Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Τοποθέτηση Δημ. Κουσελά στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 15/1/2012

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

 

 

Αγαπητοί συντρόφισσες και σύντροφοι, καλησπέρα σας. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με τρεις σύντομες διαπιστώσεις.

Πρώτη: Το πρώτο τρίμηνο του χρόνου διακυβεύεται κυριολεκτικά η τύχη της χώρας μας για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Δεύτερη: Οι πολίτες και ιδιαίτερα οι οικονομικά ασθενέστεροι έχουν εξαντλήσει κάθε περιθώριο αντοχής.

Τρίτη: Το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει με περιθωριοποίηση και απαξίωση, γιατί με τη λήψη σκληρών μέτρων για τη σωτηρία της χώρας διέρρηξε τις σχέσεις του με τους μη προνομιούχους οι οποίοι έχουν οδηγηθεί σε απογοήτευση και σύγχυση.

Το στρατηγικό λάθος όμως συντρόφισσες και σύντροφοι που κάναμε ήταν ότι αναλάβαμε να διαχειριστούμε τη μεγαλύτερη κρίση που πέρασε μεταπολεμικά η χώρα, μόνοι μας. Έτσι, από μέρος της λύσης που έπρεπε να αποτελέσουμε, γίναμε μέρος της κρίσης και για πολλούς δυστυχώς η αιτία της κρίσης και αυτό είναι σήμερα εκείνο που μας βαραίνει.

Δώσαμε έτσι τη δυνατότητα στην Αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στη Νέα Δημοκρατία να μείνει στο απυρόβλητο και να παίζει κρυφτούλι με τις πολιτικές της ευθύνες.  Να υπόσχεται επαναδιαπραγμάτευση, μια επαναδιαπραγμάτευση που όπως ήδη ελέχθη δεν πρόκειται ποτέ να γίνει και να επιχειρεί έτσι τη μεγαλύτερη εξαπάτηση και παραπλάνηση του ελληνικού λαού.

Στο χρονικό διάστημα που πέρασε έγιναν αναμφίβολα πολλά. Πολλά που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια τώρα. Ο λαός μας επέδειξε μια μεγάλη ωριμότητα, σε αντίθεση με πολλές πολιτικές ηγεσίες. Απογοητεύτηκε όμως σύντροφοι όταν είδε ότι οι θυσίες που συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να κάνει δεν ήταν δίκαια κατανεμημένες.

Δηλαδή ότι δεν υπήρξε η προστασία των αδύνατων και μιλάω γι΄ αυτούς που είναι στα όρια και κάτω από τα όρια της φτώχιας, ότι με τα λεγόμενα οριζόντια μέτρα πλήρωναν περισσότερα οι μη έχοντες και λιγότερα οι έχοντες και κατέχοντες, ότι οι μεγαλοφειλέτες του δημοσίου δεν έχουν πληρώσει ακόμη αυτά που χρωστάνε.

Προσφύγαμε και βάζω και τον εαυτό μου μέσα, γιατί έχουμε όλοι ευθύνη και εγώ προσωπικά, στις εύκολες λύσεις. Η λογική «ψηφίστε γιατί αύριο περνάμε εξετάσεις από την τρόικα» είναι μια λογική αδιέξοδη. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαρθρωτικών και κοινωνικών παρεμβάσεων, για την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη. Ένα σχέδιο, που πρέπει σήμερα να ομολογήσουμε ότι δυστυχώς δεν είχαμε.

Δε ρίξαμε το βάρος που έπρεπε στις διαρθρωτικές αλλαγές, δεν αναιρέσαμε έτσι τις αιτίες που οδήγησαν στα ελλείμματα και στην κρίση. Το υπογραμμίζω αυτό, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Μια οικονομία που έπρεπε μετά την ένταξη της χώρας μας στην οικονομική και νομισματική ένωση να ανασυγκροτήσει κυριολεκτικά την παραγωγική της βάση.

Αφήσαμε τις μονοπωλιακές πρακτικές να κυριαρχούν, την αγορά χωρίς ουσιαστικό έλεγχο. Το αποτέλεσμα σύντροφοι είναι ότι ενώ το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα πολίτη μειώθηκε κατά 30% περίπου στο χρονικό διάστημα που πέρασε, ενώ η ζήτηση μειώνεται, οι τιμές ανεβαίνουν. Την ίδια στιγμή κάποιοι επιχειρούν να τα φορτώσουν όλα στο κόστος εργασίας, για να περικοπεί έτσι ο 13οςή ο 14ος μισθός και μια σειρά από άλλες εργασιακές κατακτήσεις.

Είναι εμφανές λοιπόν ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Ο λαός μας δεν αντέχει άλλες περικοπές. Χρειάζεται να επεξεργαστούμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, ένα πρόγραμμα που θα μας επανασυνδέσει με τις αρχές και τις αξίες της παράταξής μας. Ένα πρόγραμμα που θα αποκαθιστά τα θεμέλια της κοινωνικής δικαιοσύνης, που έχουν κλονιστεί με τις πολιτικές που ασκήθηκαν.

Ένα πρόγραμμα που θα προωθεί ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, θα αξιοποιεί όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας για την ανάπτυξη, ένα πρόγραμμα που θα στοχεύει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού μας συστήματος μέσα από μεγάλες αλλαγές που πρέπει στον τομέα αυτόν να γίνουν.

Χρειαζόμαστε λοιπόν σύντροφοι σήμερα μια ουσιαστική επανίδρυση, μια επανίδρυση που θα εγγυάται ένα σαφές ιδεολογικοπολιτικό στίγμα, που σήμερα δεν υπάρχει και την αποκατάσταση των αρχών και των αξιών μας. Χρειαζόμαστε και μια νέα ισχυρή ηγεσία, που θα ηγηθεί όλης αυτής της δύσκολης και επίπονης προσπάθειας, με όλους εμάς δίπλα της.

Και θέλω σήμερα από το βήμα αυτό να χαιρετίσω και τις πρωτοβουλίες αλλά και την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου του Προέδρου μας θέτοντας πάνω απ΄ όλα τα συμφέροντα της χώρας, τα συμφέροντα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, που σηματοδότησε μια καθαρή λύση.

Θέλω επίσης να χαιρετίσω και τη στάση ενότητας ευθύνης και ωριμότητας πολλών κορυφαίων στελεχών και ιδιαίτερα του Βαγγέλη Βενιζέλου που επωμίζεται αυτή την περίοδο το μεγάλο βάρος της σκληρής διαπραγμάτευσης της χώρας μας και για το PSI και για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση και θέλω να πω ότι πρέπει να είμαστε δίπλα του σε όλη αυτή την προσπάθεια.

Πιστεύω λοιπόν ότι θα πρέπει έτσι να προχωρήσουμε, με ενότητα και υπευθυνότητα, απέναντι στον ελληνικό λαό και τους πολίτες, που σε μας εμπιστεύθηκαν την έξοδο της χώρας μας από την κρίση, για να χαράξουμε μια καινούρια πορεία, για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.

Σας ευχαριστώ.