Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 19/10/2004

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004

«ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ 21 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Για την πολιτική της κυβέρνησης στην αγορά καυσίμων»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004

«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ 21 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Κυβερνητικές ευθύνες για την κερδοσκοπία στην εγχώρια αγορά υγρών καυσίμων»

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004

«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Στον Υπ. Ανάπτυξης για την πολιτική της κυβέρνησης στην αγορά καυσίμων
»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004

«Επερώτηση του ΠΑΣΟΚ για τις ανατιμήσεις στα καύσιμα
ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ»

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004

«Ανήμπορη η κυβέρνηση..»
ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

 Την αδυναμία της κυβέρνησης να λάβει μέτρα προστασίας των καταναλωτών από τις  κερδοσκοπικές τάσεις που εμφανίζονται στην αγορά του πετρελαίου καταγγέλλουν 21 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής, Δημήτρης Κουσελάς, σε  επίκαιρη επερώτησητους στη Βουλή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Σίουφα.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι:

"Μεσούσης της κρίσης, η Κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της αποκλειστικά σε θετική εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά. Με ελπίδες όμως και θετικές προσδοκίες δεν αντιμετωπίζονται τα οικονομικά προβλήματα, τα οποία βαραίνουν άμεσα την ελληνική οικονομία και τον έλληνα καταναλωτή.

Η Νέα Δημοκρατία, αφού προεκλογικά έκλεισε το μάτι στους κερδοσκόπους, με την εξαγγελία της κατάργησης των κάθε μορφής ελέγχων της αγοράς, κατάφερε μέσα σε οκτώ μήνες να υλοποιήσει την εξαγγελία της. Είναι ίσως η μόνη που με συνέπεια υλοποιήθηκε, καθώς από τα 20 αυτοκίνητα-εργαστήρια που έχει στη διάθεσή της για τους ελέγχους στην αγορά, χρησιμοποιεί μόνο τα δύο.

Ταυτόχρονα, με συνεχείς μετεκλογικές ανακοινώσεις για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, κατάφερε να δημιουργήσει ανασφάλεια στην αγορά. Ο νόμος 3054/2002, που χαιρετίστηκε από όλους τους κρίκους της πετρελαϊκής αλυσίδας στη χώρα, απλά δεν εφαρμόζεται.

Σε αυτή τη βάση, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επερωτούν τον Υπουργό Ανάπτυξης για:

  1. Την προφανή αδυναμία της Κυβέρνησης να λάβει μέτρα προστασίας των καταναλωτών από τις κερδοσκοπικές τάσεις που αναπτύσσονται στην αγορά.

  2. Την αδράνεια του ΥΠΑΝ να επεκτείνει τους ελέγχους των κινητών εργαστηρίων διακίνησης και αποθήκευσης καυσίμων (ΚΕΔΑΚ), καθώς 17 νέα αυτοκίνητα –εργαστήρια παραμένουν από τον Ιούνιο 2004 στις αποθήκες.

  3. Την αναξιοπιστία του ΥΠΑΝ, η οποία αποδεικνύεται από τις δεσμεύσεις, που έμειναν κενές περιεχομένου, ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2004 θα είχαν εκδοθεί οι Υπουργικές Αποφάσεις και τα Προεδρικά Διατάγματα που προβλέπονται στο Ν. 3054/2002

  4. Την προφανή σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά με ευθύνη της Κυβέρνησης, λόγω των επανειλημμένων ανακοινώσεων για τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου στη λειτουργία του ανταγωνισμού.

  5. Την άρνηση του ΥΠΑΝ να συγκαλέσει και να λειτουργήσει την Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων ως χώρο διαβούλευσης και ανάληψης από κοινού της ευθύνης με τους φορείς του πετρελαϊκού χώρου σε περιόδους κρίσιμες όπως η παρούσα, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές.

  6. Για την άρνησή του να εξετάσει την εξομοίωση του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης για τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να περιοριστεί η μετακύλιση της αύξησης του κόστους παραγωγής στις τιμές καταναλωτή και να λειτουργήσει δραστικά εναντίον της λαθρεμπορίας.