Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 18/1/2008

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2008

 ΑΓΟΡΕΥΣΗ Δ.ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
<<Δώρο στους έχοντες και κατέχοντες το ενιαίο
τέλος ακίνητης περιουσίας>>

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2008

<<Δώρο στους μεγαλοϊδιοκτήτες οι <<μεταρρυθμίσεις>>
στη φορολογία ακινήτων>>

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2008

ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ -ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΑΓΡΟΤΩΝ
<<Κουσελάς  στη βουλή για φορολογία>>

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2008

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ
 ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
<<Οι  μεταρρυθμίσεις στη φορολογία ακινήτων
 δώρο στους μεγαλοϊδιοκτήτες>>

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2008

Δώρο στους μεγαλοϊδιοκτήτες οι <<μεταρρυθμίσεις>>
στη φορολογία ακινήτων

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημήτρης Κουσελάς, στην αγόρευσή του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σ.ν. του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Κατάργηση φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών – Απαλλαγή πρώτης κατοικίας – Ενιαίο τέλος ακινήτων – Αντιμετώπιση λαθρεμπορίου καυσίμων και λοιπές διατάξεις». αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα ακόλουθα:

« Η Κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει αυτό το νομοσχέδιο ως «μεταρρύθμιση» του φορολογικού συστήματος. Είναι, όμως, μεταρρύθμιση η ισοπέδωση και η ανατροπή κάθε έννοιας προοδευτικής φορολόγησης; Η κατάργηση της αρχής με βάση την οποία κάθε πολίτης φορολογείται ανάλογα με τη δυνατότητά του και όχι όλοι με τον ίδιο συντελεστή, ανεξάρτητα από το εισόδημα και το μέγεθος του κατεχόμενου ή του μεταβιβαζόμενου πλούτου ;

Φανταστείτε τι θα γινόταν, αν εφαρμοζόταν αυτή η λογική -που ήδη εφαρμόζεται στην έμμεση φορολογία-, με την επιβολή στο φόρο εισοδήματος ενιαίου συντελεστή για όλους !

115.000.000 ευρώ ωφελούνται οι μεγαλοϊδιοκτήτες από την αντικατάσταση του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών από ένα τέλος 1%, ανεξάρτητα από το μέγεθος της κληρονομούμενης περιουσίας, αντί για μια εύλογη αύξηση του αφορολόγητου. Είναι οι ίδιοι που ωφελούνται από την κατάργηση και του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και την αντικατάστασή του από το τέλος ακίνητης περιουσίας, ένα τέλος το οποίο θα πληρώσουν οι πολλοί, όσοι έχουν ακόμη και μια μικρή αποθήκη, ένα κοτέτσι, ένα εξοχικό, ένα πατρικό στο χωριό !

Αυτό που η Κυβέρνηση προσχηματικά ονομάζει «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», δεν είναι τίποτα άλλο από μια μετατόπιση της άντλησης των φορολογικών εσόδων σε εκείνους που ήδη επωμίζονται τα περισσότερα φορολογικά βάρη, προς όφελος αυτών που κατέχουν την «υψηλή τέχνη» της φοροαποφυγής, της φορολογικής ασυλίας, των μεταλοϊδιοκτητών και των μεγαλοεπενδυτών ακινήτων, που προκαλούν το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας !

Η αντικατάσταση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας από το δήθεν ενιαίο τέλος ακίνητης περιουσίας είναι ένα δώρο στους έχοντες και κατέχοντες, γιατί το 2007 40.000 μεγαλοϊδιοκτήτες πλήρωσαν 240.000.000 ευρώ και τώρα καλούνται 2.000.000 πολίτες να πληρώσουν όχι 240.000.000 ευρώ, αλλά 900.000.000 ευρώ !

Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται, κάνοντας σημαία την απαλλαγή της αγοράς πρώτης κατοικίας, ότι δήθεν ενισχύει τη φορολογική δικαιοσύνη. Όμως, αυτή η σημαία είναι από νάιλον και ψευδεπίγραφη, δώρο- άδωρο για την πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγοραστών ακινήτων. Ήδη υπάρχει αφορολόγητο όριο, το οποίο εμείς προτείναμε να διπλασιαστεί και να φθάσει στις 190-200 χιλιάδες ευρώ, για να καλύπτει επαρκώς τις σύγχρονες ανάγκες, χωρίς διευκολύνσεις στους οικονομικά ισχυρότερους.

Καμιά από τις αλλαγές που εισάγονται στη φορολογία ακινήτων δεν απηχεί μια σύγχρονη και δίκαιη φορολογική λογική. Το αντίθετο συμβαίνει. Ο «νεωτερισμός» του φόρου κατοχής, σε συνδυασμό με την κατάργηση της αναλογικότητας στο φόρο κληρονομιάς μάς επαναφέρει σε λογικές που εγκαταλείφθηκαν μαζί με τη φεουδαρχία στην Ευρώπη, σε λογικές που αναστήθηκαν από το θατσερικό πρότυπο ανάπτυξης. Υπηρετεί τη φθηνή και ανέξοδη αναπαραγωγή εισοδηματιών και μεγαλοκληρονόμων, που δεν χρειάζεται να κοπιάσουν για να δημιουργήσουν κάτι από μόνοι τους, καθώς και τη συγκέντρωση της ακίνητης περιουσίας σε ακόμα λιγότερα χέρια. »

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφερόμενος ειδικά στο αγροτικό πετρέλαιο και απευθυνόμενος στον αρμόδιο Υπουργό, ο Μεσσήνιος βουλευτής τόνισε τα ακόλουθα:

« Μπορεί να είναι θετικό -και είναι θετικό για τους κινητήρες των αγροτικών μηχανημάτων και για το περιβάλλον- να χρησιμοποιούν κανονικά πετρέλαιο κίνησης και όχι πετρέλαιο θέρμανσης. Πιστεύετε πως οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν πρώτα και μετά να τους επιστρέφει το κράτος τη διαφορά και μάλιστα τεκμαρτά, με τα δεδομένα του ΟΣΔΕ; Τόσο πλούσιους νομίζετε ότι τους έχετε κάνει;

Οι εκτιμήσεις για την κατανάλωση του αγροτικού πετρελαίου αποκλίνουν σοβαρά. Η ΠΑΣΕΓΕΣ με πολύ συντηρητικούς υπολογισμούς ανεβάζει τον όγκο της κατανάλωσης στα 680 χιλιάδες χιλιόλιτρα. Οι εκτιμήσεις από έγκυρους τελωνειακούς κύκλους μιλούν για ένα εκατομμύριο, ενώ η Κυβέρνηση κάνει λόγο για 380 χιλιάδες χιλιόλιτρα. Γιατί, αλήθεια, δεν υιοθετείτε για τους αγρότες το ίδιο σύστημα που εισηγείστε για τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης; Οι αγρότες είναι παιδιά άλλου Θεού;

Ειλικρινά, δεν θέλω να φανταστώ τις συνέπειες και την αναστάτωση που θα υπάρξει στον ήδη πολύπαθο αγροτικό χώρο, όταν οι αγρότες κληθούν πρώτα να δίνουν το ζεστό χρήμα από το υστέρημά τους και μετά να περιμένουν πότε και πόσο θα τους επιστραφεί ! »