Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΕΤΡΟ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 5/4/2011

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αλλεπάλληλες αυξήσεις στη φορολογία, εν τούτοις διαπιστώνεται σημαντική υστέρηση εσόδων. Τι ακριβώς συμβαίνει και το «ταμείο είναι μείον» και πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα;
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η υστέρηση των εσόδων τους δύο πρώτους μήνες του 2011 οφείλεται αφ’ ενός στην ύφεση, που ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις για το 2010 και περιόρισε τη φορολογική βάση, αφ’ ετέρου σε συγκυριακούς παράγοντες, που οδήγησαν σε αυξημένα έσοδα το αντίστοιχο διάστημα του 2010, καθώς και στη μειωμένη παρακράτηση στα χαμηλότερα  εισοδήματα, λόγω της νέας φορολογικής κλίμακας. 
Δεν παραγνωρίζουμε τις αδυναμίες των ελεγκτικών- εισπρακτικών μηχανισμών, τους οποίους παραλάβαμε διαλυμένους, και οι οποίες αντιμετωπίζονται  με την πλήρη αναδιοργάνωσή τους.
Όμως, σε σχέση με το δημοσιονομικό έλλειμμα, το πρώτο δίμηνο του 2011 είμαστε 50 εκατ. κάτω, δηλαδή καλύτερα, από τις προβλέψεις μας. Τους επόμενους μήνες θα καλύψουμε τις εκκρεμότητες είσπραξης φόρων προηγουμένων ετών, όπως του ΕΤΑΚ 2009 και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2010. Επιταχύνουμε τους στοχευμένους ελέγχους και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων, εντείνουμε τις προσπάθειες περιορισμού της φοροδιαφυγής, αξιοποιώντας όλα τα όπλα που μας δίνει ο νέος φορολογικός νόμος στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου. Προχωράμε άμεσα στην αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και σε διαρθρωτικές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, στο χτύπημα της σπατάλης. Δεν πρόκειται, πάντως, να αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές. Αντίθετα, στόχος μας είναι η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Να πληρώνουν περισσότεροι, για να πληρώνουμε όλοι λιγότερα, να μη φορτώνονται άνισα και υψηλά φορολογικά βάρη οι ίδιοι και οι ίδιοι.   
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξένοι αναλυτές και έγκυρα οικονομικά περιοδικά εκτιμούν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτη. Είναι εκτός πραγματικότητας ή απλώς εσείς δεν το λέτε ακόμα;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Για μας δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Δίνουμε καθημερινά μάχες με σωρευμένα προβλήματα, βάρη και κακοδαιμονίες της οικονομίας μας, ακριβώς για να διαψεύσουμε όσους μηδενίζουν την προσπάθεια και τις θυσίες του λαού μας, ποντάροντας –με το αζημίωτο- στην αποτυχία μας ή γενικότερα στην αποτυχία του ευρώ.  Τους διαψεύσαμε πέρυσι. Θα τους διαψεύσουμε και στο μέλλον, ιδίως τώρα που οι αποφάσεις της Ε.Ε. για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου, μας δίνουν ανάσα για τα επόμενα χρόνια. Δεν βοηθάμε τους πολίτες με καταστροφολογίες, ούτε λέγοντας  αβάσιμα πως «δεν γίνεται τίποτα», πως δεν θα βγούμε ποτέ από μια δύσκολη κατάσταση, από την οποία πέρασαν και άλλες χώρες στο παρελθόν -και τα κατάφεραν. Θα τα καταφέρουμε και εμείς, γιατί η χώρα μας έχει και δυνατότητες και προοπτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστούν τα 22δισ. που πρέπει να συγκεντρώσετε; Η αντιπολίτευση μιλά για νέα μέτρα, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όσοι αναλώνονται σε στείρα «μετρολογία», ας μας πουν πως γίνεται να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες, τις ανάγκες και τα κρίσιμα προβλήματα της χώρας, χωρίς να θίξουμε κακώς κείμενα, δίχως να κάνουμε απολύτως τίποτα.

Δεν υπάρχουν δωρεάν  λύσεις για να αντιμετωπίσεις μια τόσο κρίσιμη κατάσταση. Αν δεν μειώσουμε το έλλειμμα, θα συνεχίσουμε να παράγουμε χρέος και βάρη, που θα στραγγαλίζουν την ανάπτυξη, απειλώντας ανα πάσα στιγμή να βουλιάξουν τη χώρα. Για να το μειώσουμε, όμως, χρειάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις στα έσοδα και -πολύ περισσότερο- στις δαπάνες, χρειάζονται διαρθρωτικές παρεμβάσεις, με στήριξη της ανάπτυξης σε νέες, βιώσιμες βάσεις.

Δεν πάμε να περικόψουμε μισθούς και συντάξεις. Εστιάζουμε στο παραπέρα νοικύρεμα των δαπανών, για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος, στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας. Μόνο το 2010, περιορίσαμε το έλλειμμα κατά 14 δισ., πάνω από το μισό του ποσού που χρειαζόμαστε για τα επόμενα 4 χρόνια. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που θα ανακοινωθεί στα μέσα Απριλίου, είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων, που απαντά σε όλα αυτά τα ερωτήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Με την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας θα επιτευχθεί ο στόχος των 50 δισ.;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι ένα σημαντικό όπλο που θα χρησιμοποιήσουμε με διαφάνεια και σωστό σχεδιασμό. Η Διυπουργική Επιτροπή με τις αποφάσεις του Δεκεμβρίου άνοιξε τον δρόμο. Σχεδιάζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μετοχοποιήσεων, αλλά και μακροχρόνιων μισθώσεων, σε συνδυασμό με επενδύσεις που θα ωφελήσουν τις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτό το πρόγραμμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και χρηματοοικονομικά εργαλεία όπως εταιρείες επενδύσεων για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που θα μας επιτρέψουν να έχουμε πιο γρήγορα σημαντικά έσοδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρξατε κορυφαίο στέλεχος του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας. Σήμερα όμως βλέπουμε μια τάση από την κυβέρνηση να «βαπτίζει» προνομιούχους και συντεχνίες τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ. Άλλαξαν οι καιροί ή αλλάξατε εσείς;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Σήμερα, σημασία έχει η στάση του καθενός μας μπροστά σε μια πρωτόγνωρα απαιτητική κατάσταση για τη χώρα και τους πολίτες, που απαιτεί υπέρβαση των στενών συμφερόντων κάθε ατόμου, ομάδας ή επαγγέλματος, αλληλεγγύη και θυσίες από όλους, ιδιαίτερα από όσους βιώνουν την κρίση από καλύτερη και ασφαλέστερη θέση, πόσο μάλλον όταν  αυτοί  χρηματοδοτούνται από τον φορολογούμενο πολίτη. Από αυτό, νομίζω, κρινόμαστε όλοι και όχι από γενικευμένους χαρακτηρισμούς ή «ταμπέλες».