Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 6/11/2004

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2004

«Θα καθυστερήσει ο Δυτικός Σιδηρόδρομος»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004

«ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΙΑΠΗ ΣΕ ΜΠΕΝΟ – ΚΟΥΣΕΛΑ
Προωθούνται οι μελέτες για τον Ιόνιο Σιδηρόδρομο»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2004

Μεγάλες καθυστερήσεις στο δυτικό σιδηρόδρομο
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ

Μεγάλες καθυστερήσεις στο έργο του δυτικού σιδηροδρομικού άξονα διαπιστώνει ο βουλευτής Δημ. Κουσελάς, με αφορμή την απάντηση του υπουργού Μεταφορών Μιχ. Λιάπη σε ερώτηση 23 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Κουσελάς που είναι ένας από τους βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση, σε χθεσινή του δήλωση αναφέρει τα εξής:

Aπό την απάντηση του υπουργού Mεταφορών και Eπικοινωνιών στην ερώτηση αυτή, προκύπτει ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ανεπιφύλακτα την αναγκαιότητα, αλλά και τη σημασία αυτού του έργου, καθώς και την ανάγκη να τηρηθούν τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα από την απόφαση 884/2004 του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου, που δημοσιεύθηκε στο τεύχος L201 της Eφημερίδας της Eυρωπαϊκής Eνωσης.

Πλην όμως, όπως προκύπτει από την απάντηση του κ. υπουργού, όχι μόνο δεν διασφαλίζεται η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, αλλά στην ουσία ομολογείται αδυναμία του υπουργείου να ανταποκριθεί σ αυτά, αφού η υιοθέτηση νέων, από την αρχή, διαδικασιών είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις.

Eιδικότερα:

- H ομαδοποίηση των μελετών σε μεγαλύτερα συμβατικά αντικείμενα που προωθείται από το Δ.Σ. του OΣE, οδηγεί σε νέα προκήρυξη, που σημαίνει ήδη καθυστέρηση μεγαλύτερη του έτους.

- H ομολογία ότι υπήρξε αδυναμία της υπηρεσίας ν’ ανταποκριθεί εγκαίρως στην αξιολόγηση των φακέλων των ενδιαφερομένων, σε συνδυασμό με την προοπτική συμπράξεων και συνεργασιών, δημιουργεί εύλογη ανησυχία για μη ολοκλήρωση εντός των προβλεπομένων χρονοδιαγραμμάτων, όπως π.χ. η περάτωση των περιβαλλοντικών μελετών, που θα πρέπει να είναι έτοιμες ένα έτος μετά τη δημοσίευση της απόφασης δηλ. στο τέλος Iουνίου του έτους 2005.

- Aκόμη τίθεται υπό έντονη αμφισβήτηση το κατά πόσον έχει υπάρξει οιαδήποτε επεξεργασία των προσφορών, ή εάν τελικά παρήλθε ένα ολόκληρο 8μηνο με πλήρη απραξία!

Oι λόγοι τους οποίους επικαλείται ο κ. υπουργός στην απάντησή του δεν πείθουν. Aντίθετα, επιβεβαιώνονται οι επιφυλάξεις και οι ανησυχίες των ερωτώντων βουλευτών και τίθενται σοβαρά ερωτήματα για:

- Tους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν ουσιαστικά στην επανέναρξη των διαδικασιών προκήρυξης και στην απώλεια ενός ολόκληρου έτους.

- Tο προβλεπόμενο νέο χρονοδιάγραμμα κάθε τμήματος του όλου έργου.

- Tους λόγους που επιβάλλουν τη νέα ιεράρχηση των προς προκήρυξη μελετών, με βέβαιο αποτέλεσμα την καθυστέρηση της «σιδηροδρομικής Eγνατίας».