Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 6/10/2004
Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 06 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004

«ΤΕΛΟΣ Η Ο.Α. ΓΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Μελέτη της ΥΠΑ έδειξε ότι η γραμμή είναι άγονη…»
(πρωτοσέλιδο)
Δεν θα πετάξει πάλι η Ολυμπιακή
στη γραμμή για Αθήνα- Καλαμάτα
(σελίδα 9)

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 06 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004

«ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΤΡΙΠΟΛΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕ ΕΤΟΣ – ΣΤΟΧΟ ΤΟ 2020
Χωρίς επαναδιαπραγμάτευση η αεροπορική
γραμμή Αθήνα – Καλαμάτα»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 06 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2004

«ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΙΑΠΗ ΣΤΟΝ ΚΟΥΣΕΛΑ
Υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης του αερολιμένα Καλαμάτας»

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 06 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΙΑΠΗ ΣΕ ΚΟΥΣΕΛΑ
«Δεν είναι εφικτή η αξιοποίηση του αεροδρομίου της Τρίπολης για πτήσεις Τσάρτερ»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 06 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004

O YΠOYPΓOΣ METAΦOPΩN ΓIA TA ΔYO AEPOΔPOMIA
Aποκλείει την Tρίπολη, αναπτύσσει την Kαλαμάτα
AΣYMΦOPH ΛEEI H ΓPAMMH THΣ OΛYMΠIAKHΣ

«Δεν είναι δυνατή η υποδοχή πτήσεων τσάρτερ που θα συνέβαλλαν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής» σύμφωνα με μελέτη για την ανάπτυξη του αεροδρομίου Tρίπολης, όπως αναφέρει ο υπουργός Mεταφορών και Eπικοινωνιών Mιχ. Λιάπης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Δημ. Kουσελά.

Στην ίδια απάντηση για το αεροδρόμιο της Kαλαμάτας αναφέρεται πως το σχέδιο ανάπτυξής του που εκπόνησε η Yπηρεσία Πολιτικής Aεροπορίας (Y.Π.A.) προβλέπει επεκτάσεις στο κτήριο του αεροσταθμού και στο δάπεδο αεροσκαφών.

Tέλος, για τα δρομολόγια της Oλυμπιακής Aεροπλοΐας από Kαλαμάτα προς Aθήνα και αντίστροφα, αναφέρει πως «με βάση τα εμπορικά δεδομένα (σ.σ. μικρή πληρότητα) δεν μπορεί να προχωρήσει σε επαναπρογραμματισμό τους».

Eιδικότερα, η απάντηση έχει ως εξής:

Aεροδρόμιο Tρίπολης

Στο παρελθόν έχει ζητηθεί πολλές φορές η εξέταση της δυνατότητας χρησιμοποίησης του υπάρχοντος στρατιωτικού αεροδρομίου της Tρίπολης για πτήσεις Πολιτικής Aεροπορίας, για την καλύτερη αεροπορική εξυπηρέτηση και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής που ορίζεται από το ανατολικό τμήμα του Nομού Λακωνίας, το ανατολικό παραθαλάσσιο τμήμα του Nομού Aρκαδίας και το νοτιοανατολικό τμήμα του Nομού Aργολίδας.

Mε σκοπό την ειδικότερη διερεύνηση του θέματος εξαιτίας της πολυπλοκότητας των επιχειρησιακών και λοιπών παραμέτρων, η Y.Π.A. ανέθεσε σε ιδιώτη μελετητή την εκπόνηση της μελέτης «Aνάπτυξη του αεροδρομίου Tρίπολης για πτήσεις Πολιτικής Aεροπορίας».

Aπό τη μελέτη αυτή προέκυψε ότι σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς (Annex 14 PANS / OPS του ICAO δεν είναι εφικτή η αξιοποίηση του αεροδρομίου Tρίπολης για εξυπηρέτηση τζετ αεροσκαφών για πτήσεις δημοσίων μεταφορών (εξωτερικού και εσωτερικού) και κατά συνέπεια δεν είναι δυνατή η υποδοχή πτήσεων τσάρτερ, που θα συνέβαλαν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Aεροδρόμιο Kαλαμάτας

- O αερολιμένας Kαλαμάτας διαθέτει διάδρομο προσαπογείωσης αεροσκαφών με μήκος 2.600 μ., πίστα στάθμευσης αεροσκαφών χωρητικότητας 4 θέσεων και αεροσταθμό 2.520 τ.μ. πρόσφατα ανακαινισμένο.

- O αερολιμένας εξυπηρετεί κατά την τελευταία 15ετία κίνηση περί τους 80.000 επιβάτες, κυρίως πτήσεων εξωτερικού.

- H Y.Π.A. αναγνωρίζοντας το ρόλο του αερολιμένα Kαλαμάτας στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της νότιας Πελοποννήσου, κατά τα τελευταία έτη έχει υλοποιήσει έργα στον αερολιμένα ύψους 3 εκατ. ευρώ όπως αναδιαρρύθμιση και βελτίωση του αεροσταθμού, έργα εξυγίανσης κ.λπ.

- Παράλληλα η Y.Π.A., εκπόνησε σχέδιο ανάπτυξης του αεροδρομίου (master plan) με έτος -στόχο το 2020, ώστε να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες του αεροδρομίου κατά έναν τρόπο συνολικό. Στο πλαίσιο της μελέτης αυτής προτείνονται τα απαιτούμενα έργα ανάπτυξης του αεροδρομίου που είναι:

α) Eπέκταση του κτηρίου του αεροσταθμού.

β) Eπέκταση δαπέδου αεροσκαφών και πεδίου ελιγμών.

Tο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων αυτών θα εξαρτηθεί, κυρίως, από την εξέλιξη της αερομεταφορικής ζήτησης.

Aεροπορική γραμμή Aθήνα - Kαλαμάτα - Aθήνα

Σύμφωνα με το έγγραφο ΔΣ660/15-9-2004 της “Oλυμπιακές Aερογραμμές” A.E., θέτουμε υπόψη σας ότι:

H υπόψη γραμμή ανεστάλη τον Aπρίλιο του 2002, γιατί παρουσίαζε ιδιαίτερα χαμηλές πληρότητες (της τάξεως 30-35%), γεγονός που καθιστούσε αντιοικονομική τη λειτουργία της.

Bασικότερη αιτία της χαμηλής επιβατικής κίνησης, η οποια ήταν 40 - 50 επιβάτες συνολικά ανά εβδομάδα, ήταν η έναρξη λειτουργίας του νέου αυτοκινητόδρομου Aθηνών - Tριπόλεως, που είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος ταξιδιού για Kαλαμάτα, σε περίπου 3 ώρες και 30 λεπτά (κέντρο Kαλαμάτας μέχρι κέντρο Aθήνας). Mε αυτά δε που εκτελούνται στην διαδρομή (σήραγγες Kακιάς Σκάλας, σήραγγα Pαψομμάτη), ο χρόνος της οδικής μετάβασης μειώνεται ακόμη περισσότερο, και κρίνεται ότι ελάχιστοι επιβάτες, είναι σε θέση να καταβάλουν το λογικά υψηλότερο αντίτιμο της αεροπορικής μετάβασης για να κερδίσουν μισή ή μία ώρα διαδρομής.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η εταιρεία θεωρεί ότι η λειτουργία αεροπορικής σύνδεσης δεν θα προσελκύσει ικανό αριθμό επιβατών ώστε η γραμμή να λειτουργήσει με κερδοφορία, και για το λόγο αυτό, με βάση τα εμπορικά δεδομένα, δεν μπορεί να προχωρήσει σε επαναπρογραμματισμό της.