Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Άρθρο] ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Επίκαιρη ερώτηση Δημ. Κουσελά για την ταχεία είσπραξη των φόρων απο μεγαλοοφειλέτες.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 19/12/2011

Επίκαιρη Ερώτηση Κουσελά για την ταχεία είσπραξη των φόρων από μεγαλοοφειλέτες.

 

Σε συνέχεια της 1643/17-11-2011 Ερώτησης που είχε καταθέσει με άλλους 34 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Κουσελάς κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την επίσπευση της είσπραξης φόρων από μεγαλοοφειλέτες, δεδομένου ότι σημαντικό κομμάτι των οφειλόμενων εκκρεμεί επί χρόνια στα δικαστήρια.

Η Επίκαιρη Ερώτηση θα συζητηθεί στη Βουλή την Τρίτη 20-12-2011 και ώρα 18.00.

Στην Ερώτηση αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«...Σήμερα, που οι συνεπείς φορολογούμενοι υφίστανται βαρειές και σκληρές θυσίες για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, δεν νοείται οι μεγαλοοφειλέτες να εκμεταλλεύονται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αναστολής της είσπραξης μέσω της προσφυγής τους στη Δικαιοσύνη, ούτε και τις συχνά σημαντικές καθυστερήσεις στην εκδίκαση των αντίστοιχων υποθέσεων από τα αρμόδια δικαστήρια, με συνέπεια να περνούν χρόνια ολόκληρα, μέχρι να εισπραχθούν σημαντικότατα ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών από φόρους.

Εύλογο μέτρο αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος θα ήταν η θεσμοθέτηση της κατά προτεραιότητα και τάχιστης εκδίκασης από τα δικαστήρια, εντός μέγιστης προθεσμίας 5 μηνών, όλων των προσφυγών που αφορούν φορολογικές υποθέσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές σημαντικών ποσών προς το Δημόσιο. ‘Ετσι, δεν θα περιμένουμε χρόνια μέχρι να εκδικαστούν οι υποθέσεις αυτές, για να μπορέσουν στη συνέχεια να εισπραχθούν τα οφειλόμενα, όπως δυστυχώς συμβαίνει μέχρι σήμερα.(...)

Καταλήγοντας, ο κ. Κουσελάς ζητεί να πληροφορηθεί από τον Υπουργό Οικονομικών:

«-Σε τι ποσά ανέρχονται οι οφειλόμενοι φόροι, που εκκρεμούν μέχρι σήμερα στα δικαστήρια;

- Προτίθεται να νομοθετήσει την κατά προτεραιότητα εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων, τουλάχιστον αυτών που αφορούν σε σημαντικά ποσά οφειλόμενων φόρων, λ.χ. άνω των 150.000 ευρώ, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 5 μηνών;

- Τι άλλα μέτρα προτίθεται να λάβει για την ταχεία εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων και για την άμεση είσπραξη των αντίστοιχων οφειλόμενων φόρων; »