Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] Συνέντευξη στην Ελευθεροτυπία: «Γενναιόδωροι στις τράπεζες, ψίχουλα στους φτωχότερους»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 18/12/2008

«Γενναιόδωροι στις τράπεζες, ψίχουλα στους φτωχότερους»

 
Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ
 
«Υποχρηματοδοτεί και υποβαθμίζει το κοινωνικό κράτος, την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία, την υγεία, βασικές κοινωνικές και αναπτυξιακές υποδομές». Είναι ο προϋπολογισμός του 2009, «ο πιο δύσκολος», σύμφωνα με επίσημα χείλη, που συζητείται από χθες στη Βουλή. «Ο πιο εικονικός, στρεβλός και "πειραγμένος" προϋπολογισμός που εμφάνισε ποτέ η κυβέρνηση της Ν.Δ. Ενας προϋπολογισμός - καθρέφτης της αναξιοπιστίας της, ο οποίος διαψεύστηκε πριν ακόμα κατατεθεί». Μιλάμε με τον βουλευτή Μεσσηνίας, Δημήτρη Κουσελά, ειδικό εισηγητή του ΠΑΣΟΚ για τον προϋπολογισμό.
 
Εκτός από αυξημένα φορολογικά βάρη ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού;
 
«Ο προϋπολογισμός υποχρηματοδοτεί και υποβαθμίζει το κοινωνικό κράτος, την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία, την υγεία, βασικές κοινωνικές και αναπτυξιακές υποδομές. Γενναιόδωρος για τις τράπεζες, διαθέτει ψίχουλα για τη στήριξη των φτωχότερων. Περικόπτει κατά 850 εκατομμύρια ευρώ τις δημόσιες επενδύσεις, τώρα που η χώρα τις χρειάζεται περισσότερο.
 
Βαθαίνει την κρίση, εντείνει τις ανισότητες, υπονομεύει την ανάπτυξη».
 
Ο προϋπολογισμός του 2009 είναι πράγματι ο πιο δύσκολος προϋπολογισμός, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης;
 
«Δεν είναι μόνον "ο πιο δύσκολος". Είναι ο πιο εικονικός, στρεβλός και "πειραγμένος" προϋπολογισμός που εμφάνισε ποτέ η κυβέρνηση της Ν.Δ. Ενας προϋπολογισμός-καθρέφτης της αναξιοπιστίας της, ο οποίος διαψεύστηκε πριν ακόμα κατατεθεί. Με βάση πρόσφατα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2008 έχει ήδη εκτροχιαστεί. Το έλλειμμα του 2008 θα ξεπεράσει κατά πολύ το 3%, έναντι στόχου 1,6%, τινάζοντας στον αέρα τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και για τον προϋπολογισμό του 2009, παρά τις λογιστικές αλχημείες που επιστρατεύτηκαν και φέτος».
 
Με δεδομένο το αρνητικό διεθνές περιβάλλον, ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την ελληνική οικονομία το 2009;
 
«Ο μύθος της "θωρακισμένης οικονομίας" κατέρρευσε πολύ πριν η διεθνής κρίση χτυπήσει την πόρτα μας. Σε πολύ ευνοϊκότερες εποχές, η κυβέρνηση υποβάθμισε την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας, διόγκωσε το δημόσιο χρέος, "επανίδρυσε" ένα επιλεκτικά σπάταλο πελατειακό κράτος, άφησε ασύδοτες τις αγορές, αποδυνάμωσε τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και περιέκοψε δραστικά τις δημόσιες επενδύσεις. Σήμερα είναι η μόνη κυβέρνηση της ευρωζώνης που δηλώνει αδυναμία να εφαρμόσει ένα ουσιαστικό "πακέτο" τόνωσης των εισοδημάτων και της πραγματικής οικονομίας για την αντιμετώπιση της κρίσης. Με τέτοια δεδομένα, οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία αναθεωρούνται από το κακό στο χειρότερο. Είναι φανερό ότι οδηγούμαστε σε συνθήκες ύφεσης, με μεγάλη πτώση των ρυθμών ανάπτυξης και έξαρση της ανεργίας».
 
Το σχέδιο του προϋπολογισμού προέβλεπε ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στο 2,7%, δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2% και πληθωρισμό στο 3,2%. Θεωρείτε τους στόχους αυτούς εφικτούς;
 
«Σε καμιά περίπτωση. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη 1,9% και δημοσιονομικό έλλειμμα 2,7% του ΑΕΠ για το 2009. Στην πραγματικότητα, το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 3%. Οι προσεχείς προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένονται ακόμα δυσμενέστερες. Και για τον πληθωρισμό διατηρώ επιφυλάξεις, αφού η πρόσφατη υποχώρησή του δεν οφείλεται σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις και πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά στην πτώση των διεθνών τιμών στα καύσιμα και στον περιορισμό της κατανάλωσης».
 
Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την ανεργία το 2009; Θα συγκρατηθεί στο 7,5% του 2008;
 
«Αυτό ανήκει στη σφαίρα της... εικονικής πραγματικότητας του προϋπολογισμού. Ακόμα και με βάση τους "μεταλλαγμένους", από το 2004 και μετά, δείκτες ανεργίας, η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η ήδη παρατηρούμενη σοβαρή πτώση των επενδύσεων θα φέρουν ανεργία, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά στο 9,2%».
 
Ποια είναι η αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας μας;
 
«Η διόγκωση του δημόσιου χρέους κατά 78 δισ. ή 43% στα 5 χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. παρά τη συνεχή και άνιση φορολογική αφαίμαξη των πολιτών και την "εντατική" εκποίηση δημόσιας περιουσίας. Η διόγκωση αυτή δεν είχε το παραμικρό αντίκρισμα σε μεγάλα έργα, κοινωνικές και αναπτυξιακές υποδομές που εμείς κάναμε πράξη την προηγούμενη περίοδο.
 
Εξάλλου η δυσανάλογη εκτόξευση του κόστους δανεισμού και εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους δείχνει πως η αξιοπιστία της κυβέρνησης στις διεθνείς αγορές έχει σοβαρά πληγεί, ιδίως αν συγκριθεί με άλλες χώρες της ευρωζώνης, που επίσης έχουν υψηλό δημόσιο χρέος και δημοσιονομικά προβλήματα».
 
Οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για «δυναμική ανάπτυξη με απασχόληση και κοινωνική συνοχή» γίνονται πραγματικότητα;
 
«Πραγματικότητα έγιναν μόνο οι νεοφιλελεύθερες εμμονές και οι ταξικές επιλογές της κυβέρνησής του. Επιλογές που υπονόμευσαν την ανάπτυξη, στηρίζοντάς την σε σαθρές και ξεπερασμένες βάσεις, ενέτειναν τις ανισότητες, ενθάρρυναν λογικές της "αρπαχτής" και πριμοδότησαν την ασυδοσία. Γι αυτό έχουμε σήμερα μια οικονομία ανοχύρωτη στην κρίση και μια Πολιτεία ανυπόληπτη, που υποθηκεύει και δολοφονεί το μέλλον των παιδιών της».
 
Υπάρχει πρόβλεψη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;
 
«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θεωρούνται "ραχοκοκαλιά της οικονομίας". Αυτό φαίνεται πως ισχύει μόνο στα λόγια, όχι και στις πιστώσεις του προϋπολογισμού»!
 
Στηρίζονται οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και με ποια μέτρα;
 
«Πρόκειται για ψίχουλα ενισχύσεων, απευθυνόμενα σε ελάχιστους δικαιούχους. Το κόστος τους δεν ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, ποσό χαμηλότερο και από το ήδη ανεπαρκές κονδύλι του προϋπολογισμού για το Ταμείο καταπολέμησης της φτώχειας».
 
Χρήματα για το Ταμείο κατά της φτώχειας βρέθηκαν τελικά;
 
«Ενώ εύκολα βρήκε 28 δισ. για τις τράπεζες, η κυβέρνηση παρουσιάζει ιδιαίτερη δυστοκία όταν πρόκειται για την καταπολέμηση της φτώχειας. Ενώ δεσμεύθηκε να διαθέσει 500 εκατομμύρια ευρώ το 2008 και ακόμα περισσότερα το 2009, ώστε να φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ το 2010, τα κονδύλια που τελικά προβλέπονται είναι 100 εκατ. ευρώ το 2008 και 350 εκατ. το 2009. Αυτά, όταν ένας στους 5 πολίτες είναι ήδη φτωχός - και ακόμα περισσότεροι κινδυνεύουν στο άμεσο μέλλον...». *