Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] Πορεία της οικονομίας – Προτάσεις του ΠΑΣΟΚ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 27/1/2008

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ , ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ,ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗ

Πορεία της οικονομίας – Προτάσεις του ΠΑΣΟΚ

ΤΡΙΤΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2009

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Συμπληρωματικά και πολύ σύντομα. Θα επιμείνω στα τρία τελευταία ζητήματα που έβαλε η κα Κατσέλη. Το πρώτο, η κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Είναι παράλογο σε αυτή την οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε, στο ξεκίνημα της διεθνούς κρίσης, (που ήδη έχουμε δει τα αποτελέσματά της στο εσωτερικό πεδίο από την ασκούμενη μέχρι σήμερα κυβερνητική πολιτική), η Κυβέρνηση να μην ανοίγει ένα ουσιαστικό διάλογο με τα πολιτικά Κόμματα και τους φορείς και να στέλνει τυπικά τελείως το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν στο ξεκίνημα αυτής της διεθνούς κρίσης, να ακουστούν όλες οι απόψεις και να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική εξόδου από την κρίση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Εμείς εκεί θα καταθέσουμε ολοκληρωμένα τις προτάσεις μας όπως τόνισε η κα Κατσέλη.

Γι αυτό και πρέπει πριν το Πρόγραμμα αυτό πάει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συζητηθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Διαφορετικά αυτό το οποίο φαίνεται είναι μια προσβολή του Εθνικού Κοινοβουλίου, το οποίο η Κυβέρνηση δεν το λαμβάνει υπόψη.

 Σε ό,τι αφορά το θέμα του προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός ήδη έχει ανατραπεί, έχει τιναχτεί στον αέρα, δεν υφίσταται. Οι εξωπραγματικές προβλέψεις σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της τάξης του 2,7%, του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο η Κυβέρνηση το έβλεπε πάρα πολύ χαμηλά μέσα από τον προϋπολογισμό που ψήφισε και μια σειρά άλλων δημοσιονομικών μεγεθών, έχουν ξεφύγει τελείως.

 Άρα υπάρχει ανάγκη η Βουλή να επανέλθει πάνω σε αυτό το ζήτημα γιατί ο προϋπολογισμός είναι νόμος του κράτους. Δεν μπορεί λοιπόν να εκτελεστεί ένας προϋπολογισμός ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι στον αέρα. Είναι υποχρέωσή της να σέβεται και να τηρεί το Σύνταγμα και τους νόμους και να φέρει την αναθεώρηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

 Τέλος δεν μπορεί να κρύβει από τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά Κόμματα και τους Έλληνες πολίτες το συνολικό πρόγραμμα των δανειακών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου. Γιατί κάθε λίγο και λιγάκι μαθαίνουμε αποσπασματικά κι ένα καινούργιο στοιχείο.

 Έχει υποχρέωση απέναντι στον Ελληνικό λαό να δημοσιοποιήσει συνολικά αυτό το πρόγραμμα των δανειακών αναγκών, γιατί γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η αύξηση του δημοσίου χρέους είναι εκείνη η οποία υποβαθμίζει όχι το παρόν, αλλά το μέλλον συνολικότερα της ελληνικής οικονομίας, το μέλλον της ανάπτυξης και των όποιων προοπτικών υπάρχουν.