Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ, ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ 9 ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 21/2/2011

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλημερίσω τον Υφυπουργό Οικονομικών, τον κύριο Δημήτρη Κουσελά, θ ανοίξουμε εδώ  μία παρένθεση, καλημέρα κύριε Υπουργέ,
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλημέρα, κύριε Παπαπαναγιώτου, σε σας και τους ακροατές σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και καλή εβδομάδα, έχουμε εδώ πέρα τώρα τον απόηχο του ντέρμπι, δεν ξέρω εσείς πώς τα είδατε όλα αυτά, αν τα παρακολουθήσατε καθόλου.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Τα παρακολούθησα και είμαι στη λογική που θέσατε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, και δεν ρωτώ τι ομάδα είστε, κύριε Κουσελά, για να μην μπλεχτούμε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, το ποδόσφαιρο είναι πολύ ωραίο άθλημα, και προσφέρει πολύ ωραίο θέαμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να τηρούνται οι προϋποθέσεις, ώστε αυτό το άθλημα να διεξάγεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο φανατισμός και μία σειρά από άλλα φαινόμενα, που πολλές φορές υπεισέρχονται στη λειτουργία του, νομίζω ότι  αμαυρώνουν το άθλημα και δεν προσφέρουν τίποτα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι, μόνο που, κύριε Κουσελά…
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό δεν αφορά μόνο τον συγκεκριμένο αγώνα, αφορά όλους τους αγώνες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως, και  αφορά και την ευθύνη της πολιτείας, η οποία διαχρονικά αδυνατεί να αντιμετωπίσει ριζικά και αποτελεσματικά τον χουλιγκανισμό σ αυτή τη χώρα, στο ποδόσφαιρο, και όχι μόνο. Και αυτό είναι σοβαρό ζήτημα. Τέλος πάντων, να έρθουμε λίγο στο θέμα της συγχώνευσης της Εθνικής με την Alpha Bank; Πώς την είδατε εσείς αυτή την εξέλιξη, κύριε Κουσελά;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Στη συγκυρία που βρισκόμαστε, πιστεύω ότι το ίδιο το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να επιδιώξει να αναδιαταχθεί. Θα πρέπει, πάνω απ όλα, να επιδιώξει να ανταποκριθεί στη συγκυρία. Να δώσει, δηλαδή, τη δυνατότητα χορήγησης αυξημένης ρευστότητας για τις ανάγκες της αγοράς και, παράλληλα, να στηρίξει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της χώρας και την έξοδό της από την κρίση. Βλέπουμε, όμως, πως με την υφιστάμενη κατάσταση κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, άρα κάτι πρέπει να γίνει. Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι οι συζητήσεις που γίνονται στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας μεγάλης, ισχυρής τράπεζας που θα έχει τη δυνατότητα να βγει στη διατραπεζική αγορά και να πάρει αυτή τη ρευστότητα προκειμένου, με τη σειρά της, να τη διαθέσει, είναι σε σωστή κατεύθυνση. Εμείς, -άλλωστε το δήλωσε και ο Υπουργός Οικονομικών- ενθαρρύνουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Δεν υπεισερχόμεθα, βέβαια, στις λεπτομέρειες. Με ποιους όρους και με ποιες προϋποθέσεις πρέπει να προχωρήσει αυτή η διαδικασία, είναι ζήτημα που αφορά κυρίαρχα τις δύο τράπεζες και τους μετόχους τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως δεν φαίνεται μια έλλειψη σοβαρότητας γύρω από αυτή την εξέλιξη, κύριε Κουσελά; Δηλαδή το συζητάνε τόσο καιρό, είχαν υπογραφεί σύμφωνα εμπιστευτικότητας, διαρκούσαν καιρό αυτές οι διαπραγματεύσεις, γίνεται επίσημη ανακοίνωση, ακούμε δήλωση από τον Υπουργό Οικονομικών και ξαφνικά όλο αυτό το πράγμα φαίνεται ότι είναι στον αέρα. Δεν πάσχει κάπου;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι στον αέρα γιατί δεν υπάρχει μέχρι τώρα μία συμφωνία. Έλλειψη σοβαρότητας όμως από ποια πλευρά, από την πλευρά της πολιτείας, από την πλευρά των τραπεζών, από ποια πλευρά;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γενικώς αυτή η υπόθεση…
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Για να ξεκαθαρίσω τη δική μας στάση, σας λέω πως  δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο από το να ενθαρρύνουμε, όπως είπα, τέτοιου είδους κινήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Να σας ρωτήσω τώρα, εσείς τις δηλώσεις του κυρίου Strauss Kahn πώς τις είδατε; Για την πίεση του κυρίου Παπανδρέου, τότε τον Δεκέμβριο…
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η χώρα μας έπρεπε να προετοιμαστεί  έγκαιρα, προκειμένου ν αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα, που υπήρχε και νομίζω ότι πολύ σωστά ο Πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2009 να έχει επαφές . Δεν μπορώ να καταλάβω τι το μεμπτό θα μπορούσε να βρει κανείς στις επαφές και στις κινήσεις που έκανε από τότε, προκειμένου ν αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα που είχαμε μπροστά μας. Τότε ο Πρωθυπουργός μίλησε με τους πάντες και απείλησε με προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γιατί έπρεπε να αφυπνιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μην ξεχνάτε ότι στη δεδομένη συγκυρία δεν υπήρχε κανένας μηχανισμός στήριξης για τίποτα. Οτι ήμασταν σε ελεύθερη πτώση, κυριολεκτικά στο χείλος της χρεωκοπίας. Με τις κινήσεις που έγιναν,  καταφέραμε να δημιουργηθεί ο Μηχανισμός Στήριξης των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.  Στην τότε δεδομένη συγκυρία, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση από μόνη της, ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από μόνο του, θα μπορούσαν να μας εξασφαλίσουν αυτό το ποσό.  Πολλώ δε μάλλον, όταν μια σειρά από δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αποδέχονταν ποτέ, μια συμφωνία σωτηρίας της Ελλάδας, χωρίς την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μάλιστα. Τώρα, βέβαια, το θέμα είναι ότι εκείνη την περίοδο, που μπορούσαν να γίνουν κάποια πράγματα τα οποία δεν έγιναν, και ταυτοχρόνως έγιναν και κάποια άλλα τα οποία επέτειναν και κάνανε αναγκαστική τελικά την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. μήπως αποκτούν διαφορετικό περιεχόμενο, κύριε Κουσελά, υπό το φως αυτής της δήλωσης  αποκάλυψης του κυρίου Strauss-Kahn, δηλαδή, εάν με δική μας πρωτοβουλία, το προκαλέσαμε όλο αυτό, και δεν επιλέξαμε να διεκδικήσουμε κάποιες άλλες λύσεις.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Παπαπαναγιώτου, σας ξαναλέω ότι τότε δεν υπήρχε τίποτα. Έπρεπε να βρούμε λύση. Και η λύση ήταν να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός στήριξης και για την Ελλάδα και για όποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμετώπιζε παρόμοια προβλήματα. Δεν έπρεπε, λοιπόν, να απευθυνθούμε, όπως το έκανε  πολύ σωστά και υπεύθυνα ο Έλληνας Πρωθυπουργός; Δηλαδή, τι άλλο έπρεπε να κάνει; Έπρεπε να αφήσει τη χώρα του έρμαιο; Τι προκαλέσαμε; Εμείς αυτό που ζητούσαμε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά, όλοι λέγαμε, ότι έπρεπε να το αποφύγουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά φαίνεται την ίδια στιγμή που λέγατε αυτό, κάνατε άλλα, αυτή είναι η διαφορά.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι, εμείς, δεν λέγαμε να αποφύγουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λέγαμε να αποφύγουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από μόνο του. Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και νομίζω ότι θα έπρεπε να πιέσει -και αυτό έκανε. Νομίζω ότι βοήθησε η συζήτηση αυτή με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο να προκληθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και να προχωρήσει στη δημιουργία του Μηχανισμού Στήριξης. Δηλαδή, εάν δεν γίνονταν όλες αυτές οι επαφές, δεν ξέρω κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινείτο από μόνη της προς την κατεύθυνση αυτή. Το γνωρίζετε άλλωστε και από ό,τι μεσολάβησε, πως δεν ήταν όλοι σύμφωνοι να υπάρξει ένας Μηχανισμός Στήριξης. Η λογική, η οποία επικρατούσε εκείνη την περίοδο, ήταν «αφήστε την κάθε χώρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα από μόνη της», που σημαίνει ότι εμείς θα πηγαίναμε σε χρεωκοπία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Σήμερα- και δεν αναφέρομαι σε σας- μιλάμε όλοι εκ του ασφαλούς,  μιλάμε με την ασφάλεια των 110 δισ., ότι θα έπρεπε να γίνει το ένα ή το άλλο και επιχειρούμε να ερμηνεύσουμε κατά το δοκούν δηλώσεις και σχολιασμούς τρίτων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει. Δεν είναι κάποιοι τρίτοι, κύριε Κουσελά, με συγχωρείτε πάρα πολύ, είναι ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε όλη αυτή την ιστορία και παίζει και τώρα. Έτσι;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ασφαλώς και έπαιξε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι κάποιος τρίτος τον οποίο μπορούμε να τον αγνοήσουμε ή να το αφήσουμε να περάσει έτσι, όπως επίσης, φαντάζομαι ότι και εσείς, δεν ξέρω όταν την ίδια  περίοδο γινόντουσαν εκείνες οι δηλώσεις περί τιτανικού και διεφθαρμένης χώρας. Όταν την ίδια στιγμή, υποτίθεται ότι βγήκαμε στις αγορές, υπήρχαν κάποια χρήματα τα οποία μπορούσαμε να πάρουμε και δεν τα πήραμε. Όταν υπήρχε μια πίεση από καθηγητές, κόμματα, τράπεζες, πάρτε μέτρα, και κάναμε έξι μήνες να πάρουμε μέτρα, αυτά όλα..
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Παπαπαναγιώτου, να σας θυμίσω ότι κάποιοι έκρυψαν τα τεράστια προβλήματα, κάτω από το χαλί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε, όμως, συμφωνώ μαζί σας.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Τα χρήματα που έκρυψαν από τα 36,5 δισ. του δημοσιονομικού ελλείμματος, ήταν 3,5 % του ΑΕΠ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κανένας αντίλογος σε αυτό.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όταν το κρύβεις, δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις, ίσα - ίσα αυτό που έγινε με την απόκρυψη, ήταν ότι το πρόβλημα διογκώθηκε. Εμείς, λοιπόν, δεν κρύψαμε το πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά ξέρετε κάτι όμως, τον Νοέμβριο του 09, το Δεκέμβριο του 09 όταν κάνατε προϋπολογισμό, το έλλειμμα το ξέρατε, το είχατε προσδιορίσει άσχετα εάν τελικά ήταν ακόμα λίγο παραπάνω όπως φάνηκε με την αναθεώρηση.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Πολύ παραπάνω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι, λοιπόν το ξέρατε, παρόλα αυτά δεν παρθήκανε μέτρα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Άλλο 12% του ΑΕΠ  και άλλο 15,5%. Σας θυμίζω πως από την αρχή είχαν παρθεί μέτρα, από την κατάρτιση του Προϋπολογισμού. Και συνεχίσαμε πιο κάτω, θυμάστε την συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο Ζάππειο και την έκκληση που απηύθυνε, τότε,  σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς,  να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, το οποίο συνόδευσε με μια σειρά από μέτρα. Όταν, όμως, εμφανίστηκε η πραγματική διάσταση του προβλήματος, τότε ήμασταν πλέον υποχρεωμένοι να πάρουμε και τα μέτρα που πήραμε στη συνέχεια, χωρίς τα οποία  δεν θα παίρναμε το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Κουσελά.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά, καλημέρα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλημέρα.