Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Ομιλία] Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά, κατά τη συζήτηση επί της αρχής, στην Ολομέλεια της Βουλής, του σ.ν. «Αναμόρφωση του ΣΕΠΕ, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις», 19-7-2011. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βιώ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 19/7/2011

Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά, κατά τη συζήτηση επί της αρχής, στην Ολομέλεια της Βουλής, του σ.ν. «Αναμόρφωση του ΣΕΠΕ, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις», 19-7-2011.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βιώνουμε αναμφισβήτητα μια πρωτόγνωρη κρίση, μια κρίση με πολύπλευρες και μεγάλες συνέπειες  στην απασχόληση, στο εισόδημα, στις εργασιακές σχέσεις.

Πρόκειται, βέβαια, για μια κρίση για την οποία δεν ευθύνεται, -όπως ισχυρίστηκαν κάποιοι που θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε- ούτε το Μεσοπρόθεσμο, ούτε το Μνημόνιο, διότι αυτά δεν ήταν η αφετηρία αυτής της  κρίσης. Ευθύνονται οι πελατειακές και φαύλες πολιτικές που ακολουθήθηκαν όλα τα τελευταία χρόνια και που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κράτους, που αντί να παράγει ποιοτικές υπηρεσίες και προϊόντα, παρήγαγε και εξακολουθεί να παράγει χρέη.

Όταν, λοιπόν, στο πλαίσιο αυτής της κρίσης πολλαπλασιάζονται οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, όταν εντείνονται τα φαινόμενα της αδήλωτης απασχόλησης, όταν εισάγονται νέοι θεσμοί και πρακτικές ευέλικτης απασχόλησης, είναι επόμενο να γίνεται πιο επιτακτική η ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης και ελέγχου.

Χωρίς ελέγχους, χωρίς πρόληψη και κατασταλτική παρέμβαση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και η νομοθεσία, κινδυνεύουν να καταστούν κενές περιεχομένου. Αυτό, εμείς σε καμία περίπτωση δεν το θέλουμε.

Ο ρόλος του ΣΕΠΕ για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας ήταν και είναι κομβικός. Η αδήλωτη εργασία, όπως αναφέρθηκε ήδη από τον εισηγητή μας, σημείωσε τους πρώτους  πέντε μήνες αύξηση κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. Μια σειρά κλάδων, όπως η νυχτερινή διασκέδαση, η εστίαση, η αναψυχή, η καθαριότητα, οι κατασκευές, οι υπηρεσίες ασφάλειας, έχουν τα πρωτεία. Σε αυτούς, η αδήλωτη εργασία από το 25% έφθασε στο 29%. Δεν επιτρέπεται, λοιπόν, καμία καθυστέρηση, καμία παράβλεψη, καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα.

Στην αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας θα συμβάλει και η θέσπιση της αντίστοιχης κάρτας με εκπτώσεις εισφορών 10% και για τους εργαζόμενους και για τους εργοδότες. 

Πέρα από την αδήλωτη εργασία, υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν χιλιάδες παραβιάσεις στα μισθολογικά, στις ατομικές και στις συλλογικές συμβάσεις, στο ωράριο, στους όρους υγιεινής και ασφάλειας των εργαζόμενων.

Γι’ αυτό ένα σχέδιο νόμου σαν και αυτό που συζητάμε σήμερα, που κωδικοποιεί, εκσυγχρονίζει και καθιστά πολύ πιο αποτελεσματικό το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, το χρειαζόμαστε όχι σήμερα, το χρειαζόμασταν χθες, θα έλεγα εδώ και πολλά χρόνια.  Όμως, κύριοι Υπουργοί, κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Κύριοι συνάδελφοι, χρειαζόμαστε ενεργή συμμετοχή του ΣΕΠΕ στην  επίλυση των ατομικών και των συλλογικών διαφορών. Στόχος πρέπει να είναι η επίλυση σε κοινά αποδεκτή βάση, εγκαίρως και εξωδικαστικά, όσο το δυνατό περισσότερων διαφορών.

Επίσης, χρειαζόμαστε έγκαιρη, αλλά και έγκυρη ενημέρωση των εργαζόμενων και των εργοδοτών για τα δικαιώματα, αλλά και τις υποχρεώσεις τους.

Χρειαζόμαστε αποφασιστική πάταξη του φαινομένου της συναλλαγής και της διαφθοράς σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο. Να σημειώσω αυτό που περιέγραψε ο κύριος Υπουργός –το έχω ζήσει και εγώ στο παρελθόν με άλλη ιδιότητα- ότι ορισμένες φορές ειδοποιούνταν το ΣΕΠΕ πολύ πιο γρήγορα οι εργοδότες ότι θα γίνει επίσκεψη του ΣΕΠΕ, παρά οι εργαζόμενοι.

Χρειαζόμαστε άμεση αξιοποίηση της κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΣΕΠΕ, του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, έτσι ώστε να παρακολουθούνται όλες οι μεταβολές σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο προσωπικό των επιχειρήσεων.

Όσον αφορά στους όρους αμοιβής και εργασίας, τα χρειαζόμαστε, για να βελτιωθεί το ηλεκτρονικό δίχτυ για την πάταξη και της φοροδιαφυγής, αλλά και της εισφοροδιαφυγής. Αυτά τα δύο φαινόμενα, φαινόμενα που κοστίζουν πάρα πολύ -και το γνωρίζουμε όλοι-, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού.

‘Ηταν πολύ θετική η συνεργασία που είχαμε με τον Υπουργό, τον αγαπητό φίλο Γιώργο Κουτρουμάνη, για τον συντονισμό του ΣΔΟΕ και του ΣΕΠΕ. Η προώθηση αυτής της προσπάθειας, μπορεί και πρέπει να εξοικονομήσει δυνάμεις και να αντιμετωπίσει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, αυτού του είδους τις καταστάσεις.

Είναι ανάγκη, λοιπόν, να εντατικοποιηθούν, να αυστηροποιηθούν, αλλά και να εκσυγχρονιστούν οι υφιστάμενοι έλεγχοι, και παράλληλα, πέρα απ’ όσα προβλέπει το νομοσχέδιο σχετικά με το ΣΕΠΕ, να αντιμετωπιστούν στο μέτρο του δυνατού -γνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν- τα ζητήματα έλλειψης προσωπικού.

Δεν θα αναφερθώ στις οργανικές θέσεις, γιατί πολλές φορές οι οργανικές θέσεις είναι έξω και πέρα από τις πραγματικές καταστάσεις. Όμως, είναι γεγονός ότι λείπει προσωπικό, τουλάχιστον το 30% της δύναμης που θα έπρεπε να υπάρχει σήμερα σε αυτόν τον τομέα.

Επίσης, είναι πολύ σημαντική η ειδική ομάδα ετοιμότητας και άμεσης επέμβασης που συγκροτείται στο πλαίσιο του ΣΕΠΕ και η οποία θα λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, προκειμένου να αντιμετωπίζει καταστάσεις που δεν μπορούσε μέχρι σήμερα να αντιμετωπίσει.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και για πολλούς άλλους ακόμη, ψηφίζω αυτό το νομοσχέδιο, όχι μόνο για αυτές τις ρυθμίσεις που αφορούν στο ΣΕΠΕ, αλλά και για τις ρυθμίσεις οι οποίες εξορθολογίζουν και βελτιώνουν τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, ωφελώντας εβδομήντα χιλιάδες και πλέον χαμηλοσυνταξιούχους.

Το ψηφίζω για τις ρυθμίσεις που διευρύνουν την προστασία των μητέρων από την απόλυση, για τα άρθρα που ρυθμίζουν σε θετική βάση την αυτασφάλιση των εργαζομένων και μάλιστα στις πιο κρίσιμες ηλικίες. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στις ηλικίες των πενήντα πέντε έως εξήντα τεσσάρων ετών, απόλυση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση επαναπρόσληψη. Είναι ήδη πολύ δύσκολο να βρει κάποιος νέος δουλειά, πολύ περισσότερο όμως σε αυτές τις ηλικίες.

Το ψηφίζω για τις διατάξεις που εξορθολογίζουν τις υποστηρικτικές υποδομές, είτε στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ, είτε με την ίδρυση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, που κατά τη γνώμη μου είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους καλώ όλες τις πτέρυγες της Βουλής, όχι μόνο να αντιμετωπίσουν με κατανόηση, αλλά και να στηρίξουν αυτό το νομοσχέδιο, χωρίς να μη φθάνουν στο σημείο να πετούν τη μπάλα στην εξέδρα και να συζητάμε εδώ για άλλα ζητήματα, ενώ οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι περιμένουν πολλά από εμάς.

Ευχαριστώ.