Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤHΝ ΕΚΠΟΜΠΗ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 27/1/2011

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έρχεται η τρόικα Ντίνο Σιωμόπουλε.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Έρχεται η τρόικα, έρχονται πιθανόν νέα μέτρα, θα μας πουν νομίζω οι αρμόδιοι και δε νομίζω ότι υπάρχει πλέον αρμόδιος από τον Υφυπουργό Οικονομικών, τον κ. Δημήτρη Κουσελά.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάμε να δούμε τον Υφυπουργό Οικονομικών λοιπόν.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και να του ζητήσουμε και συγνώμη για την αναμονή.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλημέρα κ. Υφυπουργέ. Όπως αντιλαμβάνεστε ξέρω ότι έχετε σήμερα τα παιδιά, τα καλόπαιδα να έρθουν, αλλά..
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλή σας μέρα κ. Παπαδάκη και κ. Σιωμόπουλε σε σας και τους τηλεθεατές σας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αλλά θέλω να ξεκινήσουμε με το πρώτο ερώτημα το οποίο το έχει όλος ο ελληνικός λαός. Σήμερα γράφουν οι εφημερίδες ότι «η τρόικα θα μας ζητήσει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και νέα φορολογία». Κάποιοι λένε ότι βολεύει πάρα πολύ την Κυβέρνηση αυτό το οποίο γίνεται στη Νομική Σχολή, γιατί θα ξεχάσουμε αυτά τα οποία θα συζητήσετε σήμερα με την τρόικα.
Ένας από τους συνομιλητές, θα είσαστε κι εσείς. Κύριε Υφυπουργέ, τι θα πείτε με την τρόικα σε λίγο;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κατ΄ αρχήν κ. Παπαδάκη αυτά που γίνονται στη Νομική Σχολή δεν τα δημιουργήσαμε εμείς, άλλοι τα δημιούργησαν. Και δυστυχώς κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαθρομετανάστες. Δεν συγκροτείται όμως έτσι αριστερή προοδευτική πολιτική. Και μάλιστα όταν είναι γνωστό ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει εισάγει την πιο προοδευτική πολιτική για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών, έχει εισάγει προοδευτικές διατάξεις για το άσυλο και παίρνει μέτρα κατά της λαθρομετανάστευσης.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να μην το συζητήσουμε καλύτερα αυτό κ. Υφυπουργέ.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ας πάμε στα οικονομικά καλύτερα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μην το συζητήσουμε καλύτερα, γιατί αυτό το θέμα μπάζει από παντού. Αν ήταν έτσι, θα μπορούσατε να μου απαντήσετε πόσους λαθρομετανάστες έχουμε στην Ελλάδα, που δεν ξέρει κανείς. Δεν σας εκθέτω, δεν ξέρει ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε ο σημερινός, ούτε ο προηγούμενος, κανένας δεν ξέρει πόσους λαθρομετανάστες έχουμε στην Ελλάδα, δεν ξέρει.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Πάντως τα προβλήματα των λαθρομεταναστών δεν λύνονται με αυτόν τον τρόπο. Δεν λύνονται, δηλαδή, με τη διαστρέβλωση ή την καταπάτηση της λειτουργίας του ασύλου...
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αφήσαμε όμως να δημιουργηθούν προβλήματα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: …που είναι άσυλο κ. Παπαδάκη για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, όχι άσυλο για να αντιμετωπιστούν άλλα προβλήματα, που δεν σχετίζονται  με τον πανεπιστημιακό χώρο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δε θα διαφωνήσω μαζί σας ότι υπάρχει παραβίαση του ασύλου για τη διακίνηση των ιδεών, αλλά ξέρετε εκείνοι στηρίζονται βέβαια ότι είναι φιλοξενούμενοι των φοιτητών. Τέλος πάντων, μη μείνουμε σε αυτό το θέμα, γιατί σήμερα εγώ τρελάθηκα. Σήμερα και από εχτές το πρωί που ασχολούμαι έχω ακούσει αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις και πρέπει να έρθουμε στο θέμα μας, τι θα πείτε σήμερα στην τρόικα; Και αν είναι έτοιμη η Κυβέρνηση αυτή, την οποία όπως ξέρετε δε σας βλέπουν στο δρόμο και σας λένε «πασά μου τι κάνετε», όχι εσάς προσωπικά, τους Υπουργούς.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο συγκεκριμένος δεν έχει πρόβλημα πάντως, ακόμα έτσι;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν κι εσείς δεν έχετε πολλά προβλήματα ακόμα, ναι, αλλά είναι εξοργισμένος ο κόσμος. Μήπως έρθουν σήμερα κοιτάξουν τα κιτάπια μας και πούνε όχι, πρέπει να κόψετε κι άλλα και από μισθούς και από συντάξεις.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και να βάλουμε και κανέναν καινούριο φόρο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εκεί τι θα τους απαντήσετε;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όπως γνωρίζετε, εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανασυγκρότησης, ένα πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο ελέγχεται ανά τρίμηνο. Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι στόχοι. Υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει έναντι των πιστωτών μας και δεν είναι δυνατόν να παρεκκλίνουμε από αυτούς τους στόχους, γιατί η κάθε δόση του δανείου εξαρτάται ακριβώς από την υλοποίησή τους.    Σε αυτό λοιπόν το χρονικό διάστημα,  θα ελεγχθεί η καταβολή της τέταρτης δόσης και οφείλω να πω ότι από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και των υπόλοιπων Υπουργείων, είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε την πρόοδο αυτού του προγράμματος, αλλά και τους στόχους μας για το επόμενο διάστημα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ποια πρόοδο όμως κ. Υπουργέ;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν γεννάται ανάγκη για λήψη νέων μέτρων, αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή...
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα όχι νέα μέτρα λέτε; Όχι νέα μέτρα -κι αυτό θα το γράψουμε- όχι σε νέες μειώσεις, όχι σε νέους φόρους. Αλλά θα πάμε τώρα σε διαφημίσεις κι όταν γυρίσουμε σας δίνω τη δυνατότητα να απαντήσετε και στο ερώτημα και να το σκεφτείτε -αν και δεν έχετε ανάγκη, γιατί σκεφτόσαστε γρήγορα εσείς- για ποια πρόοδο μιλάμε, όταν ακόμα δεν έχετε ξεκαθαρίσει τι θα κάνετε με τους φοροφυγάδες; Ακόμα δεν έχετε ξεκαθαρίσει εάν θα έχουμε αυτόφωρη ή όχι διαδικασία, εάν θα πάνε μέσα και ποιοι θα πάνε μέσα, αν θα δημοσιοποιήσετε ονόματα και ποιων.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μα το ξεκαθαρίσατε και κάνατε γκάφα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι θα κάνετε με τα 24 δισεκατομμύρια τα οποία είναι ανεπίδεκτα εισπράξεως; Θα μας απαντήσετε σε λίγο, μετά τις διαφημίσεις.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλημέρα Ελλάδα, καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και φίλες και φίλοι. Έχουμε συνδεθεί με τον Άρειο Πάγο, που εκεί είναι η Έρικα Βαλλιάνου που καλύπτει το δικαστικό ρεπορτάζ και μας βοηθάει πάντα στη δουλειά μας και την ευχαριστούμε για την ενημέρωση των φίλων της εκπομπής, όπου λίγο πριν πέρασε την πόρτα του Αρείου Πάγου ο Πρύτανης -βλέπουμε εδώ και τα πλάνα- ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών ο κ. Μπελεγρίνης, ο οποίος έχει κληθεί προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τη μέχρι τώρα διαδικασία η οποία τηρήθηκε.
Έρικα βλέπουμε εσένα και βλέπουμε και τα πλάνα, τι ακριβώς έχει γίνει;
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έρικα, αν κατά τη διάρκεια της εκπομπής βγει ο Πρύτανης ο κ. Μπελεγρίνης κι έχουμε δηλώσεις θα μας ενημερώσεις πάλι, σε ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση. Και επιστρέφουμε στον Υφυπουργό Οικονομικών τον κ. Κουσελά τον οποίον αφήσαμε, ο οποίος όμως αντιλαμβάνεται ότι σήμερα είναι δύσκολη ημέρα κ. Υφυπουργέ, γιατί βλέπετε έχουμε έκτακτη ενημέρωση γιατί πήγε ο Πρύτανης στον Άρειο Πάγο για ενημέρωση.Ας ελπίσουμε ότι θα λυθεί αυτό το θέμα, για να μην σας κατηγορούν κι εσάς, την Κυβέρνηση δηλαδή, ότι τρίβει τα χέρια της ότι λόγω της έλευσης της τρόικας είναι αποπροσανατολισμένη η κοινή γνώμη κι ότι έτσι πέφτουν στα μαλακά οι αντιδράσεις από τα μεγάλα βάρη που έχουν πέσει στην πλάτη του ελληνικού λαού. Σας είχαμε θέσει ένα ερώτημα..
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Παπαδάκη, όπως σας είπα, το πρόβλημα αυτό δεν το δημιουργήσαμε εμείς, άλλοι το δημιούργησαν. Εμείς προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα των λαθρομεταναστών, βάζοντας όρους και προϋποθέσεις, όπως προείπα, για την ομαλή ένταξή τους. Αυτών που είναι νόμιμοι βέβαια κι όχι παράνομοι.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υφυπουργέ σας ρωτήσαμε στο πρώτο μέρος πριν από τις διαφημίσεις, ποια είναι η φορολογική πολιτική, εάν επιτέλους αυτοί οι οποίοι δηλώνουν φτωχοί με το εισόδημά τους και κάνουν πλούσια ζωή θα συλληφθούν κάποια στιγμή, γιατί ο μισθωτός και ο συνταξιούχος φορολογούνται στην πηγή του εισοδήματός τους κάθε μήνα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ωραία, να τα πάρουμε ένα-ένα, κ. Παπαδάκη, με τη σειρά.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας γίνεται μια σοβαρή και ολοκληρωμένη προσπάθεια, προκειμένου να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη. Δηλαδή να γίνει το αυτονόητο, να πληρώνει ο καθένας βάσει της φοροδοτικής του ικανότητας. Με το φορολογικό νομοσχέδιο, λοιπόν, ξεκαθαρίζεται ότι η φοροδιαφυγή είναι ένα διαρκές έγκλημα, το οποίο στρέφεται κατά της κοινωνίας, ένα έγκλημα, το οποίο δεν μπορεί να μένει ατιμώρητο. Γιατί είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα η ποιότητα των ποινών και η εύκολη αποφυγή των ακυρώσεων οδήγησε στο να υπάρχουν ουσιαστικά κίνητρα για να γίνεται η φοροδιαφυγή.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε κάτι κ. Υφυπουργέ; Για να βοηθήσω τη σκέψη σας και να μπορεί έτσι να καταλαβαίνει και ο κόσμος τι εννοείτε. Βέβαια δεν αναφέρεστε σε εκείνους, που λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν ένα μαγαζάκι ή μια μικρή επιχείρηση και χρωστάνε 4, 5, 6 χιλιάδες στην Εφορία. Αυτοί δεν μπορούν να πληρώσουν και πρέπει κάτι να γίνει για να διευκολυνθούν να πληρώσουν, διαφορετικά οι φυλακές θα γεμίσουν από τους μισούς Έλληνες.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και δε θα έχουμε χώρο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εμείς αναφερόμαστε σε εκείνους που συστηματικά και είναι και φίλοι του συστήματος του πολιτικού πολλές φορές, συστηματικά κοροϊδεύουν το κράτος, συστηματικά κοροϊδεύουν τον φορολογούμενο πολίτη, δηλώνουν φτωχοί κι είναι πλούσιοι.
Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Αν μου επιτρέπεις Γιώργο, κ. Υφυπουργέ δημιουργείται η εντύπωση, ενδεχομένως δεν είναι αυτές οι προθέσεις σας αλλά δημιουργείται η εντύπωση ότι..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και είναι ευκαιρία να το ξεκαθαρίσει.
Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ότι εδώ και πολύ καιρό είχατε τη λίστα έτοιμη για τη διαγραφή των χρεών, που την τραβήξατε πίσω και κάτι ακούγεται τώρα ότι θα το ξαναφέρετε με τροπολογία. Έχετε τη λίστα με την εισφοροδιαφυγή στο ΙΚΑ εκατομμύρια επί εκατομμυρίων..
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Να τα δούμε ένα-ένα και με τη σειρά.
Β. ΖΗΡΑΣ: Όχι μισό λεπτό, έχετε την παραίνεση της τρόικας ότι πρέπει να πιάσετε φοροφυγάδες. Έρχεται λοιπόν η τρόικα, δεν έχουμε δει κανέναν φοροφυγά να τον έχετε εντοπίσει και να έχετε ανακοινώσει κάτι.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν και το ΣΔΟΕ κάνει καλή δουλειά.
Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Το ΣΔΟΕ κάνει καλή δουλειά, αλλά να δούμε το αποτέλεσμα κάποια στιγμή. Δημιουργείτε λοιπόν την εντύπωση ότι κάτι αποκρύπτετε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μου επιτρέπετε να τα δούμε ένα-ένα; Μην τα απλώνετε όλα πάνω στο τραπέζι, γιατί δε θα μπορέσουμε να κάνουμε ουσιαστική συζήτηση.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο, παρακαλώ να απαντήσετε.
Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Βεβαίως.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ακούμε.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θέλω λοιπόν να απαντήσω στο πρώτο ερώτημα, το οποίο έβαλε ο κ. Παπαδάκης. Κύριε Παπαδάκη, θα πρέπει όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όλοι.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δε σκοπεύουμε να βάλουμε φυλακή ούτε τον άνθρωπο που πουλάει κουλούρια, ούτε τον ψιλικατζή. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Ο στόχος μας είναι να μπουν φυλακή εκείνοι που κατ’ εξακολούθηση κλέβουν το ελληνικό Δημόσιο, που κλέβουν τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Η παρακράτηση του ΦΠΑ είναι υπεξαίρεση. Είναι χρήματα, τα οποία έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός. Θα μπουν λοιπόν συγκεκριμένα όρια, τα οποία συζητούμε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά στον χρόνο πληρωμής των ληξιπρόθεσμων αυτών οφειλών, αλλά και για το ύψος των οφειλών αυτών, στη βάση των οποίων κάποιος θα οδηγείται στη φυλακή. Προφανώς, δεν αφορά ούτε μικροποσά, ούτε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο του οποίου κάποιος δεν μπορεί να αποπληρώσει.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ποιος σας εμπόδιζε εσάς, τους προκατόχους σας, τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, πιο μπροστά τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσουν αυτά που λέτε σήμερα; Ποιος νόμος δηλαδή επιπλέον πρέπει να έρθει για να πει «έλα δω ρε Παπαδάκη απατεώνα, έχεις πέντε κότερα, δέκα βίλες, δεν πληρώνεις Εφορία, είσαι έξω και είσαι και φίλος του πολιτικού συστήματος, και τρως μαζί με Υπουργούς, μαζί με Βουλευτές, τους πας βόλτα με το κότερό σου..» Ξέρετε για ποιες περιπτώσεις μιλάω. Και για πράσινους και για μπλε. Αυτοί ήταν έξω και μας κοροϊδεύανε. Και τώρα το παίζουν και πατριώτες.
Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Οι φάκελοι του ΣΔΟΕ είναι έτοιμοι.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μέχρι σήμερα ήταν πολύ δύσκολο και να εντοπισθούν οι φοροφυγάδες και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Υπήρχε ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ουσιαστικά άνοιγε παράθυρα σ’ αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, τα φορολογικά Δικαστήρια, όπως λειτουργούσαν, με το χρόνο που χρειάζονταν για να τελεσιδικήσει μια απόφαση, ήθελαν κατά μέσο όρο 7 με 10 έτη. ‘Ηταν φυσικό και επόμενο να μη μπορεί έτσι να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπήρχε και σκοπιμότητα κ. Υπουργέ.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εμείς τώρα επιχειρούμε να παρέμβουμε σε όλα τα επίπεδα, να ξεκαθαριστεί τι συνιστά το έγκλημα της φοροδιαφυγής. Δεύτερο, ν’ αυστηροποιηθούν οι διαδικασίες, με όρους και προϋποθέσεις, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στην απονομή της δικαιοσύνης αλλά και στον διοικητικό τρόπο απονομής της . Τέλος, ανασυγκροτούμε συνολικά τον εισπρακτικό και ελεγκτικό μηχανισμό και τον αυτοκαθάρουμε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, εδώ δεν έχει γίνει με πολιτικούς αυτό που λέτε και γι’ αυτό έχει ξεσηκωθεί ο κόσμος. Υπάρχουν όχι μόνο τα γνωστά ονόματα τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και που μπορεί τους ανθρώπους να τους έχουμε διασύρει και να μην είναι έτσι, υπάρχουν όλοι σε πηγαδάκια, σε ταβέρνες, στα σπίτια που μαζεύονται, συζητάνε για ονόματα πολιτική οι οποίοι πλουτίσανε κατά τη διάρκεια της πολιτικής τους δραστηριότητας. Αφήστε τώρα που και αυτό του κ. Σαμαρά πέφτει εν κενώ. Γιατί σας προκαλώ να πάτε στον Άρειο Πάγο, στα υπόγεια να δείτε τα πόθεν έσχες από το ’74 και μετά. Έχει πλημμυρίσει τα υπόγειο, έχουν καταστραφεί, και θα τα πει και η Έρικα Βαλλιάνου που είναι εκεί, έχει καταστραφεί το πόθεν έσχες, όλα τα πόθεν έσχες. Έχει γίνει ένας πολτός χαρτί. Άρα λοιπόν δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο;
Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Τα κόμματα δεν κάνουν φοροδιαφυγή;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση και ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός, ο οποίος ζήτησε με το όποιο κόστος υπάρχει και στην παράταξη τη δική μας, να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες όσο ψηλά και να βρίσκεται κάποιος. Δεν υπάρχει προστατευτική ασπίδα για κανέναν. Δεν φταίει όμως ορισμένες φορές το θεσμικό πλαίσιο, αν δεν αποδόθηκαν αυτές οι ευθύνες. Όταν ο κ. Καραμανλής έπαιρνε τους βουλευτές του και αποχωρούσε νύχτα από τη Βουλή, προκειμένου να μη συγκροτηθεί Εξεταστική ή Προανακριτική Επιτροπή για τα γνωστά μεγάλα σκάνδαλα, δεν έφταιγε μόνο το θεσμικό πλαίσιο.
Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Άλλο η φοροδιαφυγή πάντως κ. Υπουργέ, άλλο τα σκάνδαλα.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το θεσμικό πλαίσιο είναι ελλιπές και πρέπει ν’ αλλάξει. Θα το αλλάξουμε, θα το αυστηροποιήσουμε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ερώτημα από το Ντίνο Σιωμόπουλο ο οποίος είναι ο αρμόδιος οικονομικός συντάκτης.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Υπουργέ, επειδή καταθέσατε τη Δευτέρα ένα νομοσχέδιο, άλλαξε αυτό βέβαια στην πορεία, θέλουμε να μας πείτε ακριβώς ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα βρεθούν στο στόχαστρο και τελικά ποιοι θα είναι αυτοί που θα περάσουν το αυτόφωρο.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δε μπαίνει κανένας στο στόχαστρο. Στο στόχαστρο μέχρι σήμερα δυστυχώς είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι δε μπορούν να κρύψουν ούτε ένα ευρώ από αυτά που παίρνουν και τα προπληρώνουν κάθε μήνα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι είναι, επιτέλους το λέει ένας άνθρωπος, ένας Υπουργός. Έστω και που το λέτε, Εγώ αισθάνομαι καλά. Είσαστε ο πρώτος που το λέτε κ. Κουσελά.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Έτσι είναι κ. Παπαδάκη.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δε φτάνει όμως να το λέτε, πρέπει να το αλλάξετε κιόλας
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δε μπορεί κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες να δηλώνουν κατά μέσο όρο 10.000 εισόδημα το χρόνο. Δεν στοχοποιούμε λοιπόν κανένα ελεύθερο επάγγελμα. Αυτό που λέμε είναι ότι θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ακούμε, δεν το έχουμε δει.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Έλεγχος θα γίνει.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν το έχουμε δει. Να σας πω κάτι; Κάποιοι από τους γιατρούς του Κολωνακίου μπήκαν στη διαδικασία της περαίωσης ή δε μπήκαν; Είναι αίσχος αυτό ή δεν είναι; Βγήκατε εν χορδαίς και παιάνις και είπαμε ότι πιάσαμε κάποιους γιατρούς στο Κολωνάκι. Και μετά τους ήρθε σημείωμα περαίωσης.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δε μπήκαν στην περαίωση αυτοί που είχαν μεγάλη ακίνητη περιουσία κ. Παπαδάκη. Δε μπήκαν όσοι είχαν ακίνητη περιουσία από 400.000  ευρώ και πάνω, παρά τις πιέσεις που υπήρξαν. 
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να το ξέρουμε δηλαδή να φοροδιαφεύγουμε όλοι και να περιμένουμε μια περαίωση. Έτσι η Ελλάδα, που δεν ήρθε μόνο από αυτό, ήρθε κι από τα άλλα, ήρθε από τα μεγάλα σκάνδαλα τα οποία όλα έχουν παραγραφεί. Και αυτή είναι η μεγάλη ξεφτίλα αυτού του κράτους.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η περαίωση δεν έγινε για να γλιτώσουν κάποιοι. Έγινε για να πληρώσουν. Γιατί όλοι αυτοί με τις μέχρι σήμερα αδυναμίες ενός διαλυμένου ελεγκτικού μηχανισμού που παραλάβαμε, δεν επρόκειτο να ελεγχθούν. Αυτοί λοιπόν οι οποίοι προσήλθαν στην περαίωση, πλήρωσαν. Και αυτή τη στιγμή, έχουμε εισπράξει 1 δισεκατομμύριο και υπάρχει 1 δισεκατομμύριο ακόμη βεβαιωμένο που θα μπει στα δημόσια Ταμεία, πράγμα το οποίο δε θα γινόταν σε καμία περίπτωση.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άναψαν λαμπάδα κ. Υπουργέ, γιατί αν έδωσαν 5 και γλίτωσαν 505, πρέπει να κάνουν μια λαμπάδα στο μπόι σας.
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κάποιοι έκαναν πάρτι.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και κάτι άλλο, να κλείσουμε με τις αποδείξεις: Ένα μπάχαλο κ. Υπουργέ. Ο κόσμος ένα μπάχαλο. Να παίρνει τις αποδείξεις, να τις μετράει, να κάνει προσθέσεις στις αποδείξεις…
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό γίνεται για τελευταία φορά. Ήδη με το φορολογικό νομοσχέδιο, εισάγεται ο θεσμός της κάρτας, της λεγόμενης φοροκάρτας. Θα έχει λοιπόν τη δυνατότητα ο κάθε Έλληνας πολίτης να έχει αυτή την κάρτα δωρεάν στην τσέπη του και να μη συγκεντρώνει αποδείξεις.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι θα έχει αυτή η κάρτα; Μήπως είναι και μάντρωμα αυτής της κάρτας; Όχι μόνο από σας, εμένα με προβληματίζει το γεγονός ότι αυτές τις κάρτες, τις φοροκάρτες, θα τις βγάζουν οι Τράπεζες, το ξέρετε;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα τις βγάζουν οι Τράπεζες με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουμε συμφωνήσει με το Υπουργείο Οικονομικών..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να μας παίρνουν κάθε βράδυ τηλέφωνο στο σπίτι να μας λένε ότι έχουν έναν καινούργιο προϊόν μετά;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι κ. Παπαδάκη, η φοροκάρτα αυτή θα έχει ένα και μόνο κωδικό.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δε θα τον ξέρει η Τράπεζα;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όταν θα περνάει στο γνωστό μηχάνημα, αυτός ο κωδικός θα διασταυρώνεται απευθείας με το ΑΦΜ του φορολογούμενου που υπάρχει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και δε θα υπάρχει κανένα προσωπικό δεδομένο σε αυτή την κάρτα. Είμαστε πολύ ευαίσθητοι στα ζητήματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα ατομικά δικαιώματα, το γνωρίζετε πολύ καλά. Και ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Επειδή ξέρω ότι έχετε υποχρεώσεις, να δώσετε χαιρετίσματα στην τρόικα…
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και πείτε τους να μη μας βάλουν άλλους φόρους..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και πείτε συχνά να μην τους βλέπουμε..
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Εμείς αυτό που επιχειρούμε είναι να διευρύνουμε τη φορολογική βάση, να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή, ώστε να μη βρεθούμε ξανά στην κατάσταση που βρεθήκαμε το 2009.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάτι τελευταίο που το ρώτησα κι εγώ και ο Σεραφείμ Κοτρώτσος από την εφημερίδα «Αποκαλύψεις»: Τι θα κάνετε με τη διαγραφή των 24 δισεκατομμυρίων που στο προηγούμενο νομοσχέδιο, ας μου επιτραπεί, στη ζούλα πήγε να περάσει η διαγραφή τους; Και οι ίδιοι οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ξεσηκώθηκαν. Τι θα γίνει;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν πήγε να περάσει τίποτα στη ζούλα και δεν υπήρχε τίποτα το μεμπτό και το επιλήψιμο στη συγκεκριμένη διάταξη.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μιλάμε για 24 δισεκατομμύρια.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό το οποίο επιχειρήσαμε και θα το κάνουμε πράξη με αυτό το νομοσχέδιο, είναι να ξεκαθαριστεί από τον μεγάλο όγκο των ληξιπρόθεσμων που επιχειρούμε με κάθε τρόπο να μειώσουμε και δε θέλουμε να φτάνουμε μέχρι εκεί, ποια είναι εισπράξιμα και ποια όχι. Αυτό το οποίο θα ελεγχθεί είναι αυτά τα ληξιπρόθεσμα να εισπραχθούν. Τα ανεπίδεκτα είσπραξης, δεν πρόκειται να διαγραφούν. Παράλληλα, θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα μέσα από την άρση του φορολογικού απορρήτου, να δημοσιεύεται …
Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι θα δημοσιεύονται τα ονόματα αυτών που χρωστάνε στην Εφορία;
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα δημοσιεύονται, λοιπόν, μια φορά το χρόνο τα ονόματα αυτών που έχουν χρέη, για παράδειγμα πάνω από 150.000 ευρώ και που για διάστημα ενός και πλέον χρόνου δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Πιστεύουμε ότι το μέτρο αυτό θα βοηθήσει ουσιαστικά στη φορολογική συμμόρφωση.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ που είσαστε σήμερα μαζί μας. Μη δώσετε χαιρετίσματα στην τρόικα, πείτε «είπε ο Παπαδάκης δε θέλει να σας βλέπει». Να τους το μεταφέρετε. Την καλημέρα σας.
Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Σας ευχαριστώ.