Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2/8/2004

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ  02 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2004

ΟΜΙΛΙΑ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Τ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ "βΟΥΦΡΑΔΑ"
"Οι Δήμοι κα οι προοπτικές τους στην ενωμένη Ευρώπη"

Εφημερίδα ΦΩΝΗ  10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2004

"Οι Δήμοι κα οι προοπτικές τους στην ενωμένη Ευρώπη"

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 02 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2004

«Οι Δήμοι και οι προοπτικές τους στην Ενωμένη Ευρώπη»
Ο Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Για τον «αγαπημένο και εκλεκτό του φίλο», ο Τάσος ο Αποστολόπουλος, τη συνεισφορά για την Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία και η πλούσια συνδικαλιστική δράση του συγγραφέα, μίλησε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κουσελάς, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Τάσου Αποστολόπουλου «Βουφράδα».

Για το βιβλίο, ο βουλευτής τόνισε: «Είναι μια σπάνια και τεκμηριωμένη συνεισφορά στην παλιότερη αλλά και στη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Βουφράδας. Πρόκειται για μια πραγματικά αξιοσημείωτη και επίπονη δουλειά, που εκφράζει την αγάπη του φίλου Τάσου για τον τόπο του, αλλά και την αγωνία του για το μέλλον και την προοπτική αυτού του τόπου».

«Είναι ένα πραγματικά καλό βιβλίο, επιστημονικά θεμελιωμένο και προσιτό στον κάθε αναγνώστη», εξακολούθησε ο βουλευτής. «Ευχαριστώ τον Τάσο που μου έδωσε το ερέθισμα και την ευκαιρία να το διαβάσω. Μακάρι να είχαμε τέτοιες δουλειές και για άλλους Δήμους της Μεσσηνίας μας. Θα είμαστε όλοι πολύ πιο ενημερωμένοι, πιο περήφανοι και αντίστοιχα πολύ πιο απαιτητικοί για το μέλλον και τις προοπτικές του τόπου μας!».

Το θέμα ωστόσο, με το οποίο εκτενώς ασχολήθηκε ο Δ. Κουσελας κατά την ομιλία του ήταν: «Οι Δήμοι και οι προοπτικές τους στην Ενωμένη Ευρώπη»

«Η ένταξη της χώρας μας και των περιφερειών της στην Ενωμένη Ευρώπη στοιχειοθετεί νέες συνθήκες και για την περιφερειακή ανάπτυξη και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συνθήκες που επιβάλλουν να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή – χωροταξική πολιτική, με έντονα τα στοιχεία της αποκεντρωμένης διαχείρισης και της ενίσχυσης της τοπικής ανταγωνιστικότητας. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ολοκληρωμένο Σχέδιο για τον κάθε Νομό, αλλά και για τον κάθε Δήμο», ξεκίνησε την ομιλία του σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Δημήτρης Κουσελάς.

«Η διετία 2005-2007 είναι κρίσιμη για τη διαπραγμάτευση του Δ’ ΚΠΣ, από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν έργα υποδομών για την οκταετία μέχρι το 2014. Κύρια επιδίωξή μας πρέπει να είναι όχι μόνο να αυξηθούν οι πόροι που θα διατεθούν στην περιφέρειά μας συνολικά, αλλά και να δοθεί έμφαση σε μέτρα ολοκληρωμένης ανάπτυξης της Μεσσηνίας, των τοπικών της κοινωνιών, των οικισμών, των υλικών, κοινωνικών και πολιτιστικών υποδομών, της τοπικής επιχειρηματικότητας, των φορέων συμβουλευτικής και αναπτυξιακής στήριξης. Για το σκοπό αυτό πρέπει να διεκδικήσουμε αυξημένους πόρους ώστε να καλύψουμε το αναπτυξιακό έλλειμμα που έχουμε», επισήμανε τους στόχους που πρέπει να επιδιωχθούν.

«Η Περιφέρεια αλλά και η Νομαρχία πρέπει, παράλληλα, να ρίξουν μεγάλο βάρος στη βελτίωση των τοπικών υποδομών, στην προώθηση έργων αναβάθμισης του εθνικού, επαρχιακού και αγροτικού δικτύου και των κοινωνικών υπηρεσιών. Για να γίνουν όμως αυτά πρέπει οι τοπικές κοινωνίες και πρώτα από όλα οι δήμοι μας, να πάρουν την υπόθεση της ανάπτυξης στα χέρια τους. Να διεκδικήσουν τους πόρους, τις υποδομές και τα μέσα που τους αναλογούν. Να συμβάλλουν στη διαμόρφωση και στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής, που να διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των παρεμβάσεων».

«Τίποτα δεν θα μας χαριστεί, τίποτα δεν είναι δεδομένο, εάν δεν ενδιαφερθούμε και δεν κινητοποιηθούμε εμείς οι ίδιοι, ως συνειδητοί πολίτες, για το καλό και την προοπτική του τόπου μας», είπε ο βουλευτής χαρακτηριστικά.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουσελά, καλείται σήμερα να αποκτήσει νέο περιεχόμενο και νέο προσανατολισμό. Άμεσες ανάγκες θεωρεί την προσαρμογή των τοπικών δραστηριοτήτων στη νέα οικονομία, μέσω της ενημέρωσης και της αξιοποίησης της διεθνούς εμπειρίας, την παροχή εκ μέρους των δήμων υπηρεσιών διοικητικής ενημέρωσης – διευκόλυνσης, μέσα από τα ΚΕΠ, την προστασία και ανάδειξη της ιστορίας του κάθε δήμου, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των φυσικών πόρων και την προώθηση της συμμετοχικής οργάνωσης και πιο αποτελεσματικής λειτουργίας των δήμων της Μεσσηνίας.

«Η κοινωνία των πολιτών για να αναπτυχθεί χρειάζεται ασφάλεια, μέριμνα και αλληλεγγύη», συνέχισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Κουσελας. «Η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι βασικό και αναντικατάστατο κύτταρο σ’ αυτή τη δύσκολη και συνεχή προσπάθεια. Γιατί η διεθνής αστάθεια, η κρίση αρχών και αξιών, η αποθάρρυνση, ο αποπροσανατολισμός, ακόμα και η ιδιώτευση πολλών πολιτών μέσα στο σύγχρονο ανταγωνιστικό τρόπο ζωής, επιβάλλουν το χτίσιμο μιας νέας συλλογικότητας : την ενεργό συμμετοχή όλων μας στο δύσκολο, τον καθοριστικό ρόλο που καλείται να παίξει, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση».