Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Παρέμβαση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στη διαρκή Επιτροπή «Απολογισμού, Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού» της Βουλής, της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού στο ενδεκάμηνο Ιαν
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 18/1/2012

Παρέμβαση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στη διαρκή Επιτροπή «Απολογισμού, Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού» της Βουλής, της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2011. (18-1-2012). 

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι, παρακολουθώντας κανείς την συζήτηση στην Επιτροπή μας, καταλαβαίνει γιατί το πολιτικό σύστημα έχει περιέλθει σε τόσο μεγάλη αναξιοπιστία.

Αυτό το λέω γιατί, δυστυχώς, παρά την κρισιμότητα των στιγμών, παρ ότι βλέπουν ότι στο προσεχές διάστημα, στους προσεχείς 2 μήνες, διακυβεύεται η τύχη της χώρας μας για τα επόμενα 10-15 χρόνια, κάποιοι εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να παίζουν «κρυφτό» με τις πολιτικές τους ευθύνες.

Αυτό αφορά στο σύνολο της Αντιπολίτευσης. Όμως, έχει άμεση σχέση με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη και δεν έχει κάνει αυτοκριτική για τις δικές της ευθύνες, γιατί φτάσαμε στα τόσο μεγάλα ελλείμματα.

 Αντί να μιλήσει στοιχειωδώς τη γλώσσα της ειλικρίνειας και της αλήθειας, έρχεται σήμερα και λέει ανακρίβειες.

Κύριε Υπουργέ, στο έντυπο μας μοιράσατε, ένα έντυπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής για το θέμα των νέων προσλήψεων που εθίγη αναφέρεται ότι τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο οι νέες προσλήψεις είναι μηδέν. Τον Νοέμβριο οι νέες προσλήψεις είναι επίσης μηδέν. Στο σύνολο του ενδεκάμηνου, που είναι το κρινόμενο, οι νέες προσλήψεις είναι μηδέν. Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης  ισχυρίστηκε ότι σ αυτό το διάστημα είχαμε «χιλιάδες νέες προσλήψεις». Τον καλώ λοιπόν, να μας πει από πού είναι αυτές οι προσλήψεις, ποια Υπουργεία τις έκαναν και με ποια κονδύλια, για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις σε αυτή την αίθουσα αλλά και συνολικότερα.

 Από εκεί και πέρα, βλέπουμε ότι έρχονται εδώ, ακόμα και σήμερα, και υπόσχονται αναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, τη στιγμή που γνωρίζουν ότι ήδη βρισκόμαστε στην πιο σκληρή διαπραγμάτευση  για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, η οποία θα προσδιορίσει το μέλλον της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Ενώ είναι στη κυβέρνηση και έχουν όλη την δυνατότητα με υποβολή δικών τους προτάσεων, επιχειρημάτων και συμμετέχοντας να διαπραγματευτούν, μας μιλούν για «μελλοντικές επαναδιαπραγματεύσεις», ενω αυτοί οι ίδιοι που ισχυρίζονται αυτά τα πράγματα, γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ. Γι αυτό είπα στην αρχή πως όποιος βλέπει και παρακολουθεί τη συνεδρίαση, καταλαβαίνει γιατί το πολιτικό σύστημα χάνει την αξιοπιστία του.

Γιατί ακόμα και σήμερα, μολονότι έχουμε κυριολεκτικά φτάσει στο χείλος, του γκρεμού, εξακολουθούμε να πολιτευόμαστε κρύβοντας από τον ελληνικό λαό την αλήθεια. Κύριε Υπουργέ, αυτή την αλήθεια δεν πρέπει να την κρύψει η κυβέρνηση. Πρέπει να την πει!

Επειδή είμαστε στο ξεκίνημα του νέου χρόνου, έχοντας αφήσει πίσω μας το 2011 και μπορούμε να ατενίσουμε συνολικά και απολογιστικά τις εξελίξεις, σας ζητώ να μου απαντήσετε ευθέως, με την ειλικρίνεια που ξέρω ότι σας διακρίνει. Τέθηκαν ορισμένοι στόχοι για το 2011 και ένας από τους στόχους αυτούς ήταν ο στόχος αύξησης των εσόδων κατά 8%.

‘Οπως θυμάστε, εγω είχα τότε υποστηρίξει ότι ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος. Σήμερα, και βλέποντας τα πράγματα, πόσο ρεαλιστικοί πιστεύετε ότι ήταν αυτοί οι στόχοι; Γιατί οι αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται, τα μέτρα που παίρνονται, η πολιτική που σχεδιάζεται, σχεδιάζεται στη βάση των στόχων.

Όταν οι στόχοι που τίθενται είναι εξαρχής ανέφικτοι, είναι φυσικό να τρέχουμε πίσω από αυτούς τους στόχους, να παίρνονται αποφάσεις οι οποίες είναι επώδυνες για τους Έλληνες πολίτες, για τον Ελληνικό λαό, και στο τέλος να ερχόμαστε και να λέμε, ή να κατηγορούν αυτοί που κατηγορούν, ότι οι στόχοι δεν έχουν πιαστεί είτε σε σχέση με τα έσοδα, είτε σε σχέση με το συνολικό έλλειμμα.

Το λέω αυτό γιατί το συναρτώ άμεσα με ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που έχουμε μπροστά μας και στο οποίο αναφερθήκατε, που αφορά στο PSI και ιδιαίτερα στη νέα δανειακή σύμβαση.

Σε συνάρτηση με το ζήτημα αυτό, πιστεύετε κ. Υπουργέ ότι είναι ρεαλιστικό το χρονοδιάγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2015, για το ύψος του νέου δανείου; Είναι ένα χρονοδιάγραμμα όπου μπορούμε να έχουμε τα αποτελέσματα που τίθενται; ‘Η ίσως θα πρέπει, στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση, να ζητήσουμε περισσότερα χρήματα, προκειμένου το χρονοδιάγραμμα αυτό να «τεντωθεί» λίγο σε μήκος, ώστε η δημοσιονομική προσαρμογή να είναι λιγότερο επώδυνη και οι στόχοι της ρεαλιστικοί;

Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για το οποίο δεν γνωρίζω αν μπορείτε να τοποθετηθείτε ευθέως, επειδή είμαστε εν μέσω διαπραγμάτευσης.  Όμως, σας καλώ να το δείτε πολύ συγκεκριμένα ως Κυβέρνηση, γιατί είναι ένα θέμα από το οποίο θα εξαρτηθεί η πορεία της χώρας για πάρα πολλά χρόνια.

Θα ήθελα, σε σχέση με το ζήτημα αυτό, να μας πείτε και τι γίνεται με το δίκαιο που θα διέπει το PSI, αν και κατά πόσο η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ή δεν έχει αποφασίσει, αν το συζητάει ή δεν το συζητάει, γιατί πολλά ακούγονται γύρω από αυτό το θέμα.

Τέλος, να σας υποβάλω μια ακόμα ερώτηση. Ανέφεραν πολλοί συνάδελφοι  ότι άλλες ήταν οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της ύφεσης και αλλού τελικά καταλήγουμε. Ποιοι ήταν κατά τη γνώμη σας οι σημαντικότεροι λόγοι που η ύφεση αντί να κυμανθεί γύρω από το στόχο που είχε τεθεί για το 2011, θα φτάσει στο 6-6,5%;