Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 28/9/2004

 Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 28 Σεπτεμβρίου 2004

"ΣΤΗΝ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΟΠΤ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Μεσσηνιακό λόμπι πρότεινε ο Δημ.
Κουσελάς για να πάει μπροστά ο τόπος"

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 27 Σεπτεμβρίου 2004

"ΜΕ ΜΟΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΙΟΝΙΑ
"Επαναστατική γυμναστική" για τα προβλήματα της Μεσσηνίας"

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 27 Σεπτεμβρίου 2004

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ

Παραθέτοντας πλούσια στατιστικά στοιχεία και επισημαίνοντας ότι προκειμένου η ανάπτυξη του Νομού να γίνει εφικτός στόχος πρέπει να υπάρξει συντονισμός και θέληση από όλους τους φορείς, ο βουλευτής, Δημήτρης Κουσελάς, τόνισε στη σύσκεψη του ΣΟΠΤ τους βασικότερους παράγοντες που αυτή τη στιγμή παρακωλύουν την ανάπτυξη και που ο μελλοντικός αποτελεσματικός χειρισμός τους θα δώσει ώθηση στη Μεσσηνία.

Ξεκινώντας από αριθμητικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η Μεσσηνία ανήκει στους «μειονεκτικούς» νομούς της χώρας, στον αναπτυξιακό τομέα, σημείωσε:

«Η Μεσσηνία κινείται σε ένα αναπτυξιακό «δίπολο»: η γεωργία είναι το 18% του προϊόντος της, η μεταποίηση μόλις το 0,3% (έναντι 5,8% το 1997 – η αποβιομηχάνιση είναι σαφέστατη…) και όλα τα υπόλοιπα (81,7%) αντιστοιχούν σε εμπόριο, υπηρεσίες και τουρισμό. Είναι κάτι που πρέπει να το προσέξουμε ιδιαίτερα για κάθε μελλοντικό σχεδιασμό!».

Απαραίτητη ανάγκη για τον Δ. Κουσελά είναι η δημιουργία κινήτρων, που θα μπορέσει να επιτευχθεί, αν εκπληρωθεί το αίτημα για ένταξη της Μεσσηνίας στη ΔΔ Ζώνη Κινήτρων του Αναπτυξιακού Νόμου.

Ειδικά το θέμα της Ιόνιας Οδού, τόνισε ο βουλευτής, είναι κρίσιμο. Ο κ. Κουσελάς απέδωσε την ελλιπή προώθηση του έργου στην κυβέρνηση, η οποία δεν κρύβει τις επιφυλάξεις της με δικαιολογίες του είδους «η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ εκτιμά ότι το τμήμα Τσακώνα – Καλαμάτα θα επιβαρύνει την εργολαβία και δεν θα βρεθούν ανάδοχοι».

«‘Εχω την πεποίθηση ότι, εάν δεν πιέσουμε όλοι μαζί, παραγωγικές τάξεις, φορείς και βουλευτές, σαν ένα ενιαίο «Μεσσηνιακό λόμπι», να ολοκληρωθούν όλα τα αναγκαία έργα υποδομής στο οδικό δίκτυο και γενικότερα στην ταχεία και ασφαλή σύνδεση του νομού μας οδικώς, αεροπορικώς και ακτοπλοϊκώς με την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι η Μεσσηνία θα αποκτήσει το ρυθμό και την ποιότητα ανάπτυξης που χρειάζεται, το επίπεδο ευημερίας που δίκαια προσδοκά», ανέφερε ο κ. Κουσελάς.

Το θέμα της ανεργίας και το γεγονός ότι ο Νομός μας έχει να «επιδείξει» αυτή τη στιγμή εξαιρετικά υψηλό ποσοστό, απαιτεί, σύμφωνα τον βουλευτή, συγκροτημένο σχέδιο απασχόλησης για τις ανάγκες του Νομού.

Αυτό το σχέδιο πρέπει: «να εντοπίζει τις ελλείψεις, να αξιοποιεί τα υπάρχοντα κοινοτικά προγράμματα, να συνδέει τις διεκδικήσεις των Μεσσηνίων με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης , να απαντά ξεκάθαρα στα κρίσιμα ερωτήματα».

Τέλος, ο κ. Κουσελάς προτείνει να μπουν στην άκρη όσα χωρίζουν τους διάφορους φορείς και οργανώσεις και σε συνεργασία να αναδειχθεί ο καλύτερος τρόπος, ώστε η Μεσσηνία να αναπτυχθεί.