Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΝ Ρ/Σ ΝΕΤ 105,8 ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Γ. ΓΙΟΥΚΑΚΗ ΚΑΙ Ε. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 22/2/2011

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κουσελά, καλό μεσημέρι.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλό μεσημέρι, κύριε Γιουκάκη, κυρία Μπαλτατζή, σε σας και στους ακροατές σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά. Άλλο ένα φορολογικό νομοσχέδιο, ήμουνα νιος και γέρασα που λένε. Γιατί είναι διαφορετικό αυτό;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι ένα σημαντικό φορολογικό νομοσχέδιο, δεν είναι ένα «σαν όλα τα άλλα». Είναι διαφορετικό γιατί…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αλήθεια είναι ότι έχει πολλές διαφορές.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: …συμπληρώνει το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Ετσι, θα μας δοθεί η δυνατότητα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα με αποτελεσματικό τρόπο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κουσελά, για να τα πάρουμε λίγο τα πράγματα, όσο μπορούμε και όσο χρόνο έχουμε, για να κατανοήσουμε τι ακριβώς είναι αυτό.
Θέλω λίγο να καταλάβω, το θέμα του συμψηφισμού, πώς θα συμψηφίζονται τα χρέη με το Δημόσιο.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το θέμα του συμψηφισμού είναι ένα ζήτημα πολύ σημαντικό. Θα ισχύσει για όλες τις περιπτώσεις συμψηφισμού, φόρο με φόρο, ή βεβαιωμένων και εκκαθαρισμένων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς φορολογούμενους, με αντίστοιχα χρέη των φορολογούμενων σε φόρους προς το Δημόσιο. Θα συμψηφίζεται φόρος με φόρο. Για παράδειγμα, εάν εσείς χρωστάτε φόρο μισθωτών υπηρεσιών και το Δημόσιο σας χρωστάει φόρο προστιθέμενης αξίας, αυτό θα μπορεί να συμψηφιστεί. Η εάν το Δημόσιο σάς οφείλει χρήματα για υπηρεσίες που του έχετε προσφέρει και εσείς του οφείλετε φόρους, και αυτό θα μπορεί να συμψηφιστεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αυτό που ακούγεται με το θέμα των ομολόγων, τι ακριβώς είναι;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Σε ότι αφορά πληρωμές του Δημοσίου λ.χ. για επιστροφές Φ.Π.Α., από ένα ποσό και πάνω, είπαμε να δίνεται η δυνατότητα στο Δημόσιο να πληρώσει και με ομόλογα, εάν αυτό γίνεται αποδεκτό και από τους φορολογούμενους.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα οποία ομόλογα είναι, τι διάρκειας, κύριε Κουσελά; δηλαδή, εγώ, που το κράτος μου οφείλει τις επιστροφές μου από τον ΦΠΑ., να πάρω ομόλογα, τα οποία θα ρευστοποιήσω, πότε;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Άτυπα γίνεται και σήμερα. Τώρα αυτό θεσμοθετείται. Είναι μία τεχνική λεπτομέρεια, την οποία, εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα την προσδιορίσουμε με Υπουργική απόφαση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ομως, η πληρωμή με ομόλογα δεν θα είναι υποχρεωτική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα είναι υποχρεωτική, λέτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, τώρα θα ήθελα, να σταθώ, σε τρεις κατηγορίες επαγγελμάτων, στους μηχανικούς, στους δικηγόρους και στους συμβολαιογράφους, τους οποίους, εάν δεν κάνω λάθος, το νομοσχέδιο υποχρεώνει πλέον, να καταθέτουν ηλεκτρονικώς τις φορολογικές τους δηλώσεις, ώστε να δημιουργηθεί μια τεράστια βάση δεδομένων;  
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε,  η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης γίνεται και σήμερα, όχι μόνο από τα τρία συγκεκριμένα επαγγέλματα, γίνεται και από φυσικά πρόσωπα και στόχος μας είναι κάποια στιγμή αυτό να γίνεται από όλους. Νομίζω ότι βοηθάει  στην εξοικονόμηση  πόρων και χρόνου.  Από εκεί και πέρα, όλες οι επιχειρήσεις, όλα τα νομικά πρόσωπα είναι υποχρεωμένα, με βάση τον νόμο 3842 που ψηφίστηκε πέρυσι τον Απρίλιο, να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους. Αυτό, μας δίνει πάρα πολλές δυνατότητες ταχείας και γρήγορης εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων, αλλά και δυνατότητες αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Δηλαδή θα μπορούμε να κάνουμε πολύ καλύτερες διασταυρώσεις, με βάση κριτήρια επικινδυνότητας,  τα οποία έχουμε εισάγει στο ηλεκτρονικό σύστημα ELENXIS, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Η φοροδιαφυγή είναι, θα έλεγα, ένα έγκλημα κατά της κοινωνίας. Εάν, σήμερα, είχαμε τη δυνατότητα ο καθένας να πληρώνει με βάση τη φοροδοτική του δυνατότητα, δηλαδή να πληρώνουν όλοι αυτά που πρέπει  να πληρώσουν, δεν θα είχαμε αυτά τα μεγάλα ελλείμματα, δεν θα βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, μέχρι και ποινές φυλάκισης έως είκοσι χρόνια προβλέπονται, κύριε Κουσελά. Θέλω να πω, έχουν αυστηροποιηθεί τα πράγματα. Το ερώτημα είναι, εάν θα υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί για να εφαρμοστούν όλα αυτά;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι γεγονός πως αυστηροποιείται το θεσμικό πλαίσιο. Ακούστηκαν όμως ορισμένα πράγματα που είναι, κατά τη γνώμη μου, τραβηγμένα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Για παράδειγμα, δεν κινείται η διαδικασία του αυτοφώρου επειδή κάποιος συμπλήρωσε εσφαλμένα τη φορολογική του δήλωση, ή έγινε ένα λάθος στην υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Υπάρχει μια διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας η αρμόδια Εφορία σε καλεί να αποδεχτείς το λάθος σου. Εάν δεν το αποδεχτείς, μπορείς να προσφύγεις στο φορολογικό δικαστήριο. Η διαδικασία του αυτοφώρου κινείται για ποσά πάνω από 150.000 ευρώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, κύριε Κουσελά, συγνώμη που σας διακόπτω, αυτό το σκέλος –και νομίζω Γιώργο ότι έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, υπό την έννοια ότι ακριβώς επειδή έχει αυστηροποιηθεί, επειδή προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως και είκοσι χρόνια-, εάν δεν έχετε αντίρρηση κύριε Κουσελά, θα θέλαμε να το συζητήσουμε εκτενέστερα. Μας επιτρέπετε να πούμε τους τίτλους των ειδήσεων και να επανέλθουμε για να το καταλάβουμε γιατί ξέρετε είναι ένα θέμα το οποίο είναι και ευαίσθητο και έχει παραμέτρους που πρέπει να τις μάθουμε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ασφαλώς, κυρία Μπαλτατζή, και θα σας απαντήσω και για το ελεγκτικό σώμα, που είπατε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ναι, βεβαίως. Γιατί και αυτό είναι επίσης το κλειδί της  υποθέσεως. Εντάξει, κύριε Υπουργέ.
ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι γεγονός. Απασχολεί σήμερα, στην ουσία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ειδησεογραφίας και στη συνομιλία που είχαμε με τον κ. Κουσελά, μείναμε στο σημείο, κ. Κουσελά μας ακούτε;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Σας ακούω, και σας ευχαριστώ και εγώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά. Λοιπόν, έλεγα ότι σας είχα ρωτήσει και σας έλεγα ότι ναι, έχουν αυστηροποιηθεί κάποια πράγματα, σ αυτό το τελικό νέο κείμενο το οποίο υπάρχει σε σχέση με τις ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν. Αλλά το κρίσιμο ερώτημα, και  το κρίσιμο σημείο έχω την αίσθηση πως  είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Αυτό σας έλεγα.  
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Ετσι είναι, γι αυτό με το νομοσχέδιο προχωράμε σε μια ριζική ανασυγκρότηση του υφιστάμενου ελεγκτικού μηχανισμού. Δημιουργείται, στην ουσία, ένα Σώμα Ελεγκτών βεβαίωσης και είσπραξης εσόδων, το οποίο θα στελεχωθεί από υπαλλήλους του Υπουργείου, μετά από ειδικές διαδικασίες αξιολόγησης και στη βάση συγκεκριμένων προσόντων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα είναι αυτό το σώμα; Είναι καινούργια υπηρεσία, θα ναι; Τι ακριβώς  είναι;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα είναι αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση των υφιστάμενων ελεγκτών, οι οποίοι δεν αποτελούσαν μέχρι σήμερα ένα Σώμα, σαν αυτό που προσδιορίζεται με το νομοσχέδιο. Θα σας πω, ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του.
Οι ελεγκτές θα υπογράφουν συμβόλαιο αποδοτικότητας διάρκειας οκτώ μηνών. Στην υπηρεσία θα υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες, θα υπάρχει και κίνητρο, ένα ειδικό επίδομα επίτευξης των στόχων που θα έχουν τεθεί. Εάν ο ελεγκτής δεν πετύχει τους στόχους, βάσει του συμβολαίου που θα έχει υπογράψει, τότε θα απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του. Το ίδιο θα συμβαίνει και με τους Προϊσταμένους, οι οποίοι θα έχουν συμβόλαιο 18μηνης διάρκειας. Παράλληλα, συνίσταται Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, προκειμένου να ελέγχει το πόθεν έσχες του Σώματος αυτού και συνολικότερα των εφοριακών και των τελωνειακών στο Υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Οικονομικών. Πιστεύουμε ότι με αυτή τη σημαντική αναδιοργάνωση, θα μπορέσουμε να έχουμε ένα κατάλληλο και –επιτρέψτε μου τον όρο- αξιόμαχο σώμα ελεγκτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, όχι, καλά κάνετε και τον χρησιμοποιείτε, γιατί κάπως έτσι πρέπει να ναι, θέλω να σας πω.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το οποίο, σε συνδυασμό με τις μεγάλες δυνατότητες που πλέον μας παρέχει το ηλεκτρονικό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία έχει τη δυνατότητα να κάνει τις διασταυρώσεις που θέλουμε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Κουσελά, συγνώμη που σας διακόπτω, αλλά επειδή είπατε τώρα αναφερθήκατε στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, επιτέλους αυτό που λέγετε  data base είναι πλήρες δηλαδή, οι άνθρωποι αυτοί αν δεν έχουν εργαλεία δεν θα μπορέσουν να αποδώσουν;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Έχουν εργαλεία. Τα εργαλεία εκσυγχρονίζονται συνέχεια. Η περαίωση, πέρα από το εισπρακτικό της μέρος, μας έδωσε τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσουμε μια σειρά από εκκρεμότητες του παρελθόντος. Διαμορφώθηκε ένα νέο σύστημα, το ELENXIS, το οποίο αφορά, ακριβώς, στον έλεγχο και είναι σε πιλοτική εφαρμογή. Υπολογίζουμε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011, θα είναι σε πλήρη λειτουργία. Με το ΕLENXIS, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να κάνουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους, με βάση κριτήρια επικινδυνότητας, να στοχεύουμε δηλαδή, στις περιοχές όπου υπάρχει πραγματικά υψηλή και συστηματική - το τονίζω αυτό- φοροδιαφυγή. Γιατί αυτός είναι ο στόχος μας.   
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. κ. Κουσελά, εγώ αν κατάλαβα σωστά, όποιος ελεγκτής καταφέρει να μαζέψει τα έσοδα που του έχουν ανατεθεί, θα πάρει ένα bonus, όποιος δεν τα καταφέρει θα ξαναγυρίσει εκεί που ήτανε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή στο γκισέ της Εφορίας. Αυτό το συγκεκριμένο σώμα, δεν θα μπερδευτεί κάπως στη δουλειά του με το υπάρχον ΣΔΟΕ;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι, γιατί το ΣΔΟΕ κάνει άλλου είδους ελέγχους. Διενεργεί έκτακτους, όχι τακτικούς ελέγχους, τα όρια είναι διακριτά. Άλλωστε και το ΣΔΟΕ αποτελείται, θα αποτελείται και από ελεγκτές, που θα έχουν όλα τα σχετικά προσόντα. Αλλά είναι διακριτά τα χαρακτηριστικά της λειτουργίας του ενός Σώματος και του άλλου. Πέραν αυτών, υπάρχουν και άλλα όπλα, τα οποία μας δίνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως η συμπλήρωση και η αυστηροποίηση της υφιστάμενης ποινικής νομοθεσίας, ο οικονομικός Εισαγγελέας κ.α. Όμως, το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι για πρώτη φορά θα καταρτιστεί Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Αυτό θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο και θα γίνει με τη συνεργασία τεσσάρων Υπουργείων, που έχουν και αντίστοιχους μηχανισμούς, του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό πότε θα γίνει κύριε Κουσελά;
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο. Για τον σκοπό αυτό συνιστώνται τα αντίστοιχα συμβούλια, που θα λειτουργούν σε μόνιμη βάση, σύμφωνα με  το νομοσχέδιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούγονται πολύ ωραία όλα αυτά κύριε Κουσελά, κακοπροαίρετη δεν είμαι αλλά θα το πω. Ακούγονται πολύ ωραία για να είναι αληθινά. Να βγουν θέλω να σας πω… Δεν εννοώ στα χαρτιά αλλά στην εφαρμογή τους και στην απόδοσή τους.
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Σήμερα υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση, θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Σας έλεγα και πριν ότι δεν μπορούμε να αυξήσουμε  περαιτέρω τη φορολογία, ίσα- ίσα πρέπει σταδιακά να τη μειώνουμε, όσο προχωράμε στην επίτευξη των δημοσιονομικών μας στόχων. Ούτε, βέβαια, μπορούμε να περικόπτουμε μισθούς και συντάξεις.  Αυτό έχει τελειώσει.  Άρα, αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να διευρύνουμε τη φορολογική βάση, να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή, να ρίξουμε βάρος στην ανάπτυξη και στις διαρθρωτικές αλλαγές, στην αντιμετώπιση της σπατάλης και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Αυτά είναι τα όπλα μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κουσελά, για να τελειώσουμε τη συζήτησή μας και σας ευχαριστούμε πολύ που είστε μαζί μας. Θέλω να σας πάω κάπου αλλού. Επειδή πριν από κάποια χρόνια είχατε παρακολουθήσει όλη την εξέλιξη του τότε «αρραβώνα» που κατέληξε σε διαζύγιο μεταξύ Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας από τη θέση του προέδρου της ΟΤΟΕ, τώρα την παρακολουθήσατε από τη θέση του Υφυπουργού Οικονομικών. Άλλαξε κάτι ή στο ίδιο έργο θεατές πάλι;
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όσον αφορά στον «γάμο», που λέγατε, μεταξύ της Εθνικής και της Alpha, θαρρώ πως είμαι και πάλι «στο ίδιο έργο θεατής». Αυτό που έχει αλλάξει -και θέλω να το τονίσω- είναι πως οι συνθήκες για έναν τέτοιο «γάμο», είναι πολύ πιο πιεστικές. Υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Το τραπεζικό σύστημα οφείλει να ανταποκριθεί στη δύσκολη σημερινή συγκυρία, να χορηγήσει ρευστότητα στις επιχειρήσεις και στην αγορά και να βοηθήσει στην ανάπτυξη. Η ελληνική πολιτεία στήριξε το τραπεζικό σύστημα με εγγυήσεις και ρευστότητα, διαθέτοντας μέχρι σήμερα πάνω από 54 δισ. ευρώ. Επομένως, και οι τράπεζες οφείλουν να αναλάβουν το μερίδιο των ευθυνών τους  απέναντι σε αυτή την κατάσταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν συναινούν σε αυτό όλα τα μέλη κύριε Κουσελά.
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εμείς ενθαρρύναμε -και γνωρίζετε ότι ήδη ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου το έκανε με δηλώσεις του- αυτές τις πρωτοβουλίες, που στοχεύουν στην αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος και στη δημιουργία ισχυρών τραπεζών, που θα έχουν τη δυνατότητα να βγαίνουν στη διατραπεζική αγορά, δηλαδή να δανείζονται όχι μόνο από την ΕΚΤ, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά και από τις διεθνείς αγορές συνολικότερα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παρέμβουμε στους όρους και στις προϋποθέσεις, στις επιμέρους συζητήσεις μεταξύ των τραπεζών. Είναι θέμα δικό τους και των μετόχων τους. Πρέπει όμως όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και απέναντι στο  κράτος και απέναντι, -θα έλεγα, ως παλιός πρόεδρος της ΟΤΟΕ-, στους εργαζόμενους, γιατί πρέπει παράλληλα να προστατευτεί και το μεγάλο αγαθό της απασχόλησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Να σας ευχαριστήσουμε πολύ κύριε Κουσελά. Καλή σας μέρα.
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλή σας μέρα.