Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία Δημήτρη Κουσελά σε Επίκαιρη Ερώτηση για τις πυρόπληκτες περιοχές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 26/1/2009

Ομιλία Δημήτρη Κουσελά σε Επίκαιρη Ερώτηση για τις πυρόπληκτες περιοχές

26-01-2009

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

συζητάμε σήμερα για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών και τις αποζημιώσεις στους πληγέντες, σε μια χρονική συγκυρία, όπου συνολικά η ύπαιθρος στενάζει. Στενάζει από τη συνεχιζόμενη απομοίωση του αγροτικού εισοδήματος, από το υψηλό καλλιεργητικό κόστος, από τις εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα του ελαιολάδου, από την πρωτοφανή ψαλίδα μεταξύ των τιμών παραγωγού και καταναλωτή, από την πλήρη έλλειψη σχεδίου και προοπτικής για την ελληνική ύπαιθρο.

Αν ήδη, κύριοι συνάδελφοι, οι αγρότες μας βρίσκονται σε απόγνωση και προχωρούν σε οδοφράγματα και μπλόκα, καταλαβαίνετε σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι πυρόπληκτοι που εδώ και δεκαοκτώ μήνες δεν μπορούν να αναπληρώσουν το εισόδημά τους, αφού οι περιουσίες τους καταστράφηκαν.

Σε μια σειρά από περιοχές, όπως ο Ταΰγετος και η Μάνη, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, οι πυρόπληκτοι δεν μπορούσαν μέχρι πρόσφατα να ξεκινήσουν διαδικασίες αποκατάστασης των κατεστραμμένων κατοικιών τους, αλλά ούτε να πάρουν και αυτή καθ’ αυτή την επιδότηση.

Σε δραματική, επίσης, κατάσταση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι, αφού το πρόγραμμα των ζωοτροφών διεκόπη το Φλεβάρη του 2008 και κτηνοτροφικά πάρκα, όπως εμείς ζητήσαμε, δεν ορίστηκαν.

Στη Μεσσηνία αποτελεί πλέον κοινό μυστικό πως οι αποζημιώσεις που παίρνουν –όσοι τις παίρνουν- οι πυρόπληκτοι παραγωγοί δεν καλύπτουν παρά ένα πολύ μικρό μέρος των απωλειών τους και σε σχέση με την παραγωγή και σε ό,τι αφορά το φυτικό κεφάλαιο. Υπήρξε μάλιστα και μια σειρά από περιοχές, όπως η περιοχή της Σκάλας, του Αετού και άλλες που δεν κρίθηκαν καν πυρόπληκτες.

Η πραγματική ζημιά στην ηρτημένη παραγωγή είναι σημαντικά υψηλότερη από τις εκτιμήσεις που έκανε ο ΕΛΓΑ. Όσο για τις αποζημιώσεις στο φυτικό κεφάλαιο, για παράδειγμα στα ελαιόδεντρα, η αποζημίωση δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, αφού είναι κατώτερη των περιστάσεων και στην κατηγορία των κατεστραμμένων ελαιοδέντρων δεν καλύπτει τα πραγματικά έξοδα ανασύστασης και επαναφύτευσης των ελαιοδέντρων, στα οποία έχουν ήδη υποβληθεί οι αγρότες.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι οι κάτοικοι μιας σειράς πυρόπληκτων περιοχών στους Δήμους Οιχαλίας, Ανδανίας, Νέστορος, Βουφράδος, στην ευρύτερη περιοχή του Ταϋγέτου και της Αλαγονίας βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση.

Από την άλλη πλευρά, τα δάνεια των αγροτών και των επιχειρήσεων απειλούν να πνίξουν την όποια δραστηριότητα απέμεινε, γιατί οι παρατάσεις που δόθηκαν ήταν και είναι ανεπαρκείς για να καλύψουν το πρόβλημα.

Όλα αυτά, κύριε Υπουργέ –που σας συγχαίρουμε και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας- δεν τα ακούει η Κυβέρνηση για πρώτη φορά. Τα έχουμε πει πολλές φορές και εγώ και άλλοι συνάδελφοί μου σε αυτήν την Αίθουσα. Όμως, εσείς απορρίψατε την πρόταση νόμου που έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που απέβλεπε στο να μείνουν οι πληγέντες στον τόπο τους, με αναγέννηση της αγροτικής οικονομίας, με στήριξη της απασχόλησης, με ολοκληρωμένη παραγωγική, χωροταξική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση.

Απορρίψατε τις προτάσεις μας για τη διασφάλιση εγγυημένου εισοδήματος 1.000 ευρώ μηνιαίως για μία διετία για τους αγρότες και για εφτά χρόνια για τους ελαιοπαραγωγούς. Απορρίψατε τη διασφαλισμένη χορήγηση ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους για μία τριετία τουλάχιστον. Απορρίψατε την επιμήκυνση για έναν ακόμα χρόνο της μη καταβολής των οφειλών προς τις τράπεζες. Απορρίψατε τη στήριξη των νέων αγροτών στις πυρόπληκτες περιοχές και μια σειρά από άλλες προτάσεις.

Και αφού όλα αυτά τα απορρίψατε, επιχειρήσατε όψιμα, το Νοέμβριο του 2008, να παρουσιάσετε ως ειδικό πλαίσιο και πιστώσεις ανασυγκρότησης έργα και δράσεις που ούτως ή άλλως θα υλοποιούντο στα πλαίσια του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού οι πυρόπληκτες περιοχές ήταν εξ αρχής επιλέξιμες λόγω της αναπτυξιακής τους υστέρησης. Ισχυριστήκατε ότι διαθέτετε για τις πυρόπληκτες περιοχές 1.000.000.000 ευρώ και για τις υποδομές 600.000.000 ευρώ. Αλήθεια, ποιον πάτε να κοροϊδέψετε; Η πραγματικότητα είναι πως οι πυρόπληκτες περιοχές δεν παίρνουν ούτε αυτό που τους αναλογεί από την παράταση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, αφού οι πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007 λειτούργησαν σαν δικαιολογία για να παρθεί αυτή η παράταση. Ακόμα και σήμερα, για τον πυρόπληκτο Νομό της Μεσσηνίας αραχνιάζουν στα συρτάρια διακόσια τριάντα επτά επενδυτικά σχέδια με ειδική πριμοδότηση για τις πυρόπληκτες περιοχές που θα δημιουργούσαν τετρακόσιες είκοσι τρεις θέσεις απασχόλησης στο Νομό, ενώ εκκρεμούν συνολικά εξακόσια σαράντα δύο επενδυτικά σχέδια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ύψους 692.000.000 ευρώ. Και αυτό γιατί το δημόσιο δεν θέλει να διαθέσει την απαιτούμενη δημόσια δαπάνη των 402.000.000 ευρώ.

Οι πυρόπληκτοι συμπολίτες μας παίρνουν ψίχουλα σαν αποζημίωση και περιμένουν δεκαεπτά μήνες τώρα την υλοποίηση των υποσχέσεων που έδωσε η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όταν ήρθε στην Καλαμάτα.

Ακόμα και σήμερα ρωτάμε για τις ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των δωρεών του Ταμείου Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών, γιατί πλήρεις απαντήσεις για το πόσα χρήματα και το πού ακριβώς πήγαν και γιατί ουσιαστικά πάγωσαν οι δωρεές οι τοποθετημένες σε ομόλογα του δημοσίου- δεν πήραμε ούτε για τη Μεσσηνία ούτε για τους υπόλοιπους νομούς.

Και είναι τουλάχιστον προκλητικό για τους πυρόπληκτους όταν πάνε να εισπράξουν αυτές τις εξευτελιστικές αποζημιώσεις από την Αγροτική Τράπεζα, να τους παρακρατείται με εντολή της Κυβέρνησης η ταμειακή διευκόλυνση που τους δόθηκε σαν προκαταβολή.

Αλήθεια, μήπως έγινε κάποιο θαύμα και απέκτησαν ξαφνικά εισόδημα τα καμμένα; Δυστυχώς -και δεν είναι η πρώτη φορά που σας το λέω- οι λιγοστοί κάτοικοι των πυρόπληκτων χωρών της Μεσσηνίας, αλλά και των άλλων νομών δεν θα αντέξουν για πολύ να «φυλάττουν Θερμοπύλες». Ο τόπος μας –και θα πρέπει αυτό να το συνειδητοποιήσουμε- απειλείται με απαξίωση και ερήμωση.

Δυστυχώς, οι πυρόπληκτες περιοχές, κύριοι συνάδελφοι, δεν έχουν τίποτα πλέον να περιμένουν από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μία Κυβέρνηση που τους εξαπάτησε μία φορά. Όμως, δεν θα τους εξαπατήσει δεύτερη φορά και πιστεύω ότι αυτήν την εξαπάτηση θα την πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές.

Σας ευχαριστώ πολύ.