Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία στη διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της βουλής, του σχεδίου προϋπολογισμού 2009
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2/12/2008
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να καθησυχάσω τον συμπαθέστατο κατά τα άλλα κ. Υφυπουργό, για τα όσα μας καταλόγισε περί «λαϊκισμού».
 
Κύριε Υφυπουργέ, εμείς ως ΠΑΣΟΚ δεν σκοπεύουμε να αντιγράψουμε τις αντιπολιτευτικές στρατηγικές σας της περιόδου 2000 – 2004, δηλαδή την «πολιτική της κατσαρίδας», αλλά ούτε και τις τωρινές κυβερνητικές πρακτικές σας, όπου στα λόγια υπόσχεστε τα πάντα, αλλά στους κωδικούς δαπανών του Προϋπολογισμού γράφετε «ψίχουλα».
 
Αυτά δεν πρόκειται να τα αντιγράψουμε - και ως προς αυτό θέλω να σας καθησυχάσω!
 
Επίσης, σας θυμίζω ότι στον χρόνο που πέρασε έχουμε καταθέσει 7 νομοσχέδια και 21 συνολικά από τότε που είστε εσείς κυβέρνηση. Εάν αυτά για σας δεν λένε τίποτα, τότε επιτρέψτε μου να σας πω πως έχουμε εντελώς διαφορετικά κριτήρια για το τι είναι «υπεύθυνο» και τι είναι «ανεύθυνο» !
 
Η Κυβέρνηση, αντί να εμφανίσει έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση, εμμένει στην κάλπικη λογική του Προσχεδίου που παρουσίασε πριν από 1,5 μήνα και το οποίο απορρίψαμε.
 
Τη στιγμή που διεθνώς προτάσσονται η ανάγκη μείωσης των εισοδηματικών ανισοτήτων, η αναβάθμιση του εποπτικού, του αναπτυξιακού, αλλά και του κοινωνικού ρόλου του κράτους, η ανάγκη μείωσης των φορολογικών βαρών και αύξησης των δημοσίων επενδύσεων, η κυβέρνησή σας συνεχίζει στον αδιέξοδο δρόμο που έχει χαράξει.
 
Στο δρόμο της υπέρμετρης αύξησης των φορολογικών βαρών, της υποβάθμισης του κοινωνικού κράτους, της απαξίωσης της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της μείωσης των δημοσίων επενδύσεων.
 
Ουσιαστικά ρίχνει λάδι στη φωτιά της κρίσης, δείχνοντας πως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το τραπεζικό σύστημα, για το οποίο βρήκε «εν μια νυκτί» 28 δις ευρώ, χωρίς να λάβει καμία διασφάλιση ότι αυτά τα χρήματα θα φτάσουν στην πραγματική οικονομία και σ αυτούς που τα έχουν ανάγκη.
 
Κατά τα άλλα, είναι η μόνη κυβέρνηση στην Ευρωζώνη που δεν έχει μέχρι σήμερα ένα ουσιαστικό κοινωνικό πακέτο.
 
Τη στιγμή που η Κίνα διαθέτει το 7% του ΑΕΠ της για τη στήριξη της ζήτησης και η Αμερική πάνω από το 4%, η Ε.Ε. κάνει λόγο για ένα κοινωνικό πακέτο 200 δις.
 
Ενώ προτρέπει τις χώρες – μέλη να διαθέσουν το 1,2% του ΑΕΠ για στήριξη της πραγματικής οικονομίας, που για τη χώρα μας αντιστοιχεί σε 3,2 δις, εμείς ακόμη περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει τέτοια στήριξη και ποια θα είναι τα μέτρα στήριξης των ασθενέστερων οικονομικών τάξεων και μικρομεσαίων.
 
Κύριε Υπουργέ, δεν έχετε τέτοια μέτρα, γιατί δεν θέλετε ή γιατί δεν μπορείτε;
 
Ο Εισηγητής μας ο Χρήστος Παπουτσής άφησε να εννοηθεί ότι μάλλον συμβαίνει το δεύτερο.
 
Και αυτό δεν είναι τυχαίο.
 
Σχετίζεται με το ότι η παράταξή σας -και τώρα και στο παρελθόν- έχει καταχρεώσει τη χώρα και σήμερα τα χρέη δεν βουλιάζουν μόνο το Δημόσιο, αλλά   ολόκληρη την ελληνική κοινωνία!
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα μας χρειάζεται μία πολιτική εξόδου από την κρίση.
 
Χρειάζεται έναν προϋπολογισμό ανάπτυξης, έναν προϋπολογισμό αναδιανομής, έναν προϋπολογισμό στήριξης του κοινωνικού κράτους, όχι έναν προϋπολογισμό που στέλνει το λογαριασμό της κρίσης στους πολίτες!
 
Όσον αφορά στις δαπάνες του 2008, για μία ακόμη φορά είχαμε σημαντική υπέρβαση, που εμφανίζεται υποεκτιμημένη. Αυτή η υπέρβαση των δαπανών δεν αφορά βέβαια στις κοινωνικές δαπάνες, γιατί κύριοι της Κυβέρνησης δεν χρησιμοποιήσατε ούτε καν τα 100 εκατ. από το Ταμείο κατά της φτώχειας.
 
Επίσης, δεν χρησιμοποιήσατε ούτε τα 10 εκατ. –το... γενναιόδωρο κονδύλι- που βρήκατε να γράψετε για τις προσλήψεις των νοσοκομείων. Και βέβαια, μειώσατε τις επιδοτήσεις στη γεωργία κατά 67%.
 
Αντίθετα, αυξήθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες κατά 178 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες για εξοπλισμούς κατά 400 εκατ. ευρώ το 2008.
 
Το έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού κυριολεκτικά εκτροχιάσθηκε λόγω της υστέρησης των εσόδων και της υπέρβασης των δαπανών.
 
Το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης, το οποίο ξεπέρασε κατά 2,53 δις. ευρώ τα προϋπολογιζόμενα, επιχειρήσατε να το καλύψετε με «φούσκωμα» των αποτελεσμάτων των ΟΤΑ, των ασφαλιστικών ταμείων και των ΝΠΔΔ, αλλά και με τις περιβόητες «εθνικολογιστικές προσαρμογές».
 
Με βάση την προβλεπόμενη κατάσταση των εσόδων και την υπέρβαση των δαπανών είναι φανερό ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ για το 2008 θα ξεπεράσει και πάλι το 3%, όπως έγινε και την προηγούμενη χρονιά. Και τούτο παρά τη διορθωτική φοροεπιδρομή και παρά τα όσα υπολογίζατε να εισπράξετε από την περαίωση. 
 
Τι μας δείχνει αυτός ο εκτροχιασμός στο σκέλος των δαπανών; Δείχνει πως τα όσα υποσχόταν ο κ. Καραμανλής από το 2004 για «εξοικονόμηση 10 δις ευρώ με το κτύπημα του σπάταλου κράτους», ήταν λόγια του αέρα!
 
Η διόγκωση των δαπανών δεν είχε ως αποτέλεσμα ούτε την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα, ούτε την αναγκαία στελέχωση της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας.
 
Πίσω από την εκπληκτική διόγκωση των δαπανών κρύβονται τρία πράγματα.
 
Το ένα είναι οι κομματικοί διορισμοί που ξεπέρασαν επί των ημερών σας τις 100 χιλιάδες.
 
Το δεύτερο είναι οι ακριβοπληρωμένες επιτροπές.
 
Το τρίτο είναι η διαφθορά, που υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει στον δημόσιο τομέα.
 
Πίσω από τη διόγκωση των δαπανών κρύβεται η φιλοσοφία της Κυβέρνησης για το κράτος: ένα κράτος -λάφυρο και τίποτε άλλο!
 
‘Ομως το πρόβλημα δεν έγκειται στο ύψος των δαπανών, που δεν είναι και το υψηλότερο, αν συγκριθεί με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.
 
Το πρόβλημα είναι πως κατανέμονται αυτές οι δαπάνες και ποια είναι η αποτελεσματικότητά τους.
 
Η Κυβέρνηση περικόπτει παραγωγικές δαπάνες ενώ αυξάνει τις μη παραγωγικές και τις δαπάνες για αδιαφανείς και πελατειακές διευθετήσεις.
 
Στον προϋπολογισμό του 2009–και παρά τα όσα άκουσα από τους εισηγητές σας- συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση της Παιδείας, σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού.
 
Εξετάζοντας τα αντίστοιχα κονδύλια θα παρατηρήσουμε ότι οι τακτικές δαπάνες για την Παιδεία μαζί με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) είναι στο 3,056% του ΑΕΠ, ενώ πέρυσι αυτό το κονδύλι ήταν 3,08%. Δηλαδή εφέτος είναι χαμηλότερες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε σύγκριση με το 2008. 
 
Έτσι αποδεικνύεται ότι η Παιδεία δεν είναι στις προτεραιότητες της Ν.Δ., με αποτέλεσμα η χώρα μας να κατακτά επαξίως την τελευταία θέση στην Ευρώπη των 27. Συγχαρητήρια! Αυτός είναι ένας... τίτλος τιμής.
 
Με αυτή την υποχρηματοδότηση, θα υπολειτουργήσουν μια σειρά από χρήσιμοι θεσμοι που εμείς δημιουργήσαμε, όπως τα ολοήμερα σχολεία, η ενισχυτική διδασκαλία, η πρόσθετη διδακτική στήριξη.
 
Αναφερόμενος στις δαπάνες για την Υγεία, επιτρέψτε μου να πω ότι η ίδια η Υγεία έχει πλέον μπει στην Εντατική!
 
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχουμε 19,5 χιλιάδες κενά, 15 χιλιάδες σε νοσηλευτές και 4,5 χιλιάδες σε ιατρικό προσωπικό.
 
Μεγάλα νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός, το Αττικό, η Νίκαια και το ΚΑΤ έχουν ελλείψεις που φθάνουν μέχρι και το 40%.
 
Μονάδες εντατικής θεραπείας, τεχνητού νεφρού, αυξημένης φροντίδας δεν μπορούν να λειτουργήσουν, όπως και μονάδες εμφραγμάτων.
 
Για την κατάσταση στην περιφέρεια δεν έχω παρά να σας αναφέρω το παράδειγμα της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της Μεσσηνίας, όπου η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ξεπερνά τα 300 άτομα στα δύο νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας και στα αγροτικά ιατρεία. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως νοιώθει ο πολίτης όταν ψάχνει να βρει μια μονάδα εντατικής θεραπείας και την βρίσκει κλειστή, αφού στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, ενώ υπάρχει μονάδα, δεν μπορεί να λειτουργήσει.
 
Διαθέτουμε, κύριοι συνάδελφοι, τέσσερις νοσηλευτές ανά χίλιους κατοίκους, όταν στην Ευρώπη των 29 αντιστοιχούν εννέα νοσηλευτές ανα χίλιους κατοίκους.
 
Εξ άλλου, το χρέος των νοσοκομείων ξεπέρασε τα 5,7δις ευρώ. Αυτό ήταν και είναι αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης και κακοδιοίκησης αυτής της Κυβέρνησης, γιατί το χρέος αυτό το 2003 δεν ξεπερνούσε τα 1,7 δις. ευρώ.
 
Οι προμηθευτές έπαψαν να πληρώνονται και να εφοδιάζουν τα νοσοκομεία.
 
Οι πολίτες εξωθούνται στην ιδιωτική κερδοσκοπική υγεία, με αποτέλεσμα οι ιδιωτικές δαπάνες στο σύνολο των δαπανών να είναι για τη χώρα μας 57%, ενώ στις χώρες του ΟΑΣΑ είναι 25% και στην Ε.Ε. 28%.
 
Αρνητικό ρεκόρ έχουμε στις παροχές αλλά και στους δείκτες υγείας. Είμαστε 23οι στην Ε.Ε, έχοντας χάσει τα τελευταία χρόνια εννέα θέσεις σ αυτό τον τομέα.
 
Η Κυβέρνηση αδιαφορεί γι αυτή την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας. 
 
Τα κονδύλια για νέες προσλήψεις είναι όπως και πέρυσι 10 εκατ. ευρώ, δηλαδή μειωμένα κατά 90% σε σχέση με το 2004, όταν εμείς είχαμε εγγράψει στον προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ.
 
Τα κονδύλια για τις εφημερίες είναι πάρα πολύ χαμηλά. Με βάση τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών απαιτούνται τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ.
 
Δεν προβλέπονται, βέβαια, χρήματα για την εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων.
 
Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση συνειδητά οδηγεί πλέον το ΕΣΥ στην πλήρη απαξίωση, σε βάρος της υγείας των Ελλήνων πολιτών.
 
Ποιοι ωφελούνται; Είναι γνωστό ποιοί ωφελούνται: οι μεγαλοκλινικάρχες και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας.
 
‘Οσον αφορά στις δαπάνες πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας, αυτές παραμένουν καθηλωμένες στα 12 εκατ. ευρώ και επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες μας για την υποβάθμιση και την αποδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας στη χώρα μας.
 
Μια σειρά από κοινωνικά προγράμματα και δράσεις όπως η βοήθεια στο σπίτι, οι μονάδες απεξάρτησης, η ΨΥΧΑΡΓΩ κ.α, βρίσκονται πλέον κυριολεκτικά στον αέρα.
 
Στα ασφαλιστικά ταμεία η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, θα έλεγα μάλιστα ότι είναι σαφώς χειρότερη.
 
Η υποχρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων από το κράτος, έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία των των ταμείων για την καταβολή των συντάξεων.
 
Ήδη τέτοια προβλήματα υπάρχουν στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων - η ΑΔΕΔΥ έκανε απεργία για το θέμα αυτό πριν από λίγες ημέρες-, στον ΟΑΕΕ, αλλά και σε μια σειρά από άλλα ταμεία.
 
Ποτέ στο παρελθόν, Κύριε Υπουργέ, δεν είχαν φθάσει τα ταμεία σ αυτή την κατάσταση.
 
Η υποχρηματοδότηση για το 2009 δημιουργεί στα Ταμεία μια «μαύρη τρύπα» 3,6 δις. ευρώ. Η κατάσταση γίνεται πολύ χειρότερη αν συνυπολογίσουμε το κόστος των συγχωνεύσεων και τις σοβαρές απώλειες που έχουν τα Ταμεία από την πτώση του Χρηματιστηρίου αλλά και από την αγορά δομημένων ομολόγων.
 
Στο ΙΚΑ ήδη από πέρυσι του οφείλεται 1,17 δις. Η αύξηση της χρηματοδότησής του είναι μόνο 6% για το 2009, όταν για τον προηγούμενο χρόνο ήταν 36%. Η επιχορήγησή του από το Δημόσιο θα είναι 1,450 δις. χαμηλότερη από τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του Κράτους.
 
Η αύξηση του ΕΚΑΣ περιορίζεται σε 15 ευρώ το μήνα για το 2009.
 
Για τον ΟΓΑ προβλέπεται αύξηση της επιχορήγησης 5,9%, ενω το 2008 ήταν 17% και δεν προβλέπεται καμία αύξηση της επιχορήγησης για τον κλάδο ασθένειας. Με αυτή την χρηματοδότηση, το έλλειμμα του κλάδου περίθαλψης από 700 εκατ. που ήταν το 2008, θα ανέβει στα 900 εκατ. το 2009 και η αύξηση των βασικών συντάξεων του ΟΓΑ θα είναι 20 ευρώ. Ούτε ένας καφές την ημέρα!
 
Για τον ΟΑΕΕ η αύξηση της επιχορήγησης για το 2009 είναι 6,7%. Για το 2008 δώσατε 10 εκατ. λιγότερα και για το 2009 δίνετε 600 εκατ. λιγότερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η Κυβέρνηση να του δημιουργεί άμεσο και οξυμένο ταμειακό πρόβλημα και ο ΟΑΕ να βρίσκεται – όπως γνωρίζετε – στα πρόθυρα της τάσης πληρωμών.
 
Για το ΝΑΤ δίνετε 150 εκατ. λιγότερα, από αυτά που θα απαιτηθούν, ώστε να πληρωθούν οι συντάξεις το 2009. Αυτή είναι η κατάσταση.
 
Να μιλήσουμε για τις δαπάνες κοινωνικής προστασίας; Εμφανίζετε, όπως είπαν οι εισηγητές της πλειοψηφίας, μία αύξηση της τάξης του 44%.
 
Είναι όμως μια φαινομενική αύξηση, γιατί οφείλεται στα 790 εκατ. του δημιουργούμενου ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) –που αποτελούν αποταμίευση- και στα 350 εκατ., που βάζετε στο Ταμείο κατά της φτώχειας.
 
Το Ταμείο κατά της Φτώχειας υποσχεθήκατε ότι το 2008 θα το προικοδοτήσετε με 500 εκατ. ευρώ και ότι το 2010 θα έχει 2 δις.
 
Τελικά βάλατε μόνο 100 εκατ. το 2008 και 350 εκατ. για το 2009. 
 
Δεν είδαμε βέβαια, τα 400 εκατ., τα οποία θα παίρνατε, όπως είπατε, από τις Τράπεζες και θα τα δίνατε στο συγκεκριμένο Ταμείο, ούτε τα 200 εκατ., που θα παίρνατε από τον ΟΤΕ - αυτές ήταν οι δεσμεύσεις του κ. Υπουργού, από την πώληση, δυστυχώς, του ΟΤΕ -, ούτε, τέλος, τα χρήματα από το καθαρό πλεόνασμα, από την ένταξη των ειδικών λογαριασμών στον κρατικό προϋπολογισμό, που και αυτά θα πήγαιναν στο Ταμείο κατά της Φτώχειας. 
 
‘Οσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης, όπως το έχετε περιγράψει μέχρι σήμερα (γιατί ήδη έχουμε μπει στον χειμώνα και επίδομα θέρμανσης δεν έχουμε δει), θα είναι, απ ό,τι φαίνεται, πολύ κατώτερο των περιστάσεων.
 
Εμείς αντίθετα ζητήσαμε να χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης, από 300 μέχρι 500 ευρώ τουλάχιστον, να δοθεί άμεσα το επίδομα αλληλεγγύης από 500 μέχρι 1,300 ευρώ, στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις και να αυξηθεί η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες, από 7% σε 11%.
 
Δεν πιστεύω να θέλετε να επαναλάβετε σήμερα, τα όσα ακούσαμε περί του κόστους αυτών μας των προτάσεων, γιατί ήδη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει κάνει τις εκτιμήσεις του και τις γνωρίζετε. Οι εκτιμήσεις αυτές δεν είναι ούτε 6, ούτε 16 δις - όπως λέγατε.
 
‘Οσον αφορά στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις, οι «αυξήσεις» –οι αυξήσεις σε εισαγωγικά – είναι κάτω και από τον πληθωρισμό, που ήδη είναι υποεκτιμημένος.
 
Για τους δημοσίους υπαλλήλους προβλέπεται αύξηση 3% με 3,2%, όχι στο σύνολο των αποδοχών, αλλά σε ένα μέρος τους. Αυτό σε συνδυασμό με τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, θα κάνει ακόμα φτωχότερους τους εργαζόμενους.
 
Ούτε οι συνταξιούχοι φαίνεται να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση. Στην καλύτερη περίπτωση, θα υπάρξει πάγωμα των αποδοχών τους.
 
Σε ότι αφορά, τώρα, στις δαπάνες ανά Υπουργείο, θα εστιάσω στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Φαίνεται ότι υπάρχει πλήρης αδιαφορία της Κυβέρνησης -παρά τα μεγάλα λόγια του Πρωθυπουργού- για τον αγροτικό τομέα που περνά  σε αυτή τη φάση - τη μεγαλύτερη κρίση.
 
Κρίση με υψηλό, απαγορευτικό θα έλεγα, καλλιεργητικό κόστος και με εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα όπως το λάδι, που η τιμή του φέτος είναι κάτω από 2,5 ευρώ. Σε αυτή τη συγκυρία εσείς μειώνετε τις επιδοτήσεις στη γεωργία κατά 7%, μειώνετε τις ενισχύσεις του ΕΛ.ΓΑ κατά 16% και τις ενισχύσεις των ΠΣΕΑ κατά 66%, με μηδενική αύξηση της επιστροφής στους αγρότες του ειδικού φόρου καυσίμων για το 2009, παρά το γεγονός ότι ο φόρος αυτός θα αυξηθεί από την 1.1.2009.
 
Ως προς τις λοιπές τακτικές δαπάνες των Υπουργείων, ενδεικτικά σημειώνω την υποχρηματοδότηση των άγονων γραμμών για τα νησιά, καθώς και τη διαφαινόμενη υποχρηματοδότηση των πολιτιστικών και των αθλητικών δραστηριοτήτων.
 
Δεν θα επεκταθώ στα άλλα Υπουργεία. Θα αναφερθώ, συμπληρωματικά στα όσα είπε ο Χρήστος Παπουτσής, ο Γενικός Εισηγητής μας, στο δημόσιο χρέος.
 
Η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες δαπάνες του προϋπολογισμού. Και τούτο γιατί με τα swaps και με το 54,2% του χρέους να μετατίθεται σε μακροπρόθεσμη βάση, η Κυβέρνηση οδηγεί σε διαχρονική αύξηση των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους, υποθηκεύοντας το μέλλον της χώρας και ιδιαίτερα το μέλλον της νέας γενιάς.
 
Ακούσαμε χθες τον κ. Αλογοσκούφη να λέει πως δεν μπορεί η χώρα να αντέξει υψηλό δημόσιο χρέος, με 2% spread. Το μεγάλο ερώτημα είναι: ποιος έκανε 2% το spread, όπως είναι σήμερα; Δεν είστε εκείνοι που διαλύσατε τη δευτερογενή αγορά ομολόγων, που είχατε δημιουργήσει όταν το spread δεν ξεπερνούσε τις 15 μονάδες βάσης και σήμερα έχει φτάσει τις 168; Εμείς το κάναμε αυτό; Εσείς δεν το δημιουργήσετε;
 
Δεν θέλω να σας ζαλίσω με συγκεκριμένα μεγέθη, τα είπε ο κ. Χρήστος Παπουτσής πολύ αναλυτικά.
 
Τότε που η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο, για υπερχρεωμένη χώρα, ο κάθε πολίτης χρωστούσε, με βάση τα δικά σας δεδομένα, 8.000 ευρώ περίπου. Σήμερα, τι πρέπει να πούμε εμείς, όταν κάθε πολίτης είναι χρεωμένος με 27.000 ευρώ;
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σύμφωνα με την Ε.Ε., το χρέος της γενικής Κυβέρνησης, το 1993 ήταν στο 110% του ΑΕΠ, στο τέλος του 2003 ήταν 97,8% και στο τέλος του 2008 εκτιμάτο σε 93,1%.
 
Αυτά, όμως, είναι μόνο όσα φαίνονται.
 
Αυτά που αποκρύπτει ο προϋπολογισμός, είναι πρώτον, τα χρέη των νοσοκομείων –το μέγεθος ήδη το ανέφερα – δεύτερον τα ταμειακά ελλείμματα, που έχουν υπολογιστεί στην αύξηση του χρέους και έχουν υποεκτιμηθεί και τρίτον, την αυθαίρετη αύξηση του ενδοκυβερνητικού χρέους, προκειμένου να φανεί μειωμένο το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης.
 
Αν υπολογίσουμε και τους τρεις παραπάνω παράγοντες, το χρέος το 2008, θα έπρεπε να αυξηθεί επιπλέον κατά 12 δις ευρώ και να διαμορφωθεί στο 96% του ΑΕΠ και όχι στο 93,1% που αναφέρει η Κυβέρνηση.
 
Επομένως, σε σύγκριση με το 2003, η οριακή μείωση του χρέους, προήλθε σχεδόν αποκλειστικά από την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, από την αναθεώρηση του ΑΕΠ και από τη θετική επίδραση των επιτοκίων, ενώ τα ταμειακά ελλείμματα διευρύνθηκαν.
 
Την περίοδο 1999 – 2003, είχαμε μείωση του χρέους κατά 4,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, από 102,5 στο 97,9. Είχαμε αυτή τη μείωση με δημόσιες επενδύσεις, με πολύ μεγάλα έργα και με τις ολυμπιακές δαπάνες.
 
Την περίοδο 2003 – 2007, χωρίς μεγάλα έργα – χωρίς ολυμπιακά έργα πλέον – έχουμε μείωση 3 ποσοστιαίες μονάδες. Δηλαδή ούτε 1 ποσοστιαία μονάδα το χρόνο, μικρότερη και από τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν επαρκεί ο χρόνος να αναφερθώ και στις ΔΕΚΟ.
 
Θα κλείσω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει ολοκληρωμένο σχέδιο, για την καλύτερη δυνατή θωράκιση της οικονομίας απέναντι στην κρίση, για την αποκατάσταση της ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανταγωνιστικότητας σε νέες βάσεις.
 
Είναι φανερό πλέον σε όλους τους πολίτες πως η χώρα μας χρειάζεται μία νέα οικονομική πολιτική.
 
Μία πολιτική, που θα την θωρακίσει στην επερχόμενη υφεσιακή δίνη, θα τη βγάλει όσο το δυνατόν πιο αλώβητη από την κρίση και θα της δώσει κύρος και προοπτική.
 
Πρέπει επιτέλους να συμφωνήσουμε σε ένα κράτος επιτελικό, ισχυρό, αποκεντρωμένο, που θα εποπτεύει την αγορά, θα εφαρμόζει κανόνες για τον πολίτη, για το περιβάλλον, για το δημόσιο συμφέρον.
 
 Ήδη εμείς, καταθέσαμε μία σειρά από προτάσεις νόμου, για την άμεση ενίσχυση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας, για την έκτακτη ενίσχυση του εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων και των αγροτών, προτάσεις για τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και προτάσεις για την προστασία των δανειοληπτών, από τις κακές πρακτικές του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
 
Η οικονομική μας πρόταση συμπυκνώνεται σε τέσσερις λέξεις: ασφάλεια, ανάπτυξη, αναδιανομή, διαφάνεια.
 
Εμείς προτείνουμε ολοκληρωμένα μέτρα εξόδου από την κρίση.
 
Δεν θα αφήσουμε τη χώρα να γίνει μέρος της πολιτικής κρίσης της Νέας Δημοκρατίας.
 
Χρειάζεται μία άλλη Κυβέρνηση, που θα αποκαταστήσει τη φορολογική δικαιοσύνη, θα στηρίξει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, θα αποκαταστήσει βασικές λειτουργίες του κοινωνικού κράτους – την Υγεία, την Παιδεία, την Εργασία, την Πρόνοια και την Ασφάλιση.
 
Μια Κυβέρνηση που θα σταματήσει τις σπατάλες και τη ρουσφετολογία, την αδιαφάνεια και τη διαφθορά.
 
Μια Κυβέρνηση που θα προχωρήσει άμεσα σε μέτρα οικοδόμησης, εμπιστοσύνης, μεταξύ των πολιτών και της πολιτείας. 
 
Ο Προϋπολογισμός αυτός ούτε μπορεί να ψηφιστεί, ούτε πρόκειται και να εκτελεστεί.
 
Είναι αντάξιος της διακυβέρνησης και της λογικής της Νέας Δημοκρατίας.
 
Είναι εκτός τόπου και χρόνου, εικονικός, πρόχειρος και αντιαναπτυξιακός.
 
Γι αυτό και τον καταψηφίζουμε