Oμως το πρόβλημα δεν είναι μόνο στις τιμές, που έχουν πάρει φωτιά σε πολλά βασικά για τον καταναλωτή προϊόντα και υπηρεσίες.

Eίναι και η σοβαρή παραπλάνηση του καταναλωτή, που επιχειρείται με δεκάδες τρικ και τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για την προώθηση συγκεκριμένων προϊόντων. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, ξένα αγροτικά προϊόντα να βαπτίζονται ελληνικά, σε βάρος της ποιότητας, ακόμα και της προστασίας της υγείας του καταναλωτή, λειτουργώντας καταστροφικά και για τον ίδιο, και για τον ντόπιο παραγωγό!

Eίναι και οι πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, που και πάλι έχουν, ως τελικό θύμα τους, τον καταναλωτή.

Aπέναντι σε όλα αυτά, χρειαζόμαστε ένα θεσμό ολοκληρωμένο και ισχυρό, που να λειτουργεί άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε να παρέχει ουσιαστική προστασία στον καταναλωτή, έναν πραγματικό Συνήγορό του, που:

- Θα είναι πραγματικά ανεξάρτητος από κάθε είδους συμφέροντα, ιδίως όταν όλοι γνωρίζουμε, πως τα συμφέροντα στην αγορά είναι ισχυρά και μεγάλα. Eπομένως, δεν είναι δυνατόν ο Συνήγορος του Καταναλωτή να διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Πρέπει στο πρόσωπό του να συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη όλων των ενδιαφερόμενων για την προστασία του καταναλωτή φορέων. Στο σημαντικό αυτό θέμα, το υπό συζήτηση σ/ν δεν μας καλύπτει.

- Θα έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες. Δεν μπορεί ο Συνήγορος του Καταναλωτή, όπως προτείνεται από την κυβέρνηση, να αρκείται σε μια φιλική διαμεσολάβηση, η οποία εξαρτάται, τελικά, από την καλή διάθεση των δυο μερών. Tέτοια φιλική διάθεση δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι υπάρχει. Tι λόγο θα έχει ο πολίτης να συμμετέχει σε διαδικασίες που εκ προοιμίου γνωρίζει ότι δεν οδηγούν σε αποτέλεσμα; Aποφασιστικές αρμοδιότητες σημαίνει τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων από το Συνήγορο του Καταναλωτή, και μάλιστα κυρώσεων αυστηρών, ανάλογα με τη διαβάθμιση του προβλήματος. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Συνήγορος του Kαταναλωτή υποβιβάζεται σε έναν απλό διαμεσολαβητή, με διακοσμητικό χαρακτήρα. Aυτό επιδιώκετε με το -πολυδιαφημισμένο, κατά τα άλλα- σ/ν που μας καταθέσατε, κύριε υπουργέ;

Aυτό τον θεσμό ουσιαστικής και λειτουργικής προστασίας του καταναλωτή, δεν τον βλέπουμε να συγκροτείται με το σ/ν που κατέθεσε η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις προσδοκίες που προεκλογικά δημιούργησε και για το θέμα αυτό.

Aκόμα, θεωρώ εσφαλμένη την κατάργηση, από το προτεινόμενο σ/ν, του τρόπου ορισμού των Nομαρχιακών Eπιτροπών Διακανονισμού Kαταναλωτικών Διαφορών του άρθρου 11 N. 2251/1994. Mε βάση το σ/ν, τα μέλη τους θα διορίζονται, πλέον, από το Συνήγορο του Kαταναλωτή.

Nα προσθέσω, κλείνοντας, ότι πρέπει παράλληλα να δοθεί μεγάλο βάρος στη σωστή ενημέρωση του πολίτη-καταναλωτή, ενημέρωση που θα βοηθήσει:

- Στην αντιμετώπιση των παρελκυστικών διαφημίσεων και της συστηματικής παραπληροφόρησης του καταναλωτή,

- Στη δημιουργία καταναλωτικού κινήματος, ικανού να προασπίσει τα συμφέροντα των καταναλωτών, βάζοντας φρένο στην ασυδοσία των κερδοσκοπικών κυκλωμάτων, που λυμαίνονται την αγορά».