Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΝ Ρ/Σ FLASH ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Μ. ΛΕΟΝΑΡΔΟΥ ΚΑΙ Γ. ΣΤΡΑΤΑΚΗ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 4/3/2011

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κουσελά, καλή σας μέρα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλημέρα, κύριε Στρατάκη, κυρία Λεονάρδου. Μία κουβέντα μόνο σε σχέση με το προηγούμενο κλίμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ναι.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Πιστεύω ότι στην πιο κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η χώρα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από την καθημερινή αντιπαράθεση, η οποία είναι κατανοητή, καλούνται σήμερα να συνεισφέρουν με προτάσεις για έξοδο από την κρίση. Μπροστά σ’ αυτό το κάλεσμα δεν μπορεί κανείς να επιλέγει τον δρόμο της φυγής από την ευθύνη. Όλοι θα πρέπει να αναλάβουν το κομμάτι των ευθυνών τους. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι έφταιξε και φτάσαμε ως εδώ. Ωστόσο, αυτό που αποτελεί απαίτηση του λαού μας είναι ότι, από τη στιγμή που έχουν γίνει τόσες θυσίες, αυτές θα πρέπει να πιάσουν τόπο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, χθες είχαμε μια κουβέντα εδώ, μιας και βρισκόμαστε στο δικό σας το πεδίο, με τον αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, τον κύριο Μηταράκη, και του λέμε «γιατί δεν πήγατε να συζητήσετε με τον κύριο Παπακωνσταντίνου, η Νέα Δημοκρατία, – δεν μιλάμε για τους πολιτικούς αρχηγούς. Λέει, «γιατί μας είχαν απορρίψει τον Ιούνιο τις δικές μας προτάσεις, που είχαμε καταθέσει, τον Μάιο»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον Ιούλιο. Ιούλιο ήταν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε ήταν που είχαν πει, εν πάση περιπτώσει, για τον μηδενισμό του χρέους; Και τώρα, λέει, θα πάμε και θα συζητήσουμε στη Βουλή, όταν έρθει στη Βουλή, πώς τη βλέπετε αυτή…
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Στρατάκη, αυτό που είπαμε εμείς είναι ότι οι τότε προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας ήταν γενικόλογες και τους καλέσαμε να τις εξειδικεύσουν. Φαίνεται, όμως, ότι η Νέα Δημοκρατία επιλέγει τον δρόμο της φυγής από την ευθύνη και μάλιστα μαζί με εκείνους που επένδυσαν στο κοινωνικό μπάχαλο για τη χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να πάμε τώρα στο αντικείμενο που σας έχουμε καλέσει, και είναι οι αυξήσεις αντικειμενικών αξιών. Τι γίνεται; Εδώ υπάρχει γενικότερα – θα μου επιτρέψετε ένα σχόλιο.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και επειδή το έχω κάνει πολλές φορές και παίρνω το κόστος αυτού του σχολίου, θεωρώ την οικοδομή – και επιτρέψτε μου – το κατεξοχήν πλυντήριο μαύρου χρήματος. Άλλα δηλώνεις στην Εφορία, άλλα πληρώνεις και όλα αυτά υπό την ανοχή του Κράτους. Λοιπόν, καλό θα ήταν κάποια στιγμή να δούμε τις αντικειμενικές αξίες να είναι ίσες με τις εμπορικές, αλλά με μια διαφορά. Εδώ είναι η διαφωνία μας μάλλον, ότι θα πρέπει ν’ αλλάξει και η φορολογία. Εδώ εσείς αυξάνετε τις αντικειμενικές αξίες και έχουμε το εξής δυσάρεστο, και – αν θέλετε – άνισο, περιοχές να έχουν ίδιες αντικειμενικές αξίες και εμπορικές, ή να πλησιάζουν τις εμπορικές, παραδείγματος χάρη Ψυχικό, που τις αυξήσατε τώρα, και άλλες περιοχές με αντικειμενικές αξίες που υπολείπονται κατά πολύ των εμπορικών. Τι γίνεται;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καταρχήν, το ζήτημα με το Ψυχικό δημιουργήθηκε τελείως συγκυριακά, γιατί υπήρξε κατάπτωση των αντικειμενικών αξιών σε μία από τις επτά ζώνες που αφορούν στο Ψυχικό. Υπήρξαν κάποιες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας πήρε μια απόφαση, οι τιμές εκεί κατέπεσαν, γυρίσαμε στα προηγούμενα και έσπευσαν όλοι να κάνουν μεταβιβάσεις με πολύ ευνοϊκότερες αξίες. Άρα, υπήρχε ανάγκη αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος. Δεν πήγαμε, ούτε πάμε σε γενικευμένη αύξηση των αντικειμενικών αξιών σ’ αυτή τη φάση. Η παρέμβασή μας αφορούσε ειδικά το Ψυχικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς ρίχνει την αντικειμενική αξία μια απόφαση Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως είπατε; Αυτό είναι περίεργο, δεν είναι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο μπορεί να συμβεί.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είχαν υπάρξει προσφυγές. Μπορεί να συμβεί, η απόφαση αυτή αφορά τον προηγούμενο χρόνο, μάλιστα μπορώ να σας πω ότι καθυστερήσαμε κιόλας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, είναι κάτι, λέτε, μεμονωμένο. Δεν αφορά γενικώς τις αντικειμενικές αξίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά μπορεί ωστόσο να πάρει τη μορφή επιδημίας αν προσφύγουν…
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όσοι έσπευσαν να κάνουν λόγο για αυξήσεις 60%: Αυτή η αύξηση 60% στην οποία αναφέρεται, αφορά σε μία από τις επτά ζώνες του Ψυχικού, η οποία καλύπτει  τρεις – τέσσερις δρόμους στο Ψυχικό, που είναι οι πιο ακριβοπληρωμένοι δρόμοι στην Ελλάδα. Αυτή είναι η αλήθεια, η πραγματικότητα. Εμείς δεν πάμε, -και θέλω να συμφωνήσω με τον κύριο Στρατάκη-, σε μια ισοπεδωτική λογική για τις αντικειμενικές αξίες, χωρίς να λάβουμε υπόψη  και τις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στην κτηματαγορά και τις ιδιομορφίες σε κάθε περιοχή. Να σας πω, κυρία Λεονάρδου και κύριε Στρατάκη, ότι δώσαμε πρόσφατα δείγματα γραφής, με την ένταξη 25 νομών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών και δεν «άνοιξε μύτη». Στο τέλος του χρόνου, προχωρήσαμε σε μια μεγάλη θεσμική τομή  - μόνο δύο νομοί είχαν μπει ολοκληρωμένα στο σύστημα αντικειμενικών αξιών σ’ όλη την Ελλάδα και βάλαμε άλλους 25. Είδατε πουθενά να υπάρξουν παράπονα ή προβλήματα;  Με τον ίδιο τρόπο θα αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα αυτό, όταν θα προχωρήσουμε στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, που θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2011.  Δεν είναι η πρόθεση μας να «χτυπήσουμε», την κτηματαγορά, ούτε την οικοδομή συνολικότερα. Ίσα- ίσα πήραμε και παίρνουμε μέτρα για να στηρίξουμε αυτόν τον τομέα. ‘Ενα από αυτά ήταν, όπως γνωρίζετε, η αναστολή για δύο χρόνια του πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας. Πρέπει όμως -και θέλω να το τονίσω αυτό- να συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση και οι κατασκευαστές, γιατί ενώ σε ορισμένες περιοχές έχουμε καλύτερες τιμές, σε άλλες οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ ψηλές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και βεβαίως εξαρτάται από τους κατασκευαστές που έχουν θησαυρίσει το προηγούμενο διάστημα και δεν ζορίζονται να πουλήσουν. Σου λέει άστα εκεί. Δηλαδή εσείς δεσμεύεστε ως Υπουργείο, ότι δεν θα έχουμε αύξηση αντικειμενικών αξιών, όπως στην περιοχή του Ψυχικού, και ότι αποτελεί μια εξαίρεση και θα πάμε στις αυξήσεις που έχουν προαναγγελθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2011.  
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Σας είπα τι συμβαίνει. Το 60% που ελέχθη, είναι για την πιο ακριβοπληρωμένη ζώνη σε όλη την Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Μάλιστα. Υπάρχει πρόθεση γενικότερα του Υπουργείου οι αντικειμενικές αυτό που έλεγα νωρίτερα οι αντικειμενικές να πλησιάσουν ή να είναι ίδιες με τις εμπορικές, και πως θα καθορίζονται βεβαίως αυτές είναι το πρόβλημα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο. Όμως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συνθήκες υπό τις οποίες γίνεται ένα τέτοιο εγχείρημα. Γιατί, το ξανατονίζω,  στόχος μας δεν είναι να χτυπήσουμε την κτηματαγορά, ιδιαίτερα σ’ αυτή τη φάση που είμαστε σε βαθιά ύφεση.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, τώρα να σας πάω σε άλλα με το φορολογικό τώρα, τι γίνεται; Τι ευελπιστείτε; Πέρασε το νομοσχέδιο, έτσι.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι, ακόμη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ολοκληρώσαμε τον πρώτο κύκλο. Αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο ουσιαστικά συμπληρώνει μια μεγάλη φορολογική τομή, που είχαμε κάνει με το 3842, τον φορολογικό νόμο που έθεσε τις βάσεις για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, το οποίο άρχισε να αποδίδει καρπούς. Τι κάνουμε με αυτό το νομοσχέδιο; Κάνουμε βασικά τρία πράγματα. Το πρώτο είναι ότι αυστηροποιούμε το θεσμικό πλαίσιο, που είχε πολλά προβλήματα. Για παράδειγμα, για να ολοκληρωθεί μια φορολογική δίκη ήθελε εφτά με δέκα χρόνια, και δεν υπήρχαν αποτρεπτικές ποινές σε ότι αφορά στο θέμα αυτό. Ανασυγκροτούμε εκ βάθρων τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και ,τέλος, έχουμε μια σειρά από διατάξεις που προστατεύουν και διευκολύνουν τον συνεπή φορολογούμενο, ιδιαίτερα κάτω από τις συνθήκες κρίσης τις οποίες…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία όλα αυτά κ. Κουσελά, στη θεωρία. Εδώ η ζωή μας έχει αποδείξει δύο πράγματα. Ότι οι αυστηροί νόμοι δεν εφαρμόζονται ένα και μιλάω για τις ποινές, και το ποινολόγιο του νέου φορολογικού συστήματος και δεύτερο και βασικότερο αυτό που επισημάνατε και εσείς αλλά και πρέπει πάλι εδώ η ζωή, μας έχει αποδείξει ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ότι δεν λειτουργεί ότι τι να τους κάνω εγώ τους νόμους, τι να τις κάνω εγώ τις διατάξεις, όταν δεν υπάρχει ο μηχανισμός εκείνος που θα τους εφαρμόσει. Δηλαδή ωραία. Έχουμε ποινές, τώρα. Αυστηρές. Ποιος θα τις λειτουργήσει αυτές; Ποιος θα μπει να βάλει όλη αυτή τη διαδικασία μπροστά, να την φέρει εις πέρας; Υπάρχουν οι μηχανισμοί;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό που κάνουμε είναι ότι ανασυγκροτούμε εκ βάθρων τους μηχανισμούς αυτούς. Ανανεώνουμε το δυναμικό τους, με διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια. Για πρώτη φορά τους εξοπλίζουμε με τριετές επιχειρησιακό σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής -και αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς δεν υπήρχε μέχρι σήμερα- τους εξοπλίζουμε με συγκεκριμένες ελεγκτικές προδιαγραφές και χρεώσεις, για να μην κάνει ο καθένας ό,τι θέλει, με στενό έλεγχο και των ίδιων των ελεγκτών, με συμβόλαια απόδοσης και Υπηρεσίας Εσωτερικών Ελέγχων, που δημιουργείται στο πλαίσιο του Υπουργείου μας. Αλλά αυτό που θέλω να πω, είναι ότι προέχει να γίνει συνείδηση όλων ότι για κάθε ευρώ που χάνεται από οφειλόμενους φόρους η χώρα στερείται, στερούμαστε όλοι, πολύτιμους πόρους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί, να συμφωνήσουμε όλοι κύριε Κουσελά: Είναι κλοπή σε βάρος ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου. Συμφωνούμε απόλυτα. Το πρόβλημα είναι, τι θα κάνετε σε μια περίπτωση που αρχίζουν και γεμίζουν οι φυλακές με αυτόφωρα κλπ. Μα, όταν ο άλλος βάζει σε κίνδυνο την επιχείρησή του, την ίδια του ελευθερία, γιατί δεν έχει να πληρώσει, πως; Με το μέτρο της προσωποκράτησης πιστεύετε, ότι θα λυθεί το ζήτημα της φοροδιαφυγής;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, δεν μας ενδιαφέρει να υπάρξει προσωποκράτηση των οποιωνδήποτε. Μας ενδιαφέρει να υπάρξει προσωποκράτηση και να τιμωρηθούν παραδειγματικά, αυτοί που συστηματικά φοροδιαφεύγουν για πολύ μεγάλα ποσά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω, εάν έχετε στοιχεία για το προφίλ του αυτού που συστηματικά φοροδιαφεύγει είναι ο μικρομεσαίος, είναι ο μεγαλοεπιχειρηματίας, ποιος είναι; Υπάρχει ένα προφίλ στο Υπουργείο που να ξέρουμε ποιος είναι;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτή τη στιγμή το εντοπίζουμε με το σύστημα ELENXIS, που είναι ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο δημιουργήθηκε με βάση κριτήρια επικινδυνότητας και το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσουμε ακριβώς τη φοροδιαφυγή, εκεί που πραγματικά υπάρχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, ακόμα δεν την έχετε εντοπίσει σε ποια στρώματα της κοινωνίας κινείται;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Πώς δεν την έχουμε εντοπίσει… Η φοροδιαφυγή κινείται παντού. Κινείται και σε μεγάλα εισοδήματα, κινείται, όμως, και στον χώρο των ελεύθερων επαγγελμάτων. Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, ότι από τους 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες οι 715.000 κάνουν δηλώσεις κάτω από το αφορολόγητο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, δυστυχώς μια πραγματικότητα, και μια πραγματικότητα επίσης ο σκληρός ραδιοφωνικός χρόνος, οπότε, να σας ευχαριστήσουμε Υπουργέ. Καλή σας μέρα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ. Αυτό, που θέλουμε να κάνουμε, και θέλω να το τονίσω σε ότι αφορά τις ποινές, δεν είναι,  όπως είπατε, να γεμίσουμε τις φυλακές. Θέλουμε να δημιουργηθεί μια δύναμη αποτροπής. Στόχος μας είναι η αποτροπή και όχι η καταστολή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας μέρα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλή σας μέρα.