Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ 9 ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 3/5/2011

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλημερίσουμε τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Δημήτρη Κουσελά, που είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή, κ. Υπουργέ καλημέρα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Καλημέρα σας κ. Παπαπαναγιώτου σε εσάς και στους ακροατές σας και χρόνια πολλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά, ό,τι επιθυμείτε. Ήθελα να σας ρωτήσω, πώς είδατε σήμερα το πώς υποδέχθηκε ο τύπος και η κοινή γνώμη αυτό το εθνικό σχέδιο δράσης και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, υπό την έννοια, ότι δόθηκε η αίσθηση, ότι δεν υπάρχουν σπουδαίες καινοτομίες σε αυτά, τα οποία εξαγγέλθηκαν και απλώς είναι να εφαρμοστούν αυτά, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν  εφαρμοστεί και τα προηγούμενα χρόνια;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κ. Παπαπαναγιώτου, νομίζω ότι το αποδέχτηκαν θετικά. Υπάρχει η κριτική αυτή που ασκήθηκε από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, όμως νομίζω ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Με ποια έννοια;  Για πρώτη φορά στη χώρα μας συγκροτείται ένα εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο. Ένα σχέδιο πλήρες, συγκεκριμένο, ποσοτικοποιημένο με μετρήσιμους στόχους και με εξειδίκευση ευθυνών για τους εμπλεκόμενους φορείς. Ένα σχέδιο, το οποίο μπορεί, όπως θα ήθελαν ορισμένα μέσα ενημέρωσης, να μην παράγει ειδήσεις -γιατί νομίζω, ότι εκεί εστιάζεται κυρίως το ενδιαφέρον από πλευράς των μέσων ενημέρωσης- αλλά η μεγάλη είδηση που περιέχει είναι, ότι το σχέδιο αυτό αξιοποιεί αρχικά τη διεθνή εμπειρία, τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, που πραγματοποιήσαμε το διάστημα αυτό του ενάμιση χρόνου, τις δυνατότητες που μας δίνει η νέα τεχνολογία αλλά και την ανασυγκρότηση του ελεγκτικού μηχανισμού. Δηλαδή εισάγει νέα εργαλεία, θεσμικά και τεχνικά, προκειμένου ο στόχος για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής -που είναι πράγματι έγκλημα κατά της χώρας και κατά της κοινωνίας- να γίνει πραγματικότητα. Για πρώτη φορά όντως υπάρχουν καινοτομίες και αυτή είναι η διαφορά. Εγώ δικαιολογώ, αν θέλετε, ως ένα βαθμό, την καχυποψία που υπάρχει, με την έννοια, ότι πολλές φορές μέχρι σήμερα έχουν γίνει εξαγγελίες, έχουν πέσει μέτρα πάνω στο τραπέζι, αλλά τα πυρά ήταν άσφαιρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν άσφαιρα και το αποτέλεσμα ήτανε μηδαμινό.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι, άρα αυτό είναι κάτι το οποίο, είναι το πρώτο μεγάλο εμπόδιο, το οποίο πρέπει να υπερβείτε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Έχετε δίκιο σε αυτό. Υπάρχουν όμως οκτώ, -μιλάω για τις κυριότερες- καινοτομίες που αποτελούν τομές, όσον αφορά στην υφιστάμενη κατάσταση. Το πρώτο είναι, ότι πάμε πλέον να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή με το λογιστικό προσδιορισμό όλων των εισοδημάτων, πράγμα που δεν υπήρχε. Υπήρχαν τεκμαρτά εισοδήματα και πίσω από αυτά υπήρχε φοροδιαφυγή. Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι οι έλεγχοι, οι οποίοι δεν γίνονται «χύμα», όπως μέχρι σήμερα. Πραγματοποιούνται μέσω δείγματος, με ανάλυση κινδύνου και σε πολλές περιπτώσεις από το γραφείο, χωρίς να μεσολαβεί επαφή μεταξύ του φορολογούμενου και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Το τρίτο είναι, ότι μπαίνουν στη ζωή μας τα τεκμήρια, όσον αφορά στον προσδιορισμό του εισοδήματος που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα. Μπαίνει η ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών. Αρκεί να σας πω για παράδειγμα, ότι, όσον αφορά στις εκκαθαριστικές του Φ.Π.Α, είχαμε 950.000 ηλεκτρονικές συναλλαγές στο σύστημα, το οποίο μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να γίνουν διασταυρώσεις πολύ γρήγορα και εύκολα, να εισπράττεις πολύ γρήγορα αλλά να ελέγχεις εκεί που δε μπορούσες να ελέγξεις. Έχουμε ένα νέο θεσμό, τον οικονομικό εισαγγελέα. Τη συνυπευθυνότητα του λογιστή και την αναμόρφωση των αποτελεσμάτων που πρέπει να κάνει, κάτι που δε γινόταν μέχρι σήμερα. Και τέλος, έναν εντελώς νέο θεσμό, το Σώμα φορολογικών διαιτητών, που δίνει τη δυνατότητα επίσπευσης των φορολογικών διαφορών μεταξύ του φορολογούμενου και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Είναι οκτώ καινοτομίες που έτσι σύντομα και περιεκτικά σας ανέφερα….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας άκουσα με μεγάλη προσοχή και ήθελα να σας επισημάνω το εξής: Στην Ελλάδα το πρόβλημα δεν είναι ότι λείπουν οι νόμοι, το έχουμε πει με χιλιάδες αφορμές και το έχουμε διαπιστώσει δυστυχώς με πολλές τραγικές ευκαιρίες.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Υπήρχαν όμως θεσμικά κενά, υπήρχαν δηλαδή «παράθυρα ανοικτά».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, τώρα ας πούμε, ότι «κλείσανε» αυτά τα παράθυρα. Έτσι, το θέμα είναι ποιος μηχανισμός θα είναι αυτός κ. Κουσελά, ο οποίος θα λειτουργήσει αυτή τη θεσμική δυνατότητα, που παρέχει πια το νέο πλαίσιο;
ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε είναι να αποκαταστήσουμε το κύρος των μηχανισμών. Και εδώ οι έλεγχοι και οι ποινές όπως είδατε θα είναι δρακόντειες. Συνίσταται Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων…  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξανά έχουν γίνει τέτοιες ή αντίστοιχες έτσι δε μπορεί να μην είναι όπως κάνετε εσείς, αλλά εσωτερικοί έλεγχοι έχουν υπάρξει και έχουν αποδώσει.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Αποκαθάρουμε τον ελεγκτικό μηχανισμό και τον ανασυγκροτούμε εκ βάθρων και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αλλάζει ο χάρτης των Δ.Ο.Υ. Πλέον γίνονται λίγες Δ.Ο.Υ. Μία σε κάθε νομό ουσιαστικά με εξαίρεση τους μεγάλους νομούς -Αττική, Θεσσαλονίκη και τις ιδιαιτερότητες που έχουν τα νησιά μας. Οι υπόλοιπες Δ.Ο.Υ. παύουν να έχουν τη μορφή που είχαν μέχρι σήμερα και θα υπάρχει μία Δ.Ο.Υ. ουσιαστικά σε κάθε νομό, γιατί οι υπόλοιπες γίνονται γραφεία εξυπηρέτησης των πελατών. Οι  Δ.Ο.Υ. θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ελέγχουν πραγματικά και ανασυγκροτούνται και στην εσωτερική δομή και στη λειτουργία. Δεύτερον, γίνεται Ελεγκτικό Σώμα. Με βάση το νόμο που ψηφίσαμε, μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε ελεγκτές που έχουν και τη πείρα και τη γνώση και την εντιμότητα να μπουν μπροστά και να φέρουν αποτελέσματα στη βάση της στόχευσης που είναι συγκεκριμένη. Το τρίτο είναι η παρακολούθηση της απόδοσης που υπάρχει σε καθημερινή βάση σε ότι αφορά στις Δ.Ο.Υ. Υπάρχει ένα σύστημα δεικτών μέτρησης της απόδοσης…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορείτε να το ελέγχετε καθημερινά μου λέτε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς. Για παράδειγμα κάθε μεσημέρι λαμβάνουμε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων -όχι μόνο εγώ αλλά και ο Γενικός Γραμματέας και η φορολογική διοίκηση- ένα mail από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που ενημερώνει για το τι έκαναν οι Δ.Ο.Υ. στο θέμα των διασταυρώσεων. Πόσες από τις διασταυρώσεις από τις υποθέσεις που τους είχαν δοθεί μετά από διασταυρώσεις που έγιναν «έκλεισαν», τι εισπράξαμε και πόσες παραμένουν «ανοιχτές». Αυτό γίνεται σε καθημερινή βάση και από πίσω υπάρχει ένα Κέντρο Ελέγχου το οποίο ελέγχει. Γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι σήμερα πέντε ή δέκα Δ.Ο.Υ. δεν κίνησαν, δεν έκλεισαν ούτε μία υπόθεση. Γνωρίζουμε ποιες κινήθηκαν κάτω από το μέσο όρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Και αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να πιέσετε να ενεργήσετε και τα λοιπά. Να ρωτήσω όμως τώρα κάτι άλλο αν μου επιτρέπετε. Υπάρχουν κάποιοι έτσι ανεπίσημοι κατάλογοι που δόθηκαν και δημοσιεύονται και σήμερα στις εφημερίδες. Δικηγόρος ο οποίος δήλωσε εισόδημα 204.000 και σε τραπεζικούς λογαριασμούς του βρέθηκαν 3 εκατομμύρια, ένας άλλος οδοντίατρος 132.000 δηλωθέν εισόδημα 120 εκατομμύρια ευρώ στη τράπεζα. Ένας ψυχίατρος 206.000 δηλωθέν εισόδημα 6,3 εκατομμύρια στο τραπεζικό λογαριασμό και τα λοιπά. Σε αυτές τις περιπτώσεις έτσι τις οποίες περιπτωσιολογικά τις αντιμετωπίζουμε  τώρα γιατί, για να ξέρουμε και γιατί μιλάμε. Τι θα γίνει; Θα υπάρξει κάποια διαφορά εκεί;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Να σας πω τι δυνατότητα θα έχουμε. Η δυνατότητα που υπάρχει είναι σαφέστατη. Αν εσείς είχατε δηλώσει για παράδειγμα 20.000 ευρώ το μήνα εισόδημα και βρήκαμε στον λογαριασμό σας ένα ποσό της τάξης των 2 εκατ. ευρώ τρέχουμε να τακτοποιήσουμε αυτό το εισόδημα σας με βάση το λογαριασμό σας. Λέμε δηλαδή ότι για να είχατε αυτά τα χρήματα θα πρέπει τα έσοδα σας του μήνα να μην ήταν 15.000 αλλά 50.000 και από εκείνο το χρόνο μέχρι σήμερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Πάμε λοιπόν και σας φορολογούμε αναδρομικά, μας δίνει το δικαίωμα αυτό η νομοθεσία, και βέβαια με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις οι οποίες προβλέπονται. Αυτό είναι το πρώτο. Και το δεύτερο εξετάζεται και ελέγχεται αν τα χρήματα αυτά που ήταν στο λογαριασμό σας είναι προϊόν ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αν εκεί υπάρχει κάτι τέτοιο τότε διώκεσαι ποινικά με βάση τη νομοθεσία αυτή. Άρα δεν υπάρχει η δυνατότητα να ξεφύγετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτάκι. Το θέμα δεν είναι να ξεφύγουμε. Το θέμα είναι να τιμωρηθεί εμπράκτως πια η φοροδιαφυγή. Και ρωτώ. Εκεί τι θα αλλάξει, και ως προς τους χρόνους απονομής δικαιοσύνης αλλά και εκκαθάρισης αυτών των υποθέσεων.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ως προς τους χρόνους απονομής δικαιοσύνης με το 3900 που ψήφισε το Υπουργείο Δικαιοσύνης δίνεται η δυνατότητα σύμπτυξης του χρόνου που όντως έχετε δίκιο. Και για αυτό και δεν μπορούσαμε να βγάλουμε άκρη μέχρι σήμερα μεταξύ των ποσών που βεβαιώνονταν. Είχαμε πολύ μεγάλες βεβαιώσεις και από την άλλη πλευρά, οι εισπράξεις ήταν μικρές. Γιατί; Γιατί όσοι δεν συμβιβάζονταν είχαν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Εκεί πλήρωναν πολύ λίγο ή τίποτα και είχαμε εκκρεμότητες  της τάξης των επτά ή δέκα χρόνων. Τώρα έχουμε σύμπτυξη του χρόνου κατά 2/3 και για να προσφύγει στη δικαιοσύνη, για να μην είναι «παράθυρο» η προσφυγή θα πρέπει να πληρώσει το 50%.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, εάν δεν το πληρώσεις;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Άρα, εάν δεν το πληρώσεις, δεν θα έχεις αποτέλεσμα, σε ότι αφορά στην προσφυγή σου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, δεν θα έχεις αποτέλεσμα, αλλά δεν θα έχει αποτέλεσμα και το Κράτος όμως, από την άλλη πλευρά. Θέλω να πω εάν δεν υπάρξουν μέτρα όπως ας πούμε ξέρω εγώ…  
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Για να μην το πληρώσεις θα πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι φτωχός ότι δεν έχεις…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς, αλλά δεν μπορεί όμως με 3 εκατ. να είσαι φτωχός.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ασφαλώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, εκεί τι γίνεται, του παίρνετε κάποια λεφτά  από εκεί.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Άρα, πρέπει, να το πληρώσεις. Ο λογαριασμός εν τω μεταξύ είναι δεσμευμένος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, να ρωτήσω και κάτι άλλο, με αυτές τις περίφημες δισκέτες από την Ελβετία, υπάρχει αντικείμενο ή τσάμπα συζητάμε;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Υπάρχει αντικείμενο, δεν είναι από την Ελβετία μόνο. Η Ελβετία μέχρι σήμερα μας ενημέρωνε για τις νόμιμες καταθέσεις που υπήρχαν εκεί και μας απέδιδε τους νόμιμους τόκους στο πλαίσιο  ευρωπαϊκών οδηγιών. Υπάρχουν όμως και καταθέσεις που είναι παράνομες. Δηλαδή, δεν αποδίδονται οι τόκοι και δεν έχει ελεγχθεί το πόθεν έσχες…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει περίπτωση να σας δώσουν ονόματα  και ποσά οι Ελβετικές Τράπεζες;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εάν υπογραφή η συμφωνία, προφανώς και θα έχουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, εσείς δηλαδή είστε αισιόδοξος ότι μπορεί να υπογραφεί με τις Ελβετικές Τράπεζες τέτοια συμφωνία;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ναι, έχει γίνει επαφή από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου με τον ομόλογό του, τον Υπουργό οικονομικών…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, εδώ και μήνες έχει γίνει αυτό.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η διαδικασία προχωράει. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η Ελβετία μέχρι σήμερα δεν έχει υπογράψει τέτοια διμερή συμφωνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς, για αυτό το λέω, λες να είμαστε εμείς αυτοί που θα καταρρεύσουμε το τραπεζικό απόρρητο στην Ελβετία δηλαδή όλη η οικονομία της Ελβετίας είναι στηριγμένη πάνω σε αυτό.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Προβλέπονται συγκεκριμένοι όροι και  προϋποθέσεις. Νομίζω ήδη υπεγράφη ή θα υπογραφεί η συμφωνία της Ελβετίας με την Γερμανία και αναμένεται η δική μας. Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι θα προχωρήσει η διαδικασία αυτή. Δεν είναι μόνο η Ελβετία. Θέλω να σας ενημερώσω ότι έχουμε στα χέρια μας CD με ονόματα και καταθέσεις από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τρίτες χώρες και ήδη έχουμε ξεκινήσει και τακτοποιούμε αυτά τα ονόματα και έχουμε τις πρώτες εισπράξεις. Η ΔΟΥ Γλυφάδας για παράδειγμα λειτουργεί πιλοτικά σχετικά με το θέμα αυτό, έχουν δοθεί τακτοποιημένα ονόματα που διασταυρώθηκε το ΑΦΜ τους, τις διευθύνσεις τους  κ.λπ. και έχουμε τις πρώτες εισπράξεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, σας δοθήκανε ονόματα ανθρώπων, οι οποίοι έβγαλαν ή είχαν λεφτά στο εξωτερικό πολλά.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Τα ψάξαμε, είναι ονόματα Ελλήνων φορολογούμενων που δραστηριοποιούνται φορολογικά στην Ελλάδα. Λοιπόν, ανατρέξαμε, βρήκαμε ότι αυτοί δεν είχαν δηλώσει αυτά που έπρεπε να δηλώσουν και κάναμε τις κινήσεις που σας περιέγραψα πριν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ήδη έχουμε δηλαδή από αυτά μία απόδοση κατά μέσο όρο της τάξεως των 45.000 ευρώ από τις δέκα πρώτες υποθέσεις που έχουν προχωρήσει
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 45.000 ευρώ.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ναι, κατά μέσο όρο, ναι που ήταν διαφυγόντα από κάθε υπόθεση. Δεν είναι ευκαταφρόνητο ποσό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευκαταφρόνητο δεν είναι. Αλλά αν αληθεύουν στοιχειωδώς τα ποσά τα οποία φέρεται να έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι ναι μεν δεν είναι ευκαταφρόνητα αλλά είναι και πάρα πολύ λίγα μπροστά σ αυτά τα οποία υπάρχουν εκεί.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Σας λέω είναι πρώτα αποτελέσματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι, σύμφωνοι.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτή η διαδικασία γίνεται για πρώτη φορά δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν και πρέπει να προχωρήσει. Ειδικά με τον νόμο που ψηφίσαμε το 3943 πρόσφατα και έχει μπει στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο δημιουργείται Ειδική Δ/νση στη ΔΟΣ, η οποία θα ασχολείται με τέτοιου είδους καταστάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. κ. Κουσελά, σας ευχαριστώ πολύ.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Και εγώ, σας ευχαριστώ, και θέλω να καλέσω όλους τους ακροατές, να βοηθήσουν και να συνδράμουν  σε αυτό το έργο. Γιατί κ. Παπαναγιώτου, όσο καλή μια νομοθεσία και να είναι, δεν θα φέρει ποτέ τα αποτελέσματα που πρέπει να φέρει, αν αυτές οι δράσεις δεν στηριχθούν από όλους. Και η φοροδιαφυγή είναι ένα πραγματικό έγκλημα που στρέφεται κατά της κοινωνίας, κατά του κράτους δημιουργεί τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, την πληρώνουν πάντα τα μόνιμα φορολογικά υποζύγια και οι επιχειρήσεις που είναι συνεπείς και δημιουργεί τον πιο άνισο ανταγωνισμό. Θα είχαμε όλοι λιγότερους φόρους. Και αυτός είναι ο στόχος μας να μειώσουμε τη φορολογία, αν επιτύχει αυτό το σχέδιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κ. Κουσελά, και δεν νομίζω ότι  κανείς εχέφρων πολίτης και ιδιαίτερα μέσα σ αυτές τις συνθήκες δεν αντιλαμβάνεται ότι η φοροδιαφυγή είναι εθνικό έγκλημα, αυτή τη περίοδο και όχι πάντα ήταν, αλλά τώρα είναι δύο φορές και σίγουρα συνιστά το πιο παρασιτικό τρόπο για να ζουν κάποιοι και να κάνουν πάρτι σε βάρος των κορόιδων. Να είστε καλά. Καλημέρα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Να είστε καλά και σεις.