Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΝ Ρ/Σ «ΣΚΑΙ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΨΑΛΤΗ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 16/4/2011

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κοντά μας έχουμε τον κ. Δημήτρη Κουσελά Υφυπουργό Οικονομικών πρωί-πρωί γιατί πρέπει να κουβεντιάσουμε για όλα όσα ειπώθηκαν από τον Πρωθυπουργό τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά να δούμε τι γίνεται με αυτό το θέμα της φοροδιαφυγής και γενικότερα τα ζητήματα τα οποία προκύπτουν από την αναδιάρθρωση του μηχανισμού. Καλημέρα κύριε Κουσελά
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλή σας μέρα, κύριε Ψάλτη, σε εσάς και τους ακροατές σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό σαββατοκύριακο να έχουμε
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Και καλή Ανάσταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτήν την Ανάσταση ψάχνουμε να δούμε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα την έχουμε, μην είστε απαισιόδοξοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ δεν είμαι, με αφορμή αυτό που λέτε να ξεκινήσουμε πώς σας φάνηκε αυτό δεν θέλω να μου πείτε ως Υφυπουργός αλλά ως Βουλευτής όταν ακούτε τον Πρωθυπουργό να λέει ότι δεν υπάρχει ημερομηνία που θα βγούμε από την έξοδο..αυτό δεν είναι ένα μήνυμα..
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν είπε κάτι τέτοιο ο Πρωθυπουργός. Είπε ότι δεν υπάρχει ημερομηνία που θα βγούμε από την κρίση, εαν δεν εφαρμόσουμε με συνέπεια και συνέχεια ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, τις οποίες έχουμε μπροστά μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το οποίο έχουμε ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ο οδικός χάρτης για τη νέα Ελλάδα, που συζητήσαμε χθες, δεν ξεκινά από μηδενική βάση. Βασίζεται, θα έλεγα, σε ένα πολύ σημαντικό έργο που έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2009, επικαιροποιώντας και συμπληρώνοντας όπου χρειάζεται. Είναι, δηλαδή, το επόμενο βήμα στην υλοποίηση του προγράμματός μας. Οριοθετεί τα βήματά μας ως το 2015. Γιατί η χώρα μας, για να βγει από την κρίση, δεν χρειάζεται μόνο δημοσιονομικά μέτρα για να μειώσουμε τα ελλείμματα. Χρειάζεται και μία σειρά μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, βάσει των οποίων θα πρέπει να κάνουμε τη δημόσια διοίκηση, η οποία θα πρέπει να σταματήσει να παράγει ελλείμματα, πιο αποτελεσματική και παράλληλα να θέσουμε τις βάσεις για την ανάπτυξη. Γιατί αυτό που ουσιαστικά επιχειρούμε, είναι να πάμε μία δεκαετία πίσω, να πάμε στο 2003, όπου τα έσοδά μας ήταν πολύ υψηλά, οι δαπάνες μας ήταν πολύ μικρότερες και είχαμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 4,7%.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλες οι συνθήκες τότε κύριε Υφυπουργέ αλλά να σας πω κάτι. Εγώ δεν διαφωνώ με αυτά που λέτε. Τα έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές από τα χείλη του Πρωθυπουργού. Χθες ας πούμε κράτησα σημειώσεις από την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα με πολλή προσοχή. Είπε ο Πρωθυπουργός έχουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα το οποίο είναι μεγάλο -έχει κατά την ταπεινή μου άποψη και το ΠΑΣΟΚ μεγάλο μερίδιο ευθύνης αλλά ας το αφήσουμε αυτό και η Νέα Δημοκρατία- μετά λέει ότι υπάρχει θέμα με τη διαχείριση, με τις αποκλίσεις και με τις αντιστάσεις που βρίσκουμε και το ερώτημα του απλού πολίτη που υφίσταται το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της ταλαιπωρίας, των μέχρι πρόσφατα οριζόντιων περικοπών είναι «ωραία, κάνε κάτι, εσύ είσαι Πρωθυπουργός, όχι εμείς».
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μα σε αυτό το διάστημα κάναμε, διεκδικήσαμε και πετύχαμε πολλά πράγματα. Στο διάστημα που πέρασε πετύχαμε να διασφαλίσουμε τους πόρους για τη διάσωση της χώρας και τον μηχανισμό στήριξης με το δάνειο των 110 δισ. ευρώ. Πετύχαμε να διασφαλίσουμε καλύτερους όρους αποπληρωμής αυτού του δανείου και ήδη υλοποιούμε μία σειρά από πολύ μεγάλες αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, το χτύπημα της φοροδιαφυγής    ...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας απλά κάνουμε μία γενικότερη πολιτική συζήτηση
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: …πετύχαμε να διαμορφώσουμε ένα φιλικότερο για τις επενδύσεις επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία και για τις επιχειρήσεις και συνολικότερα. Εκπονήσαμε και προχωράμε σε ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα να έχουμε ήδη μείωση των ελλειμμάτων τους κατά 61% το πρώτο δίμηνο του 2011. Και αλλάζουμε τον εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη της χώρας. Ουσιαστικά επιχειρούμε να κάνουμε την κρίση μία ευκαιρία, για να διαμορφώσουμε ένα νέο κράτος, μία νέα ανάπτυξη, η οποία δεν θα βασίζεται στα δανεικά και δεν θα είναι χτισμένη στην άμμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να γίνουν ορισμένα πράγματα που έπρεπε να τα είχαμε βάλει μπροστά από τις αρχές της δεκαετίας του 90. Κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση στον κόσμο, κύριε Κουσελά, αυτό που λέγεται συνέχεια από τον Πρωθυπουργό και όχι μόνο για αυτή την αναδιάρθρωση του Δημοσίου και την κατάργηση κάποιων κομματιών τα οποία δεν παράγουν. Είναι ουσιαστικά γραφειοκρατικοί μηχανισμοί. Γύρω από το θέμα αυτό, παρά τις κουβέντες που έχουν ακουστεί, έχουν γίνει πολύ λίγα πράγματα. Δηλαδή περιμένει ο κόσμος επαναλαμβάνω αφού υφίσταται το ζόρι, αφού σφίγγει το ζωνάρι, αφού ανοίγει νέες τρύπες, τουλάχιστον να μπει σε μία διαδικασία κάποιοι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί να σταματήσουν να λειτουργούν, να μεταφερθούν οι εργαζόμενοι να μη μείνουν άνεργοι σε άλλες υπηρεσίες που έχουν ανάγκη ας πούμε στον μηχανισμό τον δικό σας, τον φοροεισπρακτικό για να δουλέψει καλύτερα αλλά ούτε και αυτό γίνεται. Υπάρχουν δηλαδή πάρα πολλές αντιστάσεις τις οποίες φαίνεται η κυβέρνηση όχι ότι αδυνατεί αλλά δεν αντιμετωπίζει. Δεν θα πω τη λέξη φοβάται θα πω ότι δεν αντιμετωπίζει.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Ψάλτη, 60 οργανισμοί καταργήθηκαν μόνο με τον Καλλικράτη και το γνωρίζετε.    
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιμέναμε 1000 κύριε Υφυπουργέ. Περιμέναμε πολύ περισσότερες. Αυτές ήταν τα εξόφθαλμα προβλήματα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αλλά δεν είναι οι μοναδικοί που καταργήθηκαν. Γιατί ο στόχος -και έχετε δίκιο σε αυτό- είναι να δημιουργηθεί ένα πιο απλό, πιο ευέλικτο, πιο παραγωγικό, πιο επιτελικό και πιο αποτελεσματικό κράτος. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και ήδη οι στόχοι που έχουμε βάλει στο μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα είναι, πέρα από τους δημοσιονομικούς, την εξοικονόμηση 1,1 δισ., είναι να επαναξιολογήσουμε τα αντικείμενα και τις δαπάνες όλων των φορέων που επιχορηγούνται από το Δημόσιο, να υπάρξει ένας νέος εκπαιδευτικός χάρτης της χώρας για τα σχολεία, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Θα υπάρξουν στον χώρο μας, στο Υπουργείο Οικονομικών, μία σειρά από καταργήσεις ή συγχωνεύσεις εφοριών και τελωνείων. Ήδη από τον Οκτώβριο τα αστυνομικά τμήματα έχουν μειωθεί κατά 50 όπως δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής. Δηλαδή έχουμε μία αναδιοργάνωση στο κράτος, που δεν είναι στατική. Προχωράει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στο δικό σας κομμάτι κύριε Υφυπουργέ. Ξέρω ότι κάνετε πολλές περιοδείες, μιλάτε με τους ανθρώπους των τελωνείων, των εφοριών. Δεν φαίνεται να πηγαίνουν καλά τα πράγματα, το ξαναλέω, γιατί ο Πρωθυπουργός μίλησε και στις δύο ομιλίες του για αποκλίσεις. Αναφέρθηκε στη διαδικασία του εντοπισμού της φοροδιαφυγής, πολύ μουρμούρα του κόσμου και των συναδέλφων σας για το θέμα αυτό. Τι γίνεται, πού πάμε;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Εχουμε αποκλίσεις στα έσοδα, γιατί μειώθηκε και μειώνεται η φορολογική βάση στους μισθούς, αλλά και στο τζίρο και στα κέρδη των επιχειρήσεων.  Ήταν φυσικό, κύριε Ψάλτη, όταν το τελευταίο τρίμηνο του 10, είχαμε ύφεση όχι 4,5% που ήταν ο μέσος όρος του 2010, αλλά 6% και πλέον, όταν από αυτά τα έσοδα εισπράττουμε το πρώτο τρίμηνο του 2011, να παρουσιαστούν υστερήσεις και στον φόρο των μισθωτών υπηρεσιών και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Ωστόσο, αυτές δεν είναι υστερήσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Μπορούν να αντιμετωπιστούν, γιατί στο επόμενο διάστημα ξεδιπλώνουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Αυτός είναι ο στόχος μας. Δεν θέλουμε να κάνουμε οριζόντιες περικοπές, ούτε αύξηση των φορολογικών συντελεστών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν γίνει και άλλη αύξηση αλίμονο μας.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Έχουμε βάλει στο στόχαστρό μας την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Και είναι γεγονός πως στη χώρα μας η φοροδιαφυγή έχει βαθιές ρίζες. Την εξέθρεψαν η γραφειοκρατία, οι κατά καιρούς  αδιαφανείς ρυθμίσεις, η διαφθορά -την οποία πολλές φορές τη βλέπουμε και στο σώμα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, είναι μειοψηφία αλλά πρέπει να χτυπηθεί αλύπητα και αυτό κάνουμε. Για υπεξαίρεση ένα ευρώ και πάνω από πλευράς επίορκων υπαλλήλων υπάρχει κακουργηματική πράξη και τιμωρείται ως τέτοια. Τη φοροδιαφυγή, λοιπόν, την εξέθρεψε και η ανοχή, αλλά και οι πολύχρονες διαδικασίες εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων.    
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα καταλαβαίνω από αυτά που μου λέτε και από αυτά που έχει πει ο Πρωθυπουργός ότι θα πάμε σε πιο γρήγορους, πιο άμεσους και χωρίς γραφειοκρατικούς τρόπους αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Η οποία, μεταξύ μας αφού είναι τόσο βαθιά ριζωμένη θα είναι και πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί. Θέλω να πω ότι έχει πολύ πράγμα στον αφρό για να αντιμετωπιστεί και να μπουν χρήματα στο κράτος αλλά γίνεται αυτό; Δηλαδή για παράδειγμα μας έλεγε πριν ο φοροτεχνικός ας πούμε δεν δουλεύει το Taxis. Τι γίνεται με το Elenxis;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν είναι έτσι, ότι δεν δουλεύει το Taxis. Το Taxis έχει παραλάβει ηλεκτρονικά πάνω από 1,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις. Είχε τέσσερις ηλεκτρονικές υπηρεσίες πέρυσι και φέτος έχει επιλέον επτά καινούργιες. Για πρώτη φορά οι επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα που υποβάλλουν δήλωση μέσω του λογιστή τους, είναι υποχρεωμένα να την υποβάλλουν ηλεκτρονικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δούλευε καλά θα είχε μεγαλύτερο όγκο δουλειάς. Γι αυτό δίνονται και οι παρατάσεις.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είχαμε και κάποια τυχαία περιστατικά. Προχθές κάηκε ένας υποσταθμός της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να μας δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. Εξ αυτού δόθηκαν οι τελευταίες παρατάσεις. Το Elenxis, με το οποίο μπορούμε να κάνουμε διασταυρώσεις με βάση κριτήρια επικινδυνότητας, που άρχισαν να παράγουν αποτελέσματα, είναι σε πιλοτικη λειτουργία και στα μέσα του καλοκαιριού θα είναι σε πλήρη λειτουργία.  Αδυναμίες πάντα υπάρχουν, είχαμε κάποια προβλήματα με τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται το ΚΕΠΥΟ, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που δεν θέλουν να λειτουργήσει, όπως θέλετε εσείς και εγώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιοι είναι αυτοί, κύριε Κουσελά;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Να σας πω ένα παράδειγμα. Είναι αυτοί που δεν θέλουν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις, θέλουν να τις κρατάνε εκτός ημερομηνιών προκειμένου να μην πληρώνουν τους φόρους. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2010 βρήκα εφορία που μέχρι τον Οκτώβριο είχε στα συρτάρια της 5.000 φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες έπρεπε να είχαν πάει στη ΓΓΠΣ, να είχαν εκκαθαριστεί και να είχαν πληρωθεί αυτά που έπρεπε να πάρει το Δημόσιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελπίζω ο αρμόδιος υπάλληλος να έχει πάρει τον δρόμο του.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε άμεσα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που λέτε είναι σωστό αλλά για παράδειγμα…τι γίνεται με την ιστορία του ΕΤΑΚ του 10;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Σε αυτό δεν φταίει το ηλεκτρονικό σύστημα, σ αυτό υπήρξε μία συμφωνία με τις συνεργαζόμενες εταιρείες, προκειμένου αυτά να καταγραφούν. Είχε 28 στάδια, ήταν το πιο γραφειοκρατικό, με αποτέλεσμα αυτή την καθυστέρηση. Είναι γεγονός ότι υπάρχει εκκρεμότητα και αυτό δεν μας βοηθάει στα έσοδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι γιατί μιλάμε και για τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος πάλι δεν έχει πάει, τον περιμένουμε. Δηλαδή, να πατηθεί ένα κουμπί να βγουν οι λογαριασμοί και να σταλούν. Οι τυπικοί ακροατές, οι δικοί μας, μας ρωτάνε «θα έχουμε επιπτώσεις αν δεν μας έρθει αυτό το χαρτί; Ή μήπως έχει παραπέσει» για να καταλάβετε, δηλαδή, ότι κάποιος κόσμος, κάποιο κομμάτι περιμένει να κάνει το κουμάντο του, να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του, να μην είναι έκθετος απέναντι στο κράτος.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Και σε αυτό δεν θα είναι έκθετος, έκθετοι είναι όσοι δεν δήλωσαν τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Και δεν σας κρύβω πως στο πλαίσιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, πέρα από τα μέτρα που πήραμε, πέρα από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, για πρώτη φορά υπάρχει ένα τριετές επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα εξαγγείλουμε τέλος του μήνα- αρχές του επόμενου, υπάρχει μια συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή τι θα περιλαμβάνει αυτό το τριετές πρόγραμμα γιατί φαίνεται μακρόπνοο. Ποια είναι η βασική λογική του, κύριε Κουσελά;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η βασική λογική του είναι να αξιοποιήσει το θεσμικό πλαίσιο και τις οργανωτικές αλλαγές, να εντάξει συγκεκριμένες και στοχευμένες δράσεις σαν και αυτές που θα σας αναφέρω και «να βάλει στο παιχνίδι» τα άλλα Υπουργεία. Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αυτός είναι ο στόχος μας, για πρώτη φορά να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή συγκροτημένα και ολοκληρωμένα. Και επειδή μίλησα για συγκεκριμένες και στοχευμένες δράσεις, να σας πω πως ήδη έχουμε σε εξέλιξη τέτοιες δράσεις, που απευθύνονται σε φορολογούμενους με μεγάλο πλούτο. Μία αφορά αυτούς που, όπως είπατε, δεν δήλωσαν ΦΜΑΠ το 2007. Είναι 9.500 φορολογούμενοι και ήδη έχει πάει εγκύκλιος στους Προϊσταμένους των ΔΟΥ με τη λίστα των εκατό πρώτων, προκειμένου να ελεγχθούν. Έχουμε μία δεύτερη ομάδα, 1.700 φορολογικά φυσικά πρόσωπα, εργολάβους και άλλους, οι οποίοι αγόραζαν και πωλούσαν, χωρίς να έχουν δηλώσει το εισόδημα αυτό ως εισόδημα τέταρτης πηγής. Και αυτή η λίστα έχει πάει στα ΠΕΚ και ξεκινούν οι έλεγχοι. Ξεκινάμε τους ελέγχους του πόθεν έσχες, βγάζοντας από το Elenxis τα 150 πρώτα φυσικά πρόσωπα κάθε κατηγορίας, προκειμένου να ελεγχθεί το πόθεν έσχες τους. Έχουμε μία άλλη ομάδα, 10.000 ατόμων, που αγόρασαν ακίνητα, αλλά δεν  τα δήλωσαν. Δεν έκαναν, δηλαδή, δήλωση εισοδήματος. Και για αυτούς οι λίστες έχουν πάει στις ΔΟΥ. Έχουμε ομάδες οι οποίες παράνομα και παράτυπα έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό. Αυτούς τους ελέγχουμε με θετικά πρώτα αποτελέσματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να πω ότι όλο αυτό το υλικό το οποίο πάει στις ΔΟΥ και στα ΠΕΚ, είσαστε σίγουροι ότι ο μηχανισμός θα δουλέψει από εκεί και πέρα; Γιατί είναι και αυτό ένα άλλο ζήτημα που υπάρχει.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό που καταφέραμε -και γίνεται κάθε μεσημέρι- είναι η ΓΓΠΣ να μας αποστέλλει μία λίστα, γιατί οι έλεγχοι αυτοί περνάνε ηλεκτρονικά, οπότε ξέρουμε τι έχει κάνει η κάθε ΔΟΥ σε σχέση με τις διασταυρώσεις που πήρε. Εαν ήσασταν μαζί μου ένα μεσημέρι, έρχεται ένα mail από τη ΓΓΠΣ, που μας δίνει τη δραστηριότητα της κάθε ΔΟΥ και των 30 μεγαλύτερων και των υπόλοιπων, για το τι έκανε σχετικά με τις διασταυρώσεις, που της είχαν σταλεί, εαν κάλεσε φορολογούμενους -και ποιους- και τι εισέπραξε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελπίζω να γίνεται και αντιπαραβολή, έλεγχος στην ιστορία αυτή.
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Έχουμε συγκροτήσει μία ομάδα σε κεντρικό επίπεδο, η οποία παρακολουθεί ειδικά αυτή τη δουλειά, κατά πόσο η κάθε ΔΟΥ ανταποκρίνεται σε αυτά που τους ζητάμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να υπάρχουν στόχοι δηλαδή πάμε σαν τον ιδιωτικό τομέα όπου θα υπάρχουν στόχοι έτσι;
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Έτσι είναι. Υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι για τους τακτικούς ελέγχους, τους προσωρινούς ελέγχους και τους προληπτικούς ελέγχους για την έκδοση αποδείξεων. Έχουμε τρία είδη ελέγχων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέστε μου κάτι, τι θα γίνει με την ενοποίηση που έχει περάσει από τη Βουλή κανονικά για τις εφορίες και θα αλλάξει το σύστημα αυτό. Το λέω αυτό γιατί γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση. Και θέλω να πάω σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που μας έχει πει μια φίλη ακροάτρια, είχαμε μιλήσει και με το γραφείο σας για το ζήτημα αυτό. Αναφέρομαι στον ελεγκτή του ΦΠΑ σε μία εφορία στο Αιγίνιο Πιερίας. Είναι μία εφορία δεύτερης τάξης, η οποία αν καταλαβαίνω κάποια στιγμή θα ενοποιηθεί με την Κατερίνη, με κάποια από τις ΔΟΥ και μας έλεγαν φίλοι ακροατές περιμέναμε να γίνει έλεγχος ΦΠΑ, να πάρουμε πίσω χρήματα, μιλήσαμε με την εφορία, μας είπε ο Προϊστάμενος, κοιτάξτε να δείτε είμαστε 6 άτομα εδώ, ο αρχαιότερος που μπορεί να αναλάβει έλεγχο είμαι εγώ, δεν μπορώ να αναλάβω γιατί είμαι Προϊστάμενος, περιμένω από την υπηρεσία να καλύψει, να πιάσω και στόχους μου είπε χαρακτηριστικά. Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, πότε θα έχουμε τη νέα μορφή του μηχανισμού;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καταρχήν φτιάχνουμε το Ελεγκτικό Σώμα. Με το νομοσχέδιο δώσαμε τη δυνατότητα το Ελεγκτικό Σώμα να ανασυγκροτηθεί εκ βάθρων. Γιατί μία βασική δουλειά των ΔΟΥ είναι ο έλεγχος, όπως και εσείς είπατε. Στο επόμενο διάστημα, θα βγει Υπουργική Απόφαση, με βάση την οποία θα περάσουν εξετάσεις, βάσει ορισμένων κριτηρίων,  όσοι θέλουν να μπουν στο Ελεγκτικό Σώμα και θα πάμε στη δημιουργία ενός νέου. Το θεσμικό πλαίσιο ψηφίστηκε στη Βουλή και το προχωράμε στο αμέσως επόμενο διάστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή από τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει νέα μορφή;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ασφαλώς. Το δεύτερο ζήτημα είναι αυτό που θέσατε, η χωροταξική κατανομή, η οποία μαζί με την εσωτερική αναδιοργάνωση των ΔΟΥ θα προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι. Υπάρχει, δηλαδή, ένας προγραμματισμός γι αυτό. Εδώ θα υπάρχουν συγχωνεύσεις. Στόχος μας είναι να υπάρχει μία ισχυρή ΔΟΥ σε κάθε νομό, η οποία θα είναι στο κέντρο του νομού και θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες και ιδιαίτερα να ασχοληθεί με τον έλεγχο, έχοντας ως όπλο το νέο Ελεγκτικό Σώμα και τους νέους ελεγκτές. Από εκεί και πέρα, οι ΔΟΥ που θα μείνουν σε κάθε νομό θα είναι μικρά παραρτήματα, που θα προσφέρουν στοιχειώδεις υπηρεσίες. Ο στόχος μας είναι αυτός. Παράλληλα, θα αναδιοργανώσουμε και το εσωτερικό των ΔΟΥ. Μία σειρά από υπηρεσίες που είναι περιττές, για παράδειγμα να ασχολούνται σήμερα οι ΔΟΥ με τις πινακίδες των αυτοκινήτων ή με πληρωμές, ενώ υπάρχει η Ενιαία Αρχή Πληρωμών, θα φύγουν εκτός και θα υπάρξει εσωτερική αναδιοργάνωση. Λέμε «λείπει προσωπικό», με βάση τα σημερινά δεδομένα. Γιατί έχουμε μία δομή στην οποία έχουμε πολλούς αξιωματικούς και δεν έχουμε στρατό, «φαντάρους».  Έχουμε δέκα υπηρεσίες χωρίς να είναι απαραίτητες, με αποτέλεσμα γραφειοκρατία και  ταλαιπωρία του πολίτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα φύγουν, λοιπόν, αυτές οι υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει νέο οργανόγραμμα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Νέο οργανόγραμμα, ακριβώς, το οποίο θα είναι πιο μικρό, θα έχει λιγότερους Προϊσταμένους, πιο αποτελεσματικό, γιατί θα ομαδοποιήσει υπηρεσίες, και ευέλικτο. Παράλληλα, θα μας δώσει τη δυνατότητα να εξοικονομήσουμε προσωπικό και να κάνουμε τη ΔΟΥ πιο αποτελεσματική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και υποψιάζομαι πως θα υπάρχει κόσμος που θα θέλει να δουλέψει κύριε Κουσελά. Αυτό είναι μία άλλη μεγάλη ιστορία όσον αφορά στο προσωπικό των εφοριών, οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνουν στην υπηρεσία και να κάνουν δουλειά.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, όποιος δεν θέλει να δουλέψει, είτε είναι Προϊστάμενος ή οτιδήποτε, να το δηλώσει και να πάει στην άκρη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά τα ξέρετε αφού κάνετε και τις επισκέψεις. Πέστε μου και κάτι τελευταίο, σας παρακαλώ. Άκουσα χθες τον Πρωθυπουργό να λέει ότι το 12 καταργείται ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων άρα θα έχουμε μία τελείως διαφορετική μορφή όσον αφορά στα ζητήματα που θα έχουν να κάνουν με την υποβολή στοιχείων, θα γίνεται και πιο απλό το σύστημα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό είναι ένα μεγάλο εγχείρημα, κύριε Ψάλτη. Ψηφίσαμε νόμο στη Βουλή. Ήδη, γι αυτό το ζήτημα, έχει βγει Υπουργική Απόφαση και την Τετάρτη, με την  παρουσία του Υπουργού και τη δική μου, ξεκινά η λειτουργία της Επιτροπής, με στόχο να ολοκληρώσει τη δουλειά της μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου, να καταργηθεί επιτέλους ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων. Μια σειρά από διατάξεις του θα περάσουν στην υφιστάμενη νομοθεσία και άλλες θα φύγουν τελείως. Αυτό θέλουμε, να απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα, που σήμερα είναι πολυδαίδαλο -αυτό είναι γεγονός, δεν βρίσκεις άκρη πουθενά- και με την αναδιοργάνωση, την ανασυγκρότηση και την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, να ολοκληρωθεί το φορολογικό τοπίο, που πρέπει να είναι απλό και σταθερό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι είναι διότι όσο πιο πολλά πράγματα έχει τόσες περισσότερες τρύπες υπάρχουν. Κύριε Υφυπουργέ σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα τα ξαναπούμε και πάλι. Καλή σας μέρα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλή σας μέρα.