Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 16/10/2004

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004

«Χαιρετισμός Δ. Κουσελά στα εγκαίνια της
2ης διεθνούς έκθεσης "ΗΛΕΚΤΡΟΤΕ
C"»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004

ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΗΛΕΚΤΡΟΤΕC 2004»
«Σύγχρονη και δυναμική η ελληνική οικονομία»

«Η Ελληνική οικονομία του σήμερα είναι μια σύγχρονη και δυναμική ευρωπαϊκή οικονομία, με σημαντικά ερείσματα στις αγορές των Βαλκανίων» είπε ο βουλευτής Δημ. Κουσελάς μιλώντας στα εγκαίνια της 2ης Διεθνούς Έκθεσης «HΛEKTΡOTEC 2004» που πραγματοποιείται στο εκθεσιακό κέντρο Expo Athens, στην Ανθούσα Αττικής. Ο Μεσσήνιος βουλευτής εκπροσώπησε στην εκδήλωση τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γεώργιο Παπανδρέου.

Αναλυτικότερα στο χαιρετισμό του ο κ. Κουσελας ανέφερε το εξής:

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου μας, του Γιώργου Παπανδρέου, χαιρετίζω τη διοργάνωσή σας και σας διαβιβάζω τα συγχαρητήριά του για αυτή την τόσο σημαντική εκδήλωση, που αφορά σε δυο αναμφίβολα δυναμικούς κλάδους της οικονομίας μας, με σημαντική θέση και συμβολή στα παραγωγικά και στα εμπορικά της μεγέθη, θέση που αξίζει να τη διατηρήσουν και να την ενισχύσουν στο μέλλον.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ήθελε πολύ να είναι σήμερα μαζί σας, δυστυχώς όμως άλλες υποχρεώσεις του δεν του το επέτρεψαν.

Ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ως μέλος της διαρκούς κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, έχω τη δυνατότητα να παρακολουθώ από κοντά τα θέματα που απασχολούν τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας και να γνωρίζω αρκετά καλά τα προβλήματα και τις προκλήσεις που σήμερα αντιμετωπίζουν.

Η σημερινή σας έκθεση είναι μια έμπρακτη απόδειξη των δυνατοτήτων και των προοπτικών της Ελληνικής Οικονομίας.

Η Ελληνική οικονομία του σήμερα είναι μια σύγχρονη και δυναμική ευρωπαϊκή οικονομία, με σημαντικά ερείσματα στις αγορές των Βαλκανίων, που πολύ απέχει από την Ελλάδα του παρελθόντος. Σε αυτό συνέβαλαν οι πολιτικές των προηγούμενων Κυβερνήσεων, αλλά –και κυρίως- όλες οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Σ’ αυτές άλλωστε στηριζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Φυσικά υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα, τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για το εμπόριο. Και είναι πολλά αυτά που πρέπει ακόμα να γίνουν, στο επίπεδο της εξυγίανσης του ανταγωνισμού, της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, της τόνωσης της αγοράς και των εγχώριων εισοδημάτων: Με βελτίωση των φορολογικών ρυθμίσεων, με τη δημιουργία θεσμών που να στηρίζουν την επιχειρηματικότητα με τον έλεγχο της ακρίβειας.

Για τα θέματα αυτά η Κυβέρνηση έχει κάνει τις εξαγγελίες της, οι οποίες θα κριθούν από την εφαρμογή και την τήρησή τους στην πράξη.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς στο ΠΑΣΟΚ θεωρούμε πως πρέπει να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί από την Κυβέρνηση μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία:

  • θα αξιοποιεί την αναβαθμισμένη θέση της χώρας μας στο διεθνές γίγνεσθαι,

  • θα μεγιστοποιεί και θα κατανέμει ισόρροπα την προστιθέμενη αξία που δημιουργούν για τη χώρα μας οι Ολυμπιακοί αγώνες στα επόμενα χρόνια,

  • θα εγγυάται την περιφερειακή ανάπτυξη και θα προωθεί την πραγματική σύγκλιση της χώρας μας με τις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ε.Ε, ενισχύοντας ουσιαστικά την αγορά, τις επενδύσεις και τα έργα σε υποδομές.

Αυτή η στρατηγική πρέπει να στηριχθεί στη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Σε μια πολυδιάστατη και δυναμική ανταγωνιστικότητα, βασισμένη:

  • στη σύγχρονη οργάνωση της παραγωγής και της εργασίας, με αξιοποίηση νέων τεχνολογιών,

  • στην επέκταση και την περιφερειακή διάχυση των έργων υποδομής

  • στη συνεχή εκπαίδευση –επένδυση στο Ανθρώπινο Δυναμικό,

  • στην αναπτυξιακή συνέπεια και στην κοινωνική υπευθυνότητα των επιχειρήσεων,

  • στη συνεχή βελτίωση της παραγωγικότητας, στη γνώση και στην καινοτομία, όχι σε λογικές εύκολου και πρόσκαιρου κέρδους,

  • στο σχεδιασμό και την εφαρμογή συνεκτικών κλαδικών και περιφερειακών πολιτικών, με επαρκή κίνητρα και, όπου χρειάζεται, ενισχύσεις σε πόρους και υποδομές.

  • στην τόνωση των εισοδημάτων και της εγχώριας ζήτησης, που δίνει ώθηση στην αγορά, στο εμπόριο, στις κατασκευές και στις συνδεδεμένες μ’ αυτές δραστηριότητες, όπως είναι τα ηλεκτρολογικά υλικά.

‘Όλα αυτά, που είμαι βέβαιος πως ενδιαφέρουν άμεσα τους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας μας, όπως είναι οι κλάδοι που συμμετέχουν σ’ αυτή τη σημαντική και μοναδική στο είδος της διεθνή έκθεση, απαιτούν εξειδικευμένες πολιτικές παρέμβασης και ενίσχυσης κατά κλάδο και περιοχή, όχι πολιτικές «διακριτικής παρατήρησης» των εξελίξεων στην παραγωγή και στην αγορά.

Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει τις λύσεις που υποσχέθηκε, με βασικά δείγματα γραφής τον επικείμενο αναπτυξιακό νόμο, τις φορολογικές της μεταρρυθμίσεις, αλλά και την πολιτική της στα θέματα της ακρίβειας, του ανταγωνισμού, των έργων υποδομής και της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Εμείς, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, θα ασκήσουμε, όπως οφείλουμε, εποικοδομητική κριτική στις αδυναμίες αντιμετώπισης των προβλημάτων και στις όποιες παραλείψεις της Κυβέρνησης, παραμένοντας αρωγοί σε κάθε ουσιαστική της πρωτοβουλία, εφόσον αυτή θα λύνει διαρθρωτικά προβλήματα, θα ενισχύει τις παραγωγικές δυνάμεις και θα αναβαθμίζει την αναπτυξιακή δυναμική του τόπου μας.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου μας, εύχομαι κάθε επιτυχία στη διοργάνωσή σας – και είμαι βέβαιος ότι την αξίζει!