Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» ΤΟΥ ΣΚΑΪ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Β. ΛΥΡΙΤΖΗ & Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 4/4/2011

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε να καλημερίσουμε τον συνάδελφο μας τον Θάνο Δημάδη στην Ουάσιγκτον, να δούμε τι έγινε κι εκεί με το ΔΝΤ, το οποίο φαίνεται, φέρεται μάλλον, από ένα δημοσίευμα του «Σπίγκελ» να μίλησε για αναδιάρθρωση, το ίδιο το ΔΝΤ το διέψευσε τώρα χλιαρά και είπε «δεν κάνουμε αυτή την περίοδο τέτοιες συζητήσεις» κ.λπ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είπε «δεν υπάρχει το θέμα».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από ότι κατάλαβα εγώ τουλάχιστον, δεν ξέρω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλησπερίσουμε το Θάνο γιατί είναι βράδυ στην Ουάσιγκτον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γεια σου Θάνο. Γεια χαρά.
Θ. ΔΗΜΑΔΗΣ: Καλημέρα. Καλή βδομάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλημερίσουμε και τον κ. Δημήτρη Κουσελά, τον Υφυπουργό Οικονομικών που είναι μαζί μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ καλώς ήρθατε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλή σας μέρα σ εσάς και στους τηλεθεατές σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω έναν κατάλογο μπροστά να σας ρωτάμε, να δούμε τι θα πείτε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Να τα απαντήσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να τα δούμε, να τα δούμε αναλυτικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις προοπτικές κλπ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσουμε με το Θάνο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, να ξεκινήσουμε με το Θάνο. Να πούμε ότι σε λίγο θα είναι και ο Σταμάτης Ασημένιος από τη Βόννη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από κει, γιατί έχουμε και τις πολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν όμως ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα οικονομικά. Ασφαλώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα γενικότερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να δούμε λοιπόν Θάνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πες μας ακριβώς τι σκέφτονται, τι λένε επισήμως και τι λένε και ανεπισήμως στο ΔΝΤ.  
Θ. ΔΗΜΑΔΗΣ: Δεν ξέρει κανένας κατ αρχήν αν το περιοδικό «Σπίγκελ», το γερμανικό αυτό περιοδικό, γράφει πράγματα τα οποία τα κατεβάζει από το κεφάλι του ή αν λειτουργεί ως λαγός. Και όταν λέμε λαγός, λέμε λαγός για να κόψει αντιδράσεις και αν όντως έχουν συζητηθεί παρασκηνιακά αυτά τα πράγματα από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των ευρωπαϊκών αξιωματούχων.
Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή όμως είναι ότι δημιουργείται ένα κλίμα με αφορμή αυτό το δημοσίευμα, το οποίο λειτουργεί ως δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Δεν θα μπορέσει να ξεχρεώσει να δάνεια της και θα προβεί σε αναδιάρθρωση. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προφανώς και δεν θέλει να έχει αυτό το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης, διότι αυτό θα σημάνει αυτομάτως και αποτυχία του μνημονίου, γιατί και η ίδια η εκπρόσωπος Τύπου στην τελευταία συνέντευξη Τύπου συνέδεσε την επιτυχία του μνημονίου με τη μελλοντική ικανότητα της χώρας να ξεπληρώσει τα δάνεια της, αλλά και φυσικά δεν θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να χάσουν τα λεφτά τους ούτε οι αγορές, ούτε οι επενδυτές, ούτε οι Τράπεζες. Ζητούμενο όμως είναι τι πραγματικά πιστεύει ότι θα συμβεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και φαίνεται ότι αποτελεί πλέον κομμάτι του ευρωπαϊκού συστήματος των αγορών, που πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ξεπληρώσει και να αποπληρώσει πλήρως τα δάνεια της. Και  αυτό φαίνεται και από τη φρασεολογία την οποία χρησιμοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην απάντηση που έδωσε, στην απάντηση διάψευσης, το οποίο να τονίσουμε ότι επικαλέστηκε απλά την στάση και την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεπληρώσει τα δάνεια της και να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Αλλά μέχρι σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει εκφράσει τη δική του προσωπική, σαν Οργανισμός και σαν αξιωματούχοι του Οργανισμού, βεβαιότητα ότι ναι η Ελλάδα δεν θα πάει σε αναδιάρθρωση. Κρύβεται λοιπόν και πίσω από τη θέση της κυβέρνησης, δεν βάζει τα χέρια  του στη φωτιά για να κάνει την οποιαδήποτε πρόβλεψη και αυτό νομίζω ότι έχει σημασία να το υπογραμμίσουμε. Άλλωστε δεν ξέρω αν ήταν τυχαία η αποστροφή της εκπροσώπου Τύπου της κας Άτκινσον πριν από 3-4 βδομάδες περίπου, όπου σε ερώτηση του «ΣΚΑΪ» για το θέμα της αναδιάρθρωσης, απάντησε με τον κλασικό τρόπο ότι «έχουμε επίσης τη βεβαιότητα, μάλλον ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει την πίστη της ότι θα ξεπληρώσει τα δάνεια αυτά, αλλά και ότι η αναδιάρθρωση δεν αποτελεί λύση προς το παρόν». Αυτή τη φράση «προς το παρόν» ας την κρατήσουμε για μελλοντικά στο μυαλό μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς, ακριβώς Θάνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να τον ευχαριστήσουμε τον Θάνο Δημάδη. Να σαι καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σε ευχαριστήσουμε πολύ βεβαίως και να ξεκινήσουμε εδώ και με τον Υπουργό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή είναι και η πρώτη ερώτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλήθεια, με αυτή την ερώτηση κ. Υπουργέ, υπάρχει τέτοιο θέμα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συζητείται επισήμως κάτι τέτοιο;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν υπάρχει «προς το παρόν». Με κατηγορηματικό ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προς το παρόν.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν υπάρχει «προς το παρόν».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχει τίποτα δηλαδή.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους. Θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα μας. Το διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο κ. Παπακωνσταντίνου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί το συζητάνε όμως όλοι κ. Υπουργέ; Αναληθές το συζητάνε από το εξωτερικό οίκοι διάφοροι.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Τέτοιου είδους δημοσιεύματα εντάσσονται στο πλαίσιο των διεθνών κερδοσκοπικών παιχνιδιών που παίζονται το τελευταίο διάστημα σε βάρος της χώρας μας και του ελληνικού λαού. Και θέλω να είμαι σαφέστατος. Κανείς δεν αρνήθηκε μέχρι σήμερα να μας δανείσει. μέχρι σήμερα. Το μεγάλο ζήτημα ήταν το ύψος των επιτοκίων δανεισμού. Και αυτή τη στιγμή, κάποιοι έχουν «ανακαλύψει» στα ελληνικά έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του Δημοσίου την πιο επικερδή επένδυση.
Όλα, λοιπόν, τα παιχνίδια που γίνονται το τελευταίο διάστημα, έχουν ένα και μοναδικό στόχο: την αποδοτικότητα της επένδυσης των δικών τους κεφαλαίων στα ελληνικά έντοκα γραμμάτια και ομόλογα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όσο εμείς …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω κάτι; Εγώ να δεχτώ αυτό που λέτε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Λυριτζή….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρακαλώ κ. Υπουργέ. Θα μπορούσε κανείς να δεχτεί αυτό που λέτε. Και να πει «ωραία, προφανώς υπάρχουν κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζονται στο εξωτερικό πάνω στη χώρα, καμία αντίρρηση». Θεωρείτε εσείς από την άλλη πλευρά ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα από την πολιτική την οποία ακολουθείτε, την αποτελεσματικότητα που υπάρχει και τις προοπτικές που ανοίγονται, είναι τέτοια που αποκλείει αυτά τα κερδοσκοπικά παιχνίδια;
Θα σας έλεγα ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Ότι επειδή βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση δίνεται η δυνατότητα να παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια. Το μήνυμα που στέλνουμε εμείς ποιο είναι.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι κ. Λυριτζή. Το μήνυμα που στέλνουμε ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι η τοποθέτηση του Υπουργού των Οικονομικών και η δικιά σας.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το μήνυμα που στέλνουμε εμείς είναι σαφέστατο. Είναι ότι έχουμε ένα πρόγραμμα, το ακολουθούμε με συνέπεια, το πρόγραμμα αυτό απέδωσε και αποδίδει καρπούς και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι το 2010 καταφέραμε να μειώσουμε …..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως απέδωσε κ. Υπουργέ; Θέλετε να δείτε όλο τον Τύπο σήμερα που μιλάει για μέτρα;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Συγχωρέστε με.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς απέδωσε καρπούς;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακούστε λίγο. Απέδωσε γιατί μειώσαμε το έλλειμμα κατά 14 δισ. ευρώ περίπου. Και αυτό ήταν, όπως γνωρίζετε, μια μεγάλη κατάκτηση, ένα πολύ μεγάλο άλμα. Δεν έχει γίνει από καμία χώρα της Ε.Ε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, κάνετε άλλη ανάγνωση.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν κάνουμε άλλη ανάγνωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ ξέρω ότι δεν έχετε πιάσει τους στόχους σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνετε εσείς οι ίδιοι. Έρχεται η τρόικα, έρχονται οι εκπρόσωποι της τρόικα σήμερα εδώ και περιμένουν να τους μιλήσετε, να τους πείτε τι θα κάνετε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αρχικά να σας πω ότι η πορεία της χώρας ελέγχεται ανά τρίμηνο και ελέγχεται από τρεις διεθνείς Οργανισμούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό. Βεβαίως.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ελέγχεται από την Ε.Ε., ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ελέγχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε διασφαλίσει ότι θα πάρετε την επόμενη δόση;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε καμία από τις 4 δόσεις που έχουμε πάρει μέχρι σήμερα εάν δεν υπήρχε πρόοδος σε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο είναι σε εξέλιξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, όμως κάθε φορά ….
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μη μηδενίζουμε λοιπόν-και δεν μιλάω για σας, αυτή τη στιγμή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, με συγχωρείτε πάρα πολύ όμως. Κάθε φορά που έχουμε έναν έλεγχο, κάθε φορά υπάρχει και η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για να πετύχουμε τους στόχους. Κλείσαμε το 2010 σε διαφορετικό πεδίο από ότι περιμέναμε, πάνω από 10% το έλλειμμα, ένα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό το λέτε εσείς, ή το λένε αν θέλετε …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το λέτε εσείς;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο είναι το έλλειμμα σήμερα;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν το λέμε εμείς. Εμείς δεν επιβεβαιώνουμε τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα λεπτό κ. Κουσελά γιατί εσείς αλλάζετε τα δεδομένα τώρα. Αν είναι όντως αλλιώς τα πράγματα να μας το πείτε να το ξέρουμε κι εμείς. Πόσο είναι το έλλειμμα αυτή τη στιγμή; Είναι πάνω από 10% ναι ή όχι;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μετά από πολλούς κόπους και πολλούς αγώνες καταφέραμε να έχουμε την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ως ανεξάρτητη Αρχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, σύμφωνοι.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται οι επεξεργασίες σχετικά με το 2010, στέλνονται ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ κ. Υπουργέ με συγχωρείτε, η ίδια η κυβέρνηση ….
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Στέλνονται στη Eurostat και η Eurostat στις 26 Απριλίου θα εκδώσει τα τελικά αποτελέσματα. Ας κάνουμε λοιπόν, λίγο, υπομονή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, θα εκδώσει. Να κάνουμε λίγο υπομονή. Η ίδια η κυβέρνηση έχει θέσει θέμα για τα στοιχεία που μαζεύει. Και έχει θέσει θέμα προς συγκεκριμένες Διοικήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και Οργανισμών και κομματιών του δημόσιου τομέα ότι δεν στέλνουν τα στοιχεία και δεν έχετε συνολική εικόνα και εσείς μου λέτε τώρα ότι «όχι δεν είναι έτσι και ότι το έλλειμμα είναι σαφές και το ξέρουμε» κλπ.;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Επιχειρούμε μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα να βάλουμε σε μια ρότα τον δημόσιο τομέα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ουσιαστικά όλοι οι Οργανισμοί, οι οποίοι ήταν στη Γενική Κυβέρνηση, δεν έκαναν απολογισμούς, δεν έστελναν στοιχεία σε τακτό χρονικό διάστημα. Για πρώτη φορά συμβαίνει αυτό, στοιχεία εστάλησαν, έχουμε αποτελέσματα. Δεν έχουν στείλει όλοι, θα αναγκαστούν όμως να στείλουν. Γιατί έχουμε ψηφίσει συγκεκριμένο νόμο. Δεν θα χρηματοδοτούμε -και το ξέρετε-, εάν δεν στέλνουν έγκαιρα τα στοιχεία προκειμένου να γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει. Γι αυτό φτάσαμε εδώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Μπορείτε να μας πείτε το ύψος του ελλείμματος σήμερα;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Γι αυτό φτάσαμε εδώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε σε θέση να μας πείτε το ύψος του ελλείμματος σήμερα; Το ξέρετε πόσο είναι;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Για το 2010;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι αυτό που έχουμε πει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο; Κάτω από το 10%;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ο στόχος που έχουμε πει για εμάς ισχύει. Από κει και πέρα περιμένουμε όπως σας είπα να δούμε το.….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα δεν τον έχετε πιάσει τον στόχο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η απόκλιση από τον στόχο, η πιθανή απόκλιση από το στόχο, θα οδηγήσει και σε νέα μέτρα για να καλύψετε την απόκλιση αυτή;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Περιμένετε πρώτα να δούμε αυτό που σας λέω, να δούμε την ανακοίνωση. Γιατί προτρέχουμε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σας κάνω σαφέστερη την ερώτηση. Αφήστε το παρελθόν. Έχετε μπροστά σας το 2011 που είναι και δύσκολη χρονιά. Η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε μέτρα είτε οριζόντιου χαρακτήρα είτε όχι οριζόντιου χαρακτήρα, που να οδηγούν σε μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ταυτόχρονα σε αύξηση της φορολογίας;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Έχουμε τοποθετηθεί με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να πάμε σε λογικές οριζόντιων περικοπών, σαν αυτές που ίσχυσαν το 2010.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μη οριζόντιων;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Και δεν είναι στις προθέσεις μας, επίσης, να αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές παραπέρα. Ίσα - ίσα υπήρχε μέσα στο μνημόνιο δέσμευση μας για αύξηση ή μετάπτωση των φορολογικών συντελεστών από το 11% στο 23% πράγμα το οποίο .….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα το κάνετε αυτό;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι, δεν έγινε και ούτε πρόκειται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαβεβαιώνετε ότι δεν θα κάνετε αύξηση του συντελεστή;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν έγινε, ούτε πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο και το γνωρίζετε πολύ καλά. Ποιοι είναι οι στόχοι μας; Οι στόχοι μας είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσα από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Και γνωρίζετε ότι μέχρι σήμερα -έχουμε ξανακάνει κουβέντα στην εκπομπή σας- υπήρχαν οι δυνατότητες η φοροδιαφυγή να φτάσει εδώ που έφτασε. Έχουμε όμως αποκτήσει νέα όπλα στον τομέα αυτό και με την ψήφιση του πρόσφατου φορολογικού νόμου. Έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε μπροστά, από τον Απρίλιο, ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ήδη υπάρχουν αυτή τη στιγμή πέντε ομάδες, πέρα από την κλασική δομή του Υπουργείου, που δουλεύουν…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που δουλεύουν σ αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα. Τα αποτελέσματα τα δικά σας θα τα κρίνουμε όταν θα έρθει η ώρα τους. Εγώ θέλω να ξέρω από την Κυβέρνηση και νομίζω ο κόσμος θέλει να ξέρει από την Κυβέρνηση για να τακτοποιήσει και τα του οίκου του, να ξέρει τι θα κάνει δηλαδή με το αύριο.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ασφαλώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Κυβέρνηση, λοιπόν, και επιμένω σ αυτό γιατί πρέπει να είστε σαφείς πια, σήμερα έρχεται η τεχνική ομάδα της Τρόικα και μεθαύριο θα έρθουν …
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η τεχνική ομάδα, όπως είπατε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς. Τι θέλουν; Τι θέλουν να συζητήσουν μαζί σας;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουμε ψηφίσει ένα νόμο που αφορά στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Το μνημόνιο θα λήξει το 2013. Από εκεί και πέρα, όμως, πρέπει να δούμε το μέλλον και την προοπτική της χώρας και στα επόμενα χρόνια. Πρέπει, λοιπόν, να έχουμε συζητήσει …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 12-15 λέτε τώρα, το σχέδιο το μεσοπρόθεσμο;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μέχρι το 2015 ακριβώς. Πρέπει, λοιπόν, να συγκροτήσουμε και να προχωρήσουμε …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε σχέδιο γι αυτή την περίοδο; Έχει σχέδιο η Κυβέρνηση για το τι μέτρα θα πάρει γι αυτή την περίοδο;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό ακριβώς προσπαθώ να σας πω, ότι σ αυτό το διάστημα επεξεργαζόμαστε -γι αυτό ζητήσαμε και το διάλογο με τα άλλα πολιτικά κόμματα- ένα πρόγραμμα που στοχεύει στη μείωση των ελλειμμάτων το 2015 κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Γιατί αν δεν μειώσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα μπορέσουμε να μειώσουμε το χρέος. Γι αυτό και υπάρχουν –και θα υπάρχουν-όλα αυτά τα σενάρια, τα οποία λέγαμε πριν, σε βάρος της χώρας. Πρέπει, για το θέμα αυτό να δώσουμε μια πειστική απάντηση. Οτι έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που οδηγεί…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νέα μέτρα για το 2012 θα πάρετε κ. Υπουργέ; Γιατί πρέπει να είστε ξεκάθαρος.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα σας απαντήσω σε όλα κ. Οικονόμου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα δεν απαντάτε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Σας απαντώ. Σας λέω, λοιπόν, ότι για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ήδη έχουν συσταθεί διμερείς ομάδες δουλειάς μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και ενός εκάστου των Υπουργείων. Αυτές οι ομάδες δουλειάς έχουν κατασταλάξει σε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις. Τις συζήτησε η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών με τα καθ ύλην αρμόδια Υπουργεία, θα συζητηθούν με την τεχνική βοήθεια της Τρόικα στο επόμενο διάστημα και στα μέσα του Απριλίου θα έλθει το Υπουργικό Συμβούλιο να πάρει μία απόφαση – εισήγηση για τη Βουλή των Ελλήνων, ούτως ώστε τον Μάιο η Βουλή να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, δεν θέλω να μου πείτε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιμένουμε, λοιπόν, ως τις 15 Απριλίου. Επειδή όμως έχετε μπροστά σας και έχετε εξαγγείλει μια σειρά από διαδικασίες διαρθρωτικών αλλαγών μία εκ των οποίων για παράδειγμα είναι η ιστορία του Ενιαίου Μισθολογίου. Σήμερα γράφεται στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και θέλω να μου το πείτε με σαφήνεια, ότι η Κυβέρνηση σκοπεύει να κόψει το 13ο  και 14ο μισθό από τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Είναι στο σχέδιό σας;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μα κ. Λυριτζή, η Κυβέρνηση ακόμη …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι στο σχέδιο σας; Και λέω είναι στο σχέδιό σας διότι διάλογος δεν πρόκειται να γίνει, η ΑΔΕΔΥ δεν πρόκειται να μετάσχει, σας το είπε ότι εάν δεν γυρίσουμε πίσω εγώ δεν συζητώ. Αλλά εν πάση περιπτώσει η Κυβέρνηση σ αυτό το διάλογο που προτείνει …
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αν θα γίνει διάλογος ή όχι είναι ένα άλλο ζήτημα. Εμείς επιζητούμε τον διάλογο και θα τον επιδιώξουμε. Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί ..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφήστε το διάλογο. Η Κυβέρνηση σε όποιες, η δημόσια διαβούλευση σκοπεύει να προτείνει την περικοπή 13ου – 14ου μισθού;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι νωρίς ακόμα, η Κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει για τέτοιου είδους σενάρια σαν αυτά που κι εγώ είδα σε δημοσιεύματα …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα δεν έχει αποφασίσει για τίποτα κ. Υπουργέ η Κυβέρνηση. Το πρόβλημά μας είναι αυτό ακριβώς που λέτε τώρα, είστε εδώ τώρα πόση ώρα καθόμαστε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Είκοσι λεπτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχετε πει κάτι συγκεκριμένο ακόμα. Αυτό είναι και το πρόβλημα που δημιουργείται στην κοινωνία. Δημιουργείται μία σύγχυση και μία …
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ναι, αλλά δεν μπορούμε να προτρέχουμε. Κοιτάξτε, έχουμε δημοκρατία και δημοκρατικές διαδικασίες, τις οποίες θα πρέπει να τηρούμε, με την έννοια ότι για να πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να ολοκληρωθούν οι επεξεργασίες. Θα πρέπει να τα συναρμόδια Υπουργεία …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς μπορείτε να πείτε ποια είναι η μισή αλήθεια που δεν λέτε μέχρι σήμερα, όπως είπε ο κ. Λοβέρδος; Είπε να πούμε ολόκληρη την αλήθεια στο λαό. Γιατί δεν την λέτε;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είπαμε και λέμε, ότι είμαστε η μόνη Κυβέρνηση που όχι μόνο λέει την αλήθεια, αλλά και τόλμησε πράγματα …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά είναι θεωρία κ. Υπουργέ. Δεν μιλάμε για θεωρία τώρα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Οικονόμου, τολμήσαμε πράγματα που είχαν πολιτικό κόστος και που καμία Κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει να προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε πάρα πολύ …
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Και το κάναμε αυτό, βάζοντας πάνω απ όλα όχι το πολιτικό κόστος, αλλά το συμφέρον της πατρίδας, γιατί στόχος μας είναι να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Ο Γιώργος Παπανδρέου, τη στιγμή που ο κ. Καραμανλής εγκατέλειπε …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναλάβετε κ. Κουσελά το πολιτικό κόστος.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ανέλαβε το πηδάλιο της χώρας, κ. Λυριτζή, για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, και που πάει;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Πάμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν ρωτήσετε την κοινωνία θα σας πει, ότι το καράβι πάει κατευθείαν στο γκρεμό, κατευθείαν στο βράχο.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι, κ. Λυριτζή, επιτρέψτε μου λίγο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, μου επιτρέπετε εσείς. Μας παρουσιάζεται μια εικόνα, κ. Υπουργέ με συγχωρείτε πάρα πολύ, περίπου ιδανική.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι, δεν είναι καθόλου ιδανική, είναι πολύ δύσκολη, πάρα πολύ δύσκολη. Αυτό σας είπα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέστε μου πώς θα καλύψετε το κενό των 850 δισεκατομμυρίων που είμαστε μέσα;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα σας απαντήσω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μου, είστε 2 δισ. μέσα, πώς;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κατ αρχήν στο έλλειμμα  έχουμε υστέρηση εσόδων 870 εκατομμύρια και ξέρουμε από πού προέρχεται. Το έλλειμμα τους δύο μήνες δεν είναι χειρότερο, ίσα – ίσα είναι καλύτερο από τους υπολογισμούς μας. Είχαμε υπολογίσει έλλειμμα 1,79 δισ., είμαστε στο 1,24 δισ., είμαστε 50 εκατομμύρια …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε μέσα ας πούμε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς είμαστε 50 εκατομμύρια καλύτερα από εκεί που είχαμε υπολογίσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί έχετε υστέρηση εσόδων;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Έχουμε υστέρηση εσόδων για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Ο πρώτος είναι η ύφεση. Είχαμε υπολογίσει ύφεση 3,5%, η ύφεση ξεπέρασε το 4%, έφτασε 4,5% και το τρίτο …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα την τροφοδοτείτε θα σας πει. Ο κόσμος θα σας πει ότι με την πολιτική που ακολουθείτε, τροφοδοτείται η ύφεση στην αγορά, μειώνετε τη φορολογική βάση και περιμένετε να αυξηθούν τα έσοδα, στενεύετε τη φορολογική βάση, δεν κυκλοφορεί χρήμα στην αγορά και ανεβάζετε τους στόχους των εσόδων να μαζέψετε περισσότερα λεφτά, από ποιον;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά συνδέεται με την πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια. Όταν παραλάβαμε την οικονομία, μην ξεχνάτε, ότι είχαμε ήδη -2% …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάλι τα ίδια τώρα κ. Υπουργέ μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλετε να σας πω εγώ ότι φταίει η Νέα Δημοκρατία 150%; Να το πούμε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Συγχωρήστε με λίγο,  είχαμε -2% ανάπτυξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν λύνει το πρόβλημά μας αυτό.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Από εκεί και πέρα, όταν το έλλειμμα έφτασε το 15,6% και όταν αυτό έγινε γνωστό έκλεισαν οι στρόφιγγες χρηματοδότησης και προς τις τράπεζες και προς το ελληνικό Δημόσιο. Ήταν φυσικό και επόμενο να υπάρξει πιστωτική ασφυξία. Τα μέτρα που πήραμε ήταν για να μπορέσουμε να σταματήσουμε το έλλειμμα, ξέραμε ότι θα πηγαίναμε σε μια κατάσταση ύφεσης. Αντικειμενικά, όμως, έπρεπε να περάσουμε από εκεί. Δεν μπορούσαμε  και δεν μπορούμε να μην μειώσουμε τα ελλείμματα. Όμως …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μας απαντήσετε με μια σαφήνεια εάν σχεδιάζετε νέα μέτρα; Γιατί ο πολίτης έχει την υποψία, είστε υποχρεωμένος απέναντι στον πολίτη να γνωρίζει, νέα εισπρακτικά μέτρα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Σας είπα, ότι δεν πρόκειται να πάμε σε λογικές οριζόντιων περικοπών, δεν πρόκειται να πάμε σε αυξήσεις φορολογικών συντελεστών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κρατάω το οριζόντια. Θα πάτε δηλαδή …
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα διευρύνουμε τη φορολογική βάση μέσα από το χτύπημα της φοροδιαφυγής με όλα τα όπλα που έχουμε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, νιος ήμουν και γέρασα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα πάμε σε συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – Νέα Δημοκρατία λένε, θα χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή, θα χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή, θα χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Τώρα, όμως, δεν είναι το ίδιο. Προσέξτε, δεν είναι το ίδιο τώρα. Τώρα έχουμε κλείσει τις τρύπες και τα θεσμικά κενά που υπήρχαν, γιατί η διαφθορά και οι χαριστικές ρυθμίσεις και η δυνατότητα των φοροφυγάδων …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Της νόμιμης φοροδιαφυγής θα μου πείτε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: …να πηγαίνουν στα φορολογικά δικαστήρια και να καθυστερούν 7-10 χρόνια και να μην εισπράττει τίποτα το Δημόσιο, αυτά έκλεισαν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι, έκλεισε. Θα πάτε σε αύξηση τελών κυκλοφορίας; Εδώ γράφεται όλο το Σαββατοκύριακο. Θα πάτε σε κάτι τέτοιο; Θα πάτε σε φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν έχουμε πάρει, κ. Οικονόμου, τέτοιου είδους αποφάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχετε πάρει, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσετε κ. Υπουργέ, τι θα κάνετε;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μέχρι τις 15 του μήνα, κοντός ψαλμός αλληλούια. Δεν έχουμε πάρει τέτοιες αποφάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό κ. Υπουργέ. Σε λίγο καιρό θα σταματήσει το πετρέλαιο θέρμανσης, ένα – ένα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Έχουμε, λοιπόν, αυτά τα ζητήματα, έχουμε την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε κι αυτό έχετε κάνει τίποτα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα σας πω αν έχουμε κάνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό. Σε λίγο καιρό θα σταματήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, έρχεται καλοκαίρι θα σταματήσει. Τον Οκτώβρη που θα πάμε στην επαναδιάθεση, πρόκειται να εξισώστε το πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης στην τιμή του;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, έχουμε δεσμευτεί σε ορισμένα πράγματα. Δεν έχει παρθεί απόφαση για το ζήτημα αυτό. Εάν πάμε στη λογική …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, είχατε ανακοινώσει ότι θα το κάνετε. Θα το κάνετε ναι ή όχι;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εάν πάμε σε λογική εξίσωσης, κατ αρχήν δεν έχουμε πει σε ποιο ύψος θα γίνει η εξίσωση, ένα. Δεύτερον …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ποιο ύψος; Στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεύτερον, οι όποιες αποφάσεις θα λάβουν υπόψη εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια και τρίτον έχουμε αναφερθεί και δεσμευτεί για ένα συγκεκριμένο επίδομα, που πρέπει να δοθεί και να ενισχύσει συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή είστε 1,5 χρόνο Κυβέρνηση, έχετε διαμορφώσει το μηχανισμό αυτό;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν υπάρχουν, όμως, τελικές αποφάσεις, έχουμε δουλέψει και δουλεύουμε πάνω σ αυτό.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε γι αυτό;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εάν δεν πάμε …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα προσέξτε, κ. Υπουργέ, είναι Απρίλιος, υποτίθεται ότι μέχρι το καλοκαίρι και μάλιστα μαθαίνω από κυβερνητικούς κύκλους ότι θα το επισπεύσετε. Είναι Απρίλιος μήνας …
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Οι αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν σύντομα- και θα ληφθούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό λέω, είναι Απρίλης μήνας, μου λέτε, ότι πριν τον Ιούνιο, δηλαδή σε δυο μήνες, σε ένα μήνα, ενάμιση πρόκειται να προχωρήσετε στην ιστορία του ενιαίου μισθολογίου, είναι Απρίλης μήνας μου λέτε, δεν έχουμε πάρει απόφαση. Είναι Απρίλης μήνας δεν μου λέτε για τα καύσιμα. Είναι Απρίλης μήνας δεν μου λέτε για τα μέτρα που αφορούν στην αναδιάρθρωση του τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Πότε θα τα πάρετε για να λειτουργήσουν και να αποδώσουν;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 15 Απριλίου σου λέει, κάνε υπομονή.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Υπάρχει μια διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε τι λέει ο κόσμος εδώ κ. υπουργέ, ότι μέχρι τώρα από τη συζήτησή μας δεν έχουν καταλάβει τίποτα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακούστε με λίγο, όμως. Υπάρχει μια διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας ωριμάζουν διάφορα πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν ρωτήστε τώρα έξω που θα βγείτε για να φύγετε, ρωτήστε οποιονδήποτε τι κατάλαβε; Τίποτα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αποφάσεις παίρνουμε- και το ξέρετε, αλλά υπάρχουν και διαδικασίες συζήτησης, διαλόγου και ωρίμανσης αυτών των αποφάσεων. Οι αποφάσεις δεν μπορεί να παίρνονται στο γόνατο, ούτε θεωρητικά και μάλιστα για τόσο μεγάλα και σοβαρά ζητήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα και όσες έχετε πάρει μέχρι σήμερα δεν λειτουργούν κ. Υπουργέ, υποτίθεται ότι κάνετε μεταρρυθμίσεις. Και ο Καραμανλής τα ίδια έλεγε, μεταρρυθμίσεις παντού, κάθε μέρα. Εδώ οι μεταρρυθμίσεις που υποτίθεται ότι έχετε κάνει δεν λειτουργούν.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Πώς δεν λειτουργούν, δεν είχαμε αποτελέσματα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή μισές είναι ή δεν εφαρμόζονται.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Υπήρξε σε καμία άλλη χώρα τέτοια μείωση του ελλείμματος σαν αυτή που πετύχαμε; Είχαμε τόσες αλλαγές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού κόψατε το μισθό σε όλους κ. Υπουργέ.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: …σαν αυτές που έχουμε στη χώρα μας;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου επιτρέπετε, μισό λεπτό. Έχετε μειώσει όντως και ταυτόχρονα λεφτά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχουν, το κράτος χρωστάει ένα κάρο δισεκατομμύρια…
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Συγχωρήστε με λίγο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία αναφερθήκατε, έγινε ναι ή όχι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση όλων των χρόνων, ο «Καλλικράτης» ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν λειτουργεί, χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια, είναι κατεστραμμένοι οι Δήμοι.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ήταν μία μεταρρύθμιση που δεν την τόλμησε κανείς. Εμείς  τολμήσαμε και την προχωρήσαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό κ. Υπουργέ μου, θέλω να πω δεν τη μειώσαμε, αλλά ταυτόχρονα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λεφτά δεν υπάρχουν, σκουπίδια βουνό γιατί δεν μπορούν να προσλάβουν υπαλλήλους. Στο χώρο της υγείας, κάντε μια βόλτα στα νοσοκομεία, δεν χρειάζεται να σας πω εγώ.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Στο χώρο της υγείας προχώρησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το ξέρετε και έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προχώρησε όντως και πολύ καλά έκανε. Λοιπόν, και πας στα νοσοκομεία και σου λένε άμα και φαντάζομαι ότι αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος που θα φύγουν καμιά 30νταριά Διοικητές και πας και τους λες, έχετε κάνει περικοπές; Έχουμε κάνει περικοπές, αλλά άμα χρειάζεται καμιά γάζα πας και την αγοράζεις απέξω.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Ακούστε λίγο. Δεν παντρευτήκαμε κανέναν. Όσοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, αυτό σωστό είναι. Αλλά το κάνω καλά τη δουλειά μου δεν σημαίνει περικόπτω και δεν έχει μέσα γάζες. Και δεν έχει μέσα …
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν είπαμε κάτι τέτοιο και το γνωρίζετε πολύ καλά. Αλλά δεν μπορούμε να πληρώνουμε στα νοσοκομεία τρεις και τέσσερις φορές επάνω προμήθειες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καμία αντίρρηση. Λέω όμως, ότι εάν κάνετε μια γύρα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην αγορά οι μεν δαπάνες δεν μειώνονται, στη δε αγορά υπάρχει μια απόλυτη ασφυξία τέτοια που να υπάρχει και απόλυτη έλλειψη χρήματος. Σε ποιους τομείς …
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εδώ υπάρχουν και ευθύνες από πλευράς των τραπεζών, οι οποίες θα πρέπει αφ ενός να ενισχύσουν τις θέσεις τους, αφ ετέρου τα χρήματα που τους χορηγούνται  να πάνε στην πραγματική οικονομία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό  κ. Υπουργέ που λέτε, είναι σχολιασμός της κατάστασης. Εσείς είστε Υπουργός, κ. Κουσελά προσέξτε, εσείς είστε Υπουργός να σας θυμίσω, δημοσιογράφοι είμαστε εμείς.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Για να δείτε ότι δεν «σχολιάζουμε», στο νομοσχέδιο για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα σχολιάζετε, τι κάνετε;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: …. με το νομοσχέδιο αυτό, με το οποίο θα τους χορηγήσουμε εγγυήσεις για να μπορέσουν να προστατεύσουν τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών, δεσμεύουμε τις Τράπεζες να κάνουν απολογισμό  για τα χρήματα που τους έχουν χορηγηθεί. Δίνουμε εξουσίες στους Επιτρόπους, όχι μόνο για τα bonus όπως ήταν μέχρι σήμερα, αλλά και για το κατά πόσο τα χρήματα που θα πάρουν, με τη μορφή εγγυήσεων, θα πάνε στην πραγματική οικονομία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κουσελά η τελευταία παρατήρηση και θέλω το σχόλιό σας. Εγώ ξέρω ότι ο άλλος χρωστάει στο δημόσιο, του χρωστάει το δημόσιο και το δημόσιο αντί να πηγαίνει σε συμψηφισμό τον πηγαίνει μέσα. Εγώ ξέρω ότι ο άλλος πνίγεται και πάει στην Τράπεζα που έχει πάρει εγγύηση από το κρατικό χρήμα και η τράπεζα δεν του δίνει λεφτά, αυτός κλείνει το μαγαζί  και το δημόσιο πάει και τρέχει και του λέει, φέρε εδώ κάτι χρωστάς από το ΦΠΑ με το κλεισμένο μαγαζί.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό κ. Λυριτζή γινόταν μέχρι τώρα, προσέξτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ ξέρω ότι υπάρχει μια κατάσταση στην οποία δεν δίνετε απάντηση.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι, δίνουμε απάντηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πού είναι;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα σας πω ποια απάντηση δίνουμε. Στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα, δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα συμψηφισμού και φόρου με φόρο και βέβαιων και εκκαθαρισμένων υποχρεώσεων του Δημοσίου με φόρους. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά και δεν διώκεται ποινικά κανείς στον οποίο να χρωστάει το δημόσιο. Και αυτό το επεκτείναμε και στους Οργανισμούς…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 15 του μηνός θα ανακοινώστε τα μέτρα κ. Υπουργέ να ξέρει ο κόσμος, πείτε κάτι συγκεκριμένο περιμένει ο κόσμος, 15;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: 15 περίπου, στα μέσα του μήνα θα ληφθεί η απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο. Θέλω να σας πω ότι τη μη άσκηση ποινικής δίωξης την επεκτείναμε και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν έχουμε άλλο χρόνο, πρέπει να κλείσουμε. Σας ευχαριστούμε πολύ.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα. 15 του Απρίλη.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Να είστε καλά.