Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Άρθρο] Ο Δ. Κουσελάς για την «απάντηση» της Νάντιας Γιαννακοπούλου
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 13/12/2011

Ο Δ. Κουσελάς για την «απάντηση» της Νάντιας Γιαννακοπούλου.

Σε συνέχεια απάντησης της κας Γιαννακοπούλου για το θέμα των αντικειμενικών αξιών και το «χαράτσι» στα ακίνητα, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δυστυχώς η καλή συνάδελφος Νάντια Γιαννακοπούλουεξακολουθεί να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τα όσα τεκμηριωμένα περιέχονται στην από 12-12-2011 απάντησή μου. Σκόπιμα, λοιπόν, συγχέει τις τιμές ζώνης, με βάση τις οποίες υπολογίζεται το «χαράτσι» μέσω ΔΕΗ στα ακίνητα, με τις αντικειμενικές αξίες, τις οποίες αφορούσε η Απόφασή μου ως υφυπουργού.

Οι προβληματικές περιπτώσεις και οι αδικίες στις οποίες αναφέρεται, δεν έχουν καμιά σχέση με την εν λόγω Απόφαση και με την ένταξη της Μεσσηνίας στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Αφορούν στην τροπολογία, που και η ίδια ψήφισε, για την επιβολή εισφοράς στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και στην προχειρότητα με την οποία επιβλήθηκε το συγκεκριμένο «χαράτσι».

‘Οπως ήδη δήλωσα, η Απόφασή μου ήταν προϊόν μακράς επεξεργασίας αρμόδιων κατά τον νόμο Επιτροπών, στις οποίες συμμετείχαν και οι Δήμοι και το ΤΕΕ, οι δε προσδιορισμοί έγιναν για τις περισσότερες περιοχές στα πανελλαδικά κατώτατα όρια τιμών του 2005, ενω προβλέπονται συντελεστές μείωσης της αντικειμενικής αξίας με βάση την παλαιότητα, την αξιοποίηση και πολλές άλλες παραμέτρους.

Εδω και περίπου ένα χρόνο που ίσχυσαν αυτές οι αντικειμενικές αξίες στη Μεσσηνία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων κλπ, δεν υπήρξε ένσταση γι’ αυτές. Οι ενστάσεις των συμπολιτών μας και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν συνδέονται αποκλειστικά με το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, το οποίο κατά τη γνώμη μου πρέπει να καταργηθεί και να πάρει τη θέση του ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Η επιμονή, λοιπόν, της συναδέλφου στο θέμα των αντικειμενικών αξιών, παρά τις τεκμηριωμένες και λεπτομερείς διευκρινίσεις που δόθηκαν με την από 12-12-2011 απάντησή μου, καταδεικνύει προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών από εκεί που πραγματικά ανήκουν. Προσπάθεια που, καθώς φαίνεται, δεν στοχεύειτόσο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των συμπολιτών μας, όσο στο να με στοχοποιήσει αδίκως και αβάσιμα.

Δεν θα την ακολουθήσω σε τέτοιες πρακτικές, γιατί δενταιριάζουν ούτε στη σημερινή και δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και τη Μεσσηνία, ούτε στην πολιτική μου παιδεία, στάση και διαδρομή. »