Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΝ Ρ/Σ ΣΚΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 14/3/2011

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν όλα αυτά θα τα συζητήσουμε τώρα μαζί με τον Υφυπουργό Οικονομικών, τον κύριο Δημήτρη Κουσελά, που είναι μαζί μας. Καλή σας ημέρα, κύριε Υπουργέ, και καλή εβδομάδα να έχετε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα, σε σας και τους ακροατές σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά. Εγώ θέλω να ξεκινήσουμε όχι από αυτά τα νέα μέτρα, τα οποία πλέον πρέπει να  αναλάβουμε προκειμένου να πάμε παρακάτω, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την πορεία του Προϋπολογισμού, κύριε Κουσελά, μιας που είναι και το αντικείμενό σας τα έσοδα και να σας ρωτήσω για ποιο λόγο εμφανίζονται τόσο μειωμένα στο πρώτο δίμηνο του έτους και τι μπορεί να σημαίνει αυτό;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, υπήρξε μια παραφιλολογία, κυρία Κοσιώνη, το τελευταίο διάστημα σχετικά με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, τι παραφιλολογία;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η αλήθεια είναι ότι το έλλειμμα της κεντρικής Κυβέρνησης για τους δύο πρώτους μήνες του 2011 είναι 1 δισεκατομμύριο ευρώ, σε σχέση με το περυσινό έλλειμμα που ήταν 950 εκατομμύρια. Υπάρχει μία υστέρηση σε ό, τι αφορά στα έσοδα, δεν είναι όμως αυτή που παρατηρήθηκε και η υστέρηση αυτή έχει σχέση …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εννοείτε, μισό λεπτό, δεν είναι αυτή που παρατηρήθηκε; Μείον 9,5 % δεν είναι το πρώτο δίμηνο σε σχέση με τους στόχους τα έσοδα;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Σας είπα για το έλλειμμα της κεντρικής Κυβέρνησης, αυτό είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να υπολογίσουμε. Η διαφορά μας με πέρυσι είναι της τάξεως των 50 εκατομμυρίων ευρώ.  Η υστέρηση που φαίνεται στα έσοδα, σχετίζεται με την ένταση της ύφεσης, μην ξεχνάμε πως κλείσαμε με ύφεση που πέρασε το 4%  - γύρω στο 4,5%. Είναι φυσικό και επόμενο πολλές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να είναι στριμωγμένα, θα έλεγα, σε ό, τι αφορά στην καταβολή των υποχρεώσεών τους…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναμφισβήτητα, ναι.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:..και ιδιαίτερα του ΦΠΑ. Υπάρχουν επίσης, λόγοι συγκυριακοί, όπως για παράδειγμα πέρυσι, τους δύο πρώτους μήνες, είχαμε περίπου 500 εκατομμύρια πρόσθετα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον πρώτο μήνα, τον Ιανουάριο. Έτσι δεν είναι;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς, που φέτος δεν τα είχαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον δεύτερο μήνα, τον Φεβρουάριο;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Τον Φεβρουάριο είχαμε πάνω από 200 εκατομμύρια από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, που εισπράχθηκε και πέρυσι τον Φεβρουάριο, λόγω των αποθεματοποιήσεων που έγιναν τον Δεκέμβριο του 2009. Από την άλλη πλευρά, φέτος έχουμε μειωμένη φορολογία εισοδήματος, γιατί με βάση την ενιαία φορολογική κλίμακα, δόθηκε η δυνατότητα σε όλους όσοι είχαν εισοδήματα από 30.000 και κάτω να έχουν, ουσιαστικά, επιστροφές. ‘Ολα αυτά, σε συνδυασμό, βέβαια, και με την υφιστάμενη κατάσταση στους εισπρακτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς. Και λέω την υφιστάμενη κατάσταση, γιατί όπως γνωρίζετε επιχειρούμε να ανασυγκροτήσουμε εκ βάθρων αυτούς τους μηχανισμούς, προκειμένου να δουλέψουν πιο αποτελεσματικά. Είναι γεγονός ότι τους δύο πρώτους μήνες υπήρξε «κοιλιά» σε ό, τι αφορά τους ελέγχους. Η περαίωση είχε πολύ θετικά αποτελέσματα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί έγινε αυτή η «κοιλιά» στους ελέγχους;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η «κοιλιά» αφορά στη λειτουργία των εισπρακτικών και ελεγκτικών μηχανισμών, γιατί χρειάζονται αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση. Γι’ αυτό σας είπα, κάνουμε το πρώτο μεγάλο και σοβαρό βήμα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επιτρέψτε μου λίγο γιατί έχετε βάλει πολλά θέματα στο τραπέζι. Ενάμισι χρόνο μετά να συζητάμε σήμερα, στις αρχές του 2011, ότι έχουμε μια «κοιλιά» γιατί δεν λειτουργούν οι εισπρακτικοί μηχανισμοί, υπάρχει ένα πρόβλημα, έτσι δεν είναι;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Νομίζω ότι θα αδικούσαμε και εργαζομένους και στελέχη αλλά και μια συνολικότερη κατάσταση, αν πούμε ότι δεν λειτουργούν. Δεν λειτουργούν όσο αποτελεσματικά θα θέλαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι.  Υποτίθεται όμως ότι εδώ καταβάλλει η Κυβέρνηση μια προσπάθεια και όσο περνάει ο καιρός θα έπρεπε να βλέπουμε καλύτερα αποτελέσματα, και όχι στις αρχές του πιο κρίσιμου έτους, το γνωρίζουμε όλοι, του 2011 να λέμε ότι ακριβώς επειδή δεν έχουμε τα αποτελέσματα που έπρεπε να έχουμε, παρουσιάζεται μια «κοιλιά» στα έσοδα. Καταλαβαίνετε τι εννοώ.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κυρία Κοσιώνη, είχαμε καλύτερα αποτελέσματα, γιατί δουλέψαμε με βάση στόχους, υπάρχουν τακτές συναντήσεις και προσωπικά δικές μου ανά μήνα με τις τριάντα μεγαλύτερες Εφορίες και Τελωνεία, που εκπροσωπούν το 70% και πλέον  των εσόδων. Οι στόχοι ελέγχονται, οι ελεγκτές ελέγχονται, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να πάμε σε μια παραπέρα ανασυγκρότηση και αναβάθμιση όλου αυτού του μηχανισμού, την οποία την έχει ανάγκη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πώς θα προχωρήσετε πάνω σ’ αυτόν τον τομέα ακριβώς, κύριε Κουσελά;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα προχωρήσουμε με τη δημιουργία ενός νέου ελεγκτικού σώματος, το οποίο θα λειτουργεί στη βάση ποσοτικών και ποιοτικών στόχων, με συγκεκριμένα συμβόλαια απόδοσης. Θα ελέγχονται και οι ελεγκτές. Παράλληλα, στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, μπαίνουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις, με βάση τους οποίους θα λειτουργήσει από δω και πέρα ο έλεγχος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι ελεγκτικό σώμα θα είναι αυτό; Από ποιους δηλαδή θα απαρτίζεται;  Ποιοι θα συμμετέχουν;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα συμμετέχουν 1500 περίπου εργαζόμενοι από το σύνολο του Υπουργείου Οικονομικών, από τους 20.000 υπαλλήλους που έχουμε στο Υπουργείο Οικονομικών, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. την ίδια στιγμή, όπως είδατε και προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα του παρελθόντος, δημιουργείται στο Υπουργείο Οικονομικών η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.  Ήδη προχωρήσαμε, με τροπολογία που κατέθεσα προχθές στη Βουλή, στην αυστηροποίηση των διατάξεων που αφορούν στη δωροδοκία – η παθητική δωροδοκία από ένα ευρώ και πάνω χαρακτηρίζεται ως κακούργημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Αυτά είναι θέματα που περιλαμβάνονται μέσα στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Θέλω να επανέλθω όμως στο κομμάτι των εσόδων.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Από κει και πέρα, έχουμε μπροστά μας μια σειρά από εκκρεμότητες για τα έσοδα.  Υπάρχει μια σημαντική καθυστέρηση στην είσπραξη του ΕΤΑΚ 2009, εκκρεμεί η αποστολή ενός εκατομμυρίου σημειωμάτων για το ΕΤΑΚ 2009, που θα γίνει τους επόμενους μήνες. Έχουμε να εισπράξουμε τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010, ο οποίος δεν έχει εισπραχθεί, και προχωράμε στο αμέσως επόμενο διάστημα σε τακτικούς ελέγχους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή έχετε λαμβάνειν λέτε από δω και στο εξής. Κύριε Κουσελά, εγώ όμως θέλω να επιμείνω λίγο σ’ αυτό το πρώτο δίμηνο, γιατί μας παρουσιάσατε και λογικά όλα αυτά που είπατε, μια σειρά από παράγοντες οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα αυτό το πρώτο δίμηνο να μην πάνε καλά τα έσοδα. Λέτε ότι έχουμε να εισπράξουμε κάποια, μας τα παρουσιάσατε, τα υπόλοιπα; Όμως αυτός δεν είναι ο βασικός λόγος φαντάζομαι που παρουσιάστηκε αυτή η κάμψη το πρώτο δίμηνο. Μας είπατε για παράδειγμα για τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς που δεν λειτουργούν έτσι όπως θα θέλατε, μας είπατε για την ύφεση, που δημιουργεί προβλήματα, πώς θα τα ξεπεράσετε αυτά από δω και στο εξής, δεδομένου ότι τα περιθώρια στενεύουν πάρα πολύ και πρέπει η ελληνική Κυβέρνηση, πρέπει η Ελλάδα να παρουσιάσει πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όπως σας είπα, προχωράμε –ήδη το νομοσχέδιο ψηφίζεται- στην πλήρη αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, αυτό δεν θα δώσει λύση σ’ αυτόν τον μήνα ή τον παρ’ άλλο μήνα…
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι, θα δώσει λύση μέσα στον χρόνο. Θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, από τα μέσα του χρόνου, μ’ ένα νέο ελεγκτικό σώμα. Από εκει και πέρα, έχει προσδιοριστεί το πλαίσιο των ελέγχων, οι τακτικοί έλεγχοι, οι προσωρινοί έλεγχοι, οι προληπτικοί έλεγχοι και οι έλεγχοι που αφορούν στις διασταυρώσεις στοιχείων. Για τα ζητήματα αυτά, υπάρχουν ήδη επιχειρησιακά πλάνα τα οποία μπαίνουν μπροστά, τέλειωσε η περαίωση. Άρα τα μικρά προβλήματα που υπήρξαν το πρώτο δίμηνο, θα αντιμετωπιστούν. Γιατί και πέρυσι είχαμε προβλήματα,  όμως αυτό που πρέπει να δούμε είναι το συνολικό αποτέλεσμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό, στο μνημόνιο προβλέπεται…
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το αποτέλεσμα, δηλαδή, που θα υπάρξει στο τέλος του χρόνου. Αυτό ενδιαφέρει. Μπορεί κατά μήνα να έχουμε αυξομειώσεις…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ενδιαφέρει ακριβώς και το θέμα που ανησυχεί είναι ότι αν  - λογικό είναι αυτό, έτσι; Με την κοινή λογική – αν μένεις πίσω πολλούς μήνες μετά θα πρέπει να εντείνεις την προσπάθεια τους επόμενους μήνες και συνεπώς τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Στο Μνημόνιο προβλέπεται ρητώς ότι σε περίπτωση εκτροχιασμού θα πρέπει να υπολογιστούν πρόσθετα μέτρα 0,75% του ΑΕΠ, και αυτά σε πρώτη φάση είναι περικοπές περαιτέρω από Υπουργεία, φορείς και σε δεύτερη φάση …
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μα δεν μιλάμε για εκτροχιασμό, τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: εισπρακτικά, αυτό θέλω να σας ρωτήσω, μιλάμε για κάτι τέτοιο ή όχι;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μιλάμε για μια μικρή υστέρηση, που δεν έχει καμία σχέση με εκτροχιασμό. Άλλωστε, έχουμε μπροστά μας τα μέτρα για την πάταξη της   παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής. Ολοκληρώνεται, όπως σας είπα, το νομοσχέδιο και έχουμε έτοιμο επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα εξαγγελθεί στο τέλος του Μαρτίου, με βάση το οποίο προσδοκάμε μέσα στο χρόνο να αυξήσουμε τα έσοδα από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, κατά 1,6 δισ. ευρώ. Ήδη, για  το ζήτημα αυτό έχουμε κλείσει, κυρία Κοσιώνη -επιτρέψτε μου την έκφραση- όλες τις «τρύπες». Έχει διαμορφωθεί πλέον ένα ηλεκτρονικό «δίκτυ», από το οποίο πολύ δύσκολα ο κατά σύστημα φοροφυγάς θα μπορέσει να ξεφύγει από δω και πέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Λοιπόν σας ακούω αισιόδοξο για την από δω και στο εξής πορεία των εσόδων, μακάρι να είναι έτσι. Θέλω να έρθουμε λίγο στο θέμα των φοροαπαλλαγών, πριν από ένα – δύο μήνες συζητώντας εδώ με τον κύριο Σαχινίδη είχα καταλάβει ότι το εξετάζετε σοβαρά, στο μεταξύ κύλισε νερό στ’ αυλάκι, καταλάβαμε ότι το εξετάζετε ακόμη περισσότερο σοβαρά. Τι πρόκειται να κάνετε; Και για ποιες φοροαπαλλαγές μιλάμε, κύριε Κουσελά, τι είδους φοροαπαλλαγές; Κατάργηση φοροαπαλλαγών;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι ένα ζήτημα που προσωπικά δεν μ’ έχει απασχολήσει μέχρι και τη στιγμή που μιλάμε. Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις γύρω από αυτό το θέμα. Οπότε είναι ένα θέμα, το οποίο είναι ανοικτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχετε λοιπόν να μας πείτε κάτι παραπάνω γι αυτό. Ένα άλλο ερώτημα, κάτι που ακούστηκε και κυκλοφόρησε και θέλω να σας ρωτήσω, κατά πόσο η Κυβέρνηση μελετά, εξετάζει, το ενδεχόμενο της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ σε τουριστικές περιοχές, κύριε Κουσελά.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι, αυτό είναι μια ιδιαιτερότητα που αφορά σε συμφωνία που έχει γίνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ιδιόμορφες και ιδιαίτερες συνθήκες που υπάρχουν στο Αιγαίο και έχω απαντήσει και γραπτώς για το θέμα αυτό, σε συναδέλφους μου στη Βουλή. Δεν εξετάζουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η συμφωνία αυτή ισχύει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την τιμούμε στο ακέραιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιστροφές ΦΠΑ: τι θα κάνετε, κύριε Υπουργέ, μ’ αυτό το ζήτημα; Διότι η αγορά είναι σε τραγική κατάσταση, το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, και μπορεί εσείς να λέτε ότι επιστρέφετε ΦΠΑ, όμως, έξω οι επιχειρηματίες  έχουν άλλη άποψη.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κυρία Κοσιώνη, να σας πω ότι αρχικά κληθήκαμε να επιστρέψουμε ΦΠΑ από τα έτη 2006, 2007, 2008 και πάει λέγοντας. Παράλληλα, να σας πω σχετικά με το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ, ότι έχουμε σε ορισμένες περιπτώσεις και ποινικές ρήτρες, όπως στην περίπτωση των συμβάσεων παραχώρησης όπου είμαστε υποχρεωμένοι μέσα σε 60 μέρες -γιατί υπάρχουν ποινικές ρήτρες- να έχουμε επιστρέψει τον ΦΠΑ. Υπάρχει ένα πρόγραμμα για τις επιστροφές αυτές, προχωρεί καλά, έχουμε κάνει τις καταγραφές μας…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κόσμος της αγοράς λέει ότι δεν προχωρεί καθόλου καλά, κύριε Υπουργέ.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κατ’ αρχήν οι καθυστερήσεις που υπάρχουν είναι σε μεγάλα ποσά, ποσά μέχρι και 300.000 ευρώ εξυπηρετούνται μέσα από τις Δ.Ο.Υ και επιστρέφονται σε σχετικά σύντομο διάστημα. Παράλληλα, με το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίζουμε στη Βουλή, δίνουμε τη δυνατότητα συμψηφισμού των επιστροφών ΦΠΑ με άλλες υφιστάμενες οφειλές και αυτό, νομίζω, θα βοηθήσει πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα βοηθήσει αν λειτουργήσει αλλά μου λέτε ότι υπάρχει πρόβλημα στα μεγάλα ποσά. Αυτό που καταγράφουμε εμείς καθημερινά όμως είναι ότι υπάρχει πρόβλημα και στα μικρά ποσά. Δηλαδή υποτίθεται ότι μέχρι 30.000 ευρώ επιστρέφονται σε μία μέρα, αυτό όμως συμβαίνει μόνο σε κάποιες περιπτώσεις.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι, μέχρι 30.000 ευρώ επιστρέφονται ουσιαστικά χωρίς έλεγχο. Μέχρι 300.000 ευρώ επιστρέφονται από τις Δ.Ο.Υ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γνωρίζετε ποιο είναι το ύψος του ποσού που οφείλετε σε ΦΠΑ; Σε επιστροφές;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Συνολικά;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, συνολικά.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή, γιατί πριν από λίγες ημέρες εγώ τουλάχιστον υπέγραψα επιστροφές πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Δεν ξέρω πού έχει διαμορφωθεί, πάντως είναι πολύ μικρότερο από αυτό που υπήρχε αρχικά. ‘Εχουμε ως στόχο να διεκπεραιώσουμε τις παλιές οφειλές και υποχρεώσεις μας, μέχρι τα μέσα του χρόνου. Κάνουμε, πάντως, ό,τι καλύτερο μπορούμε, γιατί καταλαβαίνουμε το πρόβλημα που υπάρχει στην αγορά. Και νομίζω ότι αυτά που  θεσπίσαμε στο φορολογικό νομοσχέδιο, ιδιαίτερα στο θέμα του συμψηφισμού, θα βοηθήσουν πολύ τις επιχειρήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: για να δούμε, μακάρι να βοηθήσει, έχει τεράστια ανάγκη από ανάσες η αγορά.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μην ξεχνάτε ποια ήταν η δημοσιονομική κατάσταση, στην οποία βρεθήκαμε ως κράτος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, δεν το ξεχνάμε καθόλου. Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ για τις απαντήσεις που μας δώσατε, να σας καλημερίσω. Ο κύριος Δημήτρης Κουσελάς, Υφυπουργός Οικονομικών και για τα έσοδα και για το ΦΠΑ και για διάφορα θέματα τον ρωτήσαμε, ελπίζω να δόθηκαν κάποιες απαντήσεις.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.