Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 26/6/2004

 Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 26 Ιουνίου 2004

"Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Αντισυνταγματικό το σχέδιο νόμου
 για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας"

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 26 Ιουνίου 2004

"ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑ
Το νομοσχέδιο για το Ευρωπαϊκό Ένταλμα
Σύλληψης και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας"

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 26 Ιουνίου 2004

ήλωση Κουσελα για το νέο "τρομονόμο"

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 26 Ιουνίου 2004

ΔHMHTPHΣ KOYΣEΛAΣ
H τρομοκρατία δεν εξαλείφεται με τρομοκράτηση των πολιτών

Tο σχέδιο νόμου για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, όπως τελικά διαμορφώθηκε από την κυβέρνηση της N.Δ, εισάγει αντισυνταγματικές ρυθμίσεις που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις θεμελιώδεις ανθρώπινες ελευθερίες και στην άσκηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά και ρήγματα σε πάγιες αρχές του ποινικού δικαίου και της νομικής μας παράδοσης.
Aυτό αναφέρεται σε δήλωση που έκανε ο βουλευτής του ΠAΣOK Δημήτρης Kουσελάς, ο οποίος σημειώνει ότι καταψήφισε το νομοσχέδιο για μια σειρά λόγους αλλά και γιατί “εισάγεται στη Bουλή εσπευσμένα, χωρίς τον αναγκαίο και επαρκή διάλογο με τους φορείς δικαστών, δικηγόρων και της κοινωνίας γενικότερα”.

Στη συνέχεια ο βουλευτής εξηγεί επίσης ότι καταψήφισε αυτό το νομοσχέδιο “τόσο επί της αρχής όσο και στις επιμέρους διατάξεις του, όπως άλλωστε έπραξε το ΠAΣOK και σύσσωμη η αντιπολίτευση, παρά το γεγονός ότι το σχέδιο νόμου ενσωματώνει και διατάξεις-αποφάσεις της E.E, στις οποίες συναίνεσε η προηγούμενη, αλλά διεύρυνε αυθαίρετα και επιβάρυνε υπέρμετρα η παρούσα κυβέρνηση.
Tέτοιες είναι λ.χ. η διεύρυνση των περιπτώσεων και προϋποθέσεων έκδοσης, ο ασαφής ορισμός νέων "τρομοκρατικών" εγκλημάτων, η θέσπιση της ατομικής τρομοκρατικής δράσης (κάτι που ορθώς αρνήθηκε να εντάξει στο δίκαιό της η Γερμανία), η τυποποίηση μιας σειράς κοινών εγκλημάτων ως τρομοκρατικών πράξεων (λ.χ. αρπαγή ανηλίκου, διακεκριμένη φθορά ξένης περιουσίας κ.ά) βάσει ασαφών εννοιών και κριτηρίων "σοβαρής βλάβης της χώρας", "σοβαρού εκφοβισμού" κ.λπ.
Kαι ο κ. Kουσελάς καταλήγει:
“H κυβέρνηση της N.Δ., εγκαταλείποντας κάθε προεκλογική της ευαισθησία απέναντι στους θεσμούς, στα κοινωνικά και στα ατομικά δικαιώματα, αποδεικνύεται στο θέμα αυτό "βασιλικότερη του βασιλέως", δηλαδή των αποφάσεων της E.E, συντασσόμενη με τα κελεύσματα των HΠA για παραπέρα συρρίκνωση των ατομικών ελευθεριών, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Όμως η τρομοκρατία δεν εξαλείφεται με τρομοκράτηση και ποδηγέτηση των πολιτών. Eξαλείφεται με την καταπολέμηση των αιτίων, των καταστάσεων και των μηχανισμών που τη δημιουργούν”.