Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού 2009 στην ολομέλεια της βουλής
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 17/12/2008

Ομιλία κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού 2009 στην ολομέλεια της βουλής

 
Άκουσα πριν από λίγο τον κ. Αλογοσκούφη πολύ «πεσμένο» και ειλικρινά αναρωτήθηκα: Μίλησε ως Υπουργός μιας αποχωρούσας Κυβέρνησης ή ως αποχωρών Υπουργός από το Υπουργείο Οικονομικών;
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο άδικος φόνος του δεκαεξάχρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου αποκάλυψε το μέγεθος της κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας, κρίση οικονομική, κοινωνική, κρίση θεσμών και αξιών.
 
Μιας κρίσης, που, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., φέρει τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας και των αδιέξοδων επιλογών που ακολούθησε μέχρι σήμερα.
 
Εμείς, κύριοι της Κυβέρνησης, σας είχαμε προειδοποιήσει μήνες τώρα ότι η ασκούμενη πολιτική θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη, γιατί είναι μια πολιτική που αναδιανέμει άδικα το εισόδημα σε βάρος των μικρομεσαίων στρωμάτων, σπρώχνοντας το 1/3 του πληθυσμού στο περιθώριο.
 
Αφήνει ασύδοτη την αγορά, τα καρτέλ και τους κερδοσκόπους να αλωνίζουν και να διαμορφώνουν την ψαλίδα τιμών παραγωγού - καταναλωτή στο ένα προς πεντέμισι.
 
Η πολιτική σας οδήγησε χιλιάδες νοικοκυριά στην υπερχρέωση και στην απόγνωση. Έριξε τους ρυθμούς ανάπτυξης και χρέωσε βαριά τη χώρα. Μείωσε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, επέβαλε την αδιαφάνεια, τη συγκάλυψη και την ατιμωρησία.
 
Η Κυβέρνησή σας, κύριε Υπουργέ, απεδείχθη ανίκανη να θωρακίσει την οικονομία, αλλά και το κύρος της χώρας. Απεδείχθη ανίκανη να δώσει όραμα, διέξοδο και προοπτική στη νέα γενιά που βλέπει τα όνειρά της να τσαλακώνονται. Απεδείχθη ανίκανη να διαφυλάξει την περιουσία, την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια του πολίτη. Αρνείται ακόμη και σήμερα να αναλάβει τις ευθύνες της, σαν να ήταν μια Κυβέρνηση «περιορισμένης ευθύνης».
 
Αυτή η λογική της περιορισμένης ευθύνης διαπερνά και τον Προϋπολογισμό που σήμερα συζητάμε, έναν Προϋπολογισμό που βασίζεται σε παραδοχές αβάσιμες, «πειραγμένες», σε παραδοχές-λάστιχο.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα μεγέθη υλοποίησης του 2008, τα οποία συνεχώς αναθεωρούνται, ανατρέπονται μήνα με το μήνα, ενώ ο Προϋπολογισμός του 2008 έχει κυριολεκτικά καταρρεύσει.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα χρειάζεται έναν ειλικρινή και αξιόπιστο προϋπολογισμό, έναν προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των οικονομικά ασθενέστερων, των μεσαίων εισοδημάτων, έναν προϋπολογισμό που να σηματοδοτεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση.
 
Τη στιγμή που διεθνώς προτάσσονται η ανάγκη μείωσης των εισοδηματικών ανισοτήτων και η αναβάθμιση του εποπτικού και αναπτυξιακού ρόλου του κράτους, η Κυβέρνηση εμμένει στον αδιέξοδο δρόμο μιας άδικης και στρεβλά κατανεμόμενης φορολογικής αφαίμαξης.
 
Εμμένει στην περαιτέρω υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους, στην περαιτέρω μείωση των κοινωνικών δαπανών σε βασικούς τομείς και υποδομές, αναγκαίες για την ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα της περιφέρειας, η ώρα της οποίας για μια ακόμη φορά παραπέμπεται στις Ελληνικές καλένδες.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Προϋπολογισμός του 2009 βαθαίνει την κρίση, εντείνει τις ανισότητες και υπονομεύει την ανάπτυξη.
 
Δίνει ψίχουλα παροχών στους οικονομικά ασθενέστερους, ενώ παρέχει 28.000.000.000 ευρώ στις τράπεζες, χωρίς καμία εγγύηση ότι τα χρήματα αυτά θα φθάσουν στην πραγματική οικονομία.
 
Αυτά, όταν άλλες χώρες και κυβερνήσεις εγκαταλείπουν άρον-άρον τις αδιέξοδες πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, υιοθετούν θαρραλέες πολιτικές δημοσιονομικής επέκτασης, τόνωσης των δημοσίων επενδύσεων, στήριξης της ζήτησης.
 
Αυτή η Κυβέρνηση, του φουσκωμένου, αναποτελεσματικού και πελατειακού κράτους, η παράταξη που οι κυβερνήσεις της βούλιαξαν το δημόσιο στα χρέη, για να ασκήσει πολιτική κατά της κρίσης θα αρκεστεί στα ανεπαρκή και ατελέσφορα επιδόματα από το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, στα ήδη περικομμένα κοινοτικά κονδύλια και στις εισφορές των κοινοτικών εταίρων. Μιλάω για τον ΛΑΕΚ, την εργατική Εστία και τον ΟΕΚ - και τα χρήματα αυτά δεν είναι χρήματα δικά σας!
 
Είναι η μόνη Κυβέρνηση της ευρωζώνης που δεν θέλει και δεν μπορεί, γιατί σπατάλησε τους δημόσιους πόρους και περιέκοψε τις δημόσιες επενδύσεις σε καλύτερες εποχές, να προχωρήσει σε ένα ουσιαστικό κοινωνικό πακέτο μέτρων ανακούφισης των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων.
 
Τι μας δείχνει, αλήθεια, ο εκτροχιασμός των δημοσιονομικών μεγεθών του 2008 που ήδη είναι γεγονός; Τι μας δείχνει η σοβαρή επιδείνωση των αποτελεσμάτων στις Δ.Ε.Κ.Ο.;
 
Μας δείχνει ότι ο «λιτός και αποτελεσματικός» δημόσιος τομέας που υποσχόταν προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία και η εξοικονόμηση 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη σπατάλη του δημοσίου, αποδείχτηκαν υποσχέσεις κενές περιεχομένου.
 
Οι πρωτογενείς δαπάνες, η λειτουργία δηλαδή του κράτους, θα είναι το 2009, κατά 47% αυξημένες έναντι του 2004, που ήταν έτος Ολυμπιακών Αγώνων.
 
Πίσω από τη συνεχιζόμενη διόγκωση των δαπανών, δεν βρίσκεται, δυστυχώς, η αναγκαία ποιοτική αναβάθμιση και στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών, των ελεγκτικών μηχανισμών, των υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής φροντίδας.
 
Βρίσκεται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα πλήθος κομματικών διορισμών που στο δημόσιο, στα χρόνια που πέρασαν από το 2004 μέχρι σήμερα, ξεπέρασαν τις 114.000.
 
Είχαμε 40.000 καθαρή αύξηση στην απασχόληση του δημόσιου τομέα. Εκτός από τους κομματικούς διορισμούς της Νέας Δημοκρατίας, έχουμε τη δημιουργία πολλών ακριβοπληρωμένων και χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο επιτροπών, τη διογκούμενη διαφθορά και τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα.
 
Αντί να εκσυγχρονίσει τις Δ.Ε.Κ.Ο., ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να σταθούν στο διεθνές στερέωμα, εξασφαλίζοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες, η Κυβέρνηση τις κακοδιαχειρίζεται, τις απαξιώνει συνεχώς, φορτώνοντας τα βάρη στα φουσκωμένα τιμολόγια που πληρώνουν οι πολίτες, στους εργαζόμενους και στις εργασιακές τους σχέσεις.
 
Παρά τις συνεχείς αυξήσεις των τιμολογίων, παρά τις «μεταρρυθμίσεις» και τα αλλεπάλληλα πλήγματα στους εργαζόμενους, δεν επήλθε καμία εξυγίανση.
 
Τα κέρδη των εισηγμένων Δ.Ε.Κ.Ο. γίνονται ζημιές. Δεν υπάρχει σήμερα, ούτε μία εισηγμένη Δ.Ε.Κ.Ο., που να είναι κερδοφόρα.
 
Το 2008 τα ελλείμματα των 52 μη εισηγμένων Δ.Ε.Κ.Ο. τριπλασιάστηκαν, φθάνοντας στα 1,4 δισεκατομμύρια.
 
Αυτή είναι η εμπνευσμένη και οραματική διαχείριση της Κυβέρνησης στο Δημόσιο και στις Δ.Ε.Κ.Ο.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το κύριο πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι το μέγεθος των δαπανών, είναι η κατανομή και η αποτελεσματικότητά τους.
 
Το ελληνικό κράτος δεν είναι το μεγαλύτερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως προς το μέγεθος των δαπανών.
 
Οι Έλληνες πολίτες, όμως, θέλουν να πιάνουν τόπο οι φόροι που πληρώνουν. Να μην σπαταλούνται στην πελατειακή καταβόθρα ενός αδιαφανούς κράτους-λάφυρο, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., γιατί έτσι κύριοι της Κυβέρνησης, χρησιμοποιήσατε μέχρι σήμερα το κράτος στο πλαίσιο της περίφημης επανίδρυσης!
 
Την ίδια στιγμή βέβαια επαναλαμβάνετε τις επιδόσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Βυθίζετε το δημόσιο, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στα χρέη και στην απαξίωση.
 
Το 2003 η Νέα Δημοκρατία, όπως χαρακτηριστικά είπε ο εισηγητής μας ο Χρήστος Παπουτσής, έκανε λόγο για υπερχρεωμένη χώρα, όπου ο κάθε πολίτης χρωστούσε για το δημόσιο χρέος 18.000 ευρώ περίπου.
 
Σήμερα τι θα πρέπει, αλήθεια, να ειπωθεί, όταν ο κάθε Έλληνας πολίτης είναι χρεωμένος με πάνω από 26.000 ευρώ;
 
Το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου έχει πλέον εκτιναχτεί στη διεθνή αγορά. Το spread των δεκαετών ομολόγων έφθασε τις 2,26 ποσοστιαίες μονάδες. Δηλαδή στις διακόσιες είκοσι έξι μονάδες βάσης, έναντι δεκαπέντε που ήταν το 2004.
 
Το 2003 η αγορά τιμολογούσε την ελληνική οικονομία, ως υγιή οικονομία και με καλές προοπτικές.
 
Σήμερα η ίδια η αγορά δεν εμπιστεύεται τη δημοσιονομική διαχείριση της Νέας Δημοκρατίας.
 
Τιμολογεί την ελληνική οικονομία σαν μια οικονομία μπροστά σε οικονομικό αδιέξοδο και σε χειρότερη κατάσταση από την Ιταλία που έχει υψηλότερο δημόσιο χρέος απ ό,τι εμείς.
 
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, γιατί η διεθνής κρίση πλήττει περισσότερο την Ελλάδα απ ό,τι τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που έχουν δημοσιονομικά προβλήματα.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα έβγαλαν πέρα με το διογκωμένο χρέος της κυβέρνησης Μητσοτάκη που αύξησε το δημόσιο χρέος κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες του Α.Ε.Π.
 
Την ίδια περίοδο εμείς, μ αυτό το δημόσιο χρέος που παραλάβαμε, αυξήσαμε τις δημόσιες επενδύσεις και τις κοινωνικές δαπάνες. Υλοποιήσαμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων και υποδομών που γνώρισε η χώρα. Αντίθετα, επί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας επιβραδύνθηκε η μείωση του χρέους ως ποσοστό του Α.Ε.Π., παρά την ανάπτυξη και την πρόσφατη αναθεώρηση του Α.Ε.Π.
 
Μάλιστα, από το 2008 και μετά σημειώνεται νέα τάση διόγκωσής του και τούτο παρά τις σοβαρότατες περικοπές των δημοσίων έργων, παρά την κατακόρυφη αύξηση της φορολογίας, παρά την «εντατική» εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, η οποία, στα χρόνια που πέρασαν, απέδωσε 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα, λόγω της διόγκωσης του δημόσιου χρέους, της σοβαρής επιδείνωσης των όρων δανεισμού και του κόστους εξυπηρέτησής του, η βελτίωση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας που έχει βαρύτατα πληγεί από την Απογραφή αλλά και τη μετέπειτα δημοσιονομική διαχείριση της Νέας Δημοκρατίας, αναδεικνύεται κατά τη γνώμη μας σε κεντρικό ζήτημα.
 
Ζήτημα που αδυνατεί πλέον να το διαχειριστεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και αυτό γιατί η ίδια η Κυβέρνηση έχει καταστεί αναξιόπιστη.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στον Προϋπολογισμό του 2009 συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση της Παιδείας, παρά τις δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού και παρά τα προβλήματά της.
 
Οι τακτικές δαπάνες για την παιδεία μαζί με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ως ποσοστό του Α.Ε.Π. είναι μικρότερες από εκείνες του 2008. Αποδεικνύεται, λοιπόν, για μια ακόμη φορά, ότι η δημόσια δωρεάν παιδεία δεν είναι στις προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα η χώρα μας να κατακτά επαξίως την τελευταία θέση στην Ευρώπη των 27.
 
Αυτός και αν είναι , κύριε Υπουργέ , τίτλος τιμής!
 
Τι να πούμε για τις δαπάνες της υγείας όταν η ίδια η υγεία είναι στην εντατική ;
 
Έχουμε 19.500 ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Το χρέος των νοσοκομείων φθάνει τα 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό ήταν και είναι αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης και της κακοδιοίκησης της Κυβέρνησης, γιατί αυτό το χρέος το 2003 δεν ξεπερνούσε το 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Οι πολίτες, κάθε μέρα που περνάει, εξωθούνται στην ιδιωτική κερδοσκοπική υγεία. Οι ιδιωτικές δαπάνες στο σύνολο των δαπανών στη χώρα μας είναι υψηλότερες ακόμα και σε σύγκριση με τον ΟΟΣΑ και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Είμαστε 23η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας χάσει τα τελευταία χρόνια εννέα θέσεις ως προς το αρνητικό ρεκόρ που κατακτήσαμε στους δείκτες ποιότητας της υγείας.
 
Και απέναντι σε όλα αυτά, έχουμε μία Κυβέρνηση η οποία αδιαφορεί.
 
Τα κονδύλια για τις νέες προσλήψεις εξακολουθούν να είναι τα ίδια, 10.000.000 ευρώ που δεν διατέθηκε ούτε ένα το 2008 ! Σε σύγκριση με το 2004 που τα κονδύλια για νέες προσλήψεις ήταν 100.000.000 ευρώ, έχουμε μείωση 90% !
 
Τα κονδύλια για τις εφημερίες είναι ανεπαρκή και βέβαια δεν προβλέπονται κονδύλια για την εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων.
 
Είναι γεγονός ότι η Κυβέρνηση, το καταλαβαίνει ο καθένας πλέον, συνειδητά οδηγεί το ΕΣΥ σε πλήρη απαξίωση, σε βάρος της υγείας των Ελλήνων πολιτών και προς όφελος των ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας.
 
Οι δαπάνες της πρόνοιας και της κοινωνικής φροντίδας παραμένουν καθηλωμένες στα 12.000.000 ευρώ.
 
Το εθνικό σύστημα κοινωνικής φροντίδας υποβαθμίζεται και αποδιοργανώνεται. Κοινωνικά προγράμματα όπως η «Βοήθεια στο Σπίτι», οι μονάδες απεξάρτησης, βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.
 
Να μιλήσουμε για τα ασφαλιστικά ταμεία; Η υποχρηματοδότησή τους, η υποχρηματοδότηση του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΟΑΕ, του ΝΑΤ, του ΟΠΑΔ, για το 2009 δημιουργούν μια νέα μαύρη τρύπα της τάξης των 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.
 
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν εκπληρώνει ούτε τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία.
 
Αποδίδει στα ταμεία πολύ λιγότερα από αυτά που οφείλει να αποδώσει, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πελώριο πρόβλημα, ένα έλλειμμα της τάξης των 11.000.000.000 ευρώ. Και φτάσαμε στο σημείο το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων να μην μπορεί να καταβάλει ούτε τα εφάπαξ τους.
 
Να πω δύο κουβέντες ειδικά για τον αγροτικό τομέα, που περνά τη μεγαλύτερη και χειρότερη κρίση.
 
Το καλλιεργητικό κόστος –και το γνωρίζουμε όλοι όσοι προερχόμαστε από την περιφέρεια- βρίσκεται στα ύψη. Οι τιμές των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων συνεχώς ανεβαίνουν. Οι τιμές όμως των αγροτικών προϊόντων είναι εξευτελιστικές και αυτές όπως είπα και πριν, δεν τις καρπούται ο καταναλωτής.
 
Η τιμή του ελαιολάδου έπεσε κάτω από τα 2,5 ευρώ όταν ο καταναλωτής αγοράζει το λάδι τρεις φορές επάνω.
 
Εσείς κύριοι της Κυβέρνησης, αντί να στηρίξετε το αγροτικό εισόδημα, μειώνετε και τις επενδύσεις και τις επιδοτήσεις στην γεωργία, μειώνετε τα κονδύλια και στον ΕΛΓΑ και για τα ΠΣΕΑ. Είναι φανερό ότι έχετε εγκαταλείψει κύριε Υπουργέ και τον αγροτικό τομέα αλλά και την περιφέρεια.
 
Κύριοι της Κυβέρνησης, ήδη ο Εισηγητής μας επισήμανε πως συνειδητά προχωρείτε σε ταξικές επιλογές που αποκτούν πλέον εκρηκτικές διαστάσεις και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης, όταν όλο και περισσότερα νοικοκυριά στις πόλεις και στην ύπαιθρο αδυνατούν πλέον να τα βγάλουν πέρα. Η ανεργία στο επόμενο χρονικό διάστημα θα εκτιναχθεί στα ύψη και εσείς δεν παίρνετε ούτε ένα μέτρο για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα.
 
Εμείς ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήδη καταθέσαμε σχέδια νόμου για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων με το επίδομα αλληλεγγύης και το επίδομα θέρμανσης, πολύ καλύτερο από αυτό που πάτε εσείς να δώσετε, για την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, για την προστασία των δανειοληπτών.
 
Ήδη δεσμεύτηκε ο Πρόεδρός μας για την αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ αρχής γενομένης με 1.000.000.000 ευρώ επιπλέον τον πρώτο χρόνο, τη διάθεση 2% του ΑΕΠ για την έρευνα, την αύξηση των δαπανών για την υγεία με 3.000 προσλήψεις κατ έτος ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και για τη στήριξη και την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
 
Δεσμευόμαστε για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος και για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους απέναντι σε αυτό.
 
Εσείς, όπως φαίνεται, έχετε άλλες προτεραιότητες.
 
Βρήκατε τα 28.000.000.000 για τις τράπεζες, πολύ υψηλότερα από τις συνολικές πιστώσεις του Προϋπολογισμού για τα Υπουργεία Παιδείας, Υγείας, Πολιτισμού και Απασχόλησης.
 
Από την άλλη, μας πλασάρετε ασπιρίνες και παροχές πτωχοκομείου σαν μέτρα εξόδου από την κρίση.
 
Συνεχίζετε, ενώ αποτύχατε, την αδιέξοδη οικονομική πολιτική των τελευταίων ετών.
 
Και το ερώτημα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι: Μπορεί αυτή η Κυβέρνηση, μια Κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης, μια Κυβέρνηση ακόμη περισσότερο περιορισμένης κοινωνικής νομιμοποίησης, που δεν κατάφερε όλα όσα υποσχέθηκε, που δεν στήριξε τα εισοδήματα σε ομαλότερους καιρούς, σε πού καλύτερες καταστάσεις, που δεν νοικοκύρεψε την οικονομία, μπορεί σήμερα αυτή η Κυβέρνηση να διαφημίζεται ως σωτήρας της;
 
Προφανώς, δεν μπορεί !
 
Ο Προϋπολογισμός σας, κύριοι της Κυβέρνησης, είναι εκτός τόπου και χρόνου, είναι αντιαναπτυξιακός, είναι ένας Προϋπολογισμός κοινωνικά άδικος.
 
Είναι ένας προϋπολογισμός που καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη μιας άλλης κυβέρνησης για τη χώρα, μιας κυβέρνησης με σχέδιο, με βούληση, με κοινωνική αποδοχή, μιας κυβέρνησης ικανής να αντιμετωπίσει την κρίση και να χαράξει σε νέες βάσεις την ανάπτυξη της χώρας.
 
Μιας Κυβέρνησης ικανής να διασφαλίσει την φορολογική δικαιοσύνη, να στηρίξει τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα, να στηρίξει το κοινωνικό κράτος, την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, την απασχόληση, την κοινωνική ασφάλιση.
 
Μιας κυβέρνησης που να βάλει τέλος στις σπατάλες και στη διαφθορά που υπάρχει στον τόπο μας, να αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό.
 
Και αυτή η κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι, δεν θα αργήσει να έλθει!
 
Αυτός ο Προϋπολογισμός δεν μπορεί ούτε να ψηφιστεί ούτε και πρέπει να εκτελεστεί.
 

Γι αυτό και τον καταψηφίζουμε στο σύνολό του.