Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρα / Ομιλίες / Συνεντεύξεις

ΘΕΜΑ [Συνέντευξη] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΡΩΙΝΟ MEGA ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ & ΓΙΩΡΓΟ OΙΚΟΝΟΜΕΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 4/1/2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΡΩΙΝΟ MEGA ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ & ΓΙΩΡΓΟ OΙΚΟΝΟΜΕΑ 

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είναι μαζί μας ο κ. Δημήτρης Κουσελάς, Υφυπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για τα έσοδα, για τις περαιώσεις, για το φοροκυνηγητό και για όλα. Καλημέρα κ. Υφυπουργέ.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Καλημέρα, χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία δύναμη και αλληλεγγύη.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τώρα εδώ που τα λέμε η καλή χρονιά εξαρτάται από σας. Να το ευχηθούμε μεν, αλλά από σας εξαρτάται, για το τι μας περιμένει ακόμα.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κάνουμε κ. Οικονομέα ό,τι περνάει από το χέρι μας για να είναι το 2011 καλύτερο από το 2010.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι μην το υπόσχεστε αυτό. Για το 2012 πέστε το, αλλά για το 2011 μην το λέτε.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ξεκινάμε με καλύτερες προϋποθέσεις.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Λοιπόν ο Βαγγέλης Αμπελιώτης είναι εδώ μαζί μας και ο Ανδρέας Χριστοδουλάκης.

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Καλημέρα, καλή χρονιά.

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Καλημέρα, χρόνια πολλά.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Χρόνια πολλά σε όλους. Η περαίωση πέτυχε κατά την Κυβέρνηση.

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Πήγε καλά.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Πήγε καλά κ. Οικονομέα, γιατί μας έδωσε τη δυνατότητα από τη μια πλευρά να ξεμπλέξουμε με το παρελθόν. Πάνω από 600.000 επιχειρηματίες προσήλθαν, προκειμένου να προχωρήσουν στην περαίωση και να καθαρίσουν παλιές υποθέσεις. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Από την άλλη πλευρά αυξήσαμε τα έσοδα κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ μέσα στο 2010.

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Μέχρι 31 Δεκεμβρίου πόσο εισπράξατε από την περαίωση; Είσπραξη, όχι βεβαίωση.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Πάνω από 1 δισεκατομμύριο.

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Πάνω από 1 δισ.! Και η βεβαίωση πόσο είναι, είναι πάνω από 1,5 δισ., δηλαδή πόσα θα πάρετε και μέσα στο 2011 με τις δόσεις;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η βεβαίωση είναι πάνω από 2 δισεκατομμύρια που πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα να εισπράξουμε 800 εκατομμύρια περίπου το 2011 και θα υπάρξει ένα μικρότερο βέβαια ποσό για το 2012. Όμως αυτό που είναι σημαντικό, είναι ότι ξεμπλέξαμε με το παρελθόν, έχουμε τη δυνατότητα οι έλεγχοι πλέον να είναι στοχευμένοι.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τις σβήσατε από τα κομπιούτερ μέσα τις υποθέσεις, τις πετάξατε; Για να μάθουμε τίποτα για να πετάξουμε τα βιβλία.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Έχει μία μανία με τα βιβλία. Τον καίνε τα βιβλία φαίνεται.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι άλλους καίνε που έχουν βιβλία και τα κρατάνε και γίνεται ένας χαμός.

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Θάφτηκαν όμως και μερικές αμαρτίες με την περαίωση, έτσι;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πολλές αμαρτίες θάφτηκαν, απλώς δεν μπορούσαν να τις βρούνε.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Υπάρχει εδώ μια σύγχυση. Κάποιοι πιστεύουν ότι όσοι προσέρχονται στην περαίωση πληρώνουν μόνον τα χρήματα της περαίωσης. Δεν είναι έτσι. Όσοι πάνε στην περαίωση πάνε να κλείσουν ανέλεγκτες υποθέσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουν πληρώσει φόρους καθόλου, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πληρώσει, απλά ήταν ανοικτή η χρήση τους.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτή η περαίωση έχει ευνοήσει αυτούς που έχουν κλέψει πολλά και δεν έχουν ελεγχθεί. Αυτούς αφορά έτσι δεν είναι κ. Αμπελιώτη;

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Σώθηκαν αρκετοί μέσα από την περαίωση, αλλά όμως όταν είχες παραβάσεις ή είχες κάποιο πρόβλημα, το οποίο είχε διαπιστωθεί από τον ελεγκτικό μηχανισμό διότι η περαίωση ήταν πολύ τσουχτερή.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ο Υφυπουργός λέει κάτι που είναι σωστό, δε σημαίνει ότι δεν έχουν πληρώσει κιόλας πολλοί από αυτούς.

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Δηλαδή υπήρχε ένα δίκαιο σύστημα, αυτός που δεν είχε παραβάσεις πλήρωνε το ελάχιστο, κάποιος ο οποίος είχε παραβάσεις, αποκρυβείσα ύλη, πλαστικά εικονικά, πλήρωνε δέκα φορές παραπάνω.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν ήτανε το ίδιο δηλαδή, δεν πλήρωναν όλοι flat, πλήρωναν ανάλογα με τον τζίρο τους.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό που πήγατε να περάσετε στη Βουλή και το πήρατε πίσω μετά, το Υπουργείο Οικονομικών εννοώ με τη διαγραφή των χρεών..

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Τα 24 δισ.;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τα 24 δισ. που το πήρατε πίσω ανήσυχοι από τις αντιδράσεις των δικών σας Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, τι θα γίνει με αυτό, θα δημοσιοποιήσετε τα ονόματα; 

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν πήγαμε να διαγράψουμε τα χρέη κάποιων συγκεκριμένων. Το νομοσχέδιο που είχε έρθει στη Βουλή αφορούσε μια διαδικασία διαγραφής οφειλών. Προφανώς αυτή τη διαδικασία θα την επαναλάβουμε και προφανώς θα υπάρξει κοινοποίηση όσων είναι ανεπίδεκτοι εισπράξεως.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είχατε δεσμευτεί ότι θα δημοσιοποιήσετε τα ονόματα όλων.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ασφαλώς και θα το κάνουμε, αλλά θα πρέπει να διαμορφωθεί η λίστα των ανεπίδεκτα εισπράξεως.

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Ποιος χρωστάει πόσα και δε θα το πληρώσουν δηλαδή, γιατί έχει χρεοκοπήσει μια επιχείρηση.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς, αυτή τη στιγμή υπάρχει λίστα η οποία..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δε γίνεται τώρα να μου λες εμένα Υπουργέ μου ότι ένα ποσό ξέρω ΄γω ένα εκατομμύριο που το βλέπω εδώ γραμμένο δεν μπορεί να εισπραχθεί, άρα το διαγράφω για να μην το κουβαλάω από χρονιά σε χρονιά άνευ ουσίας ας πούμε και να μην ξέρω ότι δίπλα στο ένα εκατομμύριο γράφει το όνομα Καμπουράκης.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο, υπάρχουν δύο πράγματα. Υπάρχουν τα ληξιπρόθεσμα και υπάρχουν και τα ποσά εκείνα τα οποία είναι ανεπίδεκτα εισπράξεως.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τι είναι το ανεπίδεκτο εισπράξεως, ότι;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι ένα ποσό, το οποίο για χ, ψ, ω λόγους δεν μπορεί με τίποτα να εισπραχθεί.

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Μάλλον πως πιστοποιείται ότι ένα ποσό είναι ανεπίδεκτο, πως το καταλαβαίνουμε;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δηλαδή γιατί είναι ανεπίδεκτο;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό για να γίνει θα πρέπει να πιστοποιηθεί.

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ:  Πώς; Όταν η εταιρεία έχει πτωχεύσει Υπουργέ μου ή είναι αυτός ο οποίος οφείλει κι έχει φύγει στο εξωτερικό και δεν υπάρχουν ίχνη, είναι αχυράνθρωπος κάποιος.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να σου πω εγώ κάτι; Από αυτά που ξέρουν τα κόλπα οι συνάδελφοι του κ. Αμπελιώτη, βάζει σε μία εταιρεία έναν διαχειριστή 95 χρονών, την πεθερά του ο άλλος, τρώει όλο το ΦΠΑ και σε τρία χρόνια τον πιάνουν αλλά την 95 χρονών τι να της κάνεις της γριάς ή αν έχει πεθάνει;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Έλα τώρα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, άπειρα λεφτά. Και το κύριο κράτος κάθεται ας πούμε και παρακολουθεί. Γιατί αν βάλεις εσύ την πεθερά σου, αν είναι ας πούμε 95 χρονών και τη βάλεις εκεί, μπορείς να κλέβεις το ΦΠΑ και δεν έχεις κανένα πρόβλημα γιατί δεν την πάνε φυλακή αυτήν. Δε σου λέει μετά το κράτος και ο κ. Κουσελάς έλα εδώ, τι κάνεις εδώ, αυτό είναι απάτη. Δεν ξέρω αν το καταλαβαίνετε.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πολύ, δε μου άρεσε αυτό, ναι.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Για κλοπή ΦΠΑ, θέλω να το ξεκαθαρίσω και όχι μόνο για κλοπή ΦΠΑ..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, τα ξέρει ο Αμπελιώτης αυτά.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κι όχι μόνο για κλοπή ΦΠΑ. Υπάρχουν δρακόντειες διατάξεις κι αν θέλετε μπορούμε πολύ σύντομα να τις αναφέρουμε, οι οποίες ισχύουν από 1/1 και τις οποίες ψηφίσαμε και με το νόμο για την περαίωση.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πρέπει να τις πούμε αυτές τις διατάξεις.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα τις πούμε. Θέλω να ξεκαθαρίσω όμως ότι στη Βουλή δεν πήγε κανένας για το όνομα του Θεού να διαγράψει χρέη έστω ανεπίδεκτα εισπράξεως. Διαδικασία θεσμοθετούσαμε, με βάση την οποία θα μπορούσαμε στο μέλλον να προχωρήσουμε σε διαγραφή κι αυτή είναι η πραγματική αλήθεια. Όμως αυτό το ζήτημα είναι κάτι το οποίο θα επανέλθει όχι για διαγραφή. Το ξανατονίζω αυτό..

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Για διαδικασία πάλι.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα επανέλθει, προκειμένου να θεσπιστεί μια διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας τα ανείσπρακτα -γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν απαιτητά προς είσπραξη 30 και πλέον δισεκατομμύρια-,από τα οποία τα περισσότερα ποτέ δεν πρόκειται να εισπραχτούν, να μπορούν να διαγραφούν. Θα υπάρξει λοιπόν μια διαδικασία διάφανη.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτά αν τα είχατε πει στον Πρωθυπουργό όταν ήταν Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δε θα εξευτελιζόταν λέγοντας ότι «υπάρχουν 30 δισ. τα οποία θα παίρναμε και λεφτά υπάρχουν». Διότι ο τελευταίος Έφορος ξέρει και τα ξέρετε πολύ καλά ότι από αυτά τα 30 δις που ήταν η τρύπα ας πούμε μόνον τα 3, 4, 5 μπορείς να πεις ότι μπορείς να τα εισπράξεις.

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Και είσαι πολύ αισιόδοξος.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Οικονομέα, ο Πρωθυπουργός δεν αναφερόταν στα ανεπίδεκτα εισπράξεως. Υπάρχουν και χρήματα τα οποία θα εισπραχθούν, υπάρχουν και άλλα τα οποία λιμνάζουν, άλλα 30 δισεκατομμύρια είναι στα «φορολογικά δικαστήρια».

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Άλλο πρόβλημα αυτό..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, εάν στελεχώσετε τις Εφορίες με δικαστικά τμήματα, γιατί τα δικαστικά τμήματα όπως ξέρετε υπάρχουν διάφοροι από άσχετοι μέχρι μαθητευόμενοι της νομικής, δεν είναι Δικηγόροι που να μπορούν να φτιάχνουν τα έγγραφα και τα είχαμε ξαναπεί αυτά και να τα στέλνουν στα δικαστήρια και έτσι χάνονται πάρα πολλά λεφτά.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι γεγονός ότι το εισπρακτικό κομμάτι των Εφοριών θα αναβαθμιστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, το ελεγκτικό και το εισπρακτικό.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για πες Υπουργέ μου δυο λόγια τώρα..

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα προχωρήσουμε σε μια μεγάλη αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μισό λεπτό, διαβάζω εγώ ότι στόχος σας ή μάλλον πρόθεσή σας είναι αυτός ο οποίος χρωστάει ή δεν πληρώνει φόρους και ειδικά το ΦΠΑ να είναι ποινικό αδίκημα και να τον κλείνεις φυλακή και μάλιστα με τη διαδικασία αυτόφωρου, διότι αυτό είναι το σοβαρό, έτσι;

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Είναι ήδη ποινικό αδίκημα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά μετά από εφτά-οχτώ χρόνια, ώχου καημένε θα τα βολέψω, θα έρθει μια περαίωση, θα έρθει κάτι.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το είχε και πρώτο θέμα στα Νέα σήμερα «αυτόφωρο για παρακράτηση ΦΠΑ».

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτό πως θα γίνεται;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Για μη απόδοση αρχικά ΦΠΑ υπάρχει η δυνατότητα από 1 ευρώ μέχρι και 3.000 να πας από ένα μήνα μέχρι πέντε χρόνια φυλακή.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, τώρα.

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Από τον περασμένο Απρίλιο η φοροδιαφυγή είναι ποινικό αδίκημα, έτσι δεν είναι; Κακούργημα κιόλας.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς.

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Γιατί δεν έχει πάει κανείς φυλακή μέχρι τώρα; Αυτό θέλω να πω.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα σας ενημερώσω. Υπάρχουν δέκα χρόνια κάθειρξης για ΦΠΑ πάνω από 75.000. Ήταν 150.000..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ισχύει σήμερα.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ισχύει.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτό που βλέπουμε τι είναι λοιπόν;

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Νάτο λοιπόν, αυτό είναι.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό είναι.

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Όποιος οφείλει ΦΠΑ πάνω από 75.000 ευρώ έχει κάθειρξη μέχρι δέκα χρόνια.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς.

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Κι αυτό ισχύει από τον Απρίλιο, έτσι δεν είναι; Που έχει ψηφιστεί ο νόμος.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς.

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Γιατί μέχρι τώρα δεν έχουν κινηθεί οι διαδικασίες, αφού ξέρουμε ότι υπάρχουν παραβάτες; Γιατί δεν έχουμε δει δηλαδή αποτελέσματα;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είχαμε και καταδικασθέντες και φυλακισθέντες, αλλά λίγους και όχι επώνυμους. Δυστυχώς στο σύστημα, όπως λειτουργούσε εντάσσεται και η λειτουργία των φορολογικών δικαστηρίων. Για παράδειγμα, θα έπρεπε πρώτα να εκδικαστεί το διοικητικό μέρος της δίκης και μετά να ακολουθήσει το ποινικό. Όταν στο διοικητικό μέρος κάποιος αθωωνόταν ή η ποινή ήταν πάρα πολύ χαμηλή, δεν ακολουθούσε το ποινικό μέρος. Οι διοικητικές δίκες κράταγαν εφτά με δέκα χρόνια και καταλαβαίνετε ότι μπαίναμε σε έναν τέτοιο κυκεώνα που πολύ δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να καταδικαστεί.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, τώρα τι θα αλλάξει;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Για παράδειγμα το 2008 οι καταδίκες που υπήρξαν ήταν είκοσι, 792 πήγαν στο δικαστήριο και τελεσιδίκησαν στον τρίτο βαθμό και 20 μόνο φυλακίστηκαν.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, τι θα αλλάξει τώρα Υπουργέ μου;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Τώρα αυτό που αλλάζει είναι το εξής: Σε συνεργασία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον κ. Καστανίδη δώσαμε τη δυνατότητα επίσπευσης της διαδικασίας αυτής. Δηλαδή στα διοικητικά δικαστήρια από εφτά με δέκα χρόνια που ήταν ο μέσος όρος εκδίκασης μιας υπόθεσης, αυτός ο χρόνος συντομεύεται και θα γίνει τρία τρεισήμισι το πολύ χρόνια. Ένα αυτό. Δεύτερο, για ποσά πάνω από 75.000 το ποινικό με το φορολογικό κομμάτι πάνε μαζί παράλληλα, δεν ακολουθεί το ποινικό, δεν εξαρτάται το ποινικό από το διοικητικό. 

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Δηλαδή θα πηγαίνουν Εφετείο κατευθείαν;

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτό επιτρέψτε μου μήπως είναι..

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι δε θα πηγαίνει Εφετείο, θα εκδικάζεται παράλληλα η ποινική δίκη..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δε θα περιμένετε να τελειώσει η μία για να εκδικαστεί η άλλη;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Συγνώμη, επ΄ αυτών όλων, όταν λέμε χρωστάμε ΦΠΑ..

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Εδώ υπάρχουν πάρα πολλές διαφορές πως εντοπίζονται.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κάτσε γιατί σε αυτό υπάρχει διαφορά και έχουμε και πολλά ερωτήματα. Έκανε λάθος μία εταιρεία και δεν έδωσε όλο το ΦΠΑ, γιατί νόμιζε ότι είναι ένα έξοδο..

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Δυστυχώς ο νόμος δε διακρίνει..

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Δε διακρίνει την αμέλεια δηλαδή.

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Επίσης Υπουργέ μου ο νόμος δε διακρίνει εάν εγώ έχω μια απαίτηση από φόρο εισοδήματος και χρωστάω ΦΠΑ. Εκεί πρέπει να γίνεται άμεσα συμψηφισμός, δηλαδή αν εγώ έχω μια απαίτηση από φόρο εισοδήματος, λόγω παρακρατουμένων φόρων 20 χιλιάδες και χρωστάω ΦΠΑ 10, δεν μπορεί να ασκούνται μέτρα σε εμένα, αφού το κράτος μου χρωστάει περισσότερα από ότι χρωστάω εγώ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εκτός κι αν βάλετε και το κράτος φυλακή, αφού δε δίνει το ΦΠΑ.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μα και για την επιστροφή ΦΠΑ είναι αυτό.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Οι επιστροφές φόρων, αν θα δείτε τα χθεσινά αποτελέσματα που δώσαμε, ειδικά το Δεκέμβρη ήταν διπλάσιες από τον αντίστοιχο Δεκέμβρη του 2009. Ακριβώς διπλάσιες.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μπορεί να ήταν διπλάσιες, αλλά πάντως δεν είσαστε εντάξει, δεν είναι εντάξει το κράτος.

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Υπάρχει μία ασφαλιστική δικλείδα εδώ.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Υπάρχει ένα ζήτημα που έχει σχέση με τον συμψηφισμό των χρεών μεταξύ κράτους και φορολογούμενων, το οποίο θα το αντιμετωπίσουμε με το φορολογικό νομοσχέδιο.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπουργέ μου, ξέρω άνθρωπο που του χρωστάει το κράτος 4 εκατομμύρια ευρώ για επιστροφή ΦΠΑ και κινδυνεύει να τον παραπέμψουν για 10.000 που δεν τα έχει δώσει τώρα.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μισό λεπτό, αν είναι από την ίδια πηγή και σήμερα συμψηφίζεται αν είναι ΦΠΑ με ΦΠΑ ή με φόρους, αφορά δηλαδή το Υπουργείο Οικονομικών. Δε μιλάμε για γενικά χρέη προς το δημόσιο, δηλαδή δεν μπορούμε να συμψηφίσουμε ασφαλιστικές εισφορές με ΦΠΑ για παράδειγμα..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει άλλο οι ασφαλιστικές εισφορές.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, είναι άλλο.

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Όχι δεν είναι άλλο. Μπορεί να έχει μια απαίτηση, υπάρχουν εταιρείες που κλείσατε επειδή τα ασφαλιστικά ταμεία το δημόσιο τους χρωστάγανε τεράστια ποσά και αυτοί δεν είχαν να πληρώσουν ούτε τους υπαλλήλους -εγώ μπορώ να πω και ονόματα- ούτε τους υπαλλήλους και είχαν και απαιτήσεις από το κράτος.             Αυτά δε συμψηφίζονται σήμερα, πρέπει να βρεθεί η διαδικασία να συμψηφίζονται. Δεν μπορώ εγώ να έχω απαίτηση 2 εκατομμύρια από τα ασφαλιστικά ταμεία από το 2008 από το 2009 και να χρωστάω ΦΠΑ 20 χιλιάδες και να πηγαίνω αυτόφωρο, δε γίνεται αυτό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τη στιγμή που σου χρωστάνε.

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Βέβαια, αντίστοιχα.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Οικονομέα να συμπληρώσω κάτι που με ρωτήσατε και δεν απήντησα. Υπάρχει ένα μέτρο ακόμα, του κλεισίματος καταστημάτων για τη μη έκδοση απόδειξης πάνω από 500 ευρώ ή για δέκα αποδείξεις μαζί. Είναι ένα μέτρο που ισχύει τώρα..

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Ναι, το έχουμε και σε κάρτα αυτό.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς και είναι πάρα πολύ σημαντικό. Γιατί δίνει τη δυνατότητα όταν κάποιος πάει να κάνει έλεγχο με εντολή του Γενικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ έχει την εξουσιοδότηση πλέον από το νόμο να προχωρήσει σε άμεσο κλείσιμο.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για δείξτε την κάρτα. Ποινές για μη έκδοση αποδείξεων-τιμολογίων. Αν δεν εκδίδετε μερικώς αποδείξεις ποινή τουλάχιστον τέσσερις μήνες, αν δε βάλετε μυαλό και στην τριετία επαναλάβετε το αδίκημα τουλάχιστον έξι μήνες.

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Από τρεις έγινε έξι και η άλλη από δύο έγινε πέντε.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όταν δεν αποδίδετε ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους και το ποσό της κύριας οφειλής υπερβαίνει τις 75.000.

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Τότε ο ελεγκτής μπορεί να σας στείλει στο δικαστήριο.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο ελεγκτής μπορεί να σας στείλει στο δικαστήριο απευθείας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μπορεί, είναι στη διακριτική του ευχέρεια.

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Βέβαια, βέβαια.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Και ταυτόχρονα συζητάμε και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, το θέμα του αυτόφωρου που είπατε..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, ετοιμάζετε άλλο νομοσχέδιο για αυτό;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι ένα νομοσχέδιο για το φορολογικό, το οποίο θα έχει τρία πράγματα. Θα έχει πρόσθετα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, την αναδιοργάνωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και ρυθμίσεις επιμέρους φορολογικών ζητημάτων. Σε αυτό το νομοσχέδιο λοιπόν συζητάμε δύο πράγματα ακόμα, συζητάμε το θέμα του αυτόφωρου και το θέμα του Οικονομικού Εισαγγελέα. Θέλουμε δηλαδή να υπάρχει Εισαγγελέας, ο οποίος να είναι αποκλειστικής απασχόλησης και να μην ασχολείται έχοντας ως πάρεργο φορολογικές υποθέσεις.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Επειδή οι περισσότεροι επαγγελματίες οι μικρομεσαίοι δεν είναι της τάξεως των 70-100 χιλιάδες ευρώ..

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Έτσι είναι, το 3.000 είναι πολύ μικρό.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Έρχεται το τρίμηνο να πάει να αποδώσει ΦΠΑ και έχει να αποδώσει 4 χιλιάρικα, 5000, 8000, 10000. Καμιά φορά εκεί ας πούμε έχει και δυσκολίες.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ή δυσκολίες ή κρατάει το μισό..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι κρατάει το μισό, διότι θέλει να δώσει και τις εισφορές του, να πληρώσει μισθοδοσία και τα λοιπά. Κινδυνεύει αυτός ο άνθρωπος με βάση τη λογική σας; Δε λέω τώρα ο άλλος που χρωστάει ένα εκατομμύριο, να πάνε την άλλη μέρα και να τον κλείσουν φυλακή;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Την επόμενη μέρα από το τρίμηνο να πάτε εκεί και να τον φυλακίσετε ή θα έχει ένα περιθώριο δέκα ημερών όπως είχε μέχρι τώρα;

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Μπορεί η αυτόφωρη διαδικασία..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καθίστε παιδιά για να καταλάβουμε, μέχρι τώρα τι γινόταν;

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Όχι δεν πήγαινε κανένας μέσα μέχρι τώρα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ένα λεπτό, μέχρι τώρα τι γινόταν; Έπαιρνε ένα σημείωμα από το ΣΔΟΕ από την Εφορία και έλεγε θα έρθουμε να σας ελέγξουμε.

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Σε δέκα μέρες. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είχε περιθώριο μέσα σε δέκα μέρες να πάει να πληρώσει όπου νόμιζε ότι ήταν ανοιχτός ας πούμε τέλος πάντων και να τελειώσει.

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Ναι ακριβώς με το Νόμο 3610 άρθρο 4.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό θα ισχύει ή θα έρχονται τα ξημερώματα να σε πιάνουν;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Οικονομέα υπάρχει ένα ζήτημα εδώ. Πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη και φορολογική δικαιοσύνη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Συμφωνώ, ναι.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν μπορεί κάποιος, να πηγαίνει να σπάει μια βιτρίνα να συλλαμβάνεται και να μπαίνει φυλακή και κάποιος να κλέβει συνεχώς το δημόσιο, τους Έλληνες πολίτες γιατί το δημόσιο είναι τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών..

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Ναι αλλά Υπουργέ, όχι για 1000 ευρώ αυτόφωρο, εμείς αυτό λέμε. Να μην πηγαίνει αυτόφωρο για 1000 ευρώ και για 2.000 ευρώ.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δε λέμε αν πρέπει ή δεν πρέπει, αλλά να δούμε τι σκέφτονται.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μπορεί και να πρέπει.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το δούμε, τα ποσά θα τα δούμε ασφαλώς.

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Υπουργέ όμως υπάρχουν και περιπτώσεις, πρέπει να τις ξεχωρίσουμε..

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Τα μεγάλα ψάρια ενδιαφέρουν, έτσι;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μπράβο, ακριβώς αυτό είναι.

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Πρέπει να ξεχωρίσουμε όμως τη λιανική από τη χονδρική πώληση. Δηλαδή σήμερα με την ύφεση που υπάρχει κάποιος που πουλάει χονδρικώς παίρνει μια επιταγή και η επιταγή αυτή μπορεί να μην εισπραχθεί ποτέ, αυτός μπορεί να μην εισπράξει ποτέ το ΦΠΑ και να μην έχει δυνατότητα εξ αντικειμένου να αποδώσει το ΦΠΑ. Ενώ αυτός που πουλάει λιανική το εισπράττει άμεσα και εκεί οι ποινές πρέπει να είναι πιο μεγάλες.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ασφαλώς.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ώστε έτσι; Η λιανική είναι έτσι;

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Στη λιανική το εισπράττει και το βάζει στην τσέπη το ΦΠΑ.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ενώ συνήθως τον χονδρέμπορα έχεις στο κεφάλι σου ως μεγάλο και ο άλλος είναι ψιλικό..

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Ο χονδρέμπορας κόβει το τιμολόγιο όμως παίρνει μια επιταγή για πέντε μήνες.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό που μας ενδιαφέρει και θέλω να το ξεκαθαρίσω, είναι η φοροδιαφυγή στα υψηλά εισοδήματα. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να αντιμετωπιστεί.  Ήδη έχουμε ξεκινήσει και για πρώτη φορά γίνονται, κ. Οικονομέα και κ. Καμπουράκη, διασταυρωμένοι έλεγχοι. Στο επόμενο διάστημα θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι έλεγχοι αυτοί για πρώτη φορά θα στοχεύουν στο κεφάλαιο και ιδιαίτερα στο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.  Υπάρχουν χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι δήλωσαν το ΕΤΑΚ του 2008, δεν έχουν δηλώσει όμως το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και το2007 και τα προηγούμενα χρόνια. Αυτούς θα τους καλέσουμε να έρθουν να πληρώσουν. Αν δεν έρθουν, θα ελεγχθούν.

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Και περιπτώσεις μεγάλης ακίνητης περιουσίας που δε συνάδουν με τα εισοδήματα που δηλώνουν, έτσι;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Για αυτό ακριβώς μιλάμε.

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Και μπορείτε να έχετε έσοδα Υπουργέ αν αυτοί έρθουν και δηλώσουν..

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Εκεί θα επικεντρώσει το 2011 παιδιά..

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Να μπορούν να υπαχθούν και στην περαίωση μετά. Αν πληρώσουν τη μεγάλη ακίνητη περιουσία να μπορούν να υπαχθούν που έχουν εξαιρεθεί από την περαίωση.

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Εκεί θα επικεντρωθούν το 2011, σε αυτούς που έχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία και έχουν δηλώσει μικρά εισοδήματα.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι όντως.

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Που έχουν πολύ μεγάλη ψαλίδα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, φαίνεται η μεγάλη ακίνητη περιουσία από το Ε9;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μέχρι σήμερα δεν είχαμε τέτοιες διασταυρώσεις. Δεν είχαμε τέτοιους ελέγχους. Επίσης, δεν είχαμε ελέγχους σε ότι αφορά τον ΦΠΑ και το εισόδημα.

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Δηλαδή δήλωνες 25 ακίνητα μεγάλης αξίας, δήλωνες 12-13.000 ετήσιο εισόδημα και σου λέει δεν υπήρχε η διασταύρωση. Γιατί βρε αδερφέ αυτός με 25 ακίνητα δηλώνει 12.000;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι δεν μπορούσε να το δει.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Τώρα για πρώτη φορά -και θέλω να το τονίσω αυτό-, στον καινούριο χρόνο θα μπει σε λειτουργία τμηματικά το ELENXIS και μέχρι τα μέσα του 2011 θα έχει ολοκληρωθεί η ένταξη όλων των τομέων. Ήδη έγινε πιλοτική παρουσίαση ενός νέου συστήματος, το οποίο με επιστημονικά και αξιόπιστα κριτήρια. Θα μας δώσει τη δυνατότητα οι τακτικοί έλεγχοι πλέον να μη γίνονται χύμα, να γίνονται στοχευμένα με βάση κριτήρια κινδύνου. Θα εντοπίζονται δηλαδή, οι ζώνες υψηλής επικινδυνότητας σε ότι αφορά τη φοροδιαφυγή και οι έλεγχοι θα γίνουν στοχευμένα.

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Ναι πιο στοχευμένα.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ήδη ο κ. Αμπελιώτης έχει πάρει μια γεύση πιστεύω από το καινούριο σύστημα, το οποίο θα βοηθήσει σε ότι αφορά..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το σύστημα πως το λένε;

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: ELENXIS.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το ELENXIS, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να ελέγχουμε τους φορολογούμενους, αλλά να ελέγχεται και ο ελεγκτής.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι άλλο, Υπουργέ έχετε εσείς καμία δυνατότητα στο Υπουργείο το δικό σας ή με βάση τις αρμοδιότητές σας εάν ο Καμπουράκης αποδεδειγμένα δηλώνει ας πούμε 15.000 το χρόνο και έχει τέσσερις πολυκατοικίες στο όνομά του, εσύ μέχρι να τελεσιδικήσει και μέχρι να δείτε τι θα απογίνει να του κατασχέσεις ή να του δεσμεύσεις κάτι; Τον όποιον Καμπουράκη λέω τώρα.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ναι ο κύριος «Χ» Καμπουράκης θα κληθεί…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, ο κ. Καμπουράκης που είχε κάνει και Υφυπουργός ή Γενικός Γραμματέας.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: …με βάση και τον καινούριο νόμο τον 3842 και τα τεκμήρια να δικαιολογήσει το πόθεν έσχες.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπουργέ μου έχετε καλέσει, γιατί ρωτάει πολύς κόσμος, στο Υπουργείο ορισμένους ένθεν κα κείθεν πρώην ή παλαιούς συναδέλφους σας, οι οποίοι είναι ολοφάνερο και έμαθε όλος ο κόσμος ότι έχουν σπίτια σπιταρόνες βίλες και τα λοιπά..

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: 70 offshore, πες το κι αυτό.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Offshore και λοιπά, τους έχετε καλέσει αυτούς να τους πείτε βρε κουμπάρε που τα βρήκατε;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αρχικά για τις offshore θέλω να σας πω ότι μετά τη λήξη της προθεσμίας, - υπάρχει ειδική ομάδα που ασχολείται με αυτό-, θα ελεγχθούν όλοι όσοι δεν έσπευσαν να μεταβιβάσουν τις offshore.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, τελείωσε αυτό; Δε δόθηκε παράταση;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Τελείωσε στις 31/12. Δε δόθηκε καμία άλλη παράταση.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έχετε καλέσει κανέναν Υπουργό του ΠΑΣΟΚ ή της Νέας Δημοκρατίας που έχει βίλες κότερα λεφτά να του πείτε έλα εδώ;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Που είναι πανθομολογούμενο. 

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όσοι είναι στο δείγμα ελέγχου κ. Οικονομέα θα κληθούν ανεξάρτητα από το αν..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ποιο δείγμα ελέγχου κ. Υπουργέ; Δεν είναι πολλοί, τρεις τέσσερις είναι αυτοί πέντε, δέκα.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ανεξάρτητα από το αν είναι Υπουργοί, είναι πολίτες, είναι εφοπλιστές, οποιοιδήποτε και να είναι θα κληθούν να πληρώσουν.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, δεν είναι το ίδιο όμως ο πολίτης με τον Υπουργό που ξαφνικά μέσα σε πέντε χρόνια έχει γίνει πάμπλουτος, δεν είναι το ίδιο.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το δείγμα ελέγχου δε βγαίνει επειδή σε εμένα δε μου αρέσει η φάτσα σας, έτσι; Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Βγαίνει με αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Υπουργέ συγνώμη, δεν πρέπει να είναι μέσα στο δείγμα ελέγχου αυτοί οι άνθρωποι που σας λέμε εμείς.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μα αυτοί είναι δακτυλοδεικτούμενοι.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν μπορεί να είναι δείγμα ελέγχου αν είναι Υπουργός ή πρώην Υπουργός ή Πολιτικός κι έχει γίνει πάμπλουτος μέσα σε πέντε δέκα χρόνια..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κι έχει γίνει ντόρος..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και λέει εις υγείαν των κορόιδων. Δεν μπορεί να είναι στο δείγμα ελέγχου και να περιμένει το τζόκερ δηλαδή αν του τύχει του έτυχε.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καταλαβαίνεις τι λέμε Υπουργέ μου, έτσι;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να τους πάρετε πέντε δέκα ανθρώπους είκοσι, που θέλει και ο κόσμος πάρα πολύ να δει ότι έχετε διάθεση..

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Οικονομέα όπου υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις και έχουμε τέτοιες αντιφάσεις,  δηλαδή από τη μία φορολογική δήλωση πάρα πολύ χαμηλή και από την άλλη έχουμε, για παράδειγμα, ακίνητα που δεν δικαιολογούν αυτή τη φορολογική δήλωση ή άλλα τεκμήρια διαβίωσης, προφανώς και θα ελεγχθούν.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν το έχουμε δει ακόμα αυτό.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ανεξάρτητα σε ποια κοινωνική ή πολιτική βαθμίδα βρίσκονται.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν το έχουμε δει ακόμα.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα το δείτε όμως.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ενώ με ταχύτητα κόψατε τις συντάξεις και τα επιδόματα από τον κοσμάκη και υποφέρει, με την ίδια ταχύτητα δεν πήρατε κανέναν να τον πάτε μέσα, να πάρετε κανένα σπίτι από αυτά που λέμε και να τα κάνετε στρατηγείο και να πάτε εσείς να καθίσετε εκεί και συμβολικά να βάλετε μία ταμπέλα απέξω που να λέει εδώ το οίκημα αυτό που πήραμε από τον Υπουργό

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δεσμεύθηκε προσωρινώς..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και το οίκημα αυτό είναι στρατηγείο κατά της φοροδιαφυγής. Αυτό να κάνετε.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κύριε Οικονομέα, έχετε δίκιο σε αυτό, θέλω όμως να ξεκαθαρίσω κάτι, έτσι;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Έχουμε δίκιο, αλλά που να το βρούμε;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ότι το σύστημα λειτουργούσε με τέτοιο τρόπο μέχρι σήμερα, που ήταν πολύ δύσκολο και να εντοπιστούν οι πραγματικοί φοροφυγάδες.

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν μπορούν οι διαδικασίες να γίνουν άμεσα.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, αλλά εδώ έχουμε εντοπίσει εμείς..

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Τώρα λοιπόν το σύστημα το αλλάξαμε. Από 1/1 υπάρχει και -αυτό ειπώθηκε και στη Βουλή- ένα ηλεκτρονικό «δίχτυ», κάτω από το οποίο δεν μπορεί να περάσει κανένας..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα, όπως ξέρετε κι εσείς γιατί ξέρω και τις ευαισθησίες σας, σε αυτή τη χώρα υπάρχουν ορισμένοι που δεν κρατούσαν καν τα προσχήματα. Είναι σα να βλέπεις τη στέγη κάποιον να κάνει νιάου-νιάου κι εσύ να μου λες ότι δεν ξέρεις αν είναι σκύλος ή γάτα. Κάποιοι δηλαδή τα έχουν ξεφτιλίσει όλα και ζουν μέσα στη χλιδή.

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Κι επειδή είμαστε μικρή χώρα τους ξέρουμε κιόλας.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Επειδή προέρχομαι από το χώρο των μισθωτών οι οποίοι σηκώνουν το κύριο βάρος των φορολογικών εσόδων όταν στο 2009..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τα λέτε αλλά δεν κάνετε τίποτα.

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Όχι καλά τα λέει.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Η περαίωση μέχρι πότε ισχύει;

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Μέχρι 28 Ιανουαρίου.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μέχρι 28 Ιανουαρίου;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όσοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις.

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Παράταση θα δώσετε;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι δεν υπάρχει παράταση.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κι άλλη παράταση;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Έχει λήξει.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ακόμα δεν τελειώσαμε θες κι άλλη παράταση;

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Οικονομέα αυτό που είπατε προηγουμένως..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ένα λεπτό, θα κάνουμε ένα διάλειμμα και συνεχίζουμε αμέσως μετά.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πριν συνεχίσουμε γιατί έχουμε ορισμένες απορίες για το θέμα των εσόδων..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, γιατί από τα έσοδα και από το ύψος των εσόδων εξαρτάται και το τι θα μας κοπανήσουν στο κεφάλι και το 2011.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πρέπει να πιάσουμε το στόχο γιατί αλλιώς…

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Είναι και η 4η δόση.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ευτυχώς τον πιάσανε το στόχο, γιατί ήταν έτοιμοι… Πλησιάσατε στο στόχο, έτσι; Στα έσοδα.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι μόνο πλησιάσαμε, η απόκλιση είναι πάρα πολύ μικρή.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: 300 εκατομμύρια.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι 280 εκατομμύρια όταν μας έλεγαν ότι θα έχουμε μια μαύρη τρύπα της τάξης των 2-2,5 δισεκατομμυρίων.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει, αλλά ήταν η περαίωση, να δούμε του χρόνου που δε θα έχετε την περαίωση τι άσους θα βγάλετε από το μανίκι.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ήταν η περαίωση, αλλά δεν ήταν μόνο η περαίωση, γιατί αν θα δείτε το μέσο όρο αύξησης των εσόδων το τελευταίο 4μηνο, Σεπτέμβρης, Οκτώβρης, Νοέμβρης και Δεκέμβρης θα διαπιστώσετε ότι ο μέσος όρος άντλησης των εσόδων είναι 4.675.000 με μέσο όρο το 8μηνο 4.050.000.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κατά γενική ομολογία ακούω από την κυβέρνηση ότι εσείς τα πήγατε πολύ καλά, σας την είχαν στημένη πολλοί επειδή εσείς πήρατε στο βάρος σας όλο αυτό το θέμα των εσόδων, τα έσοδα και την περαίωση, θα το φορτώνανε πάνω σας. Σας το αποκαλύπτω τώρα. Ήταν έτοιμοι.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Γίνεται μια συλλογική δουλειά.

(Γίνεται ζωντανή σύνδεση)

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Για τα τέλη κυκλοφορίας που τελειώνουν αύριο κ. Υπουργέ θα δώσετε κι άλλη παράταση;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η προσπάθεια που κάνουμε είναι να μην υπάρξει άλλη τέτοια κατάσταση, για αυτό και διευρύνουμε τη φορολογική βάση και καταπολεμούμε τη φοροδιαφυγή.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό εξαρτάται από το πόσο θα μπορέσετε να πιάσετε τους χειρούργους που κάνουν τις χειρουργικές επεμβάσεις και δεν πληρώνουν τίποτα, με χειρουργική ακρίβεια..

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Για πρώτη φορά, γνωρίζετε πολύ καλά ότι έγιναν διασταυρωμένοι έλεγχοι και ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα. Έχουν βεβαιωθεί και επιβληθεί πρόστιμα τα οποία θα πληρωθούν, θέλω να σας διαβεβαιώσω, και σε γιατρούς και σε άλλους ελεύθερους επαγγελματίες.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Χτες στη Νέα Δημοκρατία βγήκε ο αρμόδιος, αν δεν κάνω λάθος, Τομεάρχης και είπε: «Εδώ μας λέει η κυβέρνηση ότι πιάσατε γιατρούς, δικηγόρους κ.τ.λ. Πόσους πιάσατε, πόσα λεφτά βγάλατε; Πείτε».

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το ΣΔΟΕ, το οποίο επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας είχε διαλυθεί κυριολεκτικά όπως είχε απαξιωθεί το σύνολο των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, στο 11μηνο που πέρασε -μιλάμε με στοιχεία 11μηνου- βεβαίωσε και επέβαλλε πάνω από 200.000 παραβάσεις. Αυτό είναι πρωτόγνωρο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Υπουργέ, ρωτάμε και το Γιώργο Καπελέρη και μας τα μασάει κι εκείνος. Πόσα εισπράξαμε είναι το θέμα.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: 4,5 δισεκατομμύρια..

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Άλλο βεβαίωση και άλλο είσπραξη.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μήπως τίποτα;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι, δεν είναι έτσι.

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Πάντως Υπουργέ μου με τα ένδικα μέσα που υπάρχουν τώρα..

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δε βγαίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Αγωνιζόμαστε να αυξήσουμε την εισπραξιμότητα..

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Μπορεί ο άλλος να το πάει και 6 και 7 και 8 χρόνια και να μην πληρώσει το πρόστιμο. Εσείς καλά κάνετε και τα επιβάλλετε τα πρόστιμα, τα βεβαιώνετε, πολύ καλά κάνετε…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πρέπει να βρείτε έναν τρόπο σε συνεργασία με τη Δικαιοσύνη και με τις άλλες Αρχές, γιατί δεν είναι μόνο δικό σας το θέμα..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν είναι κακό που του τα επιβάλλουν.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι, είναι πολύ καλό. Αλλά πρέπει να τα εισπράττουν κιόλας. Μιλάμε στο κράτος τώρα..

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτό κάνουμε, όλο το βάρος έχει πέσει ακριβώς στην εισπραξιμότητα. Γιατί ο στόχος ο δικός μας δεν είναι μόνο οι έλεγχοι. Οι έλεγχοι είναι το μέσο αν θέλετε. Το αποτέλεσμα είναι η εισπραξιμότητα. Και ήδη όπως σας είπα, μειώσαμε στο μισό το χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων αυτών. Είναι πολύ σημαντικό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό που είπατε προηγουμένως, που πήγαμε σ΄ ένα θέμα και δεν το συγκρατήσαμε, 80.000 περίπου άνθρωποι είναι αυτοί οι οποίοι κοροϊδέψανε και δεν έκαναν δήλωση μεγάλης ακίνητης περιουσίας ακριβή και τώρα θα τους ψάξετε και θα τους κυνηγήσετε;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ αυτών που δήλωσαν στο ΕΤΑΚ…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δηλαδή μπορεί να έχουν δηλώσει μια πολυκατοικία και να έχουν τρεις;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Υπήρχε δυστυχώς η δυνατότητα γιατί βασιζόταν στην οικειοθελή βούληση του καθενός. Ο καθένας πήγε οικειοθελώς στην Εφορία και δήλωσε ό,τι ήθελε για  το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Έκανε δήλωση ο φορολογούμενος. Ενώ τώρα με το ΕΤΑΚ κάνει το Ε9 ο φορολογούμενος υποχρεωτικά και το ΕΤΑΚ του βγαίνει αυτόματα. Οπότε είναι δύσκολο να κρυφτεί. Ενώ με το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας όποιος ήθελε πήγαινε και δήλωνε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δηλαδή δήλωνε ένα από τα 4 σπίτια ας πούμε;

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Ήταν 243.600 το αφορολόγητο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δήλωνε απλώς θέλω να πω ένα ακίνητο και απέκρυβε..

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Όχι, δε δήλωνε τίποτα. Γιατί δήλωση έπρεπε να κάνει όποιος είχε πάνω από 243.600 και ο έγγαμος στο διπλάσιο, επί 2 αυτό..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλά, πόσο πια ήταν το όφελος; Για να γλιτώσουν τι, δε δήλωναν;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Μπορεί να είχε όφελος 5 και 6.000 ευρώ το χρόνο, δεν πήγαινε να τα πληρώσει ο άλλος.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπουργέ μου, πάρα πολλά τηλεφωνήματα για την επιστροφή ΦΠΑ. Πότε θα το δώσετε; Χρωστάτε ΦΠΑ σε πολύ κόσμο; Μεγάλα ποσά; Τι γίνεται;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι γεγονός ότι υπάρχουν τέτοιου είδους ζητήματα που δεν οφείλονται σε ταμειακούς λόγους ή μόνο σε τέτοιους. Έπρεπε να ξεκαθαριστεί που θα καταλογισθεί αυτή η επιστροφή σε ό,τι αφορά το δημόσιο λογιστικό. Θα καταλογισθεί δηλαδή στο έλλειμμα του 2010, θα πάει στα χρόνια τα προηγούμενα χρόνια; Ήταν ένα ζήτημα που αφορούσε μια συνεννόηση με την Ε.Ε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και το λύσατε αυτό;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ακριβώς. Υπάρχει η δυνατότητα πλέον, υπήρξε επιστροφή ΦΠΑ και στις επιχειρήσεις..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά είναι πολλοί που φωνάζουν, άρα είναι πολλοί που περιμένουν στην ουρά.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Αυτά θα πάρουν μια σειρά.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εξάλλου ο κ. Κουσελάς είναι επί των εσόδων, δεν είναι επί των εξόδων.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, αλλά στο Υπουργείο είναι..

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι κ. Οικονομέα στο αντικείμενό μου..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δώστε τον ΦΠΑ γιατί πολλοί στενάζουν από αυτό και είχαν βασιστεί σε αυτό.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Με βάση την ημερομηνία αίτησης που έχει γίνει και τους ελέγχους -γιατί γίνονται έλεγχοι για την επιστροφή του ΦΠΑ, δεν είναι ότι δεν επιστρέφεται καθόλου ΦΠΑ-Αυτό που έχει το Υπουργείο στη δικαιοδοσία του είναι επιστροφή ΦΠΑ από 300.000 και πάνω. Από 300.000 και κάτω ήδη το παίρνουν από τις Εφορίες.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Οι 300.000 και πάνω πότε θα το πάρουν;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ήδη παίρνουν και θα πάρουν με πολύ πιο έντονους ρυθμούς στον καινούργιο χρόνο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Από 300.000 και κάτω τα δίνουν οι Εφορίες αυτοδικαίως;

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Όχι αυτοδικαίως. Και πάλι με ελέγχους. Και πρέπει να πούμε ότι όσοι έχουν υπαχθεί στην περαίωση και είχαν παραβάσεις για τη χρονιά και 4 χρόνια πίσω, δε μπορούν να εισπράξουν ΦΠΑ ούτε να τους γίνει επιστροφή. Βεβαιώνεται αυτό το ΦΠΑ, όταν έχεις παράβαση σου βεβαιώνεται μέσα στο εκκαθαριστικό που σου στέλνει το πιστωτικό ΦΠΑ.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σε όσους χρωστάει ΦΠΑ δηλαδή το κράτος και έχουν μπει στην περαίωση το χάνουν;

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Χάνεται το πιστωτικό. Αυτό που μπορούσαν να αναζητήσουν και είχαν παράβαση και έχουν πιστωτικό για αίτημα προς επιστροφή, το χάνουν αυτό αν είχαν παράβαση. Δεν επιστρέφεται αυτό. Και λογικό είναι αυτό.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν επιστρέφεται με ποια έννοια; Ότι τους το συμψηφίζει. Αυτό δε λέμε;

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Εάν το είχαν συμψηφίσει, δηλαδή είχε ένα πιστωτικό 31/12/09 για 5.000 και το συμψήφισε στις επόμενες χρήσεις. Του το ζητάει πίσω γιατί το συμψήφισε.

Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Για τα τέλη κυκλοφορίας ου λήγουν αύριο θα δοθεί καινούργια παράταση;

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι, δώσαμε παράταση των 3 ημερών γιατί όντως τις τελευταίες μέρες υπήρχε έλλειψη…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και πήγαν και τελευταία στιγμή κτλ. Αύριο θα είναι η τελευταία μέρα.. Και αν ήθελαν να δώσουν θα το έλεγαν σε εσένα από σήμερα; Δε θα πήγαινε κανείς να πληρώσει. Αλλά δε θα δοθεί παράταση..

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Επιτρέψτε μου να πω κάτι για την περαίωση που είναι πολύ σημαντικό για αυτούς που έχουν υπαχθεί. Όσοι έχουν υπαχθεί στην περαίωση του νόμου 3888 και προκύψει νέο στοιχείο εκ των υστέρων, πάλι με διατάξεις περαίωσης θα πάνε, δε θα πάνε με τακτικό έλεγχο, που είναι πολύ ελαφρυντικό να μπουν με τις διατάξεις. Θα βγει νέο φύλλο περαίωσης.

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι πλέον καλλιεργούμε μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των φορολογουμένων και του κράτους. Ο τακτικός έλεγχος θα γίνεται με βάση κριτήρια κινδύνου μέσα από το «ELENXIS»...

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ήμουνα νιος και γέρασα.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Όχι κ. Καμπουράκη, είναι πολύ σημαντικό αυτό.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μακάρι.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Οι δηλώσεις σας θα θεωρούνται ειλικρινείς. Είναι πολύ σημαντικό αυτό.

Β. ΑΜΠΕΛΙΩΤΗΣ: Είναι μια πολύ μεγάλη δουλειά το «ELENXIS», αυτό που λέει ο Υπουργός, είναι πολύ σημαντικό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θα τα συζητήσουμε την επόμενη φορά. Ευχαριστούμε πολύ. Καλημέρα σας.