Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 9/11/2004

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 09 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2004

«ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΑΤΟΥΛΗ ΣΕ ΚΟΥΣΕΛΑ – ΤΡΑΓΑΚΗ
Για μετόχι Μεγίστης Λαύρας στη Μικρομάνη»»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 09 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2004

«ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΑΤΟΥΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΥΣΕΛΑ
Εγκρίθηκε από το ΥΠ.ΠΟ. η μελέτη για το
μετόχι της Μονής Μεγίστης Λαύρας στη Μικρομάνη»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 09 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2004

«ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Βοήθεια στην αποκατάσταση
της
Μονής Μεγίστης Λαύρας »

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 09 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2004

«Βοήθεια από την Εφορεία για το καθολικό της Μικρομάνης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Π. ΤΑΤΟΥΛΗ ΣΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΟΧΙ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 09 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2004

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ
Αποκατάσταση ζημιών στο Μετόχι στη Μικρομάνη

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Πέτρος Τατούλης απάντησε στην Αναφορά που κατέθεσε στις 6-10-2004 στη Βουλή ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, μετά από επιστολή-αίτημα του Εκπολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Μικρομάνης, καθώς και σχετικά δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, σχετικά με την αναγκαία αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών που έχει υποστεί το μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας στη Μικρομάνη, μνημείο ιδιαίτερης πολιτιστικής και θρησκευτικής σημασίας, το οποίο κινδυνεύει πλέον με κατάρρευση. Για το ίδιο θέμα αναφορά είχε καταθέσει και ο βουλευτής της Β΄ Πειραιά Γ. Τραγάκης. Στην απάντησή του, ο κ. Τατούλης σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Μετά το σεισμό του 1986 έγινε από την αρμόδια τοπική Εφορεία αυτοψία, που δεν διαπίστωσε βλάβες εξωτερικά. Δεν έγινε όμως εσωτερική αυτοψία, γιατί δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση στο εσωτερικό της Μονής. Αυτοψία στο εσωτερικό του ναού έγινε στις 2-9-2004 από αρχαιολόγο της αρμόδιας τοπικής Εφορείας, κατά την οποία διαπιστώθηκαν έντονα προβλήματα υγρασίας, καθώς και ρηγματώσεις σε διάφορα σημεία της τοιχοποιίας και γνωστοποιήθηκε η ανάγκη εκπόνησης μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου στην Ι. Μονή Μεγίστης Λαύρας. Η αρμόδια τοπική Εφορεία ενέκρινε την με αρ. πρωτ. 1717/9-6-2004 μελέτη ανέγερσης κτιρίων στον περιβάλλοντα το Μετόχι χώρο, την οποία η Μονή είχε αναθέσει σε ιδιώτη μηχανικό.

Η εν λόγω Εφορεία είναι διατεθειμένη να προσφέρει κάθε βοήθεια στα πλαίσια των δυνατοτήτων της και πάντα σε συνεργασία με τη Μονή, η οποία μπορεί εξίσου να συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό για την αποκατάσταση των μετοχίων και την αναμόρφωση αυτής.