Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΑΝΤ1 «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 27/4/2011

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μας κάνει τη χαρά και είναι μαζί μας ο Υφυπουργός Οικονομικών ο κ. Δημήτρης Κουσελάς. Να τον βάλουμε στην παρέα μας. Καλημέρα. Χριστός Ανέστη.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλημέρα. Αληθώς Ανέστη, κ. Παπαδάκη, Χρόνια πολλά σε εσάς και στους τηλεθεατές σας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να είστε καλά. Να είστε καλά κ. Υπουργέ. Θέλω να ξεκινήσουμε απ το εξής: 10,4 ανέβηκε το έλλειμμα, από 9,6 έφτασε στο 10,4. Πώς το καταφέραμε αυτό το πράγμα, όταν είχαμε μέσα στο 2010 μείωση αρκετών δαπανών. Είχαμε για παράδειγμα μείωση μισθών και συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ, είχαμε μια σειρά από μέτρα, τα οποία έφεραν έσοδα στο κράτος και παρόλα αυτά μπήκαμε μέσα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Παπαδάκη συνήθως μας αρέσει να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Και το δάσος  είναι ότι το έλλειμμα μειώθηκε κατά 5 μονάδες. Ήταν 15,4% και έγινε 10,5%. Είναι κάτι πρωτόγνωρο. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρωζώνη που κατάφερε σε έναν μόνο χρόνο να μειώσει το έλλειμμά της κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η πραγματικότητα.
Από εκεί και πέρα, υπήρξε μία παρέκκλιση της τάξης του 0,9%. Μία παρέκκλιση στους υπολογισμούς που είχαμε κάνει για το μέγεθος της ύφεσης. Είχαμε υπολογίσει ότι η ύφεση θα κινηθεί γύρω στο 4%, ενω ξεπέρασε τις προβλέψεις, και τις δικές μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν μεγαλύτερη. Και υπήρξαν ορισμένα άλλα μεγέθη, που δεν βοήθησαν στο θέμα αυτό.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όμως κ. Υπουργέ η δέσμευση την οποία είχε η κυβέρνηση -και εδώ είναι η κατηγορία, δηλαδή το παράπονο του ελληνικού λαού και η οργή του ελληνικού λαού και ο θυμός του-. Εσείς με την τρόικα, όχι εσείς προσωπικά, η κυβέρνηση και εσείς ως ένα σημαντικό στέλεχος οικονομικό της κυβέρνησης, είχατε υπογράψει και είχατε πει ότι ξέρετε κάτι, εμείς θα φτάσουμε το έλλειμμα στο 9,6.
Άρα κάνατε λάθος υπολογισμούς. Και εδώ δεν είναι συγνώμη, λάθος. Εδώ το 0,9 που μας λέτε είναι 2,5 δισ. επιπλέον, τα οποία θα πρέπει να εισπραχθούν. Από πού κ. Υπουργέ, μπορείτε να μου πείτε από πού;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Παπαδάκη αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι εύκολο στις πρωτόγνωρες συνθήκες κρίσης που περνά η χώρα μας να υπολογίσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια το πώς θα πορευτούν ορισμένα μεγέθη.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γι αυτό δε δεσμεύεσαι όμως κ. Υπουργέ. Γι αυτό δεν πρέπει να δεσμευτεί κάποιος. Όταν δεσμευτεί, θα έρθει μετά η τρόικα και θα πει, α, δεν με νοιάζει. Δεν με νοιάζει αν δεν κάνετε σωστούς υπολογισμούς. Εγώ θέλω τώρα να βρείτε, κόψτε το λαιμό σας, συγνώμη για την έκφραση, αλλά δεν αφορά εσάς μόνο αφορά όλους τους Έλληνες, να κόψετε το λαιμό σας Έλληνες να βρείτε τα 2-2,5 δισ.. του ελλείμματος.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Συν άλλα 2, γύρω στα 4,5.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Συν άλλα 2 που έχουμε τους πρώτους μήνες του 11, 4,5.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Γι αυτό, κ. Παπαδάκη, συνήθως στους υπολογισμούς, στις προβλέψεις που κάνουμε, προβλέπουμε πολύ μεγαλύτερα έσοδα. Δηλαδή τα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται είναι ορισμένες φορές της μείωσης που θέλουμε να πετύχουμε. Έχουμε, δηλαδή, ασφαλιστικές δικλείδες. Δεν «περπατάμε» έτσι. Βγήκαμε λίγο από τον στόχο, αλλά υπήρξε κοσμογονία.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όμως εμείς τι εισπράττουμε κ. Υπουργέ και θέλω να έρθετε στην πλευρά τη δική μας. Δε λέω ότι δεν είσαστε, εγώ δε λέω ότι εσείς είσαστε προδότης, ότι ξυπνάτε και κοιμόσαστε για το πώς θα περάσουμε χειρότερα. Εγώ να πάρω τη θέση ότι εσείς δουλεύετε για το καλό της χώρας. Αλλά όμως ελάτε και στη θέση τη δική μας. Όταν κάθε τρεις και λίγο έχουμε «πω-πω πέσαμε έξω 0,9, 2,5», «πω-πω δεν πήγαν καλά τα έσοδα τους τρεις πρώτους μήνες, άλλα 2-2,5 δισ..». Θα έρθει η τρόικα θα πει κόψτε εκείνο, κόψτε το άλλο, νομιμοποιείστε τα αυθαίρετα είπε η τρόικα, ναι είπε ο Πρωθυπουργός, ναι είπε ο Υπουργός Οικονομικών ο κ. Παπακωνσταντίνου, όχι λέει η κα Μπιρμπίλη. Το θέατρο του παραλόγου.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Παπαδάκη, στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα είχαμε και έχουμε προβλέψει μέτρα 3 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το οποίο προέκυψε. Έχουμε λάβει υπόψη  αυτό το ενδεχόμενο και έχει εξαγγελθεί αυτό το πακέτο μέτρων, το οποίο είναι υπερεπαρκές. Το πως θα εξειδικευτούν τα μέτρα αυτά, θα το δείτε στα μέσα του Μαΐου. Γνωρίζετε πως υπήρξαν ανακοινώσεις για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που είναι της τάξης των 23 δισ. ευρώ. Να τονίσω πως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεν είναι «άλλο ένα μνημόνιο» ή ένα πρόγραμμα το οποίο περιέχει απλά και μόνο κάποια μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα είναι ο οδικός χάρτης της χώρας μας μέχρι και το 2015.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Περιλαμβάνει μέτρα όμως μέσα σε αυτό.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρω τι θέλετε να πείτε, ότι αυτός θα είναι, θα έχει και ανάπτυξη, ανάπτυξη δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει ανάπτυξη πουθενά. Έχουμε ξεχάσει και την έννοια της λέξης. Το μοναδικό το οποίο βλέπουμε κ. Υπουργέ και δεν ξέρω αν είναι επικοινωνιακό το τρικ. Είναι μέτρα, μέτρα, μέτρα. Έχουμε βαλθεί όλοι να ψαχνόμαστε. Θα κοπούν οι φοροαπαλλαγές; Πόσες; Είναι εκατοντάδες. Και θα κοπούν μόνο σε εκείνους που αδικαιολόγητα κάνανε χρήση;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Παπαδάκη, με συγχωρείτε που σας διακόπτω, θέλω να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Η ύφεση δεν ήρθε από το μνημόνιο. Η ύφεση είχε μία πορεία. Είχαμε ανάπτυξη 4,7% το 2003, 2004 όταν έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και κλείσαμε το 2009 με μείον 2%, με ύφεση.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πλασματική ήταν κ. Υπουργέ τότε, μην το πάμε εκεί. Πλασματική ήταν. Ήταν πλασματική ανάπτυξη γιατί γινόντουσαν έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που είμαστε η μοναδική χώρα η οποία δεν τους εκμεταλλεύτηκε. Η μοναδική χώρα που δεν έβγαλε ούτε ένα ευρώ.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και μπήκαμε και μέσα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάω στη Βαρκελώνη κ. Υπουργέ τόσα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχω βαρεθεί, έχω πάει τρεις φορές, έχω βαρεθεί να μου λένε, εδώ έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και εμείς έχουμε τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και μαραζώσανε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό είναι ένα ζήτημα…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν είναι ένα, είναι πολλά.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις Μαραζώσανε και αραχνιάσανε επί 5,5 χρόνια και όπως βλέπετε τώρα τις αξιοποιούμε. Οχι μόνο τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, αλλά και το σύνολο της κινητής και της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Δεν θέλω να πάμε στον τύπο της ανάπτυξης που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, ούτε θα τον υπερασπιστώ. Μιλάμε για μία νέου τύπου ανάπτυξη, που περνά και μέσα από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο δεν θα στηρίζεται σε δανεικά και αγύριστα, δεν θα στηρίζεται στα «δεκανίκια» των τραπεζών.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τα στοιχεία όμως δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Με μεγάλη μου λύπη σας το λέω. Μία επιχείρηση ανοίγει, δέκα κλείνουν. Έχουν ερημώσει όλες οι περιοχές. Κλείνουν μαγαζιά. Κλείνουν μικρές επιχειρήσεις. Και εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η ανεργία αυξάνεται διαρκώς.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό θα βρούμε όλοι μπροστά μας. Γιατί ξέρετε κάτι; Δεν είναι ότι κλείνει μια μεγάλη μονάδα μόνο. Είναι ότι κλείνει και ένα μαγαζί το οποίο απασχολούσε τρία άτομα. Μια βιοτεχνία που απασχολούσε έξι άτομα. Κλείνουν μικρές επιχειρήσεις. Και όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν πρόκειται να ξαναβρούν δουλειά.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Παπαδάκη, αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος ότι κλείνουν επιχειρήσεις. Πρέπει όμως να δούμε και την άλλη όψη του νομίσματος, ότι ανοίγουν επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, δηλαδή που έχουμε χιλιάδες κλεισίματα, το ισοζύγιο είναι θετικό. Το 2010 έχουμε 6.400 επιπλέον νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν και οι επιχειρήσεις που ανοίγουν αυτή τη στιγμή είναι εκείνες που δεν στηρίζονται πλέον στη λογική των δανεικών και αγύριστων, των γνωστών θαλασσοδανείων από τις τράπεζες.
Α.ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Καλημέρα κ. Κουσελά. Χρόνια πολλά.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλή σας μέρα. Χρόνια πολλά.
Α.ΜΟΥΖΑΚΗΣ:  Νομίζω ότι σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις και το ποιες ανοίγουν και ποιες κλείνουν, νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε τα στοιχεία με προσοχή, διότι όταν κλείνει η επιχείρηση, τα στοιχεία συνήθως μας τα δίνουν τα επιμελητήρια. Τα επιμελητήρια όπως πολύ καλά γνωρίζετε, όταν ανοίγουμε την επιχείρηση είμαστε υποχρεωμένοι να επισκεφτούμε το επιμελητήριο και να εγγραφούμε σε αυτό.
Όταν κλείνουμε την επιχείρηση δε…
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αμφισβητείτε, δηλαδή, τα στοιχεία; Είναι επίσημα στοιχεία.
A.MOYZAKHΣ: Όταν κλείνουμε την επιχείρηση δεν περνούμε υποχρεωτικά τις περισσότερες των περιπτώσεων ή αφήνουμε σε αδράνεια την επιχείρηση, να ενημερώσουμε το επιμελητήριο, άρα το επιμελητήριο δε γνωρίζει ότι έχει κλείσει η επιχείρηση. Άρα, νομίζω ότι τα στοιχεία θα πρέπει να τα δούμε με ιδιαίτερη προσοχή.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά, ούτως ή άλλως προκύπτει και απ τα νούμερα της ανεργίας. Δηλαδή δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς, η ανεργία συνεχώς αυξάνεται κ. Υπουργέ.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι επίσημα στοιχεία που δεν τα χρησιμοποιώ μόνο εγώ. Τα χρησιμοποίησαν οι ίδιοι οι φορείς, τα χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ας αφήσουμε αυτό όμως και ας έρθουμε σε κάποια ζητήματα για τα οποία αγωνιά ο ελληνικός λαός. Τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν, εγώ δεν περιμένω σήμερα να βγάλουμε ειδήσεις και ούτε θα σας πιέσω προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί ξέρω ότι δε θα γίνουν οι ανακοινώσεις στην εκπομπή «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ». Κάποια αποφασίζονται και θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση και από τον Πρωθυπουργό ενδεχομένως. Γιατί είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Όμως, εκείνο το οποίο εγώ θέλω να σας επισημάνω κ. Υπουργέ, είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού, το οποίο καρκινοβατεί. Το οποίο ζει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Το οποίο σήμερα έχει να φάει, αύριο δεν έχει να φάει. Εάν του κοπούν επιδόματα ή απαλλαγές, θα ξεσηκωθούν αυτοί οι άνθρωποι. Εδώ με μηνύματά τους λένε, μέχρι τώρα δεν ξεσηκωθήκαμε. Μετά απ αυτό θα βγούμε στους δρόμους. Δηλαδή δεν πάει άλλο. Και εγώ δε θέλω να κινδυνολογήσω, αλλά δεν πάει άλλο.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Παπαδάκη έχετε δίκιο. Δεν είναι στις προθέσεις μας να πάμε ούτε σε οριζόντιες περικοπές, σαν αυτές που έγιναν το 2010...
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα είναι, οριζόντιες θα είναι. Αν κόψετε το επίδομα…
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές, το τονίζω ξανα, σαν αυτές που έγιναν το 2010, ούτε πρόκειται να πάμε σε αύξηση φορολογικών συντελεστών ή σε αύξηση του ΦΠΑ, όπως συνήθως γίνεται.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο ΦΠΑ δεν θα αυξηθεί;
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τον ΦΠΑ δεν θα τον αυξήσετε;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι κ. Σιωμόπουλε.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε από το 13 στο 23;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι. Ο στόχος μας -και αύριο θα εξαγγείλουμε το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής-, είναι να χτυπήσουμε ανελέητα τη φοροδιαφυγή.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι κεφάλαιο ειδικό αυτό. Θα έρθουμε σε λίγο. Πέστε μας για το ΦΠΑ. Δε θα αυξηθεί ο ΦΠΑ; Εκείνο το οποίο έχω ακούσει, για να έχετε ολοκληρωμένη την εικόνα είναι, θα πάει για όλα τα προϊόντα στο 23%. Θα γίνουν είδη πολυτελείας τα αναψυκτικά. Θα πάει στο 23%.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπει ειδικός φόρος στα αναψυκτικά.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα μπει ειδικός φόρος.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν τίθεται θέμα ΦΠΑ. Τα αναψυκτικά δεν έχουν ειδικό φόρο κατανάλωσης.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν θα μπει.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι, δεν έχουν ειδικό φόρο κατανάλωσης. Στο πλαίσιο του Προγράμματος έχει προγραμματιστεί, για τα αναψυκτικά, η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης  το 2012. Μέχρι τώρα δεν έχουν παρθεί…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα από το 2012 θα μπει. Είναι προγραμματισμένη αυτή η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα αναψυκτικά για το 2012. Το αν θα έρθει πιο νωρίς ή όχι είναι άλλο ζήτημα.  
Α.ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Πάντως σε ό,τι αφορά τη μετάταξη από το χαμηλό συντελεστή στον κανονικό συντελεστή κάποιων προϊόντων, κάποια που είναι στο 13 να πάνε στο 23, προβλέπεται στον προϋπολογισμό κ. Υπουργέ.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να πάνε όλα στο 23.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι κ. Παπαδάκη, σας είπα πως δεν θα υπάρξουν τέτοιου είδους αυξήσεις.
Α.ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Ούτε ένα προϊόν δεν θα πάει στο 23; Αφού προβλέπεται στον προϋπολογισμό κ. Κουσελά.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εγώ δεν ξέρω γιατί επιμένετε. Νομίζω ότι…
Α.ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Έχει γραφτεί στον προϋπολογισμό, δεν επιμένω.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ίσα-ίσα, όπως γνωρίζετε, όχι μόνο δεν πήγαμε στις προγραμματισμένες μεταπτώσεις του συντελεστή από το 11 στο 23%, αλλά μειώσαμε τον φορολογικό συντελεστή στον τουριστικό τομέα για τα καταλύματα κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες, το ίδιο και στα φάρμακα. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα, αυτά που είναι στο 13% παραμένουν στο 13.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ναι κ. Παπαδάκη.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σημαντική δέσμευση. Το κρατάμε. Είναι δέσμευση μεγάλη.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτά που είναι στο 13% παραμένουν στο 13%. Εδώ τώρα, περιουσιακά κριτήρια και όχι μόνο εισοδηματικά, είναι ένα τεράστιο θέμα κ. Υπουργέ, να σας το εξηγήσω. Δεν μπορεί να λαμβάνεται ως περιουσιακό στοιχείο, ως τεκμήριο ή κριτήριο, ένα σπιτάκι που έχει ένας άνθρωπος, το οποίο μπορεί να είναι το πατρικό του ή αυτό που έχει αποκτήσει με χίλιους τρόπους. Ένα το κρατούμενο. Το δεύτερο, για το επίδομα ανεργίας. Δεν είναι δυνατόν να λέμε σε έναν άνεργο ή σε μία άνεργη, δουλεύει ο άντρας σου; Δουλεύει η γυναίκα σου; Μάλιστα. Έχει ένα εισόδημα; Παίρνει 1.200 ευρώ το μήνα; Ναι. Μπορείτε να ζήσετε με αυτά. Τι ζητάς εσύ επίδομα ανεργίας;
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα του κόβουμε το επίδομα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εάν αμείβεται ο ένας από τους δύο, σου κόβουμε το επίδομα. Αυτά είναι τα ζητήματα που συζητάει ο κόσμος. Και αν συμβούν αυτά, δεν θα είναι απλά οριζόντια η μείωση, θα είναι κατακέφαλη. Εγώ έχω έναν νέο ορισμό. Κατακέφαλη. Ούτε οριζόντια, ούτε κάθετα, κατακέφαλα θα του ρθει.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό που εγω μπορώ να σας πω, δεν αφορά στο επίδομα ανεργίας, αφορά στο θέμα των φοροαπαλλαγών. Έχουμε τοποθετηθεί ξανά στο ζήτημα αυτό. Υπάρχει ένα ζήτημα σχετικά με τις φοροαπαλλαγές όπως δίνονται σήμερα, ανεξάρτητα από εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Είναι ένα θέμα που εξετάζουμε προσεκτικά και με ευαισθησία. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν τεράστιες αδικίες, γιατί έχουν την ίδια μεταχείριση πρόσωπα, τα οποία έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα, με πολίτες οι οποίοι βρίσκονται στα όρια ή και κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να το κόψετε. Μαζί σας. Αν είναι να το κόψετε σε αυτούς που αδικαιολόγητα το παίρνουν, εγώ δημοσίως θα βγω να σας πω μπράβο Κουσελά.
Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Πόσοι είναι αυτοί όμως.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αλλά πόσοι είναι αυτοί.
Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Και πόσα θα εξοικονομηθούν απ αυτό;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όταν υπάρχει ήδη ανά κατηγορία και ποσό. Δηλαδή υπάρχουν ποσά τα οποία προσδιορίζονται και λέει, από εκείνο τον τομέα θα κόψουμε τόσο, απ αυτόν τόσο. Για παράδειγμα, να σας φέρω ένα παράδειγμα. Το ΕΚΑΣ. 120 εκατ. ευρώ. Πόσοι είναι αυτοί οι υψηλόμισθοι που παίρνουν ΕΚΑΣ;
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και εδώ είναι οι φοροαπαλλαγές τι κερδίζουν. Δηλαδή εδώ βλέπει τι κερδίζει κάποιος από τις φοροαπαλλαγές.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άλλο.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Επιδόματα ανεργίας, 300 εκατ. Προνοιακά επιδόματα 250 εκατ. Το ΕΚΑΣ 220 εκατ.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτά τα χρήματα για να μαζευτούν…
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Παπαδάκη, θέλω να συμφωνήσουμε κάτι.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε, έκατσα και έκανα σούμα σε όλα αυτά εδώ. Τα χρήματα τα οποία απαιτούνται από κάθε κατηγορία επιδομάτων και φοροαπαλλαγών, αν τα αθροίσουμε, θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον σε 2 από τους 5 που τα παίρνουν τώρα. Άντε σε 1 από τους 5 που τα παίρνουν τώρα.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και εδώ είναι τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου. 2 δισ. προβλέπονται.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό σημαίνει ότι θα κοπεί σε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό δικαιούχων. Όλοι αυτοί είναι με πάρα πολύ μεγάλο εισόδημα;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Σας είπα, ότι θα εξετάσουμε αυτό το ζήτημα με πολύ μεγάλη προσοχή και ευαισθησία. Οι κοινωνικές παροχές πρέπει να είναι στοχευμένες. Πρέπει να υπάρχει η κοινωνική αποτελεσματικότητα στα χρήματα που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος. Και δεν μπορεί με τον ίδιο τρόπο να στηρίζονται ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, πολίτες οι οποίοι βρίσκονται στα όρια και κάτω απ τα όρια της φτώχειας και πολίτες οι οποίοι είναι στα υψηλά εισοδηματικά στρώματα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εξαρτάται όμως τι θα βαφτίσετε, ποιους θα βαφτίσετε και θα εντάξετε στις ομάδες εκείνες οι οποίες ζουν ζωή χαρισάμενη. Γιατί για παράδειγμα, να σας φέρω εγώ ένα παράδειγμα. Εάν έχεις δύο παιδιά που σπουδάζουν και ο ένας έχει περάσει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πολύ καλό Πανεπιστήμιο, ο άλλος στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, πολύ καλό Πανεπιστήμιο και μένεις στην Αθήνα και έχεις ένα εισόδημα 50 χιλιάδες ευρώ ετησίως, θεωρείσαι από τους ευνοούμενους; Όχι. Γιατί μόνο για τα έξοδα για τα δύο παιδιά το μισό εισόδημα έχει φύγει. Το μισό εισόδημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά για την εφορία είσαι ευνοούμενος.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δε θέλω να χρησιμοποιήσω παραδείγματα, γιατί μια φορά χρησιμοποίησα ένα παράδειγμα και μπήκε όριο.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα αυτό θα σας ρώταγα κ. Υπουργέ. Έχετε αποφασίσει το εισοδηματικό όριο;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μολονότι με προκαλείτε, αν θα πω έστω και ένα νούμερο, γνωρίζετε πολύ καλά ότι θα πείτε, ότι ο Υφυπουργός Οικονομικών…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πήγαμε να τον εγκλωβίσουμε τώρα και δεν τσίμπησε.
Α.ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Εκείνο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι το εξής: Να νομοθετήσουμε με τέτοιο τρόπο Γιώργο, ούτως ώστε να μη φτάσουμε στο άλλο άκρο, καταργώντας κάποιες φοροαπαλλαγές να φτάσουμε σε πιο σημείο, να μη ζητάει ο άλλος απόδειξη αφού δεν θα έχει απαλλαγή.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι άλλο;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Αυτό ακριβώς που λέτε θέλω να τονίσω, ότι δεν πρόκειται με την πολιτική που θα ασκήσουμε εδώ, να αναιρέσουμε την πολιτική μας…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ακούστε να σας πω γιατί είναι αναξιόπιστο…
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: .. για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ακούστε γιατί είναι αναξιόπιστο το πολιτικό σύστημα και θα συμφωνήσετε απολύτως μαζί μου. Κάποτε οι κυβερνήσεις…
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Γι αυτό πρέπει να το αλλάξουμε, κ. Παπαδάκη.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, αλλά όχι εις βάρος του κόσμου.
Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Προς το καλύτερο όμως.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι εις βάρος του κόσμου.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακούστε με λίγο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ένα παράδειγμα θέλω να σας πω. Σας παρακαλώ. Κάποτε οι κυβερνήσεις και ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, για να ευνοήσουν τις ασφαλιστικές εταιρείες, ξέρετε τι είπαν; Ασφαλιστείτε γιατί τα ασφάλιστρα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Έτσι ένας και με μέτριο και κάτω εισόδημα, έκανε ασφάλεια…
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ζωής.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί ήξερε ότι εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Την οποία τώρα δεν μπορεί να πληρώσει.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Οι ίδιοι λοιπόν που σπρώξανε αυτούς τους ανθρώπους σε ασφαλιστικές εταιρείες για να ευνοηθούν, γιατί προφανώς θα ήτανε και τσιράκια τους, θα τους χρηματοδοτούσαν προφανώς, συγνώμη για την ένταση αλλά κάπως έτσι είναι τα πράγματα, γιατί και συνδικαλιστής που ήσαστε και πολύ καλός συνδικαλιστής μαζί τα καταγγέλλαμε. Αφού λοιπόν σπρώξανε τον κόσμο στις ασφαλιστικές εταιρείες ερχόσαστε τώρα, όχι εσείς, η Κυβέρνηση και λέει όχι, επανεξετάζουμε το θέμα της φοροαπαλλαγής για τα ασφάλιστρα ζωής και ασθένειας. Πέστε μου, έχω δίκιο;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Παπαδάκη, αν έγινε κάτι στραβό στο παρελθόν, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το διατηρήσουμε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να το πληρώσουν αυτοί που το εφάρμοσαν, να τα πάρετε από αυτούς που το εφάρμοσαν, όχι από μας.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Παπαδάκη, ακούστε με λίγο, θα ήμασταν ανιστόρητοι αν αυτό που επιχειρούσαμε ήταν να πάρουμε μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, οριζόντια μέτρα, για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Η κρίση δεν αντιμετωπίζεται έτσι.
Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μα μέχρι στιγμής οριζόντια μέτρα έχετε πάρει κ. Κουσελά.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αντιμετωπίζεται με μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες επιχειρούμε στο σύνολο της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και του κράτους κι εδώ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε όλα τα ζητήματα και να δούμε πως τα χρήματα που πληρώνει ο ελληνικός λαός, θα πρέπει πιάνουν πραγματικά τόπο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ίδιο έγινε και με τα δάνεια.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αν κάτι στο παρελθόν έγινε στραβά, είτε το κάναμε εμείς, είτε το έκαναν άλλοι, δεν σημαίνει ότι αυτό πρέπει ντε και καλά να διατηρηθεί.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Κουσελά, υπήρχε σκοπιμότητα όμως. Η έκπτωση των τόκων από το δάνειο για την πρώτη κατοικία ήταν για να..
Ν.ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Για να κινηθεί η αγορά η τραπεζική.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήταν για να ευνοηθούν οι τράπεζες.
Ν.ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και οι κατασκευαστές που πουλάγανε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και οι κατασκευαστές που πουλάγανε. Οι άνθρωποι λοιπόν που λέγανε εντάξει γυναίκα, οι τόκοι εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα..
Ν.ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και ήτανε πολύ σημαντική έκπτωση.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πολύ σημαντική η έκπτωση, πάμε να πάρουμε για να βάλουμε κι ένα κεραμίδι κάτω από το κεφάλι μας.
Ν.ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και τώρα πάνε να την καταργήσουν αυτή.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πήγαν, το κάνανε και τώρα πάτε να το καταργήσετε αύριο-μεθαύριο θα μας πείτε. Ξέρετε, αυτή δεν είναι οριζόντια μείωση, είναι κατακέφαλη.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μισό λεπτό, όσο και να με προκαλείτε, σας λέω ότι δεν έχουμε πάρει εξειδικευμένες αποφάσεις, άρα δεν μπορώ να τοποθετηθώ σε αυτό. Αυτό που θέλω…
Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Κύριε Κουσελά ένα λεπτό να θέσω ένα ερώτημα, λέτε για διαρθρωτικές αλλαγές και για διαρθρωτικά μέτρα. Εγώ θέλω να σας θυμίσω ότι εδώ που είμαστε σήμερα, είμαστε με μέτρα όπως η περαίωση, η έκτακτη εισφορά, τα οποία κάθε άλλο παρά διαρθρωτικά είναι. Και θέλω να ρωτήσω, θα ξαναπάτε σε περαίωση; Υπάρχει περίπτωση να πάτε σε περαίωση για επιχειρήσεις με υψηλό τζίρο ας πούμε ή γι΄ αυτούς που δεν είχαν μπει την προηγούμενη φορά στην περαίωση;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η περαίωση δεν είχε εισπρακτικό χαρακτήρα, ή δεν είχε μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα.
Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μα τι είχε; Κατ΄ εξοχήν εισπρακτικό χαρακτήρα είχε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακούστε με λίγο, με την περαίωση τραβήξαμε μια κόκκινη γραμμή με το παρελθόν. Υπήρχαν, όπως γνωρίζετε, πάνω από 1,5 εκατομμύριο ανέλεγκτες χρήσεις, τις οποίες δεν πρόκειται να ελέγχαμε ποτέ, με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα.
Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Θα ξαναπάτε σε περαίωση λοιπόν;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Με την περαίωση, λοιπόν, τραβήξαμε μια κόκκινη γραμμή σε σχέση με το παρελθόν και δίνουμε πλέον τη δυνατότητα να υπάρχουν έλεγχοι, στη βάση συγκεκριμένου δείγματος που βγαίνει με κριτήρια κινδύνου.
Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Και ρωτάω θα ξαναπάτε σε περαίωση τώρα ή όχι;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εσύ μιλάς για τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά κάτσε να δούμε τι θα γίνει με τα αυθαίρετα.
Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Να μάθουμε αν θα ξαναπάνε σε περαίωση όμως.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Σας λέω λοιπόν πως όχι, δεν πρόκειται να ξαναπάμε σε περαίωση και αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει.
Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μάλιστα, να δω πως θα τα βρείτε πάντως.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάμε για τα αυθαίρετα τώρα.
Ν.ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα εκατομμύριο είναι τα αυθαίρετα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ένα εκατομμύριο και, 40 χιλιάδες αυθαίρετα το χρόνο κτίζονται.
Ν.ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και προβλέπεται και στο μνημόνιο έτσι;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, για να γίνουμε σαφείς σε αυτή τουλάχιστον εδώ την εκπομπή, εμείς τα αυθαίρετα τα χωρίζουμε σε δυο κατηγορίες, σε αυτούς που λένε η θάλασσα και το βουνό είναι δικό μου κι όχι μόνο να μην τα νομιμοποιήσετε, να πάτε να τους τα γκρεμίσετε και να τους επιβάλλετε και πρόστιμο κι αν θέλετε και εθελοντές έρχομαι κι εγώ. Είναι αυτή η κατηγορία και η δεύτερη κατηγορία η οποία ξέρετε κι εσείς από περιφέρεια είσαστε, σε περιοχές που λέει εδώ κάποτε το 1812 είχε φυτεία από παντζάρια, άρα είναι αγροτική περιοχή και παντζάρια έχει να δει η περιοχή από το 1900. Εκεί καλά κάνει ο άλλος ο φτωχός και πηγαίνει και βάζει πέντε κεραμίδια, γιατί το κράτος ούτε Κτηματολόγιο είχε, ούτε σχέδιο βάζει στις περιοχές, ούτε τίποτα. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Είπε λοιπόν ο Πρωθυπουργός, το λέει το μνημόνιο, το είπε και ο Υπουργός Οικονομικών ότι πάμε να κάνουμε μια τακτοποίηση.
Ν.ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Προβλέπουν να εισπράξουν 800 εκατομμύρια από αυτή την ιστορία.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έρχεται η κ. Μπιρμπίλη εχτές και λέει δεν είμαστε καλά, εγώ αντισυνταγματικές ενέργειες δεν υπογράφω. Δεν το είπε ο Παπαδάκης, ο οποίος κάνει το κομμάτι του για να έχει τηλεθέαση από το Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1, το είπε η Υπουργός Περιβάλλοντος. Με συγχωρείτε, αυτή είναι η εικόνα της Κυβέρνησης. Εγώ για το κομμάτι αυτό είμαι υπέρ της κας Μπιρμπίλη, άλλο αυτό. Με συγχωρείτε, είναι εικόνα Κυβέρνησης αυτή που άλλα λέει ο ένας, άλλα λέει ο άλλος;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Παπαδάκη κατ΄ αρχήν να σας διαβεβαιώσω ότι με το ΥΠΕΚΑ υπάρχει άριστη συνεργασία και δεν υπάρχει κανένα θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της κας Μπιρμπίλη.
Ν.ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Προς τα έξω άλλο βγαίνει πάντως Υπουργέ, άλλο βγαίνει προς τα έξω.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το δεύτερο είναι ότι θα ήθελα να μείνουμε σε αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός, να τραβήξουμε δηλαδή μια «κόκκινη διαχωριστική γραμμή» σε ότι αφορά στο παρελθόν -και αυτό είναι σοβαρό και πολύ σωστό.
Ν.ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα τραβάτε κι εσείς με την κα Μπιρμπίλη μια διαχωριστική γραμμή.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εμείς δεν θέλουμε ούτε να παραβιάσουμε το Σύνταγμα, ούτε να περιβάλλουμε με περιβαλλοντικό μανδύα οποιεσδήποτε πολεοδομικές αυθαιρεσίες.
Ν.ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κόκκινη γραμμή και στην κ. Μπιρμπίλη έχετε βάλει Υπουργέ.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να στείλουμε λουλούδια στην κ. Μπιρμπίλη.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, να υπάρξει ένα νέο ξεκίνημα, που δε θα επιτρέπει αυτά που έγιναν στο παρελθόν -και στο ζήτημα αυτό θα υπάρξει στενή συνεργασία...
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ωπ, έπεσε το ρεύμα, υπάρχει ένα πρόβλημα. Δεν πιστεύω να είναι η κα Μπιρμπίλη που προκάλεσε τη διακοπή. Πάντως έχουν διακοπή ρεύματος, γιατί διαφωνεί και με την πώληση της ΔΕΗ η κ. Μπιρμπίλη.
Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Είναι γι΄ αυτό και δεν είναι και η μόνη που διαφωνεί, διαφωνούν κι άλλοι.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ή μπορεί από τη ΓΕΝΟΠ να κόψανε το ρεύμα. Λοιπόν για καλό και για κακό κ. Μπιρμπίλη μετά από αυτά που ακούμε βγάλτε αναμνηστικές…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, επανήλθε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα πάμε σε διαφημίσεις και θα ξαναγυρίσουμε, βγάλτε αναμνηστικές φωτογραφίες κ. Μπιρμπίλη σήμερα στο γραφείο σας, γιατί δεν σας βλέπω να είσαστε και τις επόμενες ημέρες Υπουργός. Πάμε σε διαφημίσεις και επιστρέφουμε κι ελπίζουμε να έχει αποκατασταθεί όχι η βλάβη, η επαναφορά του ηλεκτρικού ρεύματος από το γραφείο του Υπουργού. Δάχτυλος είναι να δεις, δάχτυλος της ΓΕΝΟΠ.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλημέρα Ελλάδα, καλημέρα σας κυρίες και κύριοι φίλες και φίλοι. Σήμερα είναι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τετάρτη, 27 Απριλίου, Χρόνια Πολλά Χριστός Ανέστη.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πόσο έχει ο μήνας;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 27 Απριλίου.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πρέπει να πούμε σε λίγο, θα ρωτήσουμε τον Υπουργό τον κ. Κουσελά και κάποιες χρηστικές πληροφορίες, γιατί αύριο είναι η τελευταία προθεσμία για τους ημιϋπαίθριους χώρους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια για την πρώτη δόση, για όσους είχαν πάει μέσα στο 2010 και είχαν κάνει αίτηση.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μήπως δοθεί παράταση. Βέβαια είναι του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά επειδή τα εισπράττει και μέσω των Εφοριών.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, τι γίνεται με τις φορολογικές δηλώσεις ελευθέρων επαγγελματιών που έχει πήξει το ΤΑXIS.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι και με τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Που τελειώνει 5 του μηνός και αρχίζει 3 του μηνός για μισθωτούς και συνταξιούχους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δώσουν παράταση για τους μισθωτούς;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μήπως δοθούν κάποιες παρατάσεις;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μας το πει ο κ. Κουσελάς αυτό.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και το μεγάλο θέμα της φοροδιαφυγής. Εμείς ξέρουμε πως μπορεί να μαζέψει λεφτά το Υπουργείο, αλλά μήπως δε θέλει; Πάμε να τον δούμε λοιπόν, κ. Υπουργέ καλημέρα και πάλι.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλή σας μέρα και χρόνια πολλά.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να είστε καλά. Δεν ξέρουμε αν προηγουμένως η διακοπή του ρεύματος ήταν δάχτυλος Μπιρμπίλη ή ήταν δάχτυλος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ μάλλον.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ή κάποιου άλλου.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Τίποτα από όλα αυτά, ήταν ένα τεχνικό πρόβλημα που το ικανότατο συνεργείο σας το αποκατέστησε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πήρε η κ. Μπιρμπίλη πάντως και μας είπε "πέτυχε"; Δεν ξέρω τι είναι αυτό το πράγμα ρώτησε.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Με βγάζει λέει αυθαίρετα το Υπουργείο και ετοιμάζεται να το γκρεμίσει.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να έρθουμε τώρα σε ένα μεγάλο κομμάτι, γιατί εγώ έχω να σας κάνω προτάσεις για τη φοροδιαφυγή. Μίλαγα όχι με τον Αντώνη Μουζάκη, γιατί είναι από τους καλύτερους, με έναν άλλον Φοροτεχνικό καλό, όχι σαν τον Μουζάκη, λιγότερο καλός, ο οποίος μου είπε: Άκου Παπαδάκη με τους πολιτικούς τι κάνουν. Οι πολιτικοί, μου λέει, για να είναι ήσυχοι εάν έχουν αποκτήσει κάποια περιουσία κατά τη διάρκεια της θητείας τους δεν την έχουν στο όνομά τους βρε βλάκα, μου λέει, Παπαδάκη που κάθε πρωί χτυπιέσαι. Λέω αλλά, τι κάνουν; Λέει στα συγγενικά πρόσωπα. Λέω κι άμα γίνει έλεγχος στα συγγενικά πρόσωπα;
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σιγά μη γίνει σου λένε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σιγά μη γίνει ένα κι άμα γίνει θα πληρώσουν ένα προστιματάκι.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι είναι και δε θα μάθουμε ποτέ τον πολιτικό.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και δε θα μάθουμε ποτέ τον πολιτικό. Δε θα είναι η γυναίκα του αυτή που έχει μεταβιβάσει την περιουσία, μπορεί να είναι κάποιο πρόσωπο συγγενικό. Κύριε Υπουργέ το έχετε σκεφτεί ότι αυτό μπορεί να το έχουν κάνει πολλοί Πολιτικοί;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε κ. Παπαδάκη, αυτό που λέτε μπορεί να έχει γίνει από κάποιους, από κει και πέρα αυτό το οποίο…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μου το έχει πει και πολιτικός γι΄ αυτό σας το λέω.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: …έχουμε ζητήσει και το οποίο θα γίνει, θα είναι να αλλάξει το πόθεν έσχες των πολιτικών και αυτό θα γίνει πολύ σύντομα, είναι προγραμματισμένο...
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πως θα γίνει δηλαδή;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: ...έτσι ώστε το πόθεν έσχες και των πολιτικών, αλλά και όλων των προσώπων που ασκούν δημόσια διοίκηση και διαχειρίζονται δημόσια περιουσία.
να είναι ουσιαστικό.  
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί δε βάζετε και το άλλο μέσα σας παρακαλώ πάρα πολύ πρώτου και δεύτερου βαθμού συγγένειας και από το σόι της γυναίκας του και από το σόι του ίδιου, να δείτε τι λαβράκια θα βρείτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν ήδη βρει.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα πάει παντού, αλλά θέλω να σας εξηγήσω ότι τα μέτρα...
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, αληθεύει ότι έχετε βρει ήδη κι έχετε γύρω στα 50 με 60 πολιτικά πρόσωπα, συγγενείς πολιτικών προσώπων που αυτή τη στιγμή ψάχνετε;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι, αυτό που έχουμε κάνει είναι ότι ψάχνουμε 150 πρόσωπα με κριτήρια κινδύνου, ανεξάρτητα από ποια κοινωνική ομάδα ή τάξη προέρχονται.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι μέσα πολιτικοί;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Και θέλω να σας πληροφορήσω ότι όπου υπάρξουν προβλήματα, αυτοί θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα, όποιοι και να είναι.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι μέσα πολιτικοί; Πολιτικοί μέσα σε αυτά είναι;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν έχουμε βγάλει λίστες και δεν μπορώ να ξέρω αυτή τη στιγμή αν μέσα υπάρχουν πολιτικοί. ή συγγενικά τους πρόσωπα. Μπορεί να υπάρχουν, μπορεί και να μην υπάρχουν. Ομως, δεν είναι κανείς στο απυρόβλητο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να σας πω όμως κάτι; Από τη στιγμή που όλοι θα βγουν και θα πουν αυτό δεν παράνομο, νόμιμο είναι αυτό, η offshore εταιρεία για παράδειγμα είναι νόμιμη. Εάν εγώ δηλαδή έχω πάρει μίζες και έλεγα στον άλλον δε θα μου τα βάλεις ούτε σε τραπεζικό λογαριασμό ούτε πουθενά, αλλά σε offshore, θα κάνετε νόμο που θα λέει ότι απαγορεύεται πολιτικός κατά τη διάρκεια της θητείας του να έχει offshore εταιρεία;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μα δε χρειάζεται να κάνεις νόμο, υπάρχει ήδη αυτό, αλλά δυστυχώς δεν μπορείς μέχρι σήμερα να το ελέγξεις.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Για πρώτη φορά καταφέραμε να ελέγξουμε offshore εταιρείες και μάλιστα με αποτελέσματα.
Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Αυτό που δεν προκύπτει για τους πολιτικούς Γιώργο μου είναι ότι κάθε χρόνο βλέπουμε τα πόθεν έσχες και έχουμε το έσχες αλλά δεν έχουμε το πόθεν, δεν υπάρχει πουθενά η εξήγηση πως τα πήραν όλα αυτά.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι είναι, πρόσφατη ιστορία για τον κ. Μαντέλη.
Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Πως έχουν αυτές τις καταθέσεις, πως έχουν αυτά τα ακίνητα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι και τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση.
Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Και που τα βρήκαν τα λεφτά για να τα έχουν, δε δικαιολογούνται από την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δηλαδή ακόμα-ακόμα και εάν κατηγορηθείς ως πολιτικός για χρήματα τα οποία δεν έχεις δηλώσει στη δήλωση πόθεν έσχες, τι θα έχεις; Την αντιμετώπιση που έχει -με όλο το σεβασμό και την εκτίμηση, δεν έχει τελεσιδικήσει βέβαια η απόφαση ακόμα- του κ. Μαντέλη. Δηλαδή τι, θα πληρώσεις 7,5 χιλιάδες πρόστιμο και πάπαλα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Παπαδάκη, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η δική μας κυβέρνηση  είναι  αυτή που έκανε και κάνει τη διαφάνεια πράξη, παντού, σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα μέτωπα. Εμείς ανοίξαμε όλα τα ζητήματα και προχωρήσαμε και προχωρούμε σε όλες τις αλλαγές, που είναι απαραίτητες.
Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Πάντως μέχρι στιγμής κ. Κουσελά ατιμωρησία υπάρχει σε ότι αφορά τους πολιτικούς. Πείτε μας έναν ο οποίος να έχει τιμωρηθεί.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το θέμα της τιμωρίας ή της ατιμωρησίας δεν έχει σχέση ούτε με τη Βουλή, ούτε με την Κυβέρνηση, έχει σχέση με τους δικαστές.
Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μα όλοι για διαφάνεια μιλάτε πάντα, αλλά το αποτέλεσμα κρίνει τα πράγματα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να δούμε τι θα κάνετε αύριο με τον κ. Τσοχατζόπουλο άραγε; Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα μιλήσει αύριο στη Βουλή, ζήτησε να μιλήσει ο κ. Τσοχατζόπουλος.
Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ναι έχει κληθεί και θα πάει λέει, δέχθηκε και να πάει.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και είπε βέβαια ότι θα ανοίξει και το στόμα του και θα πω λέει όλες τις αλήθειες.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Παπαδάκη, εμείς είμαστε αυτοί που τολμήσαμε και τολμούμε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να δούμε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Και ο Πρωθυπουργός ήταν αυτός  που κάλεσε όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και τον κ. Σαμαρά να προχωρήσουμε μπροστά, να ματώσουμε, αλλά να παραδώσουμε το πολιτικό σύστημα και τον πολιτικό κόσμο καθαρό.
Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μα προτάσεις για τη διαφάνεια έχουν κάνει όλοι κ. Κουσελά.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Γιατί δε φταίμε, όσοι έχουμε το κούτελό μας καθαρό, να λασπωνόμαστε από τον χ, τον ψ, τον ω.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι; Τι να το κάνω εγώ αυτό όμως κ. Υπουργέ, όταν η Ελλάδα έχει ήδη καταστραφεί; Αυτή είναι η οργή και ο θυμός του κόσμου κι αυτό είναι που δεν μπορείτε αντιληφθείτε.
Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ήδη κάποιοι τα έχουν βγάλει στο εξωτερικό.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μιλάω, εσείς μπορεί προσωπικά, οι περισσότεροι πολιτικοί είναι αυτό το οποίο δεν μπορούν να αντιληφθούν και λένε ότι άνθρωποι σαν κι εμένα αλλά και σαν τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου λαϊκίζουμε. Τι να το κάνω εγώ εάν τώρα εκ των υστέρων, αφού καταστρέψατε την Ελλάδα, όχι είπαμε πάλι εσείς προσωπικά, το πολιτικό σύστημα, συνεπικουρούμενο βέβαια κι από μας σε κάποιο βαθμό γιατί εμείς σας ψηφίσαμε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Παπαδάκη δεν καταστρέψαμε την Ελλάδα, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κάτω από ήρεμο κοινοβουλευτικό βίο προχώρησε μπροστά. Μην παίρνετε την κρίση σαν παράδειγμα του τελευταίου διαστήματος, η Ελλάδα έχει…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα είναι η μεγαλύτερη κρίση που έχει ζήσει αυτή η χώρα.
Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Και είναι συσσωρευμένα λάθη κ. Υπουργέ.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: ...κάνει άλματα - και το γνωρίζετε πολύ καλά.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είναι η μεγαλύτερη κρίση που έχει περάσει αυτή η χώρα, ούτε στην κατοχή δεν ήμαστε έτσι.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ναι, αλλά όταν έπρεπε να κάνουμε αλλαγές, όταν έπρεπε..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν τις κάνατε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όταν έπρεπε να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, όπως είπατε, και η δημόσια διοίκηση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες...
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν τις κάνατε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: ....να αλλάξει, οι αλλαγές δεν έγιναν. Ίσα-ίσα έγιναν πράγματα σε αντίθετη κατεύθυνση.
Α.ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Κύριε Κουσελά το έλλειμμα και την κρίση δεν τα έφερε η παγκόσμια κρίση την οποία ζούμε σήμερα, το τεράστιο έλλειμμα και το τεράστιο δημόσιο χρέος, οι αλόγιστες σπατάλες έφεραν το έλλειμμα και την κρίση και ο τρόπος διαχείρισης.
Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας ότι η Ελλάδα έχει κάνει βήματα, έχετε δίκιο και καλά το λέτε αυτό, αλλά ήσασταν και εσείς στο ΠΑΣΟΚ αντίθετοι με κάθε προσπάθεια αλλαγής κ. Κουσελά και σε αυτό τουλάχιστον πρέπει να κάνετε την αυτοκριτική σας, δεν μπορεί να λέτε μόνο για τα βήματα τα οποία δεν έκαναν οι άλλοι, γιατί κι εσείς δε συμφωνούσατε σε καμία αλλαγή.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν θα ισχυριστώ ότι δεν υπήρξαν λάθη, υστερήσεις και παραλείψεις. Υπήρξαν, αλλά το ΠΑΣΟΚ πάντα ήταν το κόμμα των αλλαγών. Δείτε τι έγινε, στη Δημόσια Διοίκηση, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,  στον τομέα της υγείας και  παντού.
Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μα ποια διαρθρωτική αλλαγή προωθήθηκε και ήσασταν θετικοί;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τα βήματα βρε παιδιά, τα βήματα που τα είδατε; Κάναμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και είμαστε η μοναδική χώρα που καταστράφηκε. Πήραμε πέντε μετάλλια και τα πέντε μας τα πήρανε πίσω. Που τα είδατε βρε παιδιά τα βήματα; Μην τρελαθούμε δηλαδή, στον πολιτισμό τα είδατε τα βήματα; Που, στις τέχνες;
Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ήταν βήμα ότι μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι μπήκαμε στο ευρώ, αλλά δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε εκ των  υστέρων.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ποιος έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και τώρα οι μισοί λένε να ξαναγυρίσουμε στη δραχμή..
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ποιος έκανε το εθνικό σύστημα υγείας;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το οποίο καταρρέει όμως.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ποιος έκανε τον Καποδίστρια και τώρα τον Καλλικράτη..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το οποίο καταρρέει.
Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Τώρα ας μην πάμε στον Καλλικράτη, που θα τα βρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τώρα, γιατί τα κόβετε τα λεφτά.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τέλος πάντων, δε μου λέτε τώρα, θα δώσουμε παρατάσεις για τις φορολογικές δηλώσεις κ. Υπουργέ;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Παπαδάκη, δεν μπορούμε από τώρα να συζητάμε παρατάσεις, διότι όταν υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα, όταν ο χρόνος δεν..
Ν.ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχουν δοθεί ακόμα οι βεβαιώσεις αποδοχών κ. Υπουργέ.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να σας πω ένα παράδειγμα; 3 Μαΐου ξεκινάνε οι φορολογικές δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Και τελειώνουν τέλη Μαΐου.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το Γενικό Λογιστήριο του κράτους δεν έχει στείλει βεβαιώσεις, το ΙΚΑ δεν έχει στείλει τις βεβαιώσεις, ο ΟΓΑ δεν έχει στείλει βεβαιώσεις.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν δώσει βεβαιώσεις.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν δώσει βεβαιώσεις, πώς θα πάει να κάνει τη φορολογική του δήλωση ο άλλος;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όπως μέχρι τώρα, που όταν υπήρξαν συγκεκριμένα προβλήματα τα αντιμετωπίσαμε, έτσι και τώρα θα τα αντιμετωπίσουμε. Αλλά δεν είναι δυνατόν πριν ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία αυτή, που όπως κι εσείς είπατε ξεκινά στις 3  Μαΐου και θα λήξει τέλη Μαΐου, να πούμε ότι θα δοθεί παράταση. Αν υπάρξουν προβλήματα, θα τα αντιμετωπίσουμε. Αυτό που θέλω να σας πω, σε σχέση με αυτά που συζητούσαμε πριν, είναι ότι αύριο εξαγγέλλουμε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Είναι το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, που προβλέψαμε στον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε, στο πλαίσιο του οποίου για πρώτη φορά προβλέπονται ποσοτικοποιημένοι στόχοι αλλά και εξειδικευμένες ευθύνες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Για πρώτη φορά τέσσερα Υπουργεία μπαίνουν στη μάχη, αξιοποιώντας όλο το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώσαμε μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και τη νέα τεχνολογία, η οποία μας επιτρέπει να κάνουμε εκτεταμένες διασταυρώσεις, την ανασυγκρότηση και την εκ βάθρων αναδιάρθρωση των ελεγκτικών μηχανισμών. Η αποτελεσματικότητα της μάχης κατά της φοροδιαφυγής θα αυξηθεί κατά πολύ.
Ν.ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μακάρι να πετύχετε Υπουργέ, γιατί αλλιώς..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπουργέ, εδώ με την οργή του κόσμου τι θα κάνουμε; Εδώ το θέμα είναι πως θα γίνει η εξειδίκευση των μέτρων, τι φοροαπαλλαγές θα κοπούν, τι επιδόματα θα κοπούν, εδώ θα κριθούν πάρα πολλά πράγματα.
Ν.ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πλησιάζουν, σε δέκα μέρες θα ανακοινωθούν. Το θέμα είναι μη δούμε νέους φόρους στα καύσιμα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί μέχρι τώρα την έχετε βγάλει καθαρή, δεν έχει βγει ο κόσμος στους δρόμους. Πολύ φοβάμαι ότι η οργή του μεγαλώνει.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Παπαδάκη, η μετρολογία είναι μία αδιέξοδη συζήτηση, να το τονίσω αυτό. Αυτό που πρέπει να κουβεντιάσουμε σήμερα είναι τους όρους και τις προϋποθέσεις..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σε μένα το λέτε;
Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μα κ. Κουσελά, δική σας είναι η μετρολογία, δεν είναι δική μας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα, δεν τα ανακοινώνω εγώ τα μέτρα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι η προώθηση και η εμβάθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Διαρθρωτικές αλλαγές είναι το να κόβουμε πράγματα τα οποία κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή των Ελλήνων;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν το λέω αυτό επειδή δήθεν δεν συμφέρει η μετρολογία την Κυβέρνηση η μετρολογία, το λέω γιατί έχει καλλιεργηθεί ένα κλίμα φοβίας, ένα κλίμα πανικού, το οποίο αν θέλετε..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Από ποιον;
Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μα εσείς φέρνετε νέα μέτρα κάθε δίμηνο τρίμηνο κ. Κουσελά.
Ν.ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: 1,70 έχει φτάσει η βενζίνη και το 1 ευρώ είναι ο φόρος του κράτους.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μα ξέρετε από πότε κουβεντιάζουμε για νέα μέτρα; Από το ξεκίνημα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βγήκατε το Πάσχα να δείτε; Πέρασε καλό Πάσχα ο Έλληνας φέτος; Όλοι και αυτοί που περάσανε καλά το Πάσχα είχαν ενοχές, σου λέει πω πω, πέρασα καλά.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Παπαδάκη, κανείς δεν αγνοεί την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, θα ήμουν ο τελευταίος που θα την αγνοούσε. Από κει και πέρα ξαναλέω πως δεν ωφελεί η μετρολογία, το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας είναι αυτό που, αν θέλετε, συνδράμει στα υπόλοιπα προβλήματα..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα έχουμε τη δυνατότητα όμως..
Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Γιώργο μου τη Δευτέρα πάει στην τρόικα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα..
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όταν ο άλλος δεν βγαίνει από το σπίτι του, δεν καταναλώνει, δημιουργεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα στη ρευστότητα της αγοράς..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ ακούστε τι σας λέει, ακούστε.
Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Κύριε Κουσελά, τη Δευτέρα στέλνετε στα αγγλικά από ότι ξέρουμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας στην τρόικα, τη Δευτέρα που μας έρχεται 3 του μηνός και εμείς δεν ξέρουμε ακόμα τίποτα και μας λέτε μετά για μετρολογία.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν είναι έτσι όπως το λέτε, δεν ξέρω πού τις βρήκατε τις ημερομηνίες, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα..
Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Τι που τις βρήκα τις ημερομηνίες; Από το ρεπορτάζ τις βρήκα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έρχονται, έρχονται, ξέρετε, μας μπερδεύετε με μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο. Εγώ θα σας πω κάτι άλλο, ότι η ΔΕΗ δεν κάνει διακανονισμό σε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει 80% αναπηρία και δεν έχει να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα και ακούγοντας λέει και εσάς και εμάς εκνευρίζεται κι έχει δίκιο ο άνθρωπος.
Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Βέβαια.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κι έχει δίκιο ο άνθρωπος. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της εθνικής οικονομίας.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Παπαδάκη, εάν δεν υπήρχε αυτό το πρόγραμμα, εάν δεν υπήρχαν αυτά τα μέτρα, τα οποία έχουν αποδώσει, θα ήταν τα πράγματα πολύ χειρότερα, αυτός δε θα μπορούσε να πάρει ούτε ένα ευρώ σύνταξη.  
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα, αλλά το λέτε με υπερηφάνεια μα δεν είναι τα μέτρα τα οποία τον ανακουφίζουν, είναι μέτρα που του κόβουν το ένα χέρι για να μπορεί να δουλέψει το άλλο. Όταν του κόβετε μισθό και σύνταξη, όταν του κόψατε το δώρο και πήρε 178 καθαρά, όταν πήρε το μισό δώρο…
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό έγινε μία φορά κ. Παπαδάκη και σας είπα ότι αυτό έγινε πέρυσι και κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό δεν έγινε, όμως, γιατί έχουμε μια Κυβέρνηση η οποία είναι Κυβέρνηση η οποία αποδίδει, είναι γιατί του κόψατε τον μισθό και τη σύνταξη, γιατί του κόψατε τη μισή από τη ζωή του. Δηλαδή πρέπει να είμαστε και ειλικρινείς, δεν είναι ότι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Παπαδάκη, ήθελε κανένας να προχωρήσει σε περικοπές μισθών και συντάξεων;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν ξέρω, πάντως δεν έχουν φιλότιμο…
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εμείς αναλάβαμε να διαχειριστούμε μια πολύ άσχημη κατάσταση, αυτό κάνουμε, βγάζουμε τα κάστανα από τη φωτιά και μάλιστα κάστανα δεν υπάρχουν, κιόλας, ορισμένες φορές.
Ν.ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ας ελπίσουμε ότι δε θα βάλετε νέους φόρους κ. Υπουργέ, ας το ελπίσουμε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Κουσελά, θέλω να σας ευχαριστήσουμε για τις απαντήσεις στα ερωτήματά μας.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.