Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΝ Ρ/Σ ΣΚΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΨΑΛΤΗ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 4/3/2011

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, εδώ είμαστε. Καλημέρα σας, πάμε να βρούμε λοιπόν, και να κουβεντιάσουμε με τον Υφυπουργό  Οικονομικών τον κ.  Δημήτρη Κουσελά, αναφορικά με το θέμα των αντικειμενικών τιμών όπως προέκυψαν με αφορμή το Δήμο Ψυχικού, και βέβαια δεν είναι μόνο ο Δήμος Ψυχικού, αλλά είναι αυτά που ακούγονται ότι το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου θα πάμε σε αύξηση αυτών των αντικειμενικών τιμών με επιπτώσεις.
κ. Υπουργέ, καλημέρα.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλή σας μέρα, κ. Ψάλτη, σε σας και στους ακροατές σας. «Όπως προέκυψαν», καθώς είπατε και εσείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, βεβαίως, διότι υπάρχει μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι η απόφαση 3626 του 2010, με την οποία καταργήθηκε η απόφασή για τις τιμές της β ζώνης στο Ψυχικό, με αποτέλεσμα και οι υπόλοιπες ζώνες να είναι, ουσιαστικά, στον αέρα. Δεν μπορούσαμε να πάμε σε μια λογική να επανακαθορίσουμε τιμές μόνο σε μια ζώνη και να αφήσουμε τις άλλες ως είχαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως αυτό που κάνει εντύπωση, κ. Υφυπουργέ, είναι από ότι άκουσα και μια δήλωση σας, ότι η Υπουργική Απόφαση όρισε χαμηλότερες τιμές από αυτές που πρότεινε η Επιτροπή η οποία συνεδρίασε για να μην ισοπεδωθεί η αγορά των ακινήτων. Σύμφωνα με το Δήμαρχο της περιοχής τον κ. Ξυριδάκη, τιμές της τάξης των 10.000 ευρώ το τετραγωνικό δεν υπάρχουν, πλέον όπως λέει, και αυτό είναι που προκαλεί και πάρα πολύ έτσι.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:     Η πρόταση της Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν μια σειρά από φορείς και η ΔΟΥ της περιοχής, ήταν για πάνω από 10.000. Και, εν πάση περιπτώσει, η αύξηση αυτή του 60% αφορά μόνο μια ζώνη, κ. Ψάλτη -θέλω να το διευκρινίσω αυτό-, αφορά στους τρεις- τέσσερις πιο ακριβοπληρωμένους δρόμους στην Ελλάδα. Εκεί δεν υπάρχει και εμπορικότητα, με την έννοια ότι τα ακίνητα ή οι βίλες που υπάρχουν εκεί, ανήκουν σε συγκεκριμένες οικογένειες και δεν είναι, ουσιαστικά, εμπορεύσιμες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα χουν τα λεφτά τους αυτοί οι άνθρωποι, εντάξει.

ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε τώρα στην ουσία, γιατί αυτό που φοβάται, κ. Υφυπουργέ, ο κόσμος είναι ότι αν μπούμε σε αυτή την διαδικασία και  από το δεύτερο εξάμηνο όπως έχουμε ήδη προπεί έχει αποφασιστεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου πάμε σε τόσο σημαντικές αυξήσεις αντικειμενικές, ζήτω που καήκαμε. Το λέω απλά και λαϊκά, διότι θα έχουμε ζήτημα με το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, θα έχουμε ζήτημα με το φόρο μεταβίβασης κληρονομιών, στα συμβόλαια, Φ.Π.Α., σε νεόδμητα, θα έχουμε προβλήματα πολλά, δεν ξέρω τι λέει η Υπηρεσία;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Να πω, πως εμείς δώσαμε πρόσφατα δείγματα γραφής, για το σύστημα αντικειμενικών αξιών, όταν για πρώτη φορά εντάξαμε ολοκληρωμένα στο σύστημα  25 νομούς. Εντάξαμε 4.500 οικισμούς, που ήταν εκτός συστήματος και εσείς που ασχολείστε με το θέμα και κάνετε έγκυρο ρεπορτάζ θα ξέρετε πολύ καλά, πως τους εντάξαμε χωρίς να «ανοίξει μύτη». Και αυτό γιατί; Γιατί δεν θέλουμε, το υπογραμμίζω αυτό, να πάμε σε ισοπεδωτικές αυξήσεις που ούτε εμάς θα ωφελήσουν, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην κτηματαγορά. Όταν πάμε σε αναπροσαρμογή το δεύτερο εξάμηνο, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή  θα λάβουμε υπόψη και τις ισχύουσες συνθήκες στην κτηματαγορά, αλλά και τις ιδιομορφίες της κάθε περιοχής. Γιατί μπορεί να υπάρχουν περιοχές, όπως σήμερα είναι το Κέντρο της Αθήνας, που έχει υποβαθμιστεί πολύ. Εκεί αντί για αύξηση, θα έπρεπε να κάνεις μείωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, και πώς θα κινηθείτε εσείς.

ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Άρα, θα λάβουμε υπόψη όλες τις υφιστάμενες συνθήκες, και τη συνολικότερη κατάσταση και τις ιδιομορφίες. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια δουλειά υποδομής, οι αυξήσεις ή οι αναπροσαρμογές, δεν γίνονται αυθαίρετα. Γίνονται μετά από μια κοπιαστική διαδικασία, στην οποία συμμετέχουν πολλοί φορείς. Υπάρχουν Επιτροπές, οι οποίες συνεδριάζουν λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πολλούς παράγοντες, κύριε Υφυπουργέ, το κατάλαβα, για να το καταλάβει κι ο κόσμος, προφανώς εσείς μια μυρωδιά έχετε, είσαστε στον χώρο, καταλαβαίνετε τι γίνεται, βλέπετε πώς κινούνται τα πράγματα, βλέπετε ότι δεν πάμε καλά. Βεβαίως έχετε πει για ευνόητους λόγους, και γι αυτά που έχουμε υπογράψει κ.λπ., ότι θα πάμε σε μια αναπροσαρμογή. Υπάρχουν κάποιες πρόδρομες ενδείξεις που να δείχνουν προς τα πού θα κινηθούν;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Υπάρχουν περιοχές στις οποίες η απόσταση μεταξύ αντικειμενικών και πραγματικών αξιών είναι πολύ μεγάλη, οι πραγματικές αξίες είναι διπλάσιες  από τις αντικειμενικές. Υπάρχουν, όμως, περιοχές όπου αυτό δεν συμβαίνει και περιοχές που έχουν, όπως είπα, υποβαθμιστεί.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δηλαδή μπορεί να δούμε και μειώσεις στην διαδικασία του δεύτερο εξαμήνου σε κάποιες περιοχές υποβαθμισμένες;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μειώσεις δεν νομίζω,  γι’ αυτό χρησιμοποίησα τον όρο «ισοπεδωτικές αναπροσαρμογές ή αυξήσεις». Δεν θα πάμε σε μια τέτοια λογική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατανοητό. Από την άλλη μεριά όμως πρέπει να σας πω ότι ναι, μεν να έρθουν, γιατί είναι και κατανοητό από την άλλη μεριά να κοροϊδεύουμε και λίγο τον εαυτό μας, να είναι διαφορετικές αυτό που λέμε οι αντικειμενικές τιμές από τις πραγματικές. Όμως, αυτές οι νέες τιμές μήπως θα πρέπει ταυτόχρονα όταν ανακοινωθούν να έχουμε και αλλαγές στα της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας διότι τα όρια μετά θα φανούν πολύ χαμηλά, κύριε Υφυπουργέ, και θα πούνε μετά και κόσμος που έχει ένα σπιτάκι θα πρέπει να πληρώσει φόρο.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αναμφισβήτητα, όλα αυτά θα τα συνυπολογίσουμε. Δεν θέλουμε, απλά, να αυξήσουμε τα έσοδα του Δημοσίου. Διότι τα έσοδα του Δημοσίου δεν αυξάνονται και δεν μπορούν να αυξηθούν, όταν παγώσει η κτηματαγορά. Δηλαδή δεν μπορεί να μπεις σε μια λογική ποσοστιαίας αύξησης των πάντων, το ίδιο ισχύει και με τη φορολογία, δεν μπορεί να αυξάνεις a priori τους φόρους. Η αύξηση αυτή αποδίδει μέχρις ενός ορισμένου σημείου. Από εκεί και πέρα, δεν μπορείς να συνεχίσεις γιατί έτσι θα κρατήσεις την οικονομία σε ύφεση και ο στόχος μας δεν είναι αυτός. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε συνολικότερα τους όρους και τις προϋποθέσεις σε αυτό το διάστημα και από 01/01 του επόμενου χρόνου να αρχίσει η ανάκαμψη και η ανάπτυξη. Αυτό είναι που θα δώσει απάντηση στα προβλήματα της κρίσης, που είναι έντονα σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε, βέβαια, και η ανεργία κι όλα αυτά. Περιμένουμε λοιπόν τα νέα δεδομένα να είναι τέτοια που τέλος πάντων να δώσουν το δικαίωμα σε κάποιους να συνεχίσουν να σκέφτονται ν’ αγοράσουν ένα σπίτι, ή τέλος πάντων να κάνουν κάποιες κινήσεις σε επίπεδο, που λέμε, κτηματογοράς.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αποτελεί προτεραιότητά μας η ένταξη και των υπόλοιπων οικισμών, που είναι εκτός, στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Σήμερα έχουν ενταχθεί ολοκληρωμένα 27 νομοί και πρέπει να ενταχθούν και οι υπόλοιποι, γιατί δεν είναι δυνατόν ο καθένας να διαπραγματεύεται σε προσωπικό επίπεδο στην Εφορία την αντικειμενική τιμή του οικοπέδου του ή του κτίσματος που θέλει να αγοράσει ή να πουλήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, τώρα εσείς βάζετε κι άλλο ζήτημα, με τους εφοριακούς, και υπόγειες διαβουλεύσεις που γίνονται εκεί. Είναι πραγματικότητα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι, το σύστημα των αντικειμενικών αξιών είναι ένα σύστημα διαφανές, είναι ένα σύστημα που σου δίνει τη δυνατότητα να κερδίσεις και χρόνο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να ξεπεράσεις τους σκοπέλους, υποψιάζομαι, κύριε Κουσελά.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, καλημέρα, καλή δύναμη.   

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Να είστε καλά.