Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA» ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ και ΓΙΩΡΓΟ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 14/4/2011

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ Δημοσιογράφος
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ        Δημοσιογράφος
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ     Φοροτεχνικός


Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Έχουμε εδώ και τον Υφυπουργό Οικονομικών τον κ. Δημήτρη Κουσελά. Καλημέρα κ. Υπουργέ.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλή σας μέρα, σε εσάς και τους τηλεθεατές σας.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλά είστε;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλά.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τι καλά; Εδώ γίνεται χαμός. Εδώ ετοιμάζουμε 23 δισ. και δεν ξέρουμε που θα τα βρούμε. Γίνεται χαμός στα υπουργικά, θα μας τα πείτε μετά.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και αν είπε και στην κ. Διαμαντοπούλου να κόψει 400…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τι να σου πει για τη Διαμαντοπούλου; Να μας πει ο Μιχάλης για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο γιατί τα ξέρετε εσείς από μέσα. Μιχάλη μου έλα.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Είχαμε και νέες δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταμείου. Αυτή τη φορά μίλησε ο Διευθυντής του Τμήματος Νομισματικής Πολιτικής και Κεφαλαιαγορών. Και σήμερα να πούμε ότι θα μιλήσει ο ίδιος ο Ντομινίκ Στρος-Καν. Θα ξεκινήσει συνέντευξη τύπου.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτός ο Διευθυντής Αγορών αυτός ο Χοσέ τάδε;
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Ναι, ο Χοσέ Βινιάλ, είναι πολύ σημαντικό στέλεχος. Σήμερα θα μιλήσει ο κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, αναμένεται και αυτός να αναφερθεί στην Ελλάδα. Ο κ. Βινιάλ είπε ότι…
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και φαντάζομαι να διαψεύσει τα περί αναδιάρθρωσης υποθέτω, στην ίδια γραμμή θα είναι και ο κ. Στρος-Καν.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Όλοι πιστεύουν αυτό. Βέβαια ο τρόπος με τον οποίο διαψεύδεται αυτή η υπόθεση είναι λίγο παράξενη και περίεργη, διότι λένε ότι υποστηρίζουμε την ελληνική επιθυμία να μη γίνει αναδιάρθρωση, άρα δεν τοποθετούνται ως ταμείο για την αναδιάρθρωση.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Στηρίζουν εμάς απλώς επειδή λέμε εμείς ότι…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Λένε ότι είναι δική μας επιλογή.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Βέβαια αν μιλούσε το Ταμείο για αναδιάρθρωση, όπως αντιλαμβάνεστε η επόμενη δόση θα ήταν χαμένη, όπως είναι λογικό.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σωστό.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Ο κ. Βινιάλ δήλωσε ότι το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας έχει σχεδιαστεί με βάση το δεδομένο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι αυτό ίσχυε όταν ξεκίνησε πριν ένα χρόνο, τον περασμένο Μάιο δηλαδή και είπε ότι αυτό ισχύει και σήμερα. Εξήγησε ότι δε χρειάζεται κανείς να προχωρά σε εικασίες για το τι θα μπορούσε να συμβεί και ότι αυτό που χρειάζεται είναι να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το πρόγραμμα όπως έχει σχεδιαστεί, έτσι ώστε όπως είπε να μη χρειαστεί να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο ζήτημα, εννοεί το θέμα της αναδιάρθρωσης.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μιχάλη κάτσε δυο λεπτά. Όταν βγαίνει ο Σόιμπλε στη «ΒΕΛΤ» νομίζω βγαίνει σήμερα και λέει υπό προϋποθέσεις, να το δούμε, μπορεί να είναι εθελοντικό, είναι κάτι που συζητιέται, θα πάρουμε πρώτα μία έκθεση για να δούμε τη βιωσιμότητα κ.λπ. Δηλαδή έχουμε δυο μπάστακες εδώ πέρα, ένα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ένα την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λέει όχι και η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει το συζητώ, τι να καταλάβουν και οι αγορές, τι να καταλάβει και η μάνα μου στο χωριό.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Να θυμάσαι ένα πράγμα το οποίο πρέπει  να το πούμε, δυστυχώς και με ευθύνη όλων μας δεν το είπαμε μέχρι τώρα, για να γίνει η αναδιάρθρωση πρέπει να υπάρχει υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συντεταγμένα και με εθελοντική βάση.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το είπαμε αυτό. Το έχουμε πει αυτό.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Αν δεν υπάρχει αυτό, δεν μπορεί να γίνει η αναδιάρθρωση.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είναι προφανές Μιχάλη ότι πρέπει να θέλουν και τα δύο μέρη για κάτι τέτοιο.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Πολύ σωστά.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είναι προφανές, δεν μπορούμε εμείς μόνοι μας. Δηλαδή αν εγώ σου οφείλω χρήματα, δεν μπορώ εγώ να σου δώσω τα μισά αν δε θες και εσύ.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μπορώ, αλλά στάση πληρωμών είναι άλλο.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Εντάξει, αυτό είναι πτώχευση τώρα, δεν το συζητάμε.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Επίσης η «συμβουλή», σε εισαγωγικά η λέξη αν θέλετε, προς την Αθήνα από πολλούς στο εξωτερικό, είναι να υπάρξει ένα πάντρεμα με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, να βαδίσουν δηλαδή μαζί τρεις χώρες, διότι με αυτό τον τρόπο θα είναι πιο εύκολο να γίνει αναδιάρθρωση, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τους υπόλοιπους. Όχι μόνο για την Πορτογαλία και για τους υπόλοιπους.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για κάτσε Μιχάλη, δυο λεπτά. Υπουργέ μου, εσείς τώρα, συγνώμη, έχετε κουβεντιάσει ποτέ στην κυβέρνηση με τον Πρωθυπουργό, με τον κ. Παπακωνσταντίνου που περνάτε ώρες εκεί κάθε μέρα.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ή με τους ξένους.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Με τους ξένους που έρχονται και σας βλέπουν κάθε τόσο και τους λέτε και σας λένε, έχει κουβεντιαστεί τέτοιο θέμα;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Καμπουράκη, οφείλω να σας πω ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης είναι ένα μεγάλο, σύνθετο και ευαίσθητο ζήτημα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ωραία. Παρακάτω.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Από εκεί και πέρα η συνεχιζόμενη δημόσια συζήτηση γύρω απ αυτό το θέμα και μάλιστα στη συγκεκριμένη συγκυρία, κάνει τις αγορές, όπως γνωρίζετε, να αντιδρούν με τον πλέον νευρικό τρόπο. Και θα έλεγα ότι υπονομεύει την προσπάθεια της χώρας μας να βγει στις αγορές.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Στον κ. Σόιμπλε τα λέτε αυτά προφανώς. Δηλαδή θέλω να πω ότι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών έθεσε το θέμα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Νομίζω το καταλαβαίνουμε, πως αυτό που λέω ισχύει για όλους και προς κάθε κατεύθυνση.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ναι, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι αν ακούει κάποιος τον κ. Σόιμπλε να λέει θα δούμε μήπως χρειαστεί αναδιάρθρωση ή νέα σκληρά μέτρα, αντιλαμβάνεστε τα μηνύματα που για τις αγορές δεν είναι…
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Σαραντάκο, όσο συνεχίζεται αυτή η συζήτηση γύρω απ το θέμα της αναδιάρθρωσης, τι δείχνει; Προσπαθεί  να πιστοποιήσει -και πιστεύω ότι είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε, παίζουμε παιχνίδια άλλων που είναι σε βάρος της χώρας μας-, ότι η χώρα μας αδυνατεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της.
Πιστεύω ότι δεν ωφελεί σε τίποτα η δημόσια συζήτηση γύρω απ το θέμα της αναδιάρθρωσης.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Η ιδιωτική;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν κάνω αντιπαραβολή, μιλάω για τη συνεχιζόμενη δημόσια συζήτηση που δημιουργεί συνολικότερα ένα κλίμα και στο εσωτερικό και στον διεθνή περίγυρο.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Εγώ συμφωνώ σε αυτό που λέει, έχει δίκιο.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Η Βάσω;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δε θέλω να σχολιάσω τις δηλώσεις κανενός συναδέλφου. Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το γνωρίζετε πολύ καλά και υπογραμμίζω με κατηγορηματικό τρόπο ότι η συνεχιζόμενη δημόσια συζήτηση δεν ωφελεί τα συμφέροντα της χώρας.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Προφανώς όμως δεν έχετε πείσει φοβάμαι τους εταίρους μας. Όταν βγαίνει ο κ. Σόιμπλε και το λέει αυτό, προφανώς δεν έχετε εκπέμψει το μήνυμα το ισχυρό που εκπέμπετε προς το εσωτερικό.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ο κ. Σόιμπλε ,απ ότι εγώ τουλάχιστον αντελήφθην, δε μίλησε για μια αναδιάρθρωση σαν αυτή που συζητάτε.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Οι αναδιαρθρώσεις είναι, εγώ που έκατσα και κοίταξα λίγο, μπορεί να είναι και 50 λογιών. Δεν είναι μία. Δεν είναι ένα μοντέλο.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ούτε ένας δανειστής είναι.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ούτε ένας δανειστής, ούτε ένα μοντέλο. Δηλαδή κανείς μπορεί άλλα να λέει και άλλα να εννοεί και άλλα να γίνουν στην πραγματικότητα.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Γι αυτό λένε το εθελοντικό και το ιδιωτικό, του καθενός ξεχωριστά, μπορεί να έχει πέντε διαφορετικά μοντέλα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μιχάλη για εξήγησέ μου κάτι, υποτίθεται, ο Υπουργός λέει να μη μιλάμε γι αυτά τα πράγματα, διότι βλάπτουμε την εικόνα της χώρας. Αλλά εν πάση περιπτώσει. Ας τη βλάψουμε λίγο σήμερα μόνο.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Καμπουράκη νομίζω ότι αυτό το οποίο θα βοηθούσε και αυτό που είναι  σωστό και σοβαρό να κάνουμε, είναι να δούμε πως προχωρούμε το πρόγραμμα πάνω στο οποίο βαδίζουμε, ποια είναι η αποτελεσματικότητά του και περισσότερο να δούμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που οριοθετεί τις δυνατότητες της χώρας.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ναι, αλλά όταν σας λέει η κα Διαμαντοπούλου εγώ δεν μπορώ να κόψω άλλα 300 και μπορεί να έχει και δίκιο, δε λέω εγώ, αλλά..
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν είναι ούτε άλλο ένα μνημόνιο, ούτε μια λίστα περικοπών και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το δούμε έτσι. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα οριοθετεί τις δυνατότητες της χώρας να προχωρήσει το επόμενο διάστημα, μέχρι το 2015, μειώνοντας τα ελλείμματα που πρέπει να μειώσουμε, γιατί πέρα απ τα ελλείμματα, δε θα πρέπει να  διαφύγει της προσοχής  μας ότι κάθε χρόνο οι τόκοι αυξάνονται και σε αυτό το  διάστημα θα έχουμε να πληρώσουμε επιπλέον 8 δισ. τόκους. Άρα, από τα 23 δισ. που είναι το κόστος προσαρμογής αυτού του προγράμματος, τα 8 περίπου δισ. είναι τόκοι. Επομένως,  εμείς πρέπει να δούμε γι αυτό το διάστημα…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: 15 μας μένουν δηλαδή στην πραγματικότητα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα πρέπει να δούμε γι αυτό το χρονικό διάστημα πως η χώρα οριοθετεί τα βήματά της.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα τα πούμε αυτά Υπουργέ μου, θα τα πούμε μετά. Μιχάλη μου, για εξήγησε κάτι στον κόσμο. Η Ελλάδα εάν υποθέσουμε ότι μιλήσουμε γι αυτή την περιβόητη αναδιάρθρωση, το haircut κ.λπ. κ.λπ., αυτό το εθελοντικό σημαίνει ότι κάθομαι εγώ με τον Σαραντάκο, εγώ του έχω δανείσει λεφτά και αυτός χρωστάει, διότι είναι ανοικοκύρευτος ή γιατί είμαι εγώ τοκογλύφος ή και τα δύο και κουβεντιάζουμε. Και μου λέει αυτός, δεν μπορώ να σου δώσω τα λεφτά σου αδερφέ όλα, να κάνουμε μία συμφωνία να πάρεις τώρα μερικά και να μου κόψεις και μερικά για να έχεις να παίρνεις, αλλιώς καθόλου. Έτσι δεν είναι;
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Αυτό συζητείται όπως έχεις καταλάβει.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αλλά όταν Μιχάλη μου…
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Αλλά αν μου επιτρέπεις, βασικά παρά το γεγονός ότι όπως είπαμε δεν υπάρχει καμία επίσημη συζήτηση, υπάρχουν ανεπίσημες κουβέντες.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Όχι Μιχάλη, το βάζουν και οι Γερμανοί. Δεν είναι έτσι. Δε συζητάμε μόνο οι δημοσιογράφοι ή όσοι θέλουν το κακό της οικονομίας. Συζητάνε και οι ξένοι γι αυτό το πράγμα δυστυχώς.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Εν πάση περιπτώσει αυτοί που πρέπει να συζητήσουν είναι οι δανειστές. Αυτοί που πρέπει να μπουν στο διάλογο είναι οι δανειστές. Το Ταμείο μέχρι στιγμής δεν έχει μπει σε καμία συζήτηση.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν είναι μόνο δανειστής το Ταμείο.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Υποθέτω ότι θα γίνει μια πρώτη συζήτηση στη συνάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου με τον κ. Ντομινίκ Στρος-Καν αυτό το Σαββατοκύριακο.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το θέμα όμως Μιχάλη μου είναι ότι δεν είναι μόνο το Ταμείο. Είναι το Ταμείο Συνταξιούχων στη Φιλανδία η οποία έχει ομόλογα.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Το καταλαβαίνω. Εν πάση περιπτώσει εγώ όσον αφορά τις πληροφορίες που υπάρχουν από εδώ, να πούμε ότι μια πρώτη συζήτηση όπως είπαμε θα γίνει το Σαββατοκύριακο και οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι ανεπίσημα συζητούνται δύο τρόποι. Ο ένας τρόπος είναι η πολύ μεγάλη επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Όλου του χρέους εννοείς, όχι των 110.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Πάντα μιλάμε για όλο το χρέος πια. Ή το κούρεμα των ομολόγων στο μισό, στο 50 με 60%. Αυτά τα δύο σενάρια υπάρχουν. Όλα τα υπόλοιπα απορρίπτονται.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το εθελοντικό αυτό πως θα γίνει Μιχάλη απ τη στιγμή που ένα κομμάτι των ομολόγων το έχουν οι τράπεζες οι ευρωπαϊκές, αλλά ένα κομμάτι το έχουν οι Κινέζοι, οι Γιαπωνέζοι, οι Κορεάτες.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Πρέπει να εξηγήσουμε ότι αυτό αν γίνει, θα γίνει το 13 με το νέο μηχανισμό, επειδή ο νέος μηχανισμός το προβλέπει.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πάντως ο κ. Στουρνάρας ο Πρόεδρος του ΙΟΒΕ που έχει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο χθες στο «ΕΘΝΟΣ» προέταξε περισσότερο αυτό που είπε ο Μιχάλης περί επιμήκυνσης του συνολικού χρέους.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Περί πολύ μεγάλης επιμήκυνσης όμως.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Της χώρας. Αυτό όμως ωφελεί και τους δανειστές, διότι αντιλαμβάνεσαι Μιχάλη ότι αν μεγαλώσει ο χρόνος…
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Στην ουσία δε χάνουν τίποτα. Κερδίζουν.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μεγαλώνουν και οι τόκοι.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Πολύ σωστά.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δηλαδή σου μικραίνω τη δόση, αλλά σου μεγαλώνω το διάστημα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πώς θα γίνει τώρα; Γιατί το κούρεμα παιδιά σημαίνει ότι εκεί που έχει το ΙΚΑ ή ο ΟΑΕΕ έχει ένα ομόλογο αξίας 1 δις, αν το κουρέψει 40% θα έχει ξαφνικά 40% κάτω.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Γι αυτό είπα ότι είναι ένα ζήτημα πολύ σύνθετο και με πολλαπλές διαστάσεις και συνέπειες.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και πρόσεξε και κάτι άλλο. Αν εγώ σου δώσω που σου χρωστάω τα χρήματα τα μισά και ξαναέχω ανάγκη να μου δανείσεις, θα μου δανείσεις; Μάλλον όχι.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όχι. Αν γίνει με εθελοντική μπορεί να σου δανείσει.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Μπορεί και να μη σου δανείσει..
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ή θα είμαστε 70 χρόνια στο μηχανισμό στήριξης.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Μιχάλη σε όλες τις αναδιαρθρώσεις παίρνεις το πολύ μεγάλο ρίσκο ότι θα αργήσεις να επανενταχθείς στις αγορές.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Καμπουράκη, αυτό τόνισα πριν, ότι η συνεχιζόμενη δημόσια συζήτηση υπονομεύει την προσπάθεια της χώρας να βγούμε στις διεθνείς αγορές και να δανειστούμε και εμείς και οι τράπεζές μας.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Αν μου επιτρέπετε, ο αξιωματούχος του ταμείου αναφέρθηκε, ρωτήθηκε γιατί μετά την πάροδο ενός έτους από την έναρξη του ελληνικού προγράμματος τα spreads παραμένουν ψηλά και απάντησε ότι απ τη στιγμή που μια χώρα απολέσει την εμπιστοσύνη των αγορών, χρησιμοποίησε αυτή τη φράση, δεν μπορεί να την επανακτήσει αμέσως. Είπε μάλιστα ότι για να συμβεί αυτό, να επανακτήσει δηλαδή την εμπιστοσύνη, χρειάζεται χρόνος και η χώρα οφείλει στην πορεία να επιδείξει την αναγκαία αποφασιστικότητα. Φαντάζεστε τι θα συμβεί αν έχουμε και αναδιάρθρωση.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πάντως θέτει θέμα αποφασιστικότητας υποθέτω, αυτό που συζητείται, ότι ψηφίζονται νόμοι αλλά κάποιοι από τους νόμους δεν εφαρμόζονται μάλλον.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Και  υπάρχουν όπως έχουμε πει σε αυτή την εκπομπή, υπάρχουν σφοδρά παράπονα από την πλευρά του Ταμείου. Το θέμα θα συζητηθεί όταν εμφανιστούν στην Ελλάδα την πρώτη βδομάδα του Μαΐου. Θα είναι δύσκολες οι συναντήσεις.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το Ταμείο έχει παράπονα και εμείς έχουμε απ το Ταμείο.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέτει θέμα ότι η αναδιάρθρωσης δεν ήταν στους όρους της συμφωνίας.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Δεν ήταν στους όρους.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μιχάλη μου τα λέμε. Ευχαριστούμε πολύ.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Καλή σας μέρα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να πας για ύπνο. Σε στέλνουμε για ύπνο τώρα.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Ναι.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν κοιμάται νωρίς.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τι νωρίς; 1 η ώρα το βράδυ είναι εκεί.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είναι νωρίς για το Μιχάλη.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει. Καλημέρα. Υπουργέ μου θα τα πούμε τώρα μετά το διάλειμμα, θα μας πει για τα φορολογικά ορισμένα θεματάκια.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και όχι μόνο, υπάρχουν θέματα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και όχι μόνο. Διάλειμμα.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλημέρα σας. Είμαστε εδώ με τον Γιάννη Σαραντάκο. Ο Γιώργος είναι αρρωστούλης σήμερα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Να του ευχηθούμε περαστικά.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Εντάξει, καλά είναι. Μια ίωση προφανώς έχει. Ο κ. Κουσελάς, Υφυπουργός Οικονομικών, ο Ανδρέας Χριστοδουλάκης εδώ, ο οικονομικός συντάκτης της εκπομπής.  
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Καλημέρα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και ο Βαγγέλης Αμπελιώτης, ο φοροτεχνικός και φίλος εδώ και συνεργάτης. Καλημέρα Βαγγέλη. Μας έλεγε – θα πάμε στο Θοδωρή τώρα – αλλά στο διάλειμμα διάβαζε ο Υπουργός κάτι νούμερα που μου σηκώθηκαν όλες οι τρίχες που μου έχουν απομείνει, γιατί δεν έχω και πολλές, μου σηκώθηκαν όρθιες επάνω. Θα μας τα πει μετά. Έλα Θοδωρή.
Πρόβλεψη καιρού
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπουργέ μου, πριν πάμε στα φορολογικά, τα οποία εδώ ο Βαγγέλης και ο Αντρέας έχουν πολλά και διάφορα να σου πουν, για πείτε μας, εδώ σας κατηγορούν ότι δεν πιάνετε, μειωμένα έσοδα, φωνάζει το Δ.Ν.Τ. ότι δεν κυνηγάτε τους φοροφυγάδες, δεν τους πιάνετε κλπ., κλπ., και εδώ μας διάβασες κάτι νούμερα τα οποία εμένα με εξέπληξαν.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν είναι έτσι, ότι δεν κυνηγάμε τους φοροφυγάδες. Κύριε Καμπουράκη η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν είχαμε όλα τα μέσα - θεσμικά και τεχνικά- προκειμένου η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής να γίνει με αποτελεσματικό αλλά και αποφασιστικό τρόπο. Μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου και την ολοκλήρωση των σχεδιασμών που έχουμε κάνει και των διασταυρώσεων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, είμαστε πλέον έτοιμοι και έχουμε την πεποίθηση ότι αυτή η προετοιμασία θα αποδώσει καρπούς.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μην τα λέτε, διότι ύστερα από ένα χρόνο θα λέμε πάλι τα ίδια.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι, δεν λέμε πάλι τα ίδια, γιατί δεν είναι τα ίδια. Έχουν αλλάξει οι συνθήκες, οι όροι και οι προϋποθέσεις.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ναι, αλλά πέρασαν και 18 μήνες από τις εκλογές που είναι το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν καθίσαμε με σταυρωμένα χέρια. Στους 18 μήνες…
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ναι, αλλά λέτε ότι τώρα αρχίζουν…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πόσα χρωστάνε, πείτε μας.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κάτω από αντίξοες συνθήκες, το γνωρίζετε, καταφέραμε το 2010 να έχουμε μια αύξηση των εσόδων κατά 5,4%.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Υπήρχε η περαίωση. Υπήρχαν διάφορα έκτακτα πράγματα.  
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Από την περαίωση πήραμε ένα δισεκατομμύριο.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ημιυπαίθριοι.  
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Ωραία, πήγε καλά η περαίωση. Είσαστε ευχαριστημένος εσείς από τη μηχανισμό που έχετε και δουλεύετε; Αυτό είναι το πιο βασικό από όλα. Είσαστε ευχαριστημένος; Έχετε ένα μηχανισμό που υποτίθεται ότι πρέπει να λειτουργεί και με κάποια κριτήρια δικαιοσύνης, όχι να χτυπάει αυτόν που χρωστάει, και έτσι λειτουργείτε εσείς τουλάχιστον. Ο μηχανισμός που υπάρχει κάτω από σας και δουλεύει, εννοώ τους υπηρεσιακούς και κάτω, είναι επαρκής, είναι εξοπλισμένος, είναι έτοιμος, είναι διατεθειμένος κυρίως ή υπάρχει αυτό που λένε όλοι, γιατί το λέει όλος ο κόσμος, περί λευκής απεργίας λόγω ενιαίου μισθολογίου;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι κ. Χριστοδουλάκη, δεν μιλάμε για λευκή απεργία. Ο φοροεισπρακτικός  μηχανισμός, και το γνωρίζετε, ήταν σχεδόν διαλυμένος. Τον Οκτώβριο του 2009 τον στήσαμε ξανά στα πόδια του. Έχει αδυναμίες και προβλήματα, γι αυτό με το φορολογικό νομοσχέδιο προχωράμε σε μια ριζική αναδιάρθρωση του Ελεγκτικού Σώματος και αμέσως μετά σε μια συνολική αναδιάρθρωση και ανασυγκρότηση του συνόλου του εισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ποιους χτυπάτε τώρα; Ποιους κυνηγάτε; Ποιους ελέγχετε;  Πέραν του γενικού ελέγχου σε όλο τον κόσμο, ποιους ελέγχετε;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, εστιάζουμε την προσοχή μας στα μεγάλα εισοδήματα. Ήδη έχουν ξεκινήσει στοχευμένοι έλεγχοι. Μία από τις πέντε ομάδες που έχουμε συστήσει για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ασχολείται ακριβώς με τον μεγάλο πλούτο και ήδη είναι έτοιμες τέσσερις δράσεις αυτή τη στιγμή κ. Καμπουράκη, οι οποίες προχωρούν. Έχουμε 9.500 άτομα τα οποία το 2007 δεν δήλωσαν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ήδη οι 100 πρώτοι έχουν σταλεί στα ΔΕΚ για έλεγχο. Ξεκινάμε… .
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Τους έχετε δώσει τη δυνατότητα ρύθμισης με υπαγωγή…
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Τους καλέσαμε, τους δώσαμε τη δυνατότητα ρύθμισης.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Έχουν έρθει;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όσοι δεν ανταποκρίθηκαν ελέγχονται άμεσα με τα…
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πόσοι είναι αυτοί που δεν ανταποκρίθηκαν;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι 9.437 άτομα για την περίοδο του 2007. Αυτή είναι μια πρώτη λίστα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτοί δεν έκαναν…
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Καθόλου δήλωση μεγάλης ακίνητης. Υπουργέ, υπάρχουν και 18.000 επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έκαναν καθόλου δήλωση ΦΠΑ το πρώτο δίμηνο, καμία δήλωση.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Το τρίμηνο.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Το τρίμηνο, ναι.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτό τι σημαίνει; Δεν είχαν οι άνθρωποι να πληρώσουν ή είπαν εγώ…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Συγγνώμη, τι θα πει δεν έκαναν δήλωση;
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν υποβάλανε δήλωση.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν υπέβαλαν ΦΠΑ.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: 18.000, δεν είναι ένας και δύο.  
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ:  Αυτό σημαίνει ότι ήταν χρεωστικοί, δηλαδή ήταν να πληρώσουν.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Βέβαια.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Και απεφάσισαν να μην πληρώσουν και δεν υπέβαλαν δήλωση.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καθόλου.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καθόλου. Αυτούς, λοιπόν, τους εντοπίσαμε ήδη, από τους 107.000 που έπρεπε να υποβάλουν τριμηνιαία δήλωση ΦΠΑ, δεν υπέβαλαν 22.000. Εστάλησαν ήδη 18.000 e-mail. Είναι τα πρώτα e-mail που εστάλησαν, με βάση τα οποία τους καλούμε να έλθουν να υποβάλουν δήλωση και να πληρώσουν.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Υπουργέ, αυτοί πρέπει να…
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα σταλεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, γι αυτούς που δεν θα ανταποκριθούν, ένα δεύτερο e-mail και αυτοί που και πάλι δεν θα ανταποκριθούν θα κληθούν πλέον να πληρώσουν τον ΦΠΑ που αναλογεί στο μέσο όρο του τελευταίου τριμήνου.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τεκμαρτό.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα τους το βγάλει τεκμαρτό, ναι, με μέσο όρο.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Καμπουράκη να συμπληρώσω ότι, Υπουργέ, δεν είναι το τρίμηνο. Είναι αυτοί που τηρούν τρίτης κατηγορίας, γιατί αυτοί που είναι τρίμηνο υποβάλλουν μετά τις 20 Απριλίου. Είναι αυτοί που ήταν στο Γενάρη.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτοί που ήταν τον Ιανουάριο, ναι.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Και να σας πω το ποσοστό. 107.000 περίπου είναι που τηρούν Γ κατηγορίας βιβλία και περίπου είκοσι δεν υπέβαλαν.  
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αυτό λέμε.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Δηλαδή στις 107.000…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για κάτσε, αυτός δηλαδή ο οποίος δεν είχε λεφτά, και να μην υποβάλλει, ξέρει ότι θα τον πιάσουν.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Αυτό δείχνει όμως και έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Δηλαδή είναι κάποιοι οι οποίοι δεν είχαν να πληρώσουν.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Είναι ένας στους πέντε. Είναι πολλοί. Εγώ γι αυτό το επισημαίνω.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Να ρωτήσω κάτι. Κύριε Υπουργέ, στο Υπουργείο Οικονομικών γίνεται ο διαχωρισμός αυτός; Δηλαδή μεταξύ του φοροφυγά που έχει λεφτά και δεν πληρώνει και εκείνου ο οποίος δυσκολεύεται να πληρώσει, έχει κάνει τη δήλωσή του, χρωστάει στην Εφορία και λόγω κακού προγραμματισμού, επειδή έχει πέσει έξω το μαγαζί του, δεν μπορεί να πληρώσει. Αυτός ο διαχωρισμός γίνεται;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Σαραντάκο, όχι μόνο γίνεται, αλλά και του παρέχονται όλες οι ευχέρειες και οι δυνατότητες να πληρώσει.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Του δίνει τη δυνατότητα με δόσεις να πληρώσει, σε έξι δόσεις.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και τώρα που μιλάμε γίνεται αυτό. Δηλαδή κάποιος που χρωστάει και δεν έχει να δώσει, μπορεί να..
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Βεβαίως γίνεται. Αυτοί που κυνηγάμε και είναι στο στόχαστρο, είναι όσοι συστηματικά φοροδιαφεύγουν.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μάλιστα, όχι αυτός που δεν έχει να πληρώσει
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Γίνεται διαχωρισμός -και υπάρχει αυτή η δυνατότητα- μεταξύ αυτών που ξέρουμε ότι είναι συνεπείς και αντιμετωπίζουν συγκυριακές δυσκολίες.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ταμειακά προβλήματα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Συνήθως αυτοί αφήνουν, δεν πληρώνουν και πηγαίνουν σε προσωρινό έλεγχο. Βεβαιώνεται όλο το ποσό. Τώρα με τον νέο φορολογικό νόμο πληρώνεις το 20%.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και κάνουν ρύθμιση μετά.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Και το άλλο με ρύθμιση.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μία δεύτερη ομάδα λοιπόν, 1.700 φυσικά πρόσωπα, είναι εργολάβοι, οι οποίοι αγοράζουν και πωλούν οικόπεδα, σπίτια, πολυκατοικίες χωρίς να έχουν δηλώσει το εισόδημα σαν τέταρτη πηγή εσόδων.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εργολάβοι;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: 1.700.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα τα βάλετε με τους εργολάβους.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτοί οι 1.700 έχουν….
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Κτηματομεσίτες εννοεί που αγοράζουν και…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, κτηματομεσίτες. Οι οποίοι τι είναι αυτοί; 1.700 οι οποίοι δεν;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Έκαναν αγοραπωλησίες χωρίς να έχουν δηλώσει τα εισοδήματα, τα οποία έχουν πάρει από τις αγοραπωλησίες αυτές.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Άρα έχουμε 9.500 που δεν έκαναν δήλωση Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και 1.700 real estate και διάφορα τέτοια.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Καλά, κάποιος μπορεί να πουλήσει ένα σπίτι ή να αγοράσει ένα οικόπεδο…
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Το κάνει σαν φυσικό πρόσωπο. Το παίρνει σαν φυσικό πρόσωπο και του πουλάει…
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μιλάμε για τους στοχευμένους ελέγχους που αφορούν στο μεγάλο πλούτο.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Άλλο;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Άλλα 150 φυσικά πρόσωπα, τα οποία θα ελεγχθούν άμεσα για το πόθεν έσχες, ανεξάρτητα σε ποια κοινωνική κατηγορία και τάξη ανήκουν. Αυτοί έχουν επιλεγεί…
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτοί υποθέτω Υπουργέ βρέθηκαν με πολλά χρήματα, με πολλά περιουσιακά στοιχεία.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Έχουν επιλεγεί με κριτήρια επικινδυνότητας.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πόσοι είναι αυτοί; 1.000;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: 150.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: 150 όλοι κι όλοι, οι οποίοι τους έχετε βρει κότερα, λεφτά, αυτά και τα λοιπά.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Καταθέσεις συνήθως.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καταθέσεις.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ελέγχεται το πόθεν έσχες τους.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Έχετε και πολιτικούς μέσα;
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μια και μιλάμε για πόθεν έσχες.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δε ρωτάτε τι επάγγελμα κάνουν.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ό,τι είναι στη λίστα, ασφαλώς.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Εκείνο τώρα που λέμε για καταθέσεις, με εκείνη την ιστορία με εκείνους που βγάλανε λεφτά στο εξωτερικό, υπάρχει, προχωρήσατε σε συνεργασία με την Ελβετία να δείτε ποιοι είναι, τι είναι, αν είναι; Έχει προχωρήσει καθόλου αυτό;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Με τη Ελβετία προχωρεί η διαδικασία ώστε να συναφθεί μια διμερής σύμβαση, όπως θα συνάψει και η Γερμανία, προκειμένου να έχουμε στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν δίνουν οι Ελβετοί στοιχεία Υπουργέ μου. 40 χρόνια θα σε ταλαιπωρούν, θα γίνεις Πρωθυπουργός, θα πάρεις σύνταξη και αυτοί ακόμα θα συζητάνε. Οι Ελβετοί θα δώσουν στοιχεία;
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Εκτός αν τα πάρεις αλλιώς, όπως τα πήρε η κα Μέρκελ μέσω χάκερ.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Καμπουράκη, οι διαπραγματεύσεις είναι σε πολύ καλό δρόμο. Έγινε η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Ελβετικής Ομοσπονδίας, του κ. Παπακωνσταντίνου με τον ομόλογό του και είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ανδρέα…
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Ναι.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μάλλον κάτσε, επειδή έχουμε σε κάρτες ορισμένα πράγματα.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Σημαντικές κάρτες.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σημαντικές κάρτες. Πριν από αυτό, να ρωτήσω κάτι κ. Υπουργέ; Γενικότερο πολιτικό. Εχθές άκουγα εγώ τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος λέει ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα έχουμε ας πούμε μείωση του μισθολογικού κόστους του δημοσίου. Έτσι;
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Από το ενιαίο μισθολόγιο.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Από το ενιαίο μισθολόγιο θα βγει αυτό.  
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μπράβο. Αυτό δεν σημαίνει πρακτικά ότι θα μειωθούν τα λεφτά που παίρνουν οι άνθρωποι; Δεν είναι μείωση μισθών αυτό το πράγμα;
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και μην πείτε μείωση μισθών ότι δεν είναι γιατί δεν θα κόψετε τους μισθούς, γιατί προφανώς μιλάμε για τα επιδόματα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όταν δηλαδή έδινε το κράτος 10 δισ., 100 δισ., δεν ξέρω πόσα έδινε, σε μισθούς, και πει ότι με το πρόγραμμα θα πάει στα 80, 20 δισ.θα λείψουν από αυτό. Άρα…
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Τα επιδόματα είναι αυτά που θα την πληρώσουν…
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ακριβώς.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Οι συνολικές αποδοχές θα μειωθούν.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι ανάγκη -και νομίζω ότι αυτό το αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι- να υπάρξει εξορθολογισμός στα επιμέρους, στα δεκάδες μισθολόγια τα οποία υπάρχουν σήμερα στο δημόσιο τομέα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, προς τα κάτω.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Ο Υπουργός είπε οριζόντια δεν θα κοπούν. Έχει έννοια αυτό.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ναι, γιατί δεν είναι κ. Αμπελιώτη ίδιοι οι μισθοί.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Ακριβώς.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Λέω να υπάρξει εξορθολογισμός. Το αν κάποιοι θα μειωθούν, κάποιοι θα αυξηθούν, αυτό είναι άλλο ζήτημα. Όμως…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μπορείτε να πείτε στους ανθρώπους που είναι, σε τι ποσοστό, γιατί υπάρχουν ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι που θα έχουν έστω και μια μικρή αύξηση από το ενιαίο μισθολόγιο.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αυτοί που είναι χαμηλά. Οι υπάλληλοι του Υπουργείου του κ. Κουσελά…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπάρχουν και πολλοί που θα έχουν μείωση.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Οι υπάλληλοι του Υπουργείου του κ. Κουσελά.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τι ποσοστό είναι αυτών που θα πάρουν προς τα πάνω ή θα μείνουν ίδιοι;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό δεν μπορώ να το συζητήσω αυτή τη στιγμή, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι επεξεργασίες για το ενιαίο μισθολόγιο. Είναι ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό ζήτημα...
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πάντως θα θιγούν οι υπάλληλοι στο δικό σας Υπουργείο περισσότερο απ ό,τι ακούω κ. Κουσελά.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: …θα μας φάει όλο το καλοκαίρι και νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς να ανοίξουμε μια τέτοια κουβέντα. Άλλωστε, δεν υπάρχουν και επαρκή στοιχεία.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Αυτοί που έχουν πολλά και μεγάλα επιδόματα.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Ο Υπουργός για ευνόητους λόγους δεν θέλει να μιλήσει. Είναι ο λόγος που το Γενικό Λογιστήριο έχει απεργία. Είναι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πού υπάγεται;
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Όχι, οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου έχουν ένα πολύ καλό μισθολογικό καθεστώς, παίρνουν πολύ καλά χρήματα. Είναι φανερό ότι επειδή…
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν έχουν ληφθεί οι αποφάσεις.
(Διαλογικές συζητήσεις)
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Εγώ το λέω.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εγώ πάντως ως παλιός συνδικαλιστής δεν θα έπαιρνα απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση χωρίς να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις και χωρίς…
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το βλέπουν πού πάει.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ήσασταν συνδικαλιστής τον καιρό της ευμάρειας κ. Κουσελά, όχι τον καιρό του Δ.Ν.Τ.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και το βλέπουν. Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών το βλέπουν κ. Κουσελά πού πάει το πράγμα. Νομίζω ότι έχουν την αίσθηση να προβλέψουν ότι στο Υπουργείο Οικονομικών…
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Ήδη έχουν μειωθεί κατά πολύ οι αμοιβές των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ναι, αλλά δεν προχωράς σε απεργιακές κινητοποιήσεις με βάση προβλέψεις. Η απεργία -και μάλιστα κάτω από τις σημερινές συνθήκες- πιστεύω ότι είναι το έσχατο όπλο που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Και σε μια κρίσιμη στιγμή, γιατί τώρα το Γενικό Λογιστήριο έχει πολλή δουλειά να κάνει.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Αυτοί που την έχουν πληρώσει περισσότερο από τις μειώσεις είναι οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, εντάξει.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ναι, αλλά θέλω να σας πω κ. Αμπελιώτη ότι είχαν και τα περισσότερα επιδόματα και τους μεγαλύτερους μισθούς στο Ελληνικό Δημόσιο.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Ναι, αλλά οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ειδικό καθεστώς αμοιβών.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ναι, αλλά η ψαλίδα είναι πάρα πολύ μεγάλη με άλλα Υπουργεία.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εκεί να τους υποστηρίξεις εσύ αμέσως.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Την πραγματικότητα λέω. Υπάρχουν και πολλοί που δουλεύουν..
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Πάντως στο ζήτημα αυτό δεν υπάρχουν αποφάσεις, δεν έχει γίνει οποιοσδήποτε διάλογος ούτε με την ΑΔΕΔΥ, ούτε στο εσωτερικό…
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα είναι μεγάλο θέμα για την κυβέρνησή σας πάντως και για την Κοινοβουλευτική σας Ομάδα το πώς θα περάσει το νέο μισθολόγιο. Νομίζω το αντιλαμβάνεστε αυτό. Δεν είναι εύκολο πράγμα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι ένα μεγάλο και ευαίσθητο ζήτημα, το καταλαβαίνει ο καθένας.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να σας πω τώρα Υπουργέ. Για να δούμε παιδιά, καταρχήν βλέπω εδώ, πέφτει το σύστημα το ΤΑΧΙS συνεχώς;
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Έχει προβλήματα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Έχει φρακάρει;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, υπάρχει μια φιλολογία γύρω από αυτό το ζήτημα η οποία εμένα με βάζει σε υπόνοιες, ορισμένες φορές, για το τι εξυπηρετεί. Το TAXIS είχε τέσσερις καθιερωμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέχρι σήμερα. Φέτος, για πρώτη φορά προστέθηκαν επτά καινούργιες. Δεν έχει καμία αδυναμία εξυπηρέτησης των φορολογικών…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δουλεύει δηλαδή κανονικά.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δουλεύει κανονικά. Αρκεί να σας πω ότι μέχρι σήμερα έχει δεχθεί 1.695.000 ηλεκτρονικές υποβολές.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Βαγγέλη, ισχύει αυτό;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Σας μιλάω με συγκεκριμένα στοιχεία.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Κοιτάξτε, ο Υπουργός σ αυτό που λέει έχουν μπει καινούργιες εφαρμογές, εγώ πιστεύω όμως ότι οι παρατάσεις δείχνουν την αναποτελεσματικότητα, δηλαδή το σύστημα έτσι όπως είναι δεν μπορεί να δεχθεί τον όγκο αυτόν που απαιτούνται, δηλαδή όλες πλέον οι δηλώσεις των επιτηδευματιών ηλεκτρονικά. Εντάξει, επειδή δεν μπορεί να τις δεχθεί το σύστημα το Υπουργείο, αναγκάστηκε  να πει ότι θα δοθούν και στις εφορίες όχι ηλεκτρονικά. Πρώτον αυτό.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν είναι υποχρεωτικό βρε παιδιά;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: 15 χιλιάδες περισσότερες αιτήσεις...
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι υποχρεωτικό.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Εμένα, για να μεταφέρουμε έτσι και την αύρα της αγοράς εδώ, μου λένε πολλοί ότι στον αυτοέλεγχο που προσπάθησαν να βάλουν δηλώσεις μέσα, δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, όταν κάποιοι ορισμένες φορές επιχειρούν να στείλουν πακέτα από την ίδια γραμμή, είναι φυσικό κι επόμενο να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση. Σε επικοινωνία που είχα με τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, μου είπε ότι ο μέσος όρος ροής ήταν πάρα πολύ καλός.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Υπουργέ ως προς τον ΦΠΑ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, στους Δικηγόρους, στους Συμβολαιογράφους, όλοι που έχουν υπαχθεί στο ΦΠΑ από 1/7 και μετέπειτα δεν μπορεί να βγει το ειδικό σημείωμα να πληρώσουν ΦΠΑ, ακόμα δεν έχει βγει και υπάρχουν προβλήματα το πώς θα βγει και είναι σημαντικά έξοδα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εν τω μεταξύ μου λένε κάτι λογιστές ότι δεν υπάρχουν χαρτιά φορολογικών δηλώσεων στις εφορίες να πάνε να πάρουν να συμπληρώσουν οι άνθρωποι;
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Όχι, υπάρχει έλλειψη.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπάρχει έλλειψη; Τυπώστε εκεί πέρα μερικά χαρτιά να έχουν. Θέλει ο άλλος να πάει να πάρει το χαρτί του να συμπληρώσει την αίτηση..
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Ήταν η πρόθεση να πάνε ηλεκτρονικά όλοι.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Φέτος γλιτώσαμε 250 τόνους χαρτιού, εστάλησαν λιγότεροι, επειδή έγιναν ηλεκτρονικές δηλώσεις.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: 250 τόνους;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: 250 τόνοι χαρτιού λιγότεροι. Σημαντική οικονομία, προστασία του περιβάλλοντος και μία σειρά…
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Εντάξει, είναι σημαντική οικονομία, αλλά άμα θέλει όμως και κάποιος λογιστής να βρει ένα χαρτί;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να σας πω, τώρα θα έχετε χαρτιά πολλά στην εφορία, αν πάρετε αυτές τις αποδείξεις που θα σας φέρουν τα τσουβάλια εκεί, να τα ανακυκλώσετε για να τις κάνετε φορολογικές δηλώσεις του χρόνου.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Πολτοποίηση και μετά φορολογικές δηλώσεις.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Πάντως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει το σύστημα να ανταποκριθεί, διότι αν δεν ανταποκριθεί το σύστημα όλες οι δηλώσεις να υποβάλλονται ηλεκτρονικά ούτε το ELENXIS μπορεί να περπατήσει, που έχετε δώσει μεγάλη βαρύτητα στο ELENXIS, διότι πως θα γίνουν οι διασταυρώσεις; Αν δεν υποβάλλονται ηλεκτρονικά τα στοιχεία δεν μπορεί να γίνουν διασταυρώσεις.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Να πούμε εδώ στον κόσμο ότι το ELENXIS είναι ένα σύστημα που κάνει διασταυρώσεις από μόνο του και μπορεί να τσεκάρει..
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Για μας αυτό είναι πολύ σοβαρό και σημαντικό. Διασταυρώσεις γίνοντα και πέρα από τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, οι οποίες ωστόσο για πρώτη φορά μας παρέχουν τη δυνατότητα και για πρόσθετες διασταυρώσεις.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Λοιπόν για πάμε στην κάρτα 8 παιδιά, που εδώ λείπει ο Οικονομέας σήμερα που ερεθίζεται, του τη δίνει με τις αποδείξεις και με τα χαρτάκια των αποδείξεων.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Λοιπόν εδώ υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να το μάθουν οι φορολογούμενοι και οι λογιστές. Στα μικρά εισοδήματα μέχρι 12 χιλιάδες που χρειάζονται αποδείξεις για το αφορολόγητο, κάποιοι πιστεύοντας ότι επειδή έχουν αποδείξεις ιατρικών επισκέψεων, ενοικίου, Δικηγόρου, οτιδήποτε διδάκτρων, ασφαλίστρων, τόκοι πρώτης κατοικίας, πιστεύουν ότι με αυτές τις αποδείξεις δε θα επιβαρυνθούν αν δεν υποβάλλουν τις αποδείξεις για το αφορολόγητο. Κακώς, αυτές οι αποδείξεις δε συμψηφίζονται και θα πρέπει να υποβάλλεις τις απαιτούμενες για στήριξη του αφορολογήτου αποδείξεις.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το αφορολόγητο είναι αγορές.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Με αγορές ακριβώς.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ψιλικατζίδικα, ρούχα, σουβλατζίδικα, σούπερ μάρκετ, βενζίνες, αυτά.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Ακριβώς, ξέρετε τι γίνεται; Πιστεύουν ότι με μια απόδειξη του ενοικίου θα καλύψουν το αφορολόγητο, γιατί μετά αφαιρείται από το φόρο. Δεν αφαιρείται σε αυτή την περίπτωση ο φόρος.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Βέβαια, να πούμε ότι οι αποδείξεις δυνητικά θα υπάρχουν για τελευταία χρονιά, από φέτος...
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Με την κάρτα;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Βέβαια.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πούντην;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα είναι έτοιμη.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πότε;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το αμέσως επόμενο διάστημα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να πούμε ένα παράδειγμα, συνταξιούχος με μηνιαίο εισόδημα 500 ευρώ και έσοδα από ενοίκιο ετησίως 2000 ευρώ..
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: 8,5 χιλιάδες εισόδημα, αυτός έχει απαιτούμενες να προσκομίσει Συμβολαιογράφους 850. Αν έχει μια δαπάνη από ένα νοσοκομείο που πήγε 400 ευρώ αυτός πιστεύοντας ότι επειδή έχει τη δαπάνη αυτή δε θα πληρώσει, κακώς το πιστεύει αυτό. Θα πληρώσει, διότι η δαπάνη αυτή δεν του αφαιρεί το φόρο την επιβάρυνση και θα πληρώσει 144 ευρώ. Μην πάμε δηλαδή σε τέτοιες περιπτώσεις να φορολογήσουμε..
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μάλιστα, από απλές αποδείξεις.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Άρα ο συνταξιούχος αυτός να βάλει μέσα το σούπερ μάρκετ του, γιατί δεν το γνωρίζουν αυτό ούτε οι λογιστές.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Είναι τεχνικό θέμα του TAXIS.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το ανώτατο που μπορεί να βάλει κανείς σε αποδείξεις πόσο είναι;
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Ο έγγαμος είναι 30.000 ευρώ και ο άγαμος 15.000 ευρώ.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Οικογενειακά;
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Ναι οικογενειακά 30 ο έγγαμος συνολικά σύζυγος και υπόχρεος..
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ανεξαρτήτως εισοδήματος που έχει.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Ανεξαρτήτως εισοδήματος που έχει, έχει τη δυνατότητα 30.000 και ο άγαμος 15.000. Εδώ θέλω να πω στον Υπουργό, Υπουργέ εδώ με αυτό δώσατε μια δυνατότητα στον κόσμο που προσκομίζει πολλές αποδείξεις να έχει σημαντικά ποσά επιστροφής.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πόσο δηλαδή; Αυτός που θα φέρει 30.000 ευρώ σε αποδείξεις πόσο θα έχει επιστροφή;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εδώ να πω, βέβαια, πως για επιστροφή  από 1500 ευρώ και πάνω θα υπάρχει έλεγχος, για να μη γίνουν αυτά που..
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Δηλαδή να σας πω ένα παράδειγμα, ένας που έχει εισόδημα 20.000 ευρώ και η σύζυγός του δεν έχει εισόδημα, μπορεί να προσκομίσει 30.000 ευρώ αποδείξεις, έχει υποχρέωση 3600 ευρώ, οπότε η διαφορά 30.000 μείον 3600 είναι 26.400 άρα έχει ελάφρυνση 2000...
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το παράδειγμα δεν είναι υπαρκτό βεβαίως, γιατί άμα βγάζει 20 χιλιάδες το χρόνο πως θα έχει 30.000 αποδείξεις;
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Ναι, λέω παρέχεται αυτή η δυνατότητα. Να σας πω κάτι; Στην Ελλάδα όλα γίνονται, παίρνω εγώ από σας, παίρνω από τον άλλον και τις βάζω.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μαύρα εννοείτε. Γιατί άμα έχω 20.000 εισόδημα πως θα έχω 30 χιλιάδες καταναλωτικές αποδείξεις;
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει τεκμήριο εκεί, θα το δεχθεί το σύστημα.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ναι θα το δεχθεί, αλλά δεν είναι πρακτικό, δηλαδή θέλω να πω δεν είναι πραγματικό..
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Λέω όμως παρέχεται η δυνατότητα.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Άλλο ναι, αν έχω άλλου είδους εισοδήματα.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Και πολλοί θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Λοιπόν έχει εδώ πέρα αλλαγές της τελευταίας στιγμής στη φορολογία. Για πείτε μας κ. Αμπελιώτη κάτι.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι κάτοικοι του εξωτερικού, φέτος ισχύουν τεκμήρια για τους κατοίκους του εξωτερικού ενώ το 2011 δεν ισχύουν. Δηλαδή κάποιος που έχει ένα μικρό σπίτι στην Ελλάδα 80 τετραγωνικών και μένει στο εξωτερικό έγγαμος, ένα αυτοκίνητο 1600, έχει τεκμήριο 10.800 ευρώ. Αυτό επειδή το αφορολόγητο των 12.000 έχει κλίμακα όχι μηδέν στον κάτοικοι εξωτερικού, έχει 5%, προσδίδει μαζί με την προκαταβολή φόρο 843 ευρώ. Εδώ θα πρέπει να πούμε στους κατοίκους του εξωτερικού..
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ενώ πέρυσι δεν είχε πληρώσει αυτός;
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Όχι, δεν είχε πληρώσει, μηδέν. Εδώ θα πρέπει να πούμε στους κατοίκους του εξωτερικού να χρησιμοποιούν τον κωδικό 693-694 που σημαίνει ότι κερδίζεις την προκαταβολή. Αν βάλεις αυτό, διότι ότι η δαπάνη αυτή δε θα ισχύει του χρόνου, γιατί δεν υπάρχει τεκμήριο, η επιβάρυνση αυτή των 843 ευρώ θα πέσει κάτω από τα 500. Οπότε τους προτείνουμε να βάζουν τον κωδικό 693-694 στις δηλώσεις τους. Επίσης ένα σημαντικό θέμα που έχει προκύψει είναι για τα ανήλικα παιδιά.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για πάμε και στην επόμενη να μας την εξηγήσει ο Βαγγέλης, αλλαγές της τελευταίας στιγμής είναι.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Ναι, είναι για τα ανήλικα παιδιά, δηλαδή κάποιος ανήλικος ο οποίος έχει ένα μικρό εισόδημα από κάποιο ακίνητο και κάνει μια δήλωση για 2-2,5 χιλιάδες ευρώ, έχει το 20% ενός ακινήτου και παίρνει ένα εισόδημα 2-2,5 χιλιάδες ευρώ. Επειδή μέχρι 2900 ευρώ μπορεί να είναι το εισόδημα και να δηλώνεται προστατευόμενο από τον πατέρα του, δηλωνόταν προστατευόμενο και είχε την έκπτωση ο πατέρας σημαντική, όταν έχεις 3 παιδιά έχεις 23.500 αφορολόγητο. Φέτος όμως με το τεκμήριο διαβίωσης που πήγε στις 3.000 ευρώ, αυτός θα πάει στις 3.000 ευρώ με τεκμαρτό εισόδημα και δε θα θεωρηθεί προστατευόμενο μέλος.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Καμπουράκη, δεν ήθελα να διακόψω τον κ. Αμπελιώτη..
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πω, πω, μας έχεις τσακίσει.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Συγχωρέστε με λίγο, δεν είναι αλλαγές της τελευταίας στιγμής, είναι αλλαγές που έγιναν με τον 3843..
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Τώρα με το TAXIS εμφανίστηκαν με την εκκαθάριση.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εδώ και ένα χρόνο. Ο κ. Αμπελιώτης αυτό που λέει είναι ότι εφιστά την προσοχή σε ορισμένες πτυχές, που δεν είναι κατανοητές.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Βέβαια ακριβώς, κάποιες λεπτομέρειες σημαντικές.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Και εδώ πρέπει να γίνει αλλαγή Υπουργέ.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αλλά δεν έγιναν αλλαγές τώρα.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Όχι, εμφανίστηκαν με την εκκαθάριση, που δεν τη γνώριζε κανείς.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ήταν αλλαγές που έγιναν τον Απρίλιο του 2010, με τον νόμο 3842.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Να ρωτήσουμε κάτι πρακτικό με τις αποδείξεις; Τις μαζεύουμε τις αποδείξεις, φτιάχνουμε και μια κατάσταση, τι κάνουμε μετά τώρα ενόψει της δήλωσης; Λέω για τους μισθωτούς.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όσοι δεν έχουν υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτησή τους θα τις προσκομίσουν στην εφορία.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλώς, θα τα πούμε σε λίγο, έχουμε ακόμα να πούμε δυο πράγματα Υπουργέ, γιατί διαβάζω εδώ ότι ετοιμάζεστε να πείτε στους δημοσίους υπαλλήλους όποιος θέλει λέει να φύγει πέντε χρόνια από το δημόσιο να δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα και να ξαναγυρίσει.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Άνευ αποδοχών.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ισχύει αυτό;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό που λέτε τώρα.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μάλλον ήταν ιδέα κάποιου παράγοντα, από ότι καταλαβαίνω.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό, τουλάχιστον, δεν έχει συζητηθεί σε κανένα επίπεδο στο Υπουργείο Οικονομικών.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, μπορεί να είναι του Προεδρίας.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν το βλέπω. Και επίσης αυτό που θέλουμε να ρωτήσουμε μετά είναι για το ένα προς πέντε ή το ένα προς εφτά, γιατί ακούμε ότι υπάρχει μια διχογνωμία εκεί.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Και το μεσοπρόθεσμο πρέπει να κάνει οικονομίες 9 δις, είναι σημαντικό.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα τα πούμε κι αυτά, θα τα πούμε.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Λοιπόν έχουμε εδώ τον κ. Κουσελά, τον Υφυπουργό Οικονομικών, να μας πει για τους τακτικούς ελέγχους, γιατί αφορά πάρα πολύ κόσμο.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Και να μας πει τι θα γίνει με αυτούς που δεν μπήκαν στην περαίωση, τι γίνεται με αυτούς.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Λοιπόν να πάμε σε τίτλους εφημερίδων και αφού τελειώσουμε με αυτό να ενημερώσω ότι έχουμε μετά το θέμα με τις μεταγραφές των παιδιών των τριτέκνων που είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Και είναι ένα θέμα που καίει.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και είναι ένα θέμα το οποίο έχει γίνει έτσι, κανείς δεν ξέρει ούτε τις προθέσεις του Υπουργείου, ούτε τι θα γίνει, οι άνθρωποι έχουν κάνει άλλο προγραμματισμό κι είναι ένα μεγάλο θέμα και πολύ ενδιαφέρον. Τίτλοι εφημερίδων και επανερχόμαστε.
ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπουργέ με τους τακτικούς ελέγχους τι γίνεται;
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Τι έγινε Υπουργέ με αυτούς που δεν μπήκαν στην περαίωση; Είναι πάρα πολύς κόσμος που δεν μπήκε στην περαίωση, τι γίνεται με αυτούς;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Χθες υπεγράφη η ΠΟΛ-1072, έχει αναρτηθεί...
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μη μας μπερδεύεις με ΠΟΛ και ΠΑΛ, δεν καταλαβαίνουμε, πες μας τι σημαίνει αυτό.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Είναι μια απόφαση.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η απόφαση με την οποία ξεκινούν οι τακτικοί έλεγχοι για όλες τις επιχειρήσεις όλων των μορφών και τους ελεύθερους επαγγελματίες, εκείνους βέβαια που έχουν τζίρο μέχρι 20 εκατομμύρια ευρώ. Βασικά οι έλεγχοι θα γίνουν σε εκείνους που δεν μπήκαν στην περαίωση και είναι γύρω στις 500.000 και σε εκείνους οι οποίοι αποκλείστηκαν, με τα κριτήρια που είχαμε βάλει, επειδή είχαν πολύ υψηλό τζίρο..
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Ή περιουσία μεγάλη είχαν.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ήταν ή εισηγμένες ή είχαν μεγάλη περιουσία.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Ναι, από 400.000 λέτε αυτούς οι οποίοι ήτανε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Πάνω από 400.000.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δηλαδή να περιμένουν τον εφοριακό ή το χαρτί;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακούστε λίγο, δεν πρόκειται εδώ για «μπαμπούλα» και θα σας εξηγήσω γιατί.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Όχι, είναι εύκολα τα πράγματα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτοί, λοιπόν, όλοι μπαίνουν στον γρήγορο τακτικό έλεγχο, ο οποίος θα γίνει με την απόφαση που υπεγράφη εχθές. Αυτή η απόφαση έχει πλεονεκτήματα και για τους φορολογούμενους και για το δημόσιο, γιατί δίνει τη δυνατότητα μετά από τον έλεγχο, -ο οποίος θα είναι έλεγχος ποιότητας, αλλά πιο σύντομος από τους συνηθισμένους τακτικούς ελέγχους- με το τέλος του ελέγχου να γίνεται ένα σημείωμα από τον ελεγκτή, το οποίο ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να το αποδεχτεί ή όχι.  Εφόσον το αποδεχτεί, η πληρωμή γίνεται με πολύ ευνοϊκούς όρους, δηλαδή από το 60% των προσαυξήσεων –και αυτό είναι πολύ σημαντικό- θα πληρώσει το 33% και το υπόλοιπο έχει τη δυνατότητα να το ρυθμίσει μέχρι και σε 36 δόσεις, γι΄ αυτό λέω ότι είναι πολύ σημαντικό, όπως είναι επίσης και το ότι μειώνονται και τα πρόστιμα από το ένα τρίτο στο ένα πέμπτο.  Έτσι λοιπόν, με αυτή τη διαδικασία μας δίνεται η δυνατότητα  να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα σ αυτούς τους ελέγχους. Από την άλλη..
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ωραία, τώρα ξεκινάνε αυτά;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ξεκινάει άμεσα, ναι, από σήμερα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Άρα αυτό θα έρθει με χαρτί από την εφορία ή θα πάει ο εφοριακός στην εταιρεία να χτυπήσει την πόρτα;
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Θα σου στείλει ειδοποίηση.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μπορεί εγώ να ζητήσω να ελεγχθώ, αλλά θα πάρω και ειδοποίηση. Ειδοποίηση θα πάρουν, βέβαια, όσοι είναι στο δείγμα ελέγχου.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ωραία, για πες μας εδώ Αντρέα..
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Ναι και έχουμε και καινούριες προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων για την εκκαθαριστική δήλωση του ΦΠΑ, τις έχουμε και σε κάρτα στην πρώτη-πρώτη κάρτα. Για την εκκαθαριστική δήλωση του ΦΠΑ πάμε μέχρι 20 Απριλίου, η δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τους επιτηδευματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες που κρατούν βιβλία γ΄ κατηγορίας πάει σταδιακά από 18 Απριλίου μέχρι 5 Μαΐου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού φορολογικού μητρώου. Και η δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τις ομόρρυθμες και τις ετερόρρυθμες μέσω του διαδικτύου πάει μέχρι τις 28 Απριλίου. Τώρα υπάρχει και μια περίπτωση γι΄ αυτούς που δεν μπορούν για τεχνικούς λόγους να κάνουν την ηλεκτρονική υποβολή και αυτό είναι σημαντικό, γιατί πολύς κόσμος λέει ότι δεν μπορώ να κάνω ηλεκτρονική υποβολή.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό κ. Χριστοδουλάκη, με συγχωρείτε που σας διακόπτω, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί σαν πρόσχημα.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Όχι, σε καμία περίπτωση, γιατί τους βολεύει όλους. Αυτοί λοιπόν που δεν μπορούν να κάνουν την ηλεκτρονική υποβολή, πέντε εργάσιμες μέρες μετά τη λήξη της κανονικής προθεσμίας μπορούν να πάνε οι ίδιοι στην εφορία με το χαρτί..
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και να πουν παιδιά δεν μπορούσα αλλά έχω τα χαρτιά, μάλιστα.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν μπόρεσα, να ο φάκελος.
Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Μια συμπλήρωση, τα φυσικά πρόσωπα όταν υποβάλλουν τη δήλωσή τους στην εφορία, δεν χρειάζονται να πάρουν κλειδάριθμο. Όταν υποβάλλουν ηλεκτρονικά ή μέσω λογιστή χρειάζεται να πάρουν κλειδάριθμο αυτοί που δεν έχουν ξαναϋποβάλλει ηλεκτρονικά, μόνο γι΄ αυτούς το ζητάνε.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μάλιστα, λοιπόν ευχαριστούμε πάρα πολύ, να είστε καλά.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Να είστε καλά, ευχαριστώ.