Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΝ Ρ/Σ REAL FM ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 1/2/2011

Κ.ΜΑΚΡΗ: Καλό μεσημέρι, τι κάνετε;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλό μεσημέρι κ. Μακρή σε σας και στους ακροατές σας

Κ.ΜΑΚΡΗ: Κύριε Κουσελά η ίδια συζήτηση ξανά στο τραπέζι για νέα μέτρα και μόλις τα ακούμε ανατριχιάζουμε γιατί σκεφτόμαστε τις κοινωνικές ομάδες που δεν αντέχουν άλλα νέα μέτρα.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Υπάρχει πολλή φιλολογία για νέα μέτρα. Δεν ξέρω σε τι εξυπηρετεί. Αυτό που θέλω να πω είναι πως μέχρι και τη στιγμή που μιλάμε, η συζήτηση γίνεται σε τεχνικό επίπεδο. Ο κ. Ντερούζ και ο κ. Τόμσεν δεν έχουν έρθει ακόμη. Οι επαφές θα ξεκινήσουν μάλλον από την επόμενη Δευτέρα. Εμείς ως Υπουργείο Οικονομικών έχουμε υλοποιήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Έχουμε συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό όλα τα μέτρα που έπρεπε να συμπεριλάβουμε και ήδη έχουμε προχωρήσει, όπως γνωρίζετε, με επιμέρους νομοσχέδια με συγκεκριμένες εξειδικεύσεις, στην περίπτωση των ΔΕΚΟ, της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, των διαρθρωτικών παρεμβάσεων στην υγεία...

Α.ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ: Κύριε Κουσελά, έχετε δεσμευτεί και για ένα πρόσθετο ποσό, 12 δισεκατομμυρίων. Πώς θα προέλθει αυτό;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό κ. Κωνσταντάτο είναι το λεγόμενο μεσομακροπρόθεσμο σχέδιο για τη δημοσιονομική εξυγίανση, σταθερότητα και ανάπτυξη. Είναι ένα ζήτημα που θα συζητήσουμε . Είναι μία συζήτηση που τώρα ξεκινά αλλά θέλω να σας ενημερώσω πως θα απλωθεί στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων και των φορέων στη χώρα μας.

Α.ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ: Η συζήτηση; Νόμιζα πως θα απλωθεί η εισφορά, δηλαδή θα πάρετε από εκεί τα χρήματα και ηρέμησα λίγο. Καταλαβαίνω πως δεν αποκλείετε τα νέα μέτρα.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Κωνστατάτο σας λέω πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να ληφθούν ληφθεί αποφάσεις πάνω σε αυτό το μεσομακροπρόθεσμο σχέδιο και έχουμε κατά νου να ανοίξουμε τη συζήτηση και να συμμετάσχουν όλοι. Ο καθένας βέβαια να αναλάβει και τις ευθύνες του. Γιατί όπως λέει ο λαός μας έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λέγονται.

Κ.ΜΑΚΡΗ: Το να κάνει μία πρόταση είναι ένα θέμα, το να αναλάβει την ευθύνη. Η ευθύνη είναι δική σας διότι εσείς κυβερνάτε. Δεν θα ισομεριστεί η ευθύνη στον κ. Σαμαρά ή στην κ. Παπαρήγα.

 

Α.ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ: Και να έχει και αποτέλεσμα το συγκεκριμένο. 

 

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ναι αλλά η σωτηρία της χώρας και η έξοδος από την κρίση –που δεν την οδηγήσαμε εμείς- δεν είναι ένα κομματικό θέμα κυρία Μακρή. Πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας εθνικής προσπάθειας. Διαφωνείτε ως προς αυτό;

Κ.ΜΑΚΡΗ: Εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι. Όχι δεν διαφωνώ ως προς αυτό και μακάρι να καθίσετε όλα τα κόμματα στο τραπέζι και να τα βρείτε καθώς το θέμα είναι εθνικό. Εγώ θέλω να ρωτήσω συγκεκριμένα. Για παράδειγμα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες λένε ότι μας ζητάνε νέα αύξηση του ΦΠΑ. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε νέα αύξηση του ΦΠΑ. Υπήρχε όπως γνωρίζετε μες το πρόγραμμα η αύξηση των συντελεστών από το 11% στο 23%. Μια μαζική μετάπτωση που θα ήταν «θάνατος» για την ελληνική οικονομία, την οποία αποφύγαμε. Επιχειρούμε μέσα από άλλα μέτρα, τα οποία ήδη έχουμε ψηφίσει στον Προϋπολογισμό, όπως για παράδειγμα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, από την οποία προσβλέπουμε σε έσοδα της τάξης του 1,5 δισ. επιπλέον, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.

Α.ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ: Είστε ικανοποιημένοι όταν λέτε ότι θα εισπράξετε από τη φοροδιαφυγή 1,5 δισ.; Όταν στην αγορά υπάρχει άνοιγμα πάνω από 14 στον ΦΠΑ, χρωστούν πάνω από 14 δισ. Χώρια την υπόλοιπη φοροδιαφυγή που υπάρχει.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κοιτάξτε, από ό,τι γνωρίζω -και ξέρετε ότι παρακολουθώ από κοντά τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια- γίνεται μία τόσο σοβαρή προσπάθεια προκειμένου να υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη και ο καθένας να πληρώσει με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα. Η φοροδιαφυγή είναι έγκλημα κατά της κοινωνίας και συμπληρώνουμε με το φορολογικό νομοσχέδιο τα μέτρα που έχουμε πάρει –όχι μόνο στο επίπεδο της αυστηροποίησης των ποινών, η οποία θα είναι με διαβάθμιση- αλλά και της επιτάχυνσης των διαδικασιών ώστε να αντιμετωπιστούν οι φορολογικές εκκρεμότητες και της εκ βάθρων ανασυγκρότησης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού προκειμένου ο στόχος αυτός να γίνει πραγματικότητα.

Α.ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ: Όλα αυτά είναι και δύσκολα κτλ. Αλλά είστε στην κυβέρνηση από το 2009..

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Έχουν αρχίσει και αποδίδουν καρπούς κ. Κωνσταντάτο.

Α.ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ: …και βλέπω ότι με τον αραμπά πάμε στο θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν πάμε με τον αραμπά, διότι ήταν ένα θέμα που μέχρι σήμερα, ενώ φωνάζαμε για τη φοροδιαφυγή στα λόγια, στην πράξη, δεν είχαν ληφθεί όλα εκείνα τα μέτρα. Ήταν ανοιχτό, αν θέλετε, από παντού και θεσμικά και όσον αφορά στις διασταυρώσεις και σε σχέση με την ενεργοποίηση των μηχανισμών.

 Κ.ΜΑΚΡΗ: Κύριε Κουσελά κανείς δεν θα σας πει όχι στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ίσα-ίσα όλοι αυτό ζητάμε. Εκεί που θα βρείτε σθεναρή αντίσταση όμως είναι σε οποιαδήποτε άλλα μέτρα είτε είναι ΦΠΑ το οποίο δεσμευτήκατε ότι αποκλείεται να έχουμε αύξηση είτε λέγεται περαιτέρω ελαστικοποίηση στον τομέα των εργασιακών. Οτιδήποτε έχει να κάνει με μείωση εισοδήματος. Εκεί μπορείτε να δεσμευτείτε ότι για τους επόμενους 12 μήνες ή για τα επόμενα δύο χρόνια δεν πρόκειται να υπάρχει περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων;

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κυρία Μακρή όπως γνωρίζετε, ο προϋπολογισμός του 2010 για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έκλεισε περίπου στον στόχο που είχαμε βάλει. Ο στόχος που έχουμε για τη μείωση των ελλειμμάτων κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ, 2% δηλαδή του ΑΕΠ φέτος, είναι στόχος τον οποίο ελέγχουμε και τον οποίο θα κάνουμε πράξη. Από τη στιγμή λοιπόν που αυτός ο στόχος θα γίνει πράξη δεν υπάρχει κανένας, μα κανένας λόγος να υπάρξουν μέτρα. Μέτρα συνιστά η ίδια η τρόικα, όταν το πρόγραμμα που έχεις βάλει δεν υλοποιείται. Εμείς στο πρόγραμμα που έχουμε υιοθετήσει, έχουμε κι ένα πρόγραμμα μαξιλάρι πολύ μεγάλο. Δεν στοχεύουμε σε πέντε δισεκατομμύρια για να εισπράξουμε πέντε, στοχεύουμε φέτος, επειδή υπάρχει η κρίση και η ύφεση, στην είσπραξη 12 – 13 δισεκατομμυρίων ευρώ για να εισπράξουμε πέντε επειδή ξέρουμε ότι οι στόχοι μας απομειώνονται  λόγω της μεγάλης ύφεσης που υπάρχει.

Α.ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ: Δηλαδή, κύριε Κουσελά, αν η Κυβέρνηση προχωρήσει σε νέα μέτρα, αυτό θα σημάνει αυτομάτως ότι έχετε αποτύχει. Αυτό μας είπατε τώρα. Θα πάρετε νέα μέτρα μόνο αν δεν αποδώσουν αυτά που έχετε ήδη προγραμματίσει. Άρα θα έχετε αποτύχει.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι έχουμε δύο προκλήσεις μπροστά μας, πολύ μεγάλες, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα. Η μία πρόκληση είναι η αντιμετώπιση, η υλοποίηση του δικού μας προγράμματος, η συνεπής υλοποίηση, πράγμα, το οποίο γίνεται, άρα από τη στιγμή που γίνεται δεν υπάρχει λόγος για νέα μέτρα. Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση αφορά ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης που πρέπει να υπάρξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή είναι πάνω στο τραπέζι τρία μεγάλα ζητήματα: Το θέμα της μεγαλύτερης προίκας σε ό,τι αφορά στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, της δυνατότητάς του να έχει μεγαλύτερη ευελιξία, να μπορεί δηλαδή να αγοράζει στη δευτερογενή αγορά έντοκα γραμμάτια και ομόλογα, πράγμα το οποίο θα βοηθήσει όχι μόνο εμάς αλλά και όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και το τρίτο ζήτημα είναι το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, πράγμα για το οποίο επί της αρχής υπάρχει συμφωνία τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά τα τρία ζητήματα μαζί με το ευρωομόλογο και η υλοποίηση του προγράμματός μας, πιστεύω είναι η ασφαλής εγγύηση ότι η χώρα μας θα βγει από την κρίση. Και ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι και στα ζητήματα που έχουν σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να υπάρξει ευτυχής κατάληξη, γιατί δεν πάει άλλο. Όλοι έχουν αισθανθεί ότι το πρόβλημα δεν είναι πλέον της Ελλάδας, δεν είναι της Ιρλανδίας, είναι πρόβλημα της Ευρώπης.

Κ.ΜΑΚΡΗ: Λοιπόν, κύριε Κουσελά, να σας ευχαριστήσουμε πολύ, καλό σας μεσημέρι.

Α.ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ: Να είστε καλά.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλό σας μεσημέρι.