Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 7/10/2004

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 07 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004

"ΑΠΟ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ- ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Χωρίς αποζημίωση οι συκοπαραγωγοί Πεταλιδίου"

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 07 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004

"ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΣΕ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΚΑ
Μη αποζημιώσιμες οι καταστροφές από τις βροχοπτώσεις του Αυγούστου"

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 07 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004

"ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΥΣΕΛΑ
Δεν θα αποζημιωθούν οι ζημιές στα σύκα"

 Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 07 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004
(απόσπασμα δημοσίευσης)

ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΚΑ
Παιχνίδια στις πλάτες των συκοπαραγωγών
Ανακοίνωση του Δημήτρη Κουσελά

Για το θέμα, εξέδωσε χθες ανακοίνωση ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

"Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απάντησε στην Ερώτηση που κατέθεσε στις 8-9-2004 ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, για τις ζημιές και τα προβλήματα των συκοπαραγωγών. Οι ερωτήσεις που είχε θέσει στον Υπουργό ο κ. Κουσελάς αφορούσαν:

Τα κριτήρια βάσει των οποίων ο ΕΛΓΑ εκτίμησε ότι δεν υφίσταται ζημιά από τις βροχοπτώσεις στη συκοπαραγωγή του Ν. Μεσσηνίας, όταν αντιθέτως η Συκική, μετά από ελέγχους στην ίδια παραγωγή, την κατατάσσει μαζικά σε κατώτερη ποιότητα.

Τα μέτρα που ο Υπουργός προτίθεται να λάβει ώστε να λάβουν έγκαιρα και επαρκώς τις αποζημιώσεις τους οι πληγέντες παραγωγοί του Νομού, οι οποίοι κατά το τρέχον έτος έχουν υποστεί πολλαπλές ζημιές και απώλειες εισοδήματος από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Από τη…λακωνική απάντηση του Υπουργού κ. Μπασιάκου προκύπτει ότι δεν θα δοθεί καμιά αποζημίωση για τις καταστροφές στην πρώιμη παραγωγή, που αφορά ιδιαίτερα το Δήμο Πεταλιδίου αλλά και άλλες περιοχές. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι:

Ολοκληρώθηκε η διενέργεια των εκτιμήσεων για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις της 16ης και 17ης Αυγούστου στις συκοκαλλιέργειες του Δήμου Πεταλιδίου από τον ΕΛΓΑ. Βάσει του άρθρου 18 παρ. 9 του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής ( αφορά στα κριτήρια, τα οποία ο Υπουργός δεν έλαβε τον κόπο να παραθέσει στην απάντησή του, αν και ρητώς του ζητήθηκαν), ο ΕΛΓΑ θεωρεί ότι τα ποσοστά των ζημιών που διαπιστώθηκαν δεν δικαιούνται αποζημίωση!

Η βροχόπτωση της 5ης Σεπτεμβρίου 2004 ήταν μικρής έκτασης και δεν διαπιστώθηκαν από τον ΕΛΓΑ αντίστοιχες ζημιές.

Κατόπιν αυτών, ο Υπουργός δεν θεωρεί ότι απαιτείται να λάβει μέτρα για τα προβλήματα των συκοπαραγωγών της Μεσσηνίας.

Εμείς υπενθυμίζουμε ότι όταν πριν από 2 χρόνια είχαμε παρόμοιες βροχοπτώσεις και ζημιές στην παραγωγή, τότε:

Επισκέφτηκε τη Μεσσηνία και τις συκοπαραγωγικές περιοχές ο ίδιος ο Διοικητής του ΕΛΓΑ κ. Μιλτιάδης Τσόγκας, και οι συκοπαραγωγοί, όπως άλλωστε απεδέχθη και δημόσια ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ κ. Παπαγεωργίου σε τηλεοπτική εκπομπή, αποζημιώθηκαν όλοι σε πραγματικές τιμές εμπορίου…Αυτά για την ιστορία".