Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 24/1/2008

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ  24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2008

« Απαντήσεις του επιτρόπου σε παρέμβαση του Δ. Κουσελά  »
 Ναι σε πράσινο φόρο για το περιβάλλον

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2008

« Απαντήσεις του επιτρόπου σε παρέμβαση του Δ. Κουσελά
στη Διακοινοβουλευτική διάσκεψη για τις οικονομικές
πολιτικές στην Ευρώπη  »
χ. Αλμούνια :Ναι σε πράσινο φόρο για το περιβάλλον ,όχι σε πολιτικές
 αυξήσης των εμμέσων φόρων

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2008

<<Ναι σε πράσινο φόρο για το περιβάλλον>>
 Απαντήσεις του επιτρόπου Χ.Αλμούνια σε παρέμβαση του Δ. Κουσελά
στη Διακοινοβουλευτική διάσκεψη για τις οικονομικές
πολιτικές στην Ευρώπη

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2008

  « Απαντήσεις του επιτρόπου σε παρέμβαση του Δ. Κουσελά  »
χ. Αλμούνια :Ναι σε πράσινο φόρο για το περιβάλλον ,όχι σε πολιτικές αυξήσης των εμμέσων φόρων»

Κατά τη συζήτηση για τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Πολιτικής, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα Εθνικά Κοινοβούλια των χωρών-μελών της Ε.Ε, (Βρυξέλλες, 22-23 Ιανουαρίου), ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, που εκπροσώπησε το ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη Διάσκεψη, ζήτησε τις εκτιμήσεις του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Χοακίν Αλμούνια για την άνοδο του πληθωρισμού και την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην Ε.Ε.

Ο κ. Κουσελάς τόνισε ότι η εμμονή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε πολιτικές υψηλών επιτοκίων ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την άνοδο του πληθωρισμού στην Ε.Ε. Ζήτησε να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο Επίτροπο κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην αντιμετώπιση του έντονου φορολογικού ανταγωνισμού που παρατηρείται μεταξύ πολλών κρατών-μελών της Ε.Ε. Σημείωσε, επίσης, ότι η ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να βασίζεται στη φθηνή εργασία και στην απορύθμιση της αγοράς εργασίας, αλλά στην ποιότητα, την καινοτομία και στην Οικονομία της Γνώσης.

Τέλος, ο κ. Κουσελάς ζήτησε να αντιμετωπισθούν οι κλιματικές αλλαγές και το δημογραφικό πρόβλημα με κατάλληλες πολιτικές που να χρηματοδοτηθούν με την επιβολή «πράσινου φόρου» στις ρυπογόνες επιχειρήσεις. Τα έσοδα από αυτόν τον φόρο, σημείωσε, θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν και το Ασφαλιστικό Σύστημα των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Σε απάντηση της παρέμβασης του κ. Κουσελά, ο Επίτροπος κ. Αλμούνια αποδέχθηκε τη θέσπιση «πράσινου φόρου», για τη χρηματοδότηση μη ρυπογόνων ενεργειακών πολιτικών.

Ως προς την εξέλιξη του πληθωρισμού και της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με βάση τις επικείμενες εαρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν, ο αρμόδιος Επίτροπος προβλέπει μικρή επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης και εξίσου μικρή επιτάχυνση του πληθωρισμού (της τάξης «μερικών δεκαδικών ψηφίων», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά).

Ως προς τις λοιπές απαντήσεις του κ. Αλμούνια, αξιοσημείωτη είναι η επισήμανσή του πως οι πολιτικές αύξησης των έμμεσων φόρων που ασκήθηκαν από εθνικές κυβερνήσεις συντέλεσαν στην αύξηση του πληθωρισμού και τους συνέστησε να αποφεύγουν τέτοια μέτρα.