Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 10/7/2004

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ  10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2004

"Ο Δημήτρης Κουσελάς στο σεμινάριο των συνδικαλιστών"

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ  10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2004

"Χαιρετισμός Δ. Κουσελά στο σεμινάριο
επιμόρφωσης συνδικαλιστικών στελεχών"

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2004

"ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Πρωταγωνιστής και όχι θεατής το συνδικαλιστικό κίνημα"

Εφημερίδα ΦΩΝΗ  10  ΙΟΥΛΙΟΥ 2004


 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
Ν. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,
Δεν νοείται πραγματική σύγκλιση χωρίς περιφερειακή ανάπτυξη !

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ τιμά τη Μεσσηνία μας με τις εκδηλώσεις και με τις πραγματικά αξιόλογες επιμορφωτικές του πρωτοβουλίες.
Σήμερα, μαζί σας, νιώθω διπλά υπερήφανος,

  • και ως εκπρόσωπος ενός μεγάλου κομματιού των εργαζομένων και του λαού της Πελοποννήσου στο Εθνικό Κοινοβούλιο,

  • και ως παλιός συνδικαλιστής, που μαζί με πολλούς από τους εδώ παρόντες συναγωνιστές και φίλους, δώσαμε μάχες για τους κοινούς μας στόχους και για οράματα, που δεν έχω ξεχάσει και που δεν πρόκειται να εγκαταλείψω!

‘Ένα από αυτά είναι το όραμα μιας Ευρώπης των λαών και για τους λαούς της. Μιας Ευρώπης με ισχυρό και διευρυμένο Κοινωνικό Κεκτημένο, που θα οικοδομεί ισόρροπα την ανάπτυξη με απασχόληση, πραγματική σύγκλιση και κοινωνική δικαιοσύνη, βάζοντας φραγμό στην ασυδοσία της αγοράς, στους κοινωνικούς αποκλεισμούς και στις ισοπεδωτικές λογικές της παγκοσμιοποίησης, που θεοποιούνται και εξυμνούνται από τις συντηρητικές δυνάμεις.
Η Ευρώπη αυτή δεν θα προκύψει από μόνη της. Δεν θα την χτίσουν οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, ούτε τα συντηρητικά κόμματα!
 

Θα τη δημιουργήσουν οι δυνάμεις της εργασίας και τα κοινωνικά κινήματα με κοινούς στόχους, με κοινούς αγώνες, με συντονισμό και με οργάνωση.
‘Όμως, δεν νοείται πραγματική σύγκλιση χωρίς περιφερειακή ανάπτυξη!
Είναι καιρός οι τοπικές κοινωνίες να πάρουν την υπόθεση της ανάπτυξης στα χέρια τους! Να αξιοποιήσουν όλες τις ευκαιρίες που παρέχουν οι εθνικοί και οι κοινοτικοί πόροι, να διεκδικήσουν ακόμα περισσότερα και καλύτερα έργα υποδομής, να επενδύσουν σε μεθόδους, σε εγκαταστάσεις, σε Ανθρώπους και σε Γνώση στην Περιφέρεια, στον τόπο που εργάζεται και ζει ο καθένας μας.

‘Όλα αυτά προϋποθέτουν ενεργό και καταρτισμένο σ.κ και σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο. Στελέχη ενημερωμένα, ευαισθητοποιημένα στις προκλήσεις της εποχής μας, όχι μόνο στα πιο γενικά και μεγάλα θέματα, αλλά και στα ειδικότερα προβλήματα ανάπτυξης, κατάρτισης και απασχόλησης της Περιφέρειας, των νομών, του τόπου μας.
Γι’ αυτό πρωτοβουλίες επιμόρφωσης, σαν τη σημερινή, έχουν ιδιαίτερη αξία, αφού:

  • ενημερωνόμαστε για τις τάσεις, τις ευκαιρίες, τα μεγάλα ζητήματα, και τις προκλήσεις της σύγχρονης Ενωμένης Ευρώπης.

  • αξιολογούμε τις επιλογές οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στη χώρα μας

  • τεκμηριώνουμε και εξειδικεύουμε καλύτερα τις διεκδικήσεις και τις προτάσεις μας, αξιοποιώντας και την εμπειρία του ευρωπαϊκού σ.κ.

‘Όλα αυτά, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τα αξιοποιήσουμε, με μέθοδο και ευρηματικότητα, στον δικό μας τόπο, στο δικό μας χώρο, όχι μόνο για τους εργαζόμενους που εκπροσωπούμε, αλλά και σε ανοικτό διάλογο, σε συνεργασία με τους άλλους φορείς της Περιφέρειας και των Νομών μας.
Αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο εγχείρημα για όλους μας.
‘Ομως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο για μας τους ‘Ελληνες, όταν και όπου συμμετέχουμε με πάθος, με όραμα, με γνώση και με συλλογική δουλειά! Αυτό έδειξαν και τα πρόσφατα, τα μεγαλειώδη επιτεύγματα της Εθνικής μας!
Θέλω να πιστεύω πως με το ίδιο πάθος, αλλά και με γνώση και προσήλωση στους στόχους μας, θα δώσουμε ενωμένοι και συλλογικά τις δικές μας μάχες, για τα μικρά και τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τους πολίτες του τόπου, της χώρας μας και ολόκληρης της Ευρώπης.
Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή πρέπει να είναι το εφαλτήριο για ένα γόνιμο και τεκμηριωμένο διάλογο πάνω στα προβλήματα της Απασχόλησης και της Ανάπτυξης της Περιφέρειας και των Νομών μας, μπολιάζοντας με γνώση την καθημερινή αναμέτρηση όλων μας, με τα προβλήματα των εργαζόμενων και του τόπου μας.

Γι’ αυτό και αξίζουν την προσοχή και την αμέριστη υποστήριξή μας!