Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ 9 ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΗΜΟ ΒΕΡΥΚΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 13/4/2011

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα στον κ. Δ. Κουσελά, Υφυπουργό Οικονομικών, καλημέρα, κύριε Υπουργέ.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλημέρα, κύριε Σταυρόπουλε, κύριε Βερύκιε, σε σας και τους ακροατές σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ακούμε φορτσάτο, ορεξάτο πρωί – πρωί.  Ήρθε ο Rompuy μας είπε, πατήστε κι άλλο γκάζι, μας έβαλε πιο βαθιά τη θηλιά στο λαιμό κι ο αρμόδιος Υφυπουργός των Οικονομικών, πρωί – πρωί είναι χαρούμενος. Πάνε αυτά τα δύο, κύριε Κουσελά;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν είμαι χαρούμενος. Είμαι όμως αποφασισμένος, είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε εις πέρας αυτό το βαρύ φορτίο που έχουμε αναλάβει και νομίζω ότι γι’ αυτό χρειάζεται σχέδιο και όραμα, αλλά και τόλμη και αποφασιστικότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο καιρό είσαστε στο Υπουργείο;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είμαι από τον Σεπτέμβριο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, αυτούς τους μήνες τους δύσκολους, πόσο αύξησε τα έσοδα ο Κουσελάς;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ρωτάει ο Rompuy, έρχεται ο Τροϊκανός, τον αριθμό ρωτάει, δεν θέλει τα λόγια.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η αύξηση των εσόδων δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά προσωπικά τον Κουσελά ή μόνο το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι ένα συνολικότερο ζήτημα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι βρισκόμαστε σε μια βαθιά κρίση που τώρα δείχνει τις συνέπειες και τα αποτελέσματά της. Μπορεί να είναι εύκολο να περιστείλεις δαπάνες, είναι όμως πιο δύσκολο να μαζεύεις έσοδα από μία οικονομία που δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά, από τον Σεπτέμβριο και με ύφεση 4,5% κλείσαμε στο τέλος του χρόνου με αύξηση των εσόδων κατά 5,4% και νομίζω ότι αυτό ήταν πολύ σημαντικό. Είναι γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο δεν πήγαμε τόσο καλά, κι αυτό γιατί η ύφεση ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που περιμέναμε. Η ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του 2010 ήταν της τάξης του 6,5%. Και τα έσοδα το πρώτο τρίμηνο αφορούν ουσιαστικά στους δύο τελευταίους μήνες του περασμένου χρόνου, από εκεί παίρνουμε έσοδα και έχουμε μία υστέρηση  1,3 δισ. ευρώ. Μία υστέρηση που, ωστόσο, δεν μας βγάζει έξω από τους στόχους υλοποίησης του Προϋπολογισμού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς δεν μας βγάζει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κουσελά, εγώ θα το κάνω πιο απλό για να το καταλάβει και ο κόσμος. Ο κόσμος έχει στεγνώσει. Ζείτε στη κοινωνία, περπατάτε το βλέπετε. Ο κόσμος ζει στερημένος. Η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστό, επενδύσεις ακόμα δεν γίνονται, ακόμα δεν έχει μπει ζεστό χρήμα από το εξωτερικό ευελπιστούμε σε μια καλή τουριστική χρονιά και παράλληλα οι Ευρωπαίοι πιέζουν ότι έχουμε μείνει πίσω. Και εγώ ρωτάω το αυτονόητο. Δεν είμαι οικονομολόγος, Νομική έχω σπουδάσει, δεν έχω σπουδάσει οικονομικά. Με βάση όλα αυτά τα κακά. Πως το οικονομικό επιτελείο, ο Παπακωνσταντίνου, ο Κουσελάς, και οι συνεργάτες του θα τα φέρουν βόλτα; Απλά πράγματα ρωτάω.
ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτά, όπως και εσείς είπατε, δεν είναι όλα μαύρα. Έχουμε και θετικές πλευρές στη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία ελπίδα για τον τουρισμό.
ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι ο τουρισμός ένα, είναι η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών που έχουμε για τέταρτο συνεχή μήνα- και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Να σας πω ότι το Φεβρουάριο η αξία των εξαγωγών μας αυξήθηκε κατά 35% .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε τι προϊόντα; Σε τι είδη;
ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Οι εξαγωγές είναι και σε αγροτικά προϊόντα, αλλά όχι μόνο. Για το σύνολο των εξαγωγών μας μιλάμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχα χθες το κατάλογο, θα τα πω εγώ στο Δήμο, έχω κάπου το κατάλογο. Για πέστε μας λοιπόν.
ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει και αποκτά σφρίγος και ανταγωνιστικότητα και τα προϊόντα μας, πλέον, είναι ποιοτικά προϊόντα. Όταν είναι πιστοποιημένα προϊόντα, όταν είναι επώνυμα, έχουν τη δυνατότητα να κατακτήσουν θέσεις στις διεθνείς αγορές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Κουσελά, αυτά είναι πολύ γνωστά.
ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό είναι, λοιπόν, το δεύτερο  θετικό ζήτημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χρειαζόμαστε δισ., τα οποία πέστε μου πού θα τα βρούμε γιατί και ο τουρισμός και τα προϊόντα δεν μπορούν να φέρουν αυτά τα χρήματα τα οποία χρειαζόμαστε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού τα μεγάλα ψάρια δεν τα πιάνετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, εκεί θα πήγαινα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί,  κ. Κουσελά, μην χαθούμε στην ανάλυση.
ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Με πάτε από το ένα θέμα στο άλλο και δεν προλαβαίνω να σας απαντήσω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απαντάτε, απαντάτε.
ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Που θα τα βρούμε λοιπόν τα δισ. ; Επεξεργαζόμαστε, όπως γνωρίζετε, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο δεν είναι «ένα άλλο μνημόνιο» -και θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό-, ούτε άλλη μία «λίστα περικοπών». Αυτό που είναι ζητούμενο και αυτό που θα κάνουμε είναι να προσδιορίσουμε με συγκεκριμένα και συγκροτημένα βήματα τα επόμενα χρόνια. Κάτι, δηλαδή, που έπρεπε να είχαμε κάνει εδώ και πολύ καιρό. Να δούμε πώς θα δαπανηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, να έχουμε ένα κράτος το οποίο ξέρει τι ξοδεύει, και που ξοδεύει, έναν κοινωνικό τομέα στον οποίο οι κοινωνικές παροχές θα είναι στοχευμένες σε αυτούς πραγματικά τις έχουν ανάγκη, όχι γενικώς σε όλους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, κ. Κουσελά, πάμε τώρα στη….
ΚΟΥΣΕΛΑΣ: …στη φοροδιαφυγή, που είπατε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ, εδώ να πάμε στην ουσία. Διαβάζω σήμερα τις εφημερίδες και έχω ακούσει από χθες στο ρεπορτάζ, ότι στην κατ’ ιδία συνομιλία του κ. Rompuy με τον κ. Παπανδρέου, του τόνισε ο Rompuy ένα πράγμα. Πάρτε μέτρα για απάτη και φοροδιαφυγή. Διότι το θέμα εκτός από τεχνικό είναι και ηθικό.
ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι και ηθικό και κοινωνικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε μπορώ εγώ να δίνω το αίμα της ψυχής μου και να ματώνω, και αυτοί που όλοι στις παρέες μας ξέρουμε ότι φάγανε και εσείς στις παρέες ή το υποψιαζόμαστε να μην πηγαίνουν φυλακή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και οι Ευρωπαίοι ελεγκτές αυτό λένε. Ότι πληρώνουν μόνο τα κορόιδα στην Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απάτη, φοροδιαφυγή. 
ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η φοροδιαφυγή έτσι ήταν μέχρι σήμερα. Έχει βαθιές ρίζες στη χώρα μας και γνωρίζετε πολύ καλά πως την εξέθρεψαν και η γραφειοκρατία και οι αδιαφανείς χαριστικές ρυθμίσεις που έγιναν κατά καιρούς και η διαφθορά και η ανοχή που υπήρξε από το πολιτικό σύστημα, αλλά και οι πολύχρονες δικαστικές διαδικασίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αποφασιστικό σας χτύπημα δεν είδαμε ακόμα όμως.
ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, κ. Σταυρόπουλε, μέχρι και τη στιγμή που μιλάμε, με την ψήφιση του νέου φορολογικού νόμου ουσιαστικά οριοθετούσαμε και ανασυγκροτούσαμε τα όπλα μας. Αυτή τη στιγμή είμαστε έτοιμοι. Προχωράμε στην εκ βάθρων ανασυγκρότηση των ελεγκτικών μηχανισμών, τους εξοπλίζουμε με τριετές επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο τέλος Απριλίου, αρχές του Μαΐου θα εξαγγείλουμε,  τους εξοπλίζουμε με σύγχρονα ελεγκτικά μέτρα όπως είναι το ELENXIS, προχωρούμε σε διασταυρώσεις στοιχείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να μην είναι στο απυρόβλητο όλα τα παράνομα φυγαδευθέντα  κεφάλαια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ; Στο ουσιαστικό κυνήγι πότε θα μπείτε, πότε θα δω εγώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δώσε μας ένα πρώτο αποτέλεσμα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αποτελέσματα έχουμε καθημερινά. Για παράδειγμα από διασταυρώσεις στοιχείων  από το εξωτερικό έχουμε σε μια σειρά από υποθέσεις που εξετάστηκαν κατά μέσο όρο 45.000 αύξηση των εσόδων από κάθε υπόθεση. Θέλετε και επώνυμα στοιχεία; Θα υπάρξουν στο επόμενο διάστημα και επώνυμοι, που θα βγουν στον αέρα. Αυστηροποιήσαμε τις ποινές, όπως ξέρετε, για να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών που συστηματικά φοροδιαφεύγουν και με μεγάλα ποσά, ώστε κάποιοι επιτέλους να πάνε φυλακή- γιατί μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό να τιμωρηθεί κανένας. Θεσπίσαμε με νόμο τα κριτήρια διαβίωσης...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν φτιάξατε τους νόμους, αλλά φυλακή δεν πάει κανένας, αυτό λέει ο Σταυρόπουλος.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Τώρα θα λειτουργήσουν οι νόμοι, τώρα μπαίνει μπροστά το σύστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα λειτουργήσουν, αυτό λένε και οι βουλευτές σας στην Κοινοβουλευτική,  στα ΚΤΕ, που κάνετε κάθε τόσο ότι νόμους δεν πάσχουμε οι Ευρωπαίοι μας λένε πλέον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από ουσία πάσχουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τους νόμους που φτιάξατε αλλά  τους βάζετε στο συρτάρι, δεν τους εφαρμόζετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φοβάστε κάτι κύριε Κουσελά;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ήταν στο γόνατο. Αυτό θέλω να πω με μια κουβέντα, τα πυρά και οι κατά καιρούς διακηρύξεις ήταν άσφαιρες. Τώρα υπάρχει μηχανισμός, υπάρχει πολιτική βούληση, υπάρχει και το σχέδιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κουσελά, εμένα δεν με πείθετε, εγώ πιστεύω ότι κάτι φοβάστε. Δεν μπορεί να ξέρετε, να μην ξέρετε. Η Αθήνα και η Ελλάδα είναι μικρή. Ξέρουμε ποιοι έχουν κλέψει, σε τι off shore εταιρίες τα έχουν βγάλει, που τα πήγανε, πως τα πήγανε, ποια είναι  η διαδρομή, και εσείς μας λέτε πολύ ωραία και με μία στεντόρεια φωνή τα μέτρα που παίρνετε. Εγώ θέλω στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, το αρχιλαμόγιο Δημήτρης Σταυρόπουλος, Βιομήχανος, να κατέβει με τις χειροπέδες. Αλλά να είναι δίκαια, να τον έχετε πιάσει δίκαια, όχι να πάρετε κανένα αθώο φυλακή. Γιατί, τους φοβάστε;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Σταυρόπουλε, να ξεκαθαρίσουμε κάτι, που αφορά στη διάκριση των εξουσιών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και λέω το όνομά μου, για να μην πω κανένα άλλο τώρα και παρεξηγηθούμε.   Λοιπόν, πέστε μου.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εμείς ως Κυβέρνηση δεν μπορούμε να στείλουμε κανένα φυλακή
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, άμα, έχει κλέψει;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Συγγνώμη..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άμα έχει κλέψει, την κοινωνία θα την έχετε στον πλευρό σας ολόκληρη.
 Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακούστε με λίγο, αυτός που στέλνει στη φυλακή τα λαμόγια που είπατε, είναι η Δικαιοσύνη. Και εμείς, γι’ αυτές τις υποθέσεις φοροδιαφυγής φέρνουμε Οικονομικό Εισαγγελέα. Ο Οικονομικός Εισαγγελέας, λοιπόν, είναι αυτός που θα στείλει στη φυλακή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέστε μου κάποιον που παραπέμψατε στην οικονομική δικαιοσύνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσους έχετε παραπέμψει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσους έχετε λοκάρει, όπως λέμε στο στοχευστικό, τους έχουμε εντοπίσει….
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Γνωρίζετε ότι για πρώτη φορά έχουν «λοκαριστεί», όπως είπατε, εκατοντάδες μεγαλοϊδιοκτήτες. Αυτή τη στιγμή είναι στο στόχαστρο και τρέχει ένα πρόγραμμα με αυτούς. Είναι 9.000 ονόματα κάτοχοι μεγάλης περιουσίας που δεν πλήρωσαν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, δεν πλήρωσαν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας το 2007. Έχουμε μπει σε μαρίνες, έχουμε δεσμεύσει γιότ και κότερα, που αυτά δεν είχαν γίνει ποτέ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ. Πόσα έχετε δεσμεύσει;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Πάρα πολλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μου λέτε τώρα κάτι, πότε θα τους στείλετε τα χαρτιά ή πληρώνεις ή πας φυλακή;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό προσπαθώ να πω, έχουν ήδη ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές οι διαδικασίες, υπάρχουν κατασχέσεις. Θα βγάλουμε συγκεκριμένα στοιχεία στον αέρα, βγαίνουν κατά καιρούς, αλλά θα το κάνουμε συγκροτημένα προκειμένου να δώσουμε το στίγμα μας, γι’ αυτό το ζήτημα, αφού όπως σας είπα υπάρχει πολιτική βούληση και μάλιστα ισχυρή, γνωρίζετε την κριτική την οποία υπέστη η Κυβέρνηση κατά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, ότι οι ποινές είναι δρακόντειες για την  αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Κουσελά τελευταία ερώτηση. Συντοπίτες μας, συνέλληνες που έχουν βγάλει παράνομα τεράστια ποσά στο εξωτερικό, είτε μέσα από  offshore  εταιρίες, είτε μέσα από κάτι Kayman και τέτοια, τους έχετε εντοπίσει και θα τους τσιμπήσετε, θα τους πείτε φέρτε τα λεφτά πίσω, θα κατάσχετε περιουσίες από ανθρώπους που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν πώς έκτισαν τη βίλα στην Πεντέλη.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ήδη, αυτή την στιγμή που μιλάμε, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα διασταυρώσεων. Δεν έχουμε, όμως, στοιχεία από όλες τις χώρες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε κραυγαλέες περιπτώσεις.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ. Υπάρχουν 400-500 Έλληνες με μεγάλη ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό, για τους οποίους γίνονται διασταυρώσεις. Είμαστε στα σκαριά, επίσης, για την υπογραφή συμφωνίας με την Ελβετία για την παροχή στοιχείων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ. Άνοιγμα λογαριασμών.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ. Για  την παροχή στοιχείων των λογαριασμών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ. Παιδιά μην είμαστε αφελείς, η Ελβετία που δουλεύει με τις Τράπεζες, που η βαριά της βιομηχανία είναι οι Τράπεζες, θα μας δώσει τα στοιχεία, δεν θα μας τα δώσει. Γιατί θα καταρρεύσει το Τραπεζικό της σύστημα και η εχεμύθειά της.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ. Η Ελβετία μέχρι σήμερα μας δίνει - να το πω αυτό-, τους  νόμιμους τόκους, μας δίνει δηλ. τους τόκους που καταβάλλουν οι Έλληνες, οι οποίοι νόμιμα έχουν τα χρήματά τους στην Ελβετία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ. Πόσα είναι αυτά ποσά;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ. Δεν είναι ευκαταφρόνητα. Ήταν  8 εκατομμύρια τη μια χρονιά, την άλλη 7 εκατομμύρια…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ. Εντάξει μην ενοχοποιήσουμε όμως το νόμιμο κέρδος.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ. Αυτά τα στοιχεία τα έχουμε και τους νόμιμους τόκους τους παίρνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ. Πόσοι Έλληνες, μισό λεπτό,  παίρνουν νόμιμους τόκους από  ελβετικές Τράπεζες;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ. Δεν το ξέρω αυτό, κ. Βερύκιε, δεν το έχω πρόχειρο αυτό το στοιχείο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ. Φρουτάκια κ. Κουσελά και για να κλείσουμε. Γιατί σήμερα η συζήτησή μας ήταν έντονη αλλά έβγαλε ειδήσεις, ήταν ωραία συζήτηση. Εγώ δε θέλω να πηγαίνω στο πρακτορείο του ΟΠΑΠ να παίζω Παναθηναϊκό Ολυμπιακό ένα, γιατί πάντα ο Παναθηναϊκός θα κερδίζει τον Ολυμπιακό, ένα θα παίζω πάντα  και να έχω δίπλα μου τον κουλοχέρη, με ενοχλεί.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ. Να σας πω  το εξής: σήμερα έχουμε μια πλήρως αρρύθμιστη  αγορά, και για τα τεχνικά και για τα τυχερά παιγνίδια, χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος, μια αγορά που λειτουργεί σε βάρος των δημοσίων εσόδων και του κοινωνικού συνόλου. Αυτή την αγορά θα την αφήσουμε έτσι; Αρκεί να σας πω, και αυτό θέλω να το ξέρετε, καταρχήν ότι έχουμε καταδίκη της χώρας μας από  το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πληρώνουμε 31.436 ευρώ την ημέρα, για το θέμα των παιγνίων. Από την άλλη πλευρά, η αγορά αυτή -και το πρόβλημα- υπάρχει. Έχουμε 20.000 ηλεκτρονικές μηχανές, σε εισαγωγικά «ψυχαγωγικών» παιχνιδιών. Σε αυτό το νομοσχέδιο υπήρχαν συγκεκριμένες αιτιάσεις από πλευράς των βουλευτών μας στο ΚΤΕ Οικονομικών, τις λάβαμε υπόψη…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ.  Κ. Κουσελά συμφωνούμε. Η διαφορά μας είναι άλλη. Μήπως αντί να περιορίσετε τον τζόγο, τον απλώνετε σε όλη τη χώρα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα υπάρξουν αλλαγές στο νομοσχέδιο, δεν πρόκειται να αποσυρθεί . Δεν πρόκειται όμως να υπάρξει τέτοια επέκταση στη γειτονιά, στα καφενεία…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ μου, το καταλάβαμε τα φρουτάκια είναι μεγάλο θέμα που θα μας απασχολήσει και στο μέλλον. TAXISNet και θα κλείσουμε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: ...να έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το δίκτυο του ΟΠΑΠ που υπάρχει ήδη. Υπάρχουν 5.000 καταστήματα του ΟΠΑΠ σε όλη την Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά πριν πάμε στον ΟΠΑΠ δεν πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί το TAXISNet; Να ανταπεξέλθει; Τι γίνεται με το TAXIS;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ. Το TAXIS λειτουργεί και μάλιστα πολύ καλά. Αν υπήρξαν αρρυθμίες ή αδυναμίες, αυτό δεν οφείλεται σε μάς. Οφείλεται στις εταιρείες που έχουν αναλάβει με συμβάσεις ορισμένα πράγματα. Αλλά το TAXISNet λειτουργεί, έδωσε τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων, έχουν γίνει για πρώτη φορά πολύ σημαντικές ηλεκτρονικές εφαρμογές. Όλες οι διασταυρώσεις, στις οποίες αναφέρθηκα πριν και οι οποίες στηρίζουν αποφασιστικά το έργο μας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, γίνονται μέσα από το ΚΕΠΥΟ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κουσελά σας ευχαριστούμε πολύ. Πάντα η συζήτηση μαζί σας είναι  έντονη. Μας παραπονιέστε ότι είμαστε δύο με έναν Δεν σας αφήνουμε να μιλήσετε, όμως ειδήσεις βγαίνουν.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.… Καλή σας μέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα.