Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΝΕΤ «ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ» ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΑΡΙΑ ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 15/3/2011

ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ:
ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ: Δημοσιογράφος


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κύριος Δημήτρης Κουσελάς, Υφυπουργός Οικονομικών, είναι στο στούντιο μας στην οδό Μουρούζη, καλή σας μέρα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλή σας μέρα, κυρία Σαράφογλου, σε εσάς και στους τηλεθεατές σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κουσελά, πήραμε μία μικρή ανάσα από την απόφαση στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή, από την άλλη τα ανταλλάγματα τα οποία τίθενται είναι πολύ σημαντικά και χρειάζεται να βρεθούν χρήματα και μάλιστα άμεσα πως θα γίνει αυτό από τη στιγμή που ήδη στα έσοδα υπάρχει πρόβλημα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κυρία Σαράφογλου, κατ’ αρχήν να πω ότι το αποτέλεσμα των Βρυξελλών, δεν ήταν μόνο μία μικρή ανάσα. Είναι κάτι πολύ σημαντικό. Είναι, κατ’ αρχήν, μία έμπρακτη αναγνώριση και των προσπαθειών  της χώρας και των θυσιών του ελληνικού λαού, αλλά και μία δικαίωση της στρατηγικής που ακολούθησε ο Πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, το τελευταίο διάστημα, συνδέοντας την επιμήκυνση του δανείου, τη μείωση των επιτοκίων, αλλά και τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την άλλη κ. Κουσελά, διαιωνίζει ως ένα βαθμό μία κατάσταση, μία δύσκολη κατάσταση, στην οποία είμαστε όλοι οι Έλληνες πολίτες αυτή την περίοδο και νομίζαμε ότι είχε ημερομηνία λήξης. Αυτή τη στιγμή παρατείνεται ως ένα βαθμό.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η απόφαση δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και βεβαιότητας, για τις οικονομικές εξελίξεις και της χώρας μας και της Ευρώπης συνολικότερα. Είναι μια σημαντική απόφαση και για ολόκληρη την Ευρώπη, γιατί όπως καταλαβαίνετε οι αγορές έβλεπαν τι είχαμε να πληρώσουμε το 2013 και το 2014, με αποτέλεσμα να μην πέφτουν τα spreads. Αυτή τη στιγμή, το σήμα που δίνεται με την απόφαση αυτή, είναι ότι η χώρα μας διαθέτει εναλλακτικές λύσεις, άρα σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει να βρεθεί και πάλι στο χείλος της χρεοκοπίας. Μας δίνεται, επίσης, η δυνατότητα η αποπληρωμή να γίνει με κανονικούς ρυθμούς, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα. Σε τι δεσμευτήκαμε εμείς; Δεσμευτήκαμε κατ’ αρχήν να προχωρήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, που ούτως ή άλλως είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε. Γιατί δεν μπορεί, την ώρα που γίνονται τόσες θυσίες, η δημόσια διοίκηση, το κράτος να λειτουργεί σαν τρύπιο λαγήνι, όπως λειτουργούσε στο παρελθόν. Δεσμευτήκαμε να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση της περιουσίας, που είναι για μας κάτι πολύ σημαντικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει σχέδιο γι’ αυτό κ. Κουσελά, έτοιμο; Γιατί κάποιοι θεωρούν πολύ φιλόδοξο τον στόχο των 50 δισ.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι φιλόδοξος ο στόχος των 50 δισεκατομμυρίων, δεν είναι όμως ανέφικτος, αν λάβουμε υπόψη  ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μιλούσε το καλοκαίρι για 50 δισεκατομμύρια από την αξιοποίηση μέρους της περιουσίας, στα δύο χρόνια. Εμείς μιλάμε για στόχο 50 δισεκατομμυρίων στην πενταετία, δηλαδή μέχρι και το 2015. Τέλος Μαρτίου θα είναι έτοιμο ένα πρώτο σχέδιο προς ανακοίνωση και από εκει και πέρα θα συνεχιστούν οι επεξεργασίες για το ζήτημα αυτό. Θέλει και ευαισθησία και προσοχή. Ο στόχος μας δεν είναι να ξεπουλήσουμε και μάλιστα όσο-όσο οτιδήποτε, αλλά να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περιουσία που έχει το Κράτος, προς όφελος της οικονομίας και των πολιτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα κ. Κουσελά, αυτά αφορούν στο σκέλος του χρέους υπάρχει βέβαια και μία δέσμευση που έχουμε ήδη αναλάβει στο σκέλος των εσόδων και των δαπανών με ένα νέο πακέτο μέτρων για την περίοδο 2012 – 2015 ύψους 8% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου  23, 24 δισεκατομμύρια ευρώ αν συνυπολογισθεί και ένα άνοιγμα που παρατηρείται στον προϋπολογισμό του 2011 και για την οποία πρέπει να ληφθούν μέτρα 0,75% του ΑΕΠ. Η ερώτηση λοιπόν αυτονόητη από πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά, τι νέα μέτρα μας περιμένουν διότι ήδη έχετε δηλώσει από το Οικονομικό Επιτελείο ότι όλο αυτό το πακέτο στο ένα τρίτο του θα πρέπει να προέλθει από το σκέλος των εσόδων. Πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κατ’ αρχήν πρέπει να πούμε ότι η υστέρηση των εσόδων που παρατηρήθηκε το πρώτο δίμηνο, έχει περισσότερο συγκυριακό χαρακτήρα και αφορά κάποια ζητήματα που φέτος δεν τα έχουμε. Το λέω αυτό, γιατί πέρυσι το πρώτο δίμηνο, το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης ανερχόταν στα 950 εκατομμύρια. Φέτος, το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης είναι 1 δισεκατομμύριο, δηλαδή η διαφορά μας είναι 50 εκατομμύρια. Δεν είναι κάτι τραγικό,  όπως μεγεθύνθηκε πρόσφατα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κύριε Υπουργέ, αυτό το επιχείρημα το έχει επαναλάβει η Κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες αρκετές φορές αλλά υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί το 2011 σε σχέση με το 2010 διότι αυτό έχουμε υπογράψει μέχρι του Μνημονίου άρα δεν μας αρκεί να παραμείνει το έλλειμμα στα ίδια επίπεδα με πέρυσι έτσι δεν είναι;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα μειωθεί, έχουμε συγκεκριμένους στόχους. Με ρωτήσατε από πού θα βρεθούν τα χρήματα. Από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, είναι η πρώτη απάντηση. Από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής  προσδοκάμε φέτος, με τον Προϋπολογισμό, να έχουμε αύξηση των εσόδων της τάξης των 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς, να επιμείνουμε εκεί η διεύρυνση της φορολογικής βάσης στο Φ.Π.Α. τι σημαίνει κ. Κουσελά, ότι θα υπάρξει μετάταξη και άλλων προϊόντων στον υψηλό συντελεστή.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μιλώ για διεύρυνση της φορολογικής βάσης από αυτούς που δεν πληρώνουν μέχρι σήμερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα υπάρχει μετάταξη προϊόντων από 13% στο 23% ;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι βέβαια. Αυτό το έχουμε αποκλείσει. Έχουμε αποκλείσει την αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις, ώστε η οικονομία από το τέλος του χρόνου να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Δεν θέλουμε, λοιπόν, με αποφάσεις που θα πάρουμε για να αυξήσουμε τα έσοδα, να δημιουργήσουμε αρνητικές επιπτώσεις στον τομέα αυτό. Θέλουμε η αύξηση των εσόδων να προέλθει από την αύξηση του τζίρου, ο στόχος μας θα είναι αυτός. Επομένως, είναι ανοιχτό μπροστά μας το μεγάλο ζήτημα της φοροδιαφυγής. Τέλος Μαρτίου θα ανακοινώσουμε ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το οποίο θεσμοθετείται με το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή και για πρώτη φορά σ’ αυτόν τον σχεδιασμό δεν θα συμμετάσχει μόνο το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και άλλα τρία συναρμόδια Υπουργεία. Το σύνολο, δηλαδή, της Κρατικής μηχανής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Κουσελά, την Παρασκευή περάσατε μία αλλαγή στο νομοσχέδιο που βρίσκεται στην Βουλή και γίνεται ακόμη αυστηρότερη η διάταξη που προβλέπει ποινές φυλάκισης για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη. Θα στείλετε κόσμο στη φυλακή από αυτούς που έχουν ήδη συσσωρεύσει χρέη 37 δισεκατομμυρίων ευρώ εφόσον δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε να συμβιβαστούν με το δημόσιο με τις εφορίες;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η αλλαγή που κάναμε την Παρασκευή είναι πως οι διατάξεις για τα ληξιπρόθεσμα ισχύουν και για τα ήδη ληξιπρόθεσμα, που είναι περίπου 37 δισεκατομμύρια, δεν θα μπορούσαμε να τα αφήσουμε εκτός. Από κει και πέρα, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι όσοι φοροδιαφεύγουν συστηματικά, στις περισσότερες μάλιστα  περιπτώσεις, για πολύ μεγάλα ποσά. Δεν είναι στόχος μας ο «φουκαράς», είναι οι συστηματικοί φοροφυγάδες, οι οποίοι καταχρώνται, όπως στην περίπτωση του Φ.Π.Α…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού ο στόχος σας, όπως λέτε, δεν είναι ο φουκαράς, γιατί βάζετε τις ποινές φυλάκισης από τα 5.000 ευρώ και δεν θεσπίζετε ένα υψηλότερο όριο;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν ισχύουν οι ποινές φυλάκισης από τα 5.000 ευρώ. Το περιθώριο είναι μεγαλύτερο. Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε, ότι πρέπει να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας απέναντι στο Δημόσιο. Από κει και πέρα, θα πάει φυλακή όποιος επαναλάβει το αδίκημα για δεύτερη ή τρίτη φορά. Για πρώτη φορά δεν πάει κανένας φυλακή, για 5 ή για 10 χιλιάδες ευρώ. Ο υπότροπος μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιο κίνδυνο. Και δεν ισχύει το αυτόφωρο, να το ξεκαθαρίσω αυτό, για τέτοιου είδους ποσά. Υπάρχει μία διαδικασία, που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να συμβιβαστεί, για παράδειγμα στην περίπτωση των ληξιπροθέσμων, που αναφέρετε,  ή να πάει στα φορολογικά δικαστήρια,  όπου αναστέλλεται η ποινική δίωξη και μόνο μετά έχει αυτόφωρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιου είδους διευκόλυνση ή ενδεχομένως όχι συμβιβασμούς αλλά να μπορέσουν οι οφειλέτες να εξοφλήσουν ένα μέρος του ποσού όπως έγινε για παράδειγμα με τα ασφαλιστικά ταμεία. Το εξετάζει το Υπουργείο;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ήδη το κατοχυρώνουμε με το νομοσχέδιο. Κατ’ αρχήν, δίνουμε τη δυνατότητα σε όσους χρωστάνε Φ.Π.Α. να τον αποπληρώσουν σε τρεις δόσεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό. 40% την πρώτη δόση, 30% τη δεύτερη, 30% την τρίτη. Κατά δεύτερο, δίνουμε τη δυνατότητα συμψηφισμών, δηλαδή συμψηφίζουμε φόρο με φόρο αλλά και με υποχρεώσεις του Δημοσίου και αυτό θα ανακουφίσει την αγορά, είναι κάτι που το ήθελαν οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι επιχειρήσεις στο σύνολό τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιες περαιτέρω διευκολύνσεις στο νόμο για τα ληξιπρόθεσμα προβλέπεται να γίνουν; Μας έλεγαν φοροτεχνικοί που έρχονται εδώ στην εκπομπή τακτικά  ότι πλέον η ισχύουσα νομοθεσία έχει περάσει τόσο χρονικό διάστημα από την εφαρμογή της για να μπορέσει να ενταχθεί κάποιος σήμερα θα πρέπει να καταβάλει πάρα πολλές δόσεις και ενδεχομένως να υπάρχει αδυναμία από τη πλευρά της αγοράς. Σκέφτεστε  κάποιες διευκολύνσεις εκεί;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι σε ισχύ ο νόμος 3888, που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο. Δίνεται και σήμερα η δυνατότητα να μπει κάποιος σ’ αυτή τη διαδικασία, για τα ληξιπρόθεσμα. Είναι μια σημαντική διαδικασία, γιατί δεν έχει ημερομηνία λήξης. Θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός, κύριε Τσίρο, μεταξύ αυτών που ήταν συνεπείς και έσπευσαν από την αρχή να κάνουν χρήση αυτού του νόμου και αυτών που μπαίνουν τώρα...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: στην περαίωση θα μπουν τώρα;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:..δεν μπορούμε, δηλαδή, να πάμε στην αρχική λογική που υπήρχε τον Οκτώβριο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην περαίωση θα μπουν οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτοί που είχαν εξαιρεθεί από την προηγούμενη φορά ή έχει τελειώσει αυτή η ιστορία;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό έχει τελειώσει, η περαίωση έχει λήξει και τυπικά. Όμως υπάρχουν μια σειρά από σημαντικές διευκολύνσεις, όπως σας είπα. Για παράδειγμα, πέρα από ότι είπαμε για τον συμψηφισμό του ΦΠΑ, έχουμε και την περίπτωση των προσωρινών μέτρων. Στη μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία, υπήρχε η υποχρέωση να καταβάλει κάποιος το 20% του ΦΠΑ και το υπόλοιπο όλο μαζί, το 80% σε μία  δόση, προκειμένου να αρθούν τα προσωρινά μέτρα. Αυτό σήμερα το «σπάμε», δίνεται η δυνατότητα να γίνει σε έξι δόσεις, κάτι που  αποτελεί άλλη μια διευκόλυνση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δούμε και τη χθεσινή σας απόφαση, αποφασίσατε ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τζίρο από 50 χιλιάδες ευρώ και πάνω  αλλά και όλοι οι επαγγελματίες, οι οποίοι θέλουν να ενταχθούν στη διαδικασία του αυτοελέγχου, δηλαδή να περιορίσουν τις πιθανότητες φορολογικού ελέγχου από τις Αρχές, θα πρέπει να έχουν στη δήλωσή τους την υπογραφή λογιστή. Γιατί το κάνατε αυτό;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό το κάναμε σε εξειδίκευση του νόμου 3842, ο οποίος προβλέπει τη σωστή μεταφορά των οικονομικών δεδομένων από τα στοιχεία στα βιβλία. Θέλουμε, σ’ αυτές τις περιπτώσεις, να υπάρχει κι ένας τρίτος - και αυτός είναι ο λογιστής, ο φοροτεχνικός – προκειμένου να επιβεβαιώνει την ακρίβεια της μεταφοράς αυτών των στοιχείων…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σημαίνει ότι θα έχει ευθύνη και αυτός;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα έχει και αυτός ευθύνη και σημειώνω, ότι με την πρόσφατη νομοθεσία η ευθύνη αυτή αυστηροποιείται. Δηλαδή, προβλέπονται ποινές οριστικής αφαίρεσης της άδειας του λογιστή/φοροτεχνικού, αλλά και πολύ σημαντικές χρηματικές ποινές. Εμείς θέλουμε οι δηλώσεις να είναι ακριβείς. Γιατί, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις της αυτοπεραίωσης, δεν μπορούμε και δεν υπάρχει η δυνατότητα να ελέγξουμε το σύνολο των δηλώσεων. Αυτή είναι μία συνολική λογική, που διέπει το φορολογικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δούμε τι γίνεται με τις αντικειμενικές αξίες, κύριε Κουσελά, και αν θα αναπροσαρμοστούν οι φορολογικοί συντελεστές, όπως ζητούν παράγοντες της αγοράς
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ζητούν μείωση για την ακρίβεια στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου μεταβίβασης αλλά και αλλαγές στα αφορολόγητα και στα κλιμάκια υπολογισμού του φόρου γονικών παροχών. Είναι αυτό μέσα στις σκέψεις σας ή απλώς προχωρούμε σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών; Επίσης να μας πείτε αν αυτό θα γίνει άμεσα τώρα, από το δεύτερο εξάμηνο, όπως έχετε προαναγγείλει ή θα δούμε μια λογική δόσεων, δύο ετήσιων δόσεων προσαρμογής στις αντικειμενικές αξίες;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εμείς έχουμε αναλάβει δέσμευση, στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού, για αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Αυτή τη στιγμή γίνεται μία σημαντική δουλειά, έχουμε Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί, έχουμε όμως και άλλες που δεν έχουν.  Υπάρχουν Επιτροπές, που εξαιτίας των αλλαγών που έγιναν στο πλαίσιο του Καλλικράτη, δεν λειτουργούν, γιατί οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης δεν έχουν ακόμη οριστεί. Εμείς δουλεύουμε με στόχο να είμαστε έτοιμοι, για την αναπροσαρμογή που σας είπα, το δεύτερο εξάμηνο του 2011. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή δεν μιλάμε για πρώτη Ιουλίου, μπορεί να είναι κάποια στιγμή μέσα στο δεύτερο εξάμηνο;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ναι, δεν υπάρχει deadline για την πρώτη Ιουλίου, μιλάμε για το δεύτερο εξάμηνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τους συντελεστές, τη μείωσή τους, την προσαρμογή τους, ώστε να μην παγώσει τελείως η κτηματαγορά;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ο στόχος μας, με τη διαδικασία αυτή, δεν είναι σε καμία περίπτωση να χτυπήσουμε την κτηματαγορά, να προκαλέσουμε δηλαδή περισσότερα προβλήματα. Γι΄ αυτό, θα λάβουμε υπόψη τις πραγματικές συνθήκες που υπάρχουν στην αγορά, τις υφιστάμενες ιδιομορφίες σε κάθε περιοχή, ώστε η όποια αναπροσαρμογή  να σχετίζεται με τα πραγματικά στοιχεία. Μην πάμε, δηλαδή, σε μια περιοχή, όπως είναι το κέντρο της Αθήνας, που έχει πρόβλημα και είναι πολύ δύσκολο εκεί να κάνεις αύξηση, και κάνουμε τέτοιες αυξήσεις. Τις προθέσεις μας, στον τομέα αυτό, τις δείξαμε πρόσφατα, με την ένταξη 4,5 χιλιάδων οικισμών, που ήταν εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και κάτι τελευταίο, για να κλείσουμε μ’ αυτό, κύριε Κουσελά, θα δούμε έκτακτες εισφορές  στους έχοντες υψηλά εισοδήματα, τουλάχιστον σ’ αυτούς που δηλώνουν υψηλά εισοδήματα καθώς και στους ιδιοκτήτες ακινήτων ή έχει τελειώσει η ιστορία με τις έκτακτες εισφορές;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι, κατ’αρχήν,  να εισπράξουμε  το υπόλοιπο του ΕΤΑΚ του 2009, εκκρεμούν ένα εκατομμύριο σημειώματα, τα οποία πρέπει να φύγουν  το επόμενο διάστημα, να εισπράξουμε τον ΦΑΠ του 2010, που και αυτός εκκρεμεί, και υπάρχει και το 2011. Στο προσεχές διάστημα, θα υπάρξει αρκετή επιβάρυνση... ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι άλλη εννοείτε, γιατί ήδη υπάρχει αρκετή…
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό που λέω, είναι ότι έχουμε μια σειρά από ζητήματα ανοιχτά, για τους έχοντες ακίνητη περιουσία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ, κύριε Κουσελά, να είστε καλά.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.