Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΝ Ρ/Σ FLASH ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΚΟΡΙΚΟ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 21/2/2011

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό σας μεσημέρι, κύριε Κουσελά.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλό σας μεσημέρι, κύριε Κοκορίκο, σε σας και στους ακροατές σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με βάση την οριστικοποίηση των στοιχείων του 2010, εσείς ως υφυπουργός αρμόδιος για τα έσοδα κυρίως  αισθάνεστε – πώς να πω – αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία για το 2011;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Κοκορίκο, κάναμε κάτι πολύ δύσκολο μέσα στο 2010. Πέρα από τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 14 ολόκληρα δισεκατομμύρια, υπό συνθήκες ύφεσης, δηλαδή με μείωση 4% του ΑΕΠ, καταφέραμε να αυξηθούν τα έσοδα κατά 5,4 %. Αυτό ήταν κάτι εξαιρετικά δύσκολο, αφού λ.χ. η Ιρλανδία, με ύφεση 2% ,  είχε μείωση των εσόδων  κατά 8%. Στο προσεχές χρονικό διάστημα και με όπλο μας το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θα προχωρήσουμε στην αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού. Μέσα στον χρόνο η αναδιοργάνωση θα έχει προχωρήσει συνολικότερα, ώστε ο στόχος που βάζουμε για το 2011 να υλοποιηθεί στο ακέραιο. Έχουμε βάλει μεγάλους στόχους, για αύξηση των εσόδων κατά 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχετε στην άσκηση των καθηκόντων σας είναι η ύπαρξη αυτού καθαυτού του μνημονίου το οποίο ποσοτικά – σε ό, τι αφορά το 2010 – έπεσε εντελώς έξω στις προβλέψεις, έτσι; Δεν τηρήθηκε δηλαδή σε κανέναν από τους ποσοτικούς δείκτες. Το έλλειμμα, για παράδειγμα, αντί για 8,1 έκλεισε στο 9,6.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Κοκορίκο, εάν δεν είχαν τηρηθεί οι όροι του μνημονίου, δεν θα είχαμε πάρει, -όπως πρόβλεπαν οι «Κασσάνδρες»-, ούτε την τρίτη ούτε την τέταρτη δόση. Οι όροι του μνημονίου τηρήθηκαν κατά γράμμα. Το θέμα είναι να μπορέσουμε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, κύριε Κουσελά, για να μπορούμε να συνεννοηθούμε κιόλας, στο ΑΕΠ τηρήθηκε ο στόχος;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, μιλάτε για τον στόχο στα έσοδα, που αναγκαστήκαμε να τον αναθεωρήσουμε σε σχέση με τον αρχικό Προϋπολογισμό. Μην ξεχνάμε, όμως, ότι ο Προϋπολογισμός έγινε αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, στις 4 Οκτωβρίου του 2009 είχαμε εκλογές, ο Προϋπολογισμός καταρτίστηκε αμέσως μετά και σε χρονικό διάστημα δεκαπέντε ημερών,  κάτω από…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, δεν λέω ότι δεν υπάρχουν λόγοι, λέω ότι κανένας από τους ποσοτικούς στόχους του μνημονίου δεν έχει επιτευχθεί ούτε στο ΑΕΠ, ούτε στον πληθωρισμό, ούτε στην ανεργία, ούτε στα έσοδα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ο σημαντικότερος στόχος, κύριε Κοκορίκο, της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, μειώθηκε στο 9,6. Ενώ ο στόχος πόσος ήταν;  8,1.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Από 36,5 εκατομμύρια – αυτό δεν έχει γίνει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε δίκιο σ αυτό, είναι παγκόσμιο ρεκόρ, δεν το αμφισβητώ. Ο στόχος όμως του μνημονίου δεν ήταν 9,6 ήταν 8,1.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Συγχωρέστε με λίγο, ο στόχος του μνημονίου ήταν να πάμε εκεί που πήγαμε
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο στόχος του μνημονίου ήταν στο 8,1. Εμείς πήγαμε στο 9,6.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αν δεν υλοποιείτο ο στόχος αυτός, το ξαναλέω, δεν θα παίρναμε την τέταρτη δόση. Αυτό κρίθηκε -και κρίθηκε με επιτυχία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ότι παίρνουμε τη δόση δε σημαίνει όμως ότι το μνημόνιο ήταν σωστό, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ήταν λάθος έτσι ώστε να μην ξανακάνουμε τέτοιου είδους υπολογισμούς. Έτσι δεν είναι;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ανεξάρτητα από την ύπαρξη του μνημονίου ή όχι, εμείς οφείλαμε να αυξήσουμε τα έσοδά μας και να μειώσουμε τις δαπάνες μας.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το 2009, η τότε Κυβέρνηση μας παρέδωσε ένα Κράτος με 48,5 δισεκατομμύρια έσοδα, ενώ οι δαπάνες έφθαναν τα 84 δισεκατομμύρια. Αυτή ήταν η πραγματικότητα. Ανεξάρτητα, λοιπόν, από την ύπαρξη ή τη μη ύπαρξη Μνημονίου, εμείς οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τη σπατάλη και από την άλλη να αυξήσουμε τα έσοδά μας, μέσα από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και όχι από την επιβολή νέων φόρων. Δεν υπάρχουν περιθώρια για την επιβολή νέων φόρων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα για το 2010 ο στόχος ήταν 58 δισ. 382 εκατομμύρια ενώ πετύχαμε 54 δισ. 240. Ο στόχος σε απόλυτους αριθμούς υπάρχει για το 2011; 
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ο στόχος για την αύξηση των εσόδων;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την αύξηση των εσόδων, ναι.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι γύρω στα 56 κόμμα κάτι δισεκατομμύρια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα προβλέπεται αύξηση έτσι;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ναι, προβλέπεται αύξηση των εσόδων και σας λέω ότι ένα μέρος αυτής της αύξησης, θα βασισθεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για την οποία καταθέτουμε σήμερα το σχετικό φορολογικό νομοσχέδιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Άλλωστε αυτός είναι και ο πιο υγιής τρόπος να αυξηθούν τα έσοδα έτσι δεν είναι; Και υπάρχουν και περιθώρια. Βέβαια το εμπόδιο εδώ είναι ο μηχανισμός.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, με το νομοσχέδιο ανασυγκροτείται και αναδιοργανώνεται ο ελεγκτικός μηχανισμός. Πάμε στη δημιουργία ενός ελεγκτικού σώματος, το οποίο θα λειτουργεί με συγκεκριμένα κριτήρια. Για τον έλεγχο των ελεγκτών θα υπάρχει εσωτερική υπηρεσία, που θα υπάγεται απευθείας στον Υπουργό. Ο μηχανισμός μας θα λειτουργεί με βάση μετρήσιμους, ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους, κάτι πολύ σημαντικό και το οποίο  θα βοηθήσει, μαζί με τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα. Πέρα από το ΤΑΧΙS, έχει προχωρήσει και το σύστημα ΕLENXIS, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουμε, με βάση κριτήρια κινδύνου, δειγματοληπτικά χρήσεις και να επικεντρώνουμε στον στόχο, δηλαδή να χτυπάμε εκεί που πρέπει να χτυπήσουμε, αυτούς που συστηματικά φοροδιαφεύγουν -και για μεγάλα ποσά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Βέβαια εάν ο στόχος που είναι 56 όπως είπατε δισεκατομμύρια, είναι όχι 2 στη πραγματικότητα είναι 4 δισεκατομμύρια μεγαλύτερος από πέρυσι. Για το λόγο ότι στα 54 του 2010    περιλαμβάνεται  και το 1 δισεκατομμύριο από την περαίωση που δεν θα υπάρχει το 11 έτσι δεν είναι; Ή υπολογίζεται να υπάρξει κάτι ανάλογο.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Από την περαίωση εισπράξαμε 1 δισεκατομμύριο μέσα στο 2010.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι και υπολογίζεται στα 54.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Έχουν βεβαιωθεί όμως πάνω από 2 δισεκατομμύρια, υπάρχουν άλλα 700 περίπου εκατομμύρια που υπολογίζουμε να εισπράξουμε από τις δόσεις. Τα μικρά ποσά πληρώθηκαν εφάπαξ, υπάρχουν όμως ποσά τα οποία έχουν ρυθμιστεί και θα πληρωθούν με δόσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ:  Υπολογίζουμε, λοιπόν, σε άλλα 700 εκ. ευρώ από την περαίωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπολογίζετε για το 2011.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και επίσης, τα έσοδα από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας μέτρησαν στο 2010, ενώ τις άλλες χρονιές μετρούσαν στο επόμενο έτος.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Και αυτό εξηγεί και την υστέρηση, που υπήρξε τον Ιανουάριο. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Μάλιστα. Άρα θα σας λείψει και αυτό το δισεκατομμύριο στο τέλος της χρονιάς. Ή θα το ξανά μετρήσετε μέσα με το ίδιο κόλπο ας το πω έτσι;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι δεν θα το μετρήσουμε και δεν κάνουμε κανένα κόλπο. Ο,τι πληρώθηκε τον Δεκέμβριο σε τέλη κυκλοφορίας, μετράει στην προηγούμενη χρήση. Θα μετρήσουν μόνο αυτά που πληρώθηκαν τον Ιανουάριο. Από εκει και πέρα, νομίζω πως το σημαντικό που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, είναι ότι προωθούμε σε εθνικό επίπεδο έναν σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Συμπληρώνεται το νομικό πλαίσιο με όσα εργαλεία απαιτούνται και, παράλληλα, δίνουμε τη δυνατότητα διευκόλυνσης των συνεπών φορολογούμενων και της επιχειρηματικότητας. Για παράδειγμα, γίνεται πράξη το αίτημα που υπήρχε εδώ και πολύ καιρό, για την τμηματική καταβολή του Φ.Π.Α. σε τρεις δόσεις. Το ίδιο προχωρά και το μεγάλο θέμα του συμψηφισμού των οφειλών. Επίσης, η μείωση της φορολογίας κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στις επιχειρήσεις που επανεπενδύουν τα κέρδη τους. Ακόμα, δεν λαμβάνονται μέτρα διασφάλισης του δημοσίου -είχαμε δέσμευση του 50% των λογαριασμών- στις περιπτώσεις που υπάρχει βέβαιη και εκκαθαρισμένη απαίτηση του φορολογούμενου…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δηλαδή, πέρα από τα ζητήματα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, υπάρχει και   μια σειρά από θετικές διευκολύνσεις για την επιχειρηματικότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Κουσελά, σας ευχαριστούμε πολύ.