Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 5/6/2004

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ, ΘΑΡΡΟΣ, ΦΩΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 5 Ιουνίου 2004

 

                Απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην αναφορά Κουσελά για τα μεταλλαγμένα

 

Από το γραφείο Τύπου του Βουλευτή Μεσσηνίας Δημήτρη Κουσελά λάβαμε την παρακάτω ανακοίνωση , η οποία έχει ως εξής:

"Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπασιάκος απαντώντας στην Αναφορά που κατέθεσε στις 13-5-2004 ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, για τον περιορισμό της παραγωγής, καλλιέργειας και διάθεσης Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (Γ.Τ.Ο), με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος στη Μεσσηνία, μετά από την αντίστοιχη ομόφωνη Απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας, σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής:

- Εως ότου η επιστήμη αποφανθεί επαρκώς και με ασφάλεια για τις επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον, η Ελλάδα ως χώρα θα παραμείνει σταθερά αντίθετη στην εισαγωγή και στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
- Γι’ αυτό άλλωστε η Ελλάδα καταψήφισε ως μειοψηφία την πρόταση για διάθεση στην αγορά γλυκού αραβοσίτου από γενετικώς τροποποιημένο αραβόσιτο της σειράς Βt11 στο Συμβούλιο Υπουργών στις 26 Απριλίου 2004 στο Λουξεμβούργο.
- Μέχρι σήμερα στη χώρα μας δεν παράγονται ούτε καλλιεργούνται γενετικώς τροποποιημένα φυτά. Τέτοια θα είναι, προς το παρόν, μόνο αυτά που θα εισάγονται.
- Τα εισαγόμενα ελέγχονται βάσει δειγματοληψίας από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, που εποπτεύονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και εξετάζονται από διαπιστευμένα ιδιωτικά ή κρατικά εργαστήρια. Ανάλογα με τα αποτελέσματα επιτρέπεται ή απορρίπτεται η εισαγωγή τους στην εσωτερική αγορά.

Με δεδομένη την απόφαση του Ν.Σ. που κηρύσσει το Νομό Μεσσηνίας ελεύθερο από την καλλιέργεια μεταλλαγμένων φυτών αλλά και από την κυκλοφορία μεταλλαγμένων τροφών και ζωοτροφών, η απάντηση του Υπουργείου είναι τουλάχιστον αντιφατική, εφόσον:
- ναι μεν δηλώνει πως η χώρα μας είναι αντίθετη και στην καλλιέργεια και στην εισαγωγή μεταλλαγμένων, αλλά σύμφωνα με την απάντηση του κ. Μπασιάκου υπάρχει μηχανισμός που επιτρέπει και την εισαγωγή και την κυκλοφορία τους σε όλη την Επικράτεια
- στην απάντηση απαριθμούνται μεν οι αρμόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο και την πιστοποίηση των μεταλλαγμένων που επιτρέπεται να εισαχθούν και να κυκλοφορήσουν στη χώρα μας, δεν προσδιορίζονται όμως τα κριτήρια για τη λήψη της σχετικής απόφασης, ούτε ποιος τελικά τη λαμβάνει και τι λόγο μπορούν να έχουν στη λήψη της οι φορείς της νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι αναγκαία και κρίσιμη, προκειμένου να μη μείνει κενό γράμμα η Απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας και άλλων 38 Νομαρχιακών Συμβουλίων της χώρας μας για την καθολική απαγόρευση της καλλιέργειας και της κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στην Ελλάδα."