Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΑΤΡΑ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 22/12/2011

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΑΤΡΑ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς κατά την ομιλία του στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων που συνεδρίασε με την παρουσία των Υπουργών ( κ. Βορίδη & Μαγκριώτη ) εν όψει της σύμβασης του έργου κατασκευής τμημάτων της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου – Πατρών τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής :

« Είναι αναμφισβήτητα θετικό ότι έστω και με καθυστέρηση ο σύγχρονος σιδηρόδρομος διπλής κατεύθυνσης θα φτάσει στην Πάτρα.

Όμως το έργο αυτό εάν μείνει εκεί δεν θα βοηθήσει συνολικά στην ανάπτυξη της Πελοποννήσου.

Η Πάτρα και το λιμάνι της είναι πύλη εισόδου – εξόδου της χώρας μας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Όμως για να μπορέσει να παίξει τον ρόλο της στα πλαίσια των συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών θα πρέπει να συνδέεται με τη νότια Πελοπόννησο και το άλλο μεγάλο λιμάνι της Καλαμάτας.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο δεν μπορεί να απολήγει στα τυφλά στην Πάτρα.

Το θέτω αυτό με έμφαση για δύο λόγους:

- Γιατί ο Δυτικός σιδηροδρομικός άξονας επί ημερών της Ν.Δ. παρεπέμφθη δυστυχώς στις Ελληνικές καλλένδες.

- Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ με βάση τη δική σας ενημέρωση από τον Πύργο και κάτω αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Που πάμε λοιπόν;

Θα καταδικάσουμε την Νοτιοδυτική Πελοπόννησο στην υπανάπτυξη με την Μεσσηνία και την Ηλεία αποκομμένη σιδηροδρομικά και οδικά;

( η σιδηροδρομική γραμμή ΠΑΤΡΑ – ΠΥΡΓΟΣ – ΚΑΛΟΝΕΡΟ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ δεν λειτουργεί πλέον). Η’ θα σχεδιάσουμε από τώρα την ανάπτυξη της νέας κανονικής γραμμής μέχρι την Καλαμάτα; Είναι ανάγκη τώρα να προχωρήσει η σύνταξη της σχετικής μελέτης.

Η μελέτη αυτή μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ που διαθέτει πόρους.

Όπως επανειλημμένα έχω τονίσει μέσα από αυτήν την αντιμετώπιση θα διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις, οι προοπτικές κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου ΠΑΤΡΑ – ΠΥΡΓΟΣ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και μεταφορών αλλά και της ΕΡΓΟΣΕ, εάν δεν προχωρήσει άμεσα η μελέτη θα φέρει πολύ μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί. Απαιτώ λοιπόν σήμερα συγκεκριμένη και καθαρή απάντηση για το ζήτημα αυτό».

Ο κος Πετρόπουλος δ/νων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ που παρίστατο στη συνεδρίαση στη δευτερολογία του υπογράμμισε ότι :

Η πρώτη φάση της μελέτης ΠΑΤΡΑ – ΠΥΡΓΟΥ βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέσα στον Ιανουάριο θα προκυρηχθεί η δεύτερη φάση ΠΥΡΓΟΥ – ΑΛΦΕΙΟΥ - ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. Η μελέτη είναι ενταγμένη στα δυτικοευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών. Εξ άλλου όπως διαβεβαίωσε στην συνέχεια τον κο Κουσελά η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί εντός του 2012 και η δεύτερη φάση το 2014. Έχουν εξασφαλισθεί προς τούτο όλα τα σχετικά κονδύλια. Το εν λόγω σιδηροδρομικό δίκτυο θα είναι κανονικού εύρους και θα δίνει την δυνατότητα να αναπτυχθούν ταχύτητες πάνω από 120 km/h.