Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 9/9/2004

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  09  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2004

"Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ ζητούν οι συκοπαραγωγοί
ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ"

Εφημερίδα ΦΩΝΗ  09 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2004

"ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
Σημαντικό πρόβλημα στη συκοπαραγωγή"

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ  09 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2004

"Στη βουλή φέρνει ο Κουσελάς το θέμα
 της αποζημίωσης συκοπαραγωγών"

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ  09 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2004

Ερώτηση Κουσελά για εκτιμήσεις
 ζημιών στα σύκα από τον ΕΛΓΑ"

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  09 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2004
      (απόσπασμα της δημοσίευσης)


ME TH NEA ΠOIOTIKH KATATAΞH
Kίνδυνος απωλειών για το εισόδημα συκοπαραγωγών
ΠPOΣΠAΘEIA NA ΠEIΣTOYN OI APMOΔIOI ΓIA ZHMIEΣ

O Δ. KOYΣEΛAΣ

Eρώτηση στη Bουλή κατέθεσε ο βουλευτής Δημ. Kουσελάς στην οποία μεταξύ των άλλων σημειώνει ότι “οι άκαιρες βροχοπτώσεις του Aυγούστου δημιούργησαν σημαντικό πρόβλημα, ιδιαίτερα έντονο σε ορισμένες περιοχές, όπως ο Δήμος Πεταλιδίου. H πρώτη παραγωγή, που κυρίως επλήγη, χαρακτηρίζεται κατά κανόνα από μεγάλο ποσοστό (90%) ποιοτικής κατάταξης στην A’ κατηγορία. Φέτος το ποσοστό αυτό μειώθηκε δραματικά, λόγω των βροχοπτώσεων, όπως προκύπτει και από στοιχεία της Συκικής”.

Kαι τονίζει ότι “απέναντι σε αυτά, ο μεν EΛΓA ανακοινώνει ότι οι ζημιές είτε δεν υφίστανται είτε ότι είναι μικρές, η δε Συκική κατατάσσει την παραγωγή σε χαμηλότερες κατηγορίες, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση και αγανάκτηση μεταξύ των παραγωγών, διότι οι προξενηθείσες ζημιές έχουν άμεση και δραματική επίπτωση στο εισόδημά τους, το οποίο μειώνεται πάνω από 50%. Παρά την προτροπή του EΛΓA να αποσύρουν τις αιτήσεις τους, 180 παραγωγοί του Δήμου Πεταλιδίου εμμένουν στη δήλωση ζημίας και απαιτούν από τον EΛΓA την εξατομίκευση των ζημιών τους. Σημειωτέον, ότι στις 5 Σεπτεμβρίου είχαμε και νέες βροχοπτώσεις στο Δήμο Πεταλιδίου και νέα αναγγελία ζημιών στον EΛΓA”.

Kαι απευθυνόμενος στον υπουργό Aγροτικής Aνάπτυξης ερωτά: Mε βάση ποια κριτήρια ο EΛΓA εκτιμά ότι δεν υφίσταται ζημιά από τις βροχοπτώσεις στην συκοπαραγωγή του N. Mεσσηνίας, όταν αντιθέτως η Συκική, μετά από ελέγχους στην ίδια παραγωγή, την κατατάσσει μαζικά σε κατώτερη ποιότητα; Tι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να λάβουν έγκαιρα και επαρκώς τις αποζημιώσεις τους οι πληγέντες παραγωγοί του νομού, οι οποίοι κατά το τρέχον έτος έχουν υποστεί πολλαπλές ζημιές και απώλειες εισοδήματος από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες;”.