Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] Αναδημοσίευση της Συνέντευξης στη στήλη «Πρόσωπο» της Ελευθεροτυπίας.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 14/10/2008

1. Πως θα χαρακτηρίζατε με μια λέξη το Προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού;

Με μια μόνο λέξη; Κάλπικο! Εικονικός και «στον αέρα», ο σχεδιαζόμενος Προϋπολογισμός του 2009 παραμένει ο πιστότερος καθρέφτης της οικονομικής πολιτικής αυτής της Κυβέρνησης. Μιας πολιτικής αδιέξοδης, αδιαφανούς, κοινωνικά άδικης, χωρίς προοπτική για τους πολίτες και τη χώρα.

2. Με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, σε ποια κατάσταση εκτιμάτε ότι θα βρεθεί η ελληνική οικονομία το 2009;

Τα χειρότερα είναι, δυστυχώς, μπροστά μας. Η Κυβέρνηση, πιστή στο δόγμα της «αυτορρύθμισης των αγορών», παρέμεινε παρατηρητής στο πάρτυ των υπερκερδών και των κερδοσκόπων, αφήνοντας ανοχύρωτους την οικονομία και τους πολίτες. Αν δεν κώφευε στις προειδοποιήσεις μας για προστασία των εισοδημάτων, για αυστηρότερη εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των αγορών, θα είμαστε σήμερα πιο ασφαλείς και σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουμε την επερχόμενη ύφεση και τις συνέπειές της στο εισόδημα και στην απασχόληση.

3. Από την κατανομή των κονδυλιών, με το κόψιμο όλων των κοινωνικών και αναπτυξιακών δαπανών, τι αποκαλύπτεται;

‘Οτι η Κυβέρνηση διεκδικεί... Νόμπελ πρωτοτυπίας. Εν μέσω κρίσης, αστάθειας και έντονων υφεσιακών πιέσεων, προχωρεί σε πρωτοφανή και αντιστρόφως ανάλογη με τη φοροδοτική ικανότητα αφαίμαξη εισοδημάτων και σε περικοπή επενδυτικών πόρων, οδηγώντας σε ασφυξία την οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που ήδη δοκιμάζονται πολλαπλά από την ακρίβεια, την υπερχρέωση και τις παρενέργειες των πολιτικών της. Οι δεσμεύσεις του κ. Καραμανλή για «δυναμική ανάπτυξη με απασχόληση και κοινωνική συνοχή», αποδείχθηκαν, ακόμα μια φορά, κενές περιεχομένου.

4. Οι δαπάνες για την παιδεία ολοένα και κατρακυλάνε, παρά τις υποσχέσεις που είχε δώσει ο πρωθυπουργός για το 5% του ΑΕΠ. Τι λέτε;

Ακόμα μια ανεκπλήρωτη υπόσχεση. Οι συνολικές δαπάνες για την παιδεία είναι ακόμα χαμηλότερες το 2009, στο 3,07% του ΑΕΠ. Εύλογα αναρωτιέται κανείς σε τι μέλλον μπορεί να προσβλέπει μια χώρα, που κατά τα άλλα φιλοδοξεί να αποκτήσει ποιοτική ανταγωνιστικότητα και να συμμετέχει ισότιμα στην Οικονομία της Γνώσης, όταν υποχρηματοδοτεί και συνειδητά υποβαθμίζει τη δημόσια παιδεία και την έρευνα. Εμείς δεσμευτήκαμε για 7% του ΑΕΠ στην Παιδεία και την ‘Ερευνα.

5. Τα κονδύλια για το ταμείο της φτώχειας που χάθηκαν;

Στη... συλλογή από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και αυτά! Η Κυβέρνηση είχε υποσχεθεί πως το Ταμείο κατά της Φτώχειας θα ξεκινούσε με 500 εκατομμύρια ευρώ το 2008. Το 2009 έπρεπε να έχει τουλάχιστον 1 δις. Αντί γι’ αυτό, έχουμε 100 εκατομμύρια το 2008, που δεν διατέθηκαν και 100 εκατομμύρια για το 2009. Ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες των 2,2 εκατομμυρίων φτωχών συμπολιτών μας. Σήμερα που χιλιάδες νοικοκυριά αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, ενώ καλούνται να πληρώσουν το ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης στην Ευρώπη (+35% από πέρυσι), η δική μας πρόταση για επίδομα θέρμανσης 300-500 ευρώ και για έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης 500-1.300 ευρώ στους οικονομικά ασθενέστερους, είναι μια πρόταση πλήρως κοστολογημένη, απόλυτα αναγκαία και άμεσα υλοποιήσιμη.

6. Οι υπερβάσεις στα εξοπλιστικά κονδύλια γιατί έγιναν σε μια τόσο δύσκολη χρονική συγκυρία;

Είχαμε υπέρβαση του στόχου αμυντικών δαπανών του 2008 κατά 796 εκατομμύρια. Αναρωτιέμαι αν φταίει και γι’ αυτό το.. «δυσμενές διεθνές περιβάλλον», δικαιολογία-πασπαρτού της Κυβέρνησης για κάθε αστοχία στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού της. Εν μέσω κρίσης, φαίνεται πως προτίμησε τα... κανόνια από την Παιδεία, την Υγεία, τις δημόσιες επενδύσεις, από την ενίσχυση της περιφέρειας και των οικονομικά ασθενέστερων. Τα συμπεράσματα, δικά σας!

7. Επί 4 χρονιά οι φορολογούμενοι εκαναν θυσίες για να βγει η χώρα από την κοινοτική επιτήρηση. Τώρα τι άλλο πρέπει να κάνουμε;

Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να απαλλαγούμε το ταχύτερο από τις αδιέξοδες πολιτικές μιας Κυβέρνησης, που επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την κρίση είτε ως ... χαλί, για να κρύψει από κάτω τις ευθύνες της, είτε ως άλλη μια «ασύμμετρη απειλή», για να διατηρηθεί στην εξουσία.

Το ΠΑΣΟΚ έχει προτάσεις και σχέδιο για τη θωράκιση της οικονομίας, την αποκατάσταση σε νέες βάσεις της ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανταγωνιστικότητας. Για ένα νέο Συμβόλαιο ανάπτυξης και ξεπεράσματος της κρίσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που δεν θα στοχεύει μόνο στη «σταθερότητα», αλλά –και κυρίως- στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή. Για την ευημερία του πολίτη και όχι μόνο των αριθμών.

8. Πιστεύετε ότι ο Προϋπολογισμός μπορεί να εκτελεστεί;

Δεν θα στοιχημάτιζαν γι’ αυτό, ούτε υπουργοί της Κυβέρνησης! Αν τα μεγέθη- στόχοι δεν είναι μόνο «για τα μάτια» της Κομισιόν, ενόψει αναμενόμενης «χαλάρωσης» του Συμφώνου Σταθερότητας, ή «ηρωικής εξόδου» της Κυβέρνησης μέσω πρόωρων εκλογών, γι’ ακόμα μια φορά θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων, με πρόσθετα φοροεισπρακτικά μέτρα.

9. Ποιες κατηγορίες πολιτών πλήττονται περισσότερο από την αύξηση των φόρων;

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι, εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», μικροϊδιοκτήτες ακινήτων, όλοι αυτοί που κυρίως καλούνται να σηκώσουν το δυσανάλογο βάρος των 7,4 δις ευρώ πρόσθετων άμεσων και έμμεσων φόρων, που κάνει τα περί «φορολογικών ελαφρύνσεων» να μοιάζουν με κακόγουστο αστείο. Οι λοιποί χαίρουν άκρας φορολογικής ασυλίας, λόγω αφλογιστίας των εισπρακτικών μηχανισμών, χαριστικών ρυθμίσεων, σκανδάλων και... έγκυρων μαθημάτων φοροαποφυγής από Υπουργούς της Κυβέρνησης!