Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 30/4/2004

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 30 Απριλίου 2004

"ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Μέτρα για τις τιμές των καυσίμων"

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ  30 Απριλίου 2004

Ερώτηση Κουσελά για τα υγρά καύσιμα

Για το θέμα της αντιμετώπισης των κερδοσκοπικών φαινομένων στα υγρά καύσιμα κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομίας - Οικονομικών Δημήτριο Σιούφα και Γιώργο Αλογοσκούφη, αντίστοιχα, οι βουλευτές του Πα.Σο.Κ. Δημήτρης Κουσελάς, Δημήτρης Πιπεργιάς και Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Οι ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα», τονίζεται στην ερώτηση, «διαδέχονται η μία την άλλη. Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ξεπέρασε τα 0,80 λεπτά/λίτρο. Η κυβέρνηση, ενώ καταγγέλλει φαινόμενα κερδοσκοπίας και προεδρεύει σε συσκέψεις φορέων και παραγόντων της αγοράς, αρνείται να αντιληφθεί ότι η αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας γίνεται μόνο με αποφασιστικούς ελέγχους στην αγορά. Έλεγχους που προϋποθέτουν ισχυρή πολιτική βούληση για την προστασία των καταναλωτών. Επίσης, αρνείται να αντιληφθεί ότι η απελευθέρωση της αγοράς δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ασυδοσία των κερδοσκόπων.
Η αντίληψη της κυβέρνησης ότι τις τιμές «ρυθμίζει» η αγορά την οδηγεί σε ρόλο θεατή. Έτσι αδυνατεί να απαντήσει στο ερώτημα που θέτει ο κάθε καταναλωτής γιατί κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, όταν η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου ήταν κατώτερη από τη σημερινή και οι τιμές αργού πετρελαίου σχεδόν οι ίδιες, ο καταναλωτής πλήρωνε τα καύσιμα περίπου 10% φθηνότερα».
Οι τρεις βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν από τους υπουργούς αν θα προχωρήσουν σε εντατικοποίηση ελέγχων, αν θα επιβάλουν κυρώσεις στους παραβάτες και ανώτατο όριο τιμών σε περιοχές που ξεφεύγουν των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού, καθώς και αν υπάρχει σκέψη στην κυβέρνηση για μείωση της φορολογίας.