Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 24/9/2004

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 24 Σεπτεμβρίου 2004

«Μείωση των τιμών κατά 50% από πέρυσι!
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 24 Σεπτεμβρίου 2004

«Ο Δημ. Κουσελάς για τους
παραγωγούς σταφίδας και αμπελιών
»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 24 Σεπτεμβρίου 2004

«ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑ
Μέτρα στήριξης των παραγωγών σταφίδας και αμπελιών»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 24 Σεπτεμβρίου 2004

«ΕΡΩΤΗΣΗ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Δύσκολη χρονιά για τους αμπελουργούς»

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 24 Σεπτεμβρίου 2004

Ερώτηση Δ. Κουσελά για μέτρα υποστήριξης
σταφιδοπαραγωγών και αμπελοκαλλιεργητών

Ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε χθες στη Βουλή Ερώτηση, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τα αναγκαία μέτρα στήριξης των σταφιδοπαραγωγών και των αμπελοκαλλιεργητών.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

« Οι αμπελοκαλλιεργητές και οι σταφιδοπαραγωγοί του Ν. Μεσσηνίας είναι ανάστατοι, καθώς είναι το τέταρτο πλήγμα που δέχθηκαν στο εισόδημά τους, μετά τις ζημιές από δυσμενείς καιρικές συνθήκες στα ελαιόδεντρα, κηπευτικά και σύκα.

Βέβαια, η μείωση του εισοδήματος στους σταφιδοπαραγωγούς και αμπελουργούς δεν οφείλεται σε ζημιές, αλλά στις απαράδεκτα χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων, οι οποίες σημείωσαν πτώση 50% έναντι του προηγούμενου έτους.

Σημαντικός λόγος για τη διαμόρφωση της τιμής της σταφίδας σε χαμηλά επίπεδα, είναι και ο κοινοτικός Κανονισμός 1621/99, που υποχρεώνει τους παραγωγούς να υπογράφουν συμβόλαια με τους μεταποιητές μέχρι την 31η Ιουλίου, δηλ. πριν τρυγήσουν και συγκομίσουν το προϊόν τους.

Επίσης, οι αθρόες εισαγωγές κρασιού και μούστου από τρίτες χώρες, που βαφτίζονται «κοινοτικά», έχουν επηρεάσει τις τιμές πώλησης των σταφυλιών, σε επίπεδα κάτω από το κόστος της καλλιέργειας.

Επειδή η σταφίδα και το αμπέλι είναι καλλιέργειες ζωτικής σημασίας για το νομό Μεσσηνίας αλλά και για την εθνική μας οικονομία, γιατί ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες, ενισχύει το εισόδημα της αγροτικής οικογένειας και το εξαγωγικό εμπόριο της χώρας μας, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  1. Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να τροποποιηθεί ο κοινοτικός Κανονισμός 1621/99, που αφαιρεί από τους παραγωγούς τη δυνατότητα ελεύθερης διαπραγμάτευσης του προϊόντος τους;

  2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να ελεγχθεί η αγορά και τα εισαγόμενα κρασιά από τρίτες χώρες να μην «βαφτίζονται» κοινοτικά;

  3. Τι άλλα μέτρα προτίθεται να λάβει για τη στήριξη του εισοδήματος των αμπελουργών και σταφιδοπαραγωγών; »