Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 20/11/2004

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2004

«ΕΠΙΘΕΣΗ Π. ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗ ΚΑΙ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΟΝ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Υπονομεύτηκε η σύσκεψη για τις ζημιές στα σύκα»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2004

«Απαράδεκτα χαμηλά» τα ποσοστά της ζημιάς στα σύκα
ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
ΚΑΤΑΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΚΙΚΗΣ»

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2004

ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΚΑΙ Π. ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗ
Για τη Σύσκεψη στο Υπ. Αγροτικής σχετικά με την αντιμετώπιση των ζημιών των συκοπαραγωγών

Σχετικά με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18-11-04 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την αντιμετώπιση των ζημιών που υπέστη η συκοπαραγωγή από τις άκαιρες βροχοπτώσεις του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, οι δυο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που παρέστησαν, επιθυμούν να δηλώσουν τα εξής:

«Η σύσκεψη είχε ουσιαστικά υπονομευθεί από την ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας που έγινε την προηγούμενη μέρα, πριν ακόμη ακουστεί η φωνή και η γνώμη των ενδιαφερόμενων. Στην ανακοίνωση προσδιορίζονταν ποσοστά ζημιών από 21-60%, που είναι απαράδεκτα χαμηλά σε σχέση με τις πραγματικές ζημιές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί. Το 21%, από το οποίο τελικά ο παραγωγός θα εισπράξει…1%, δεν περιλαμβάνει την ποσοτική και ποιοτική ζημιά που υπέστη η παραγωγή.

Οι κ.κ. Χρήστος Αυγουλάς, Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου και Νίκος Κατσαρός, Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, παρ’ όλη την ασκηθείσα πίεση, επέμειναν στο περιεχόμενο της ήδη εκδοθείσας από το Υπουργείο ανακοίνωσης, παρ’ ότι δήλωσαν ότι θα αποκαταστήσουν και την ποσοτική και την ποιοτική ζημιά.

Η δήλωση του Προέδρου του ΕΛΓΑ ότι «θα περιμένετε τα πορίσματα που θα ανακοινωθούν μέχρι τις 5 Δεκέμβρη και όποιοι νομίζουν ότι είναι αδικημένοι θα κάνουν ενστάσεις», όχι μόνο δεν καλύπτει το πρόβλημα (άλλωστε η υποβολή ένστασης είναι δικαίωμα του καθένα), αλλά οδηγεί στη σκέψη ότι τελικά θα υπάρξουν προσωπικές «διευθετήσεις», ανάλογα με την πολιτική ένταξη του κάθε ενδιαφερόμενου.

Ο ΕΛΓΑ σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση της ζημιάς από περονόσπορο στα αμπελοειδή, κινήθηκε εκτός των πλαισίων του Κανονισμού Ασφάλισης της Γεωργικής Παραγωγής και καλά έκανε, εδώ όμως αρνείται μέχρι στιγμής να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα μείζον πρόβλημα, επικαλούμενος κανονιστικούς περιορισμούς. Είναι μάλιστα απαράδεκτο να επικαλείται μετρήσεις της ΕΜΥ για το ύψος των βροχοπτώσεων, από μετεωρολογικά όργανα που…. δεν υπάρχουν στις συκοπαραγωγικές περιοχές!

‘Ηταν απαράδεκτη η απουσία της Συκικής, η οποία δεν παρέστη, μολονότι εκλήθη από το Υπουργείο και προκαλούν αλγεινή εντύπωση οι δηλώσεις του Προέδρου της, ότι τα ποσοστά των ζημιών που ανακοινώθηκαν καλύπτουν τους παραγωγούς.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε ανάλογη περίπτωση πριν από 2 χρόνια, αντιδρώντας άμεσα και αποτελεσματικά, αποζημίωσε ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΑ τους συκοπαραγωγούς, μετά από επιτόπια περιοδεία του ίδιου του Διοικητή του ΕΛΓΑ, και για την ποσοτική και για την ποιοτική ζημιά, σε τιμές εμπορίου. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ, δίνει στους αγρότες μας ακόμη υποσχέσεις και επιταγές χωρίς αντίκρισμα!