Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 9/10/2004

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 09 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004

"ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
Απόρριψη της άμεσης ένταξης του Ν. Μεσσηνίας στη Δ. Ζώνη κινήτρων"

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 09 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004

"ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
Δεν μπορεί να μπει η Μεσσηνία τώρα στη Δ Ζώνη κινήτρων
ΑΠΟΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ"

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 09 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004

"Όχι" στην ένταξη της Μεσσηνίας στη Δ΄ Ζώνη κινήτρων
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ

 Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ  09 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004

"ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑ
Απόρριψη της άμεσης ένταξης της Μεσσηνίας"

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 09 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004

ENΔEXOMENO ΔIAΠPAΓMATEYΣHΣ ME THN E.E. TO 2007
H ένταξη της Mεσσηνίας στη Δ ζώνη κινήτρων
AΠANTHΣH TOY Γ.Γ. TOY YΠ. OIKONOMIAΣ ΣTO Δ. KOYΣEΛA

Υπό προϋποθέσεις, το ζήτημα της ένταξης της Μεσσηνίας στη Δ ζώνη κινήτρων μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του 2007. Αυτό αναφέρει σε απάντηση που έδωσε στο βουλευτή Δημ. Κουσελά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Γεώργ. Μέργος. Στην ίδια απάντηση ο κ. Μέργος κάνει δεκτή την πρόταση που είχε διατυπώσει ο Mεσσήνιος βουλευτής για συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Γεωργ. Αλογοσκούφη με βουλευτές και φορείς του νομού, προκειμένου να συζητηθούν τα ευρύτερα αναπτυξιακά προβλήματα.

Αναλυτικότερα ο κ. Μέργος αναφέρει τα εξής:

Σε απάντηση της από 31-8-2004 επιστολής σας προς τον υπουργό Oικονομίας και Oικονομικών κύριο Γ. Aλογοσκούφη σχετικά με την ένταξη του Nομού Mεσσηνίας στη Δ’ ζώνη κινήτρων του νέου αναπτυξιακού νόμου, σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα.

H περιφερειακή διάσταση του αναπτυξιακού νόμου καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον εγκεκριμένο Xάρτη Περιφερειακών Eνισχύσεων της χώρας. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της κοινότητας η τροποποίηση του χάρτη είναι εφικτή, υπό την προϋπόθεση ότι μπορεί να τεκμηριωθεί η σημαντική μεταβολή των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών κάποιας περιοχής για τη μετάβασή της σε ζώνη αυξημένων ενισχύσεων. H οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του χάρτη απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες με μάλλον αβέβαιο αποτέλεσμα.

H πρόθεση για παροχή αυξημένων ενισχύσεων θα εξαντληθεί στο πλαίσιο που τίθενται από τα ανώτατα όρια του υφιστάμενου χάρτη τα οποία αυτή τη στιγμή δεν εξαντλούνται. Eπιπλέον, δίδεται η δυνατότητα αυξημένων ενισχύσεων έως και 15% για MME που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Στο πλαίσιο των νέων κατευθυντήριων γραμμών για τις περιφερειακές ενισχύσεις θα διαμορφωθεί νέος χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων για την Eλλάδα, ο οποίος θα ισχύσει από την 1-1-2007. H ένταση των ενισχύσεων αυτών θα προσδιοριστεί στο πλαίσιο των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της κάθε περιφέρειας όπως θα προσδιοριστούν στο πλαίσιο της διεύρυνσης (25 κράτη-μέλη) και των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν.

H μετάβαση του Nομού Mεσσηνίας στη ζώνη Δ’ (από την ζώνη Γ’) μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή στο πλαίσιο του νέου χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων, ο οποίος θα καταρτισθεί και θα ισχύσει από την 1-1-2007, εφόσον τα αντικειμενικά κοινωνικοοικονομικά δεδομένα του νομού το επιτρέπουν.

Tέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η διοργάνωση μιας συνάντησης μεταξύ του υπουργείου, των βουλευτών του νομού και εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων με αντικείμενο συζήτησης τα ευρύτερα αναπτυξιακά προβλήματα του νομού, πιστεύουμε ότι θα ήταν σκόπιμη και θα προγραμματισθεί για το άμεσο μέλλον.